Categorie: "Milieu"

Noord-Holland helpt tuinbouw aan CO2

nh aalsmeerDe provincie Noord-Holland wil de aanleg van een pijpleiding voor CO2 uit de industrie naar tuinbouwbedrijven in de Greenport Aalsmeer rendabel maken.

CO2 uit de industrie kan namelijk in kassen gebruikt worden voor de groei van groente en planten. Dat scheelt tegelijkertijd in de uitstoot van schadelijke CO2, voor de opwekking waar van nu nog veel telers moeten stoken.

De provincie Noord-Holland werkt samen met de gemeente Haarlemmermeer, het Rijk, het bedrijf OCAP en de Greenport Aalsmeer om dit mogelijk te maken.

Mogelijk mediation voor overlast pizzeria

Herbert Raat

Herbert Raat

Er komt nu een bemiddelingsproject tussen bewoners en horecabedrijf Gusto World of Pizza aan Tempelhof in het Oude Dorp. Bewoners klagen over door de onderneming veroorzaakte rook en stank. Om die tegen te gaan kwam de eigenaar met een plan en vroeg een omgevingsvergunning aan.

Vorig jaar al maakten omwonenden bezwaar tegen de exploitatievergunning. Dat werd door de gemeente behandelt als een verzoek om handhaving, gericht tegen een afvoerpijp. Op termijn werd de situatie niet acceptabel geacht en er moest in het belang van de omwonenden een einde aan komen, vond de gemeente. De ondernemer plaatste vervolgens een filter, maar ook die hielp niet.

Omdat handhavend optreden ernstige gevolgen voor de ondernemer zou hebben, wachtte wethouder Herbert Raat daar nog even mee.

In plaats daarvan werd aan Gusto World of Pizza gevraagd met een nieuw plan te komen, die dat deed. Maar ook omwonden hebben suggesties. Er wordt nu aan mediation tussen de partijen gedacht.

Heet water tegen onkruid

juli 2017 vullen wagen met zwembadwaterEindeloos doordrammen van GroenLinks over het giftige Round-Up tegen onkruid en aansporen tot gebruik van heet water daarvoor lijkt nu toch effect te hebben. De gemeente gebruikt nu overtollig verwarmd zwembadwater van De Meerkamp om onkruid te bestrijden op de stoepen. Dat is een milieuvriendelijke en duurzame manier van onkruidbestrijding, roepen B&W. Dat wist GroenLinks allang, maar het hete water was destijds niet efficiënt en betekende een grotere aanslag op het budget dan doorgaan met gif.

Start project verduurzaming van Eigen Haard

Peter Bot

Peter Bot

Met het plaatsen van een isolatiepaneel gaf Bert Halm, bestuurder Eigen Haard, samen met wethouder Peter Bot van Duurzaamheid (bbA) het startsein voor het project SAmen Verduurzamen (SAVE). De woningen aan de Van Heuven Goedhartlaan zijn de eerste van de 3500 woningen die de komende zes jaar verduurzaamd gaan worden in Amstelveen.

“We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in renovaties”, zegt Halm. “Toch hebben we nog steeds veel woningen met een relatief laag energielabel. Die willen we nu versneld wegwerken. Met SAVE maken we extra vaart. De 400 woningen aan de Van Heuven Goedhartlaan zijn de eerste die we aanpakken. De bewonerscommissie van de Van Heuven Goedhartlaan heeft zich bijzonder ingezet dat we hun flats als eerste verduurzamen. We isoleren deze flats naar de eisen van deze tijd door nieuwe dak- en spouwmuurisolatie. Ook isoleren we de kopgevels aan de buitenzijde en vervangen het glas en plaatsen draairamen en nieuwe voordeuren”.

Record van Jasper Alberts en team

Nuna-finisht-na-12-uur-racen-in-Lelystad---Copyright-Jorrit-LousbergHet Nuon Solar Team, waarvan oud-KKC-leerling Jasper Alberts deel uitmaakt, legde woensdag met zonneauto Nuna 882 kilometer af in twaalf uur tijd. Daarmee zetten de studenten van de TU Delft op deze langste dag van het jaar een nieuw wereldrecord neer tijdens de eerste zonnerace ooit op Nederlandse bodem.

De race tegen de klok werd gereden op de testbaan van de RDW in Lelystad, onder grote belangstelling van vrienden, familie en sponsoren. Voor het team zelf was het de eerste grote praktijktest in aanloop naar de Bridgestone World Solar Challenge, die in oktober plaatsvindt in Australië.

Derde energie-ontbijt in ateliers kunstenaars

Tweede energieontbijt

Tweede energieontbijt

Voor de derde keer is er vrijdagochtend 7 juli een door de gemeente georganiseerd zogenoemd energieontbijt. Dat gaat dan niet om energie voor de ontbijters, maar men kan tussen 9 en 11 uur tips uitwisselen over eenvoudig en goedkoop energie besparen in huis. Het ontbijt wordt gehouden bij Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4.

De gemeente werkt erin samen met NEWNRG en Duurzaam Amstelveen. Volgens BBA-wethouder Peter Bot (Duurzaamheid) is de gemeente met de EnergieOntbijten gestart om het gesprek over duurzaamheid in Amstelveen op gang en mensen met intesse voor dat onderwerp bij elkaar te brengen. “Dat is goed gelukt”, vindt hij. “We zien dat Amstelveners elkaar weten te vinden en dat er nieuwe initiatieven ontstaan. Zo is een aantal Amstelveense scholen bezig een onderlinge wedstrijd te organiseren om zoveel mogelijk energie te besparen.”

