Categorie: "Milieu"

Oud KKC-er klaar voor zonnerace Australië

Jasper Albers

Jasper Albers

Voormalig KKC-leerling Jasper Alberts en de vijftien andere leden van het Nuon Solar Team haar presenteerden dinsdag de nieuwste zonneauto, Nuna9, bij laboratorium Lijm & Cultuur in Delft. De studenten van de TU Delft verdedigen in oktober met Nuna9 de wereldtitel tijdens de World Solar Challenge in Australië.

De wagen heeft een nieuwe vorm, een kleiner zonnepaneel en “a touch of Dutch” op de zijkant. Het ontwerp van Nuna9 is nog niet eerder in de zonneracewereld gezien. De grootste verandering op het gebied van aerodynamica is dat Nuna9 geen overhangende neus meer heeft en een compact racemonster geworden is.

De raceorganisatie van de Bridgestone World Solar Challenge past elke editie de regels aan. Dit jaar mag het zonnepaneel slechts nog maar 4 m2 maximaal zijn in vergelijking met de 6 m2 van de vorige race. Jasper Alberts is de aerodynamicus van het team. Hij vertelt: “Met het ontwerp van Nuna9 hebben we een nieuwe stap gezet in het zonneracen. Door de wijziging in de regels van de World Solar Challenge waren we genoodzaakt om dit jaar met een kleiner zonnepaneel te rijden. Hierdoor moesten we onze auto wel veranderen, waardoor we uiteindelijk op deze unieke vorm zijn gekomen. Omdat we het zonnepaneel nu volledig hebben geïntegreerd in de vorm van de auto is Nuna9 30.3% kleiner dan Nuna8.”

Gemeente gaat regenopvang verbeteren

Tessa van Wijnen

Tessa van Wijnen

Omdat de door die fractie ingediende motie unaniem door de gemeenteraad is geaccepteerd neemt GroenLinks aan dat de gemeente meer aandacht aan zogenoemde klimaatadaptatie gaat geven. Het betekent dat Amstelveen, net als andere gemeenten, aanpassingen tot stand brengt die nodig zijn om beter bestand te zijn tegen grote buien en langere periodes van droogte.

In diverse steden zijn programma’s ontwikkeld om te onderzoeken welke aanpassingen nodig zijn om de stad beter in te richten op een veranderend klimaat, zegt GroenLinks.

Belangrijk daarbij is dat regenwater gewoon in de grond weg kan zakken, dan ontlast dat het riool en draagt bij aan de grondwatervoorraad.

De motie roept op om bewoners die hiermee bezig zijn beter te ondersteunen, maar ook bewoners van nieuwbouw te betrekken en te kijken wat er in de openbare ruimte mogelijk is.

Amstelveen traag met duurzaamheid

Martin Kortekaas. Foto: Groen Links.

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

Met de duurzaamheid gaat het in Amstelveen niet al te snel, vindt vooral GroenLinks in de gemeenteraad. Ook de VVD juist die nu toe trouwens, mots er aan kan worden verdiend. Het is geen onderwerp dat de gemiddelde VVD-stemmer hoog op zijn prioriteitenlijst had staan, zei fractievoorzitter Kees Noomen van die partij vorige week in zijn algemene beschouwing bij de Kadernota 2018 (kaders voor de begroting).

Maar dat verandert volgens hem als grote windmolenparken op zee zonder subsidie kunnen worden gebouwd. “Ook omdat GroenLinks tot twee keer toe de kans heeft gehad het verschil te maken in Den Haag, maar dat liet afweten, moet de VVD het zelf maar doen”, zei Noomen. Maar tot nu toe is er in Amstelveen eigenlijk weinig op het gebied van duurzaamheid gebeurd, constateerde hij. Wethouder Peter Bot, die de betreffende portefeuille heeft, paart een groot hart voor het onderwerp aan de herhaalde boodschap dat alles wel traag gaat, maar op den duur wel goed komt, zei Noomen.

Maar Groenlinks fractieleider Martin Kortekaas vindt het zo traag gaan dat wat hem betreft een duurzaamheidsklok en een energieklok – meetinstrumenten – wel nodig zouden zijn. Want het aftellen naar 2040 is begonnen, als de gemeente fossielvrij moet zijn.

Noord-Holland helpt tuinbouw aan CO2

nh aalsmeerDe provincie Noord-Holland wil de aanleg van een pijpleiding voor CO2 uit de industrie naar tuinbouwbedrijven in de Greenport Aalsmeer rendabel maken.

CO2 uit de industrie kan namelijk in kassen gebruikt worden voor de groei van groente en planten. Dat scheelt tegelijkertijd in de uitstoot van schadelijke CO2, voor de opwekking waar van nu nog veel telers moeten stoken.

De provincie Noord-Holland werkt samen met de gemeente Haarlemmermeer, het Rijk, het bedrijf OCAP en de Greenport Aalsmeer om dit mogelijk te maken.

Mogelijk mediation voor overlast pizzeria

Herbert Raat

Herbert Raat

Er komt nu een bemiddelingsproject tussen bewoners en horecabedrijf Gusto World of Pizza aan Tempelhof in het Oude Dorp. Bewoners klagen over door de onderneming veroorzaakte rook en stank. Om die tegen te gaan kwam de eigenaar met een plan en vroeg een omgevingsvergunning aan.

Vorig jaar al maakten omwonenden bezwaar tegen de exploitatievergunning. Dat werd door de gemeente behandelt als een verzoek om handhaving, gericht tegen een afvoerpijp. Op termijn werd de situatie niet acceptabel geacht en er moest in het belang van de omwonenden een einde aan komen, vond de gemeente. De ondernemer plaatste vervolgens een filter, maar ook die hielp niet.