Jasper Albers gaat voor wereldrecord ‘zonracen’

jasperOp woensdag 21 juni, de langste dag van het jaar, doet het Nuon Solar Team met aerodynamicus Jasper Alberts uit Amstelveen een gooi naar het wereldrecord 12 uur zonneracen. De race met de Nuna op de testbaan van de RDW in Lelystad is de eerste grote praktijktest voor het nieuwe team, dat in oktober opnieuw wereldkampioen hoopt te worden in Australië. Fans, familieleden, sponsoren en andere betrokkenen krijgen bovendien de unieke kans om het team in actie te zien: nooit eerder racete het Nuon Solar Team op Nederlandse bodem.

Hoewel er diverse wereldrecords bestaan voor zonneracen – zoals maximale snelheid en totale race-afstand – is er nog nooit een officieel 12-uurs afstandsrecord neergezet. Met een zo groot mogelijke afstand wil het Nuon Solar Team andere zonneteams ter wereld nu uitdagen. De inzet is om met minimaal 750 kilometer een afstand neer te zetten, waar de concurrenten hun tanden op stuk kunnen bijten. Een flinke uitdaging, vooral omdat in Nederland nooit zeker is of en hoe lang de zon schijnt – ook niet op de langste dag van het jaar. Het team start bij zonsopgang met racen, om 12 uur later te finishen.

St. Jozefschool wint E-inzamelactie

Jesse, wethouder en Timo

Jesse, wethouder en Timo. Foto: Ruud Oosterhof

Met 770 punten is de St. Jozefschool winnaar geworden van de lokale E-waste race. Groep 8A ervan, geleid door onderwijzeres Charlotte van der Putten, bracht in totaal 1315 oude elektrische apparaten en accessoires bij elkaar, die dus niet in het restafval verdwijnen of nutteloos op een zolder blijven staan, maar kunnen worden gerecycled.

Foto: Ruud Oosterhof

Foto: Ruud Oosterhof

Wethouder Peter Bot van afvalbeheer en duurzaamheid kwam vrijdag, samen met gemeentelijk teamleider Afvalbeheer Ruud Oosterhof, naar de school om het goede nieuws te melden. De prijs van de winnende groep is een bezoek aan NEMO Science Museum in Amsterdam, waar de kinderen per bus heen gaan. Het was de eerste keer dat de landelijke E-waste race in Amstelveen is gehouden. Er deden vijf groepen van vier basisscholen aan mee. Behalve de St. Jozefschool, overigens aan de Kalfjeslaan eigenlijk net in Amsterdam gelegen, maar bezocht door voornamelijk Amstelveense leerlingen, deden de Brede School Rembrandt, de International School of Amsterdam en De Horizon mee.

Nominaties indienen voor Groen (Links) Lintje

groenlintjeHet wordt weer tijd voor het oproepen van kandidaten die in aanmerking komen voor het Groene Lintje. Jaarlijks reikt de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad die onderscheiding uit. Zij roept Amstelveners op nominaties ervoor in te dienen.

De jaarlijkse prijs gaat naar personen of instellingen die zich inzetten voor groene initiatieven in Amstelveen. Uit de genomineerden wordt een winnaar gekozen die het lintje eind juni krijgt. Het gaat dus om mensen of instellingen die zich inzetten op het gebied van groen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over natuur, duurzaamheid, landschap of dieren. De prijs werd vorig jaar uitgereikt aan de medewerkers Groen van de gemeente Amstelveen die het groen rondom het Openluchttheater Elsrijk verzorgden. Zodoende konden zij dit oude theater in ere herstellen. Andere winnaars van weleer zijn Stichting Beschermers Amstelland en de Bijenvereniging.

“Het is een prachtige manier om groene initiatieven van Amstelveners de aandacht te geven die zij verdienen”, vindt burgerraadslid Joachim van der Steen. “In Amstelveen zijn veel goede initiatieven op het gebied van groen en duurzaamheid. Maar waar de grote bedrijven en organisaties gemakkelijk hun groene en duurzame ontwikkelingen naar buiten communiceren, blijven de kleinere initiatieven vaak onderbelicht.”

KLM en TU Delft vliegen samen met biobrandstof

1920_klmtudelftondertekeningDe TU Delft laat de komende twee jaar haar medewerkers vliegen met biobrandstof. Dinsdag tekende de universiteit voor deelname aan het Corporate BioFuel Programma van KLM, de enige Europese luchtvaartmaatschappij die intercontinentale vluchten deels met duurzame biobrandstof uitvoert.

De KLM wil met het Corporate BioFuel Programma de markt voor duurzame biobrandstoffen stimuleren, met als uiteindelijk doel de CO2- uitstoot terug te dringen.

Pieter Elbers, CEO KLM: “Ik ben blij met de TU Delft als nieuwe partner van ons Corporate BioFuel Programma. Ik hoop dat ook andere Nederlandse bedrijven het voorbeeld van de universiteit en onze huidige partners van het Corporate BioFuel Programma volgen en zich aansluiten. Het is van essentieel belang om met verschillende partners, denk hierbij ook aan vliegtuigbouwers, luchtverkeersleidingen en luchthavens samen te werken om zo daadwerkelijk resultaten te bereiken en de luchtvaart duurzamer te maken.”