Omdat handhavend optreden ernstige gevolgen voor de ondernemer zou hebben, wachtte wethouder Herbert Raat daar nog even mee.

In plaats daarvan werd aan Gusto World of Pizza gevraagd met een nieuw plan te komen, die dat deed. Maar ook omwonden hebben suggesties. Er wordt nu aan mediation tussen de partijen gedacht.

Heet water tegen onkruid

juli 2017 vullen wagen met zwembadwaterEindeloos doordrammen van GroenLinks over het giftige Round-Up tegen onkruid en aansporen tot gebruik van heet water daarvoor lijkt nu toch effect te hebben. De gemeente gebruikt nu overtollig verwarmd zwembadwater van De Meerkamp om onkruid te bestrijden op de stoepen. Dat is een milieuvriendelijke en duurzame manier van onkruidbestrijding, roepen B&W. Dat wist GroenLinks allang, maar het hete water was destijds niet efficiënt en betekende een grotere aanslag op het budget dan doorgaan met gif.

Start project verduurzaming van Eigen Haard

Peter Bot

Peter Bot

Met het plaatsen van een isolatiepaneel gaf Bert Halm, bestuurder Eigen Haard, samen met wethouder Peter Bot van Duurzaamheid (bbA) het startsein voor het project SAmen Verduurzamen (SAVE). De woningen aan de Van Heuven Goedhartlaan zijn de eerste van de 3500 woningen die de komende zes jaar verduurzaamd gaan worden in Amstelveen.

“We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in renovaties”, zegt Halm. “Toch hebben we nog steeds veel woningen met een relatief laag energielabel. Die willen we nu versneld wegwerken. Met SAVE maken we extra vaart. De 400 woningen aan de Van Heuven Goedhartlaan zijn de eerste die we aanpakken. De bewonerscommissie van de Van Heuven Goedhartlaan heeft zich bijzonder ingezet dat we hun flats als eerste verduurzamen. We isoleren deze flats naar de eisen van deze tijd door nieuwe dak- en spouwmuurisolatie. Ook isoleren we de kopgevels aan de buitenzijde en vervangen het glas en plaatsen draairamen en nieuwe voordeuren”.

Record van Jasper Alberts en team

Nuna-finisht-na-12-uur-racen-in-Lelystad---Copyright-Jorrit-LousbergHet Nuon Solar Team, waarvan oud-KKC-leerling Jasper Alberts deel uitmaakt, legde woensdag met zonneauto Nuna 882 kilometer af in twaalf uur tijd. Daarmee zetten de studenten van de TU Delft op deze langste dag van het jaar een nieuw wereldrecord neer tijdens de eerste zonnerace ooit op Nederlandse bodem.

De race tegen de klok werd gereden op de testbaan van de RDW in Lelystad, onder grote belangstelling van vrienden, familie en sponsoren. Voor het team zelf was het de eerste grote praktijktest in aanloop naar de Bridgestone World Solar Challenge, die in oktober plaatsvindt in Australië.

Derde energie-ontbijt in ateliers kunstenaars

Tweede energieontbijt

Tweede energieontbijt

Voor de derde keer is er vrijdagochtend 7 juli een door de gemeente georganiseerd zogenoemd energieontbijt. Dat gaat dan niet om energie voor de ontbijters, maar men kan tussen 9 en 11 uur tips uitwisselen over eenvoudig en goedkoop energie besparen in huis. Het ontbijt wordt gehouden bij Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4.

De gemeente werkt erin samen met NEWNRG en Duurzaam Amstelveen. Volgens BBA-wethouder Peter Bot (Duurzaamheid) is de gemeente met de EnergieOntbijten gestart om het gesprek over duurzaamheid in Amstelveen op gang en mensen met intesse voor dat onderwerp bij elkaar te brengen. “Dat is goed gelukt”, vindt hij. “We zien dat Amstelveners elkaar weten te vinden en dat er nieuwe initiatieven ontstaan. Zo is een aantal Amstelveense scholen bezig een onderlinge wedstrijd te organiseren om zoveel mogelijk energie te besparen.”

Jasper Albers gaat voor wereldrecord ‘zonracen’

jasperOp woensdag 21 juni, de langste dag van het jaar, doet het Nuon Solar Team met aerodynamicus Jasper Alberts uit Amstelveen een gooi naar het wereldrecord 12 uur zonneracen. De race met de Nuna op de testbaan van de RDW in Lelystad is de eerste grote praktijktest voor het nieuwe team, dat in oktober opnieuw wereldkampioen hoopt te worden in Australië. Fans, familieleden, sponsoren en andere betrokkenen krijgen bovendien de unieke kans om het team in actie te zien: nooit eerder racete het Nuon Solar Team op Nederlandse bodem.

Hoewel er diverse wereldrecords bestaan voor zonneracen – zoals maximale snelheid en totale race-afstand – is er nog nooit een officieel 12-uurs afstandsrecord neergezet. Met een zo groot mogelijke afstand wil het Nuon Solar Team andere zonneteams ter wereld nu uitdagen. De inzet is om met minimaal 750 kilometer een afstand neer te zetten, waar de concurrenten hun tanden op stuk kunnen bijten. Een flinke uitdaging, vooral omdat in Nederland nooit zeker is of en hoe lang de zon schijnt – ook niet op de langste dag van het jaar. Het team start bij zonsopgang met racen, om 12 uur later te finishen.