Coalitie van drie partijen: VVD, D66 en Burgerbelangen

VVDNIEUW2De nieuwe coalitie in de gemeenteraad, waarop het college van B&W is gebaseerd, bestaat uit drie partijen. Die waren ook in de vorige coalitie vertegenwoordigd. Het zijn VVD, D66 en Burgerbelangen (bbA), samen goed voor 21 van de 37 zetels in de raad.

Deze keer zonder de PvdA. Door het wegvallen van wethouder Jeroen Brandes, die zich wegens een seksueel getinte chat met een meisje van zestien (jaren geleden) terugtrok, vals de ervaring in het ambt weg.

“Wij koersen af op drie partijen”, zegt demissionair wethouder Herbert Raat. Hij is voorzitter van de grootste fractie in de gemeenteraad, was lijsttrekker en was samen met fractievoorzitter Floor Gordon van D66 informateur voor de nieuwe coalitie.

Die levert trouwens weinig nieuws op. GroenLinks, van vier naar vijf zetels gestegen en daarmee de derde partij qua grootte in deD66_logo[1] raad, komt er ook nu niet aan te pas. Hoewel voorzitter Martin Kortekaas van die fractie eerder meldde het voor 80% met de vorige coalitie eens te zijn, zorgden kennelijk de overige 20% voor een groot verschil van opvatting. Dat GL bij de vorige samenstelling van B&W er buiten werd gehouden, was volgens Kortekaas een fout, die zich dus nu herhaalt. Namens de partij had directeur Huissen van de Vrijwilligers Centrale zich al min of meer warm gelopen als aankomend wethouder.

Keukentafel

Hoewel er in D66 diverse elkaar beconcurrerende kandidaten voor het wethouderschap zijn, wordt vermoedelijk Floor Gordon dat, die dan in het college de plaats overneemt van de huidige wethouder Maaike Veeningen. Als er opnieuw vier wethouders komen, is de kans groot dan de VVD als grootste logobba[1]partij er daarvan twee levert. De helft van de wethouders in het college is dan onervaren in het ambt. Raat wil daar nog niets over kwijt. “Wij praten eerst over de partijen die meedoen en daarna oer de poppetjes”, zegt hij. “Het is een gesprek voor de keukentafel om daarover te filosoferen.”

Kansrijk

Volgens de persbericht van de raadsgriffie hebben de twee informateurs met alle partijen gepraat, maar is naar de mening van de informateurs samenwerking met Burgerbelangen het kansrijkst. Het doel van de gesprekken met de partijen was informatie op de halen voor hun inbreng in een nieuw college programma. Het is jammer dat Jeroen Brandes afviel, geeft Raat toe. Voor bbA gaat Peter Bot als wethouder door.

 

Lees ook:Geheime gesprekken over coalitie begonnen
Lees ook:Raat, nu fractievoorzitter VVD, leidt coalitie-overleg
Lees ook:Coalitie vraagt nu D66 aan te schuiven
Lees ook:VVD dankt kiezers voor meerderheid
Lees ook:VVD gegroeid, coalitie behield huidige sterkte

10 reacties op “Coalitie van drie partijen: VVD, D66 en Burgerbelangen

 1. Kees

  Wat hebben bbA en D’66 van hun eigen programma ingebracht de afgelopen raaadsperiode. Nul komma nul. Ze hebben zelfs in verkiezingstijd als coalitiegenoten geen verantwoording afgelegd.

    /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  Kortom, het laat zich wel raden uit welke personen het nieuwe college zal bestaan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Dat wisten we toch al voor de verkiezingen . De enige die daar beter van is geworden is Gerritsen van Amstelveenz die minimaal 1 advertentie per dag van de VVD heeft gekregen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Wat hij te maken heeft met de samenstelling van het college ontgaat me.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Niets, maar het is in dit geval dat ze voor zover aanwezig de gehele lokale pers op hun hand hebben., VVD dan.

       /   Beantwoorden  / 
 3. App

  “Zowel de publieke omroep als commerciële tv-kanalen en bijna alle lokale kranten zijn in handen van regeringsgezinde zakenlui.”
  (Bron: ‘Weer sluiting regeringskritische media in premier Orbáns Hongarije,’ NRC 10.4.2018)

  Op lokale schaal geldt voor Amstelveen hetzelfde. Er is te weinig oppositie en tegenspraak. Fleur Gordon is een schat, maar zij is niet opgewassen tegen Herbert Raat (VVD). Ook Peter Bot (BbA) weet uit ervaring hoe hij zijn functie kan behouden.

  Dit is een schijncoalitie. In feite heerst één partij, zeker als die twee wethouders levert. Amstelveners vinden het allemaal prima. Koest. Braaaf zo.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jan Vink

  Uitkomst coalitiebesprekingen lijkt af te stevenen op duidelijke overwinning van de rechterflank in de politiek.
  Met VVD en D’66 aan het roer en BBA als dekmatroos prevaleert het belang van de economie boven dat van het sociale hart voor de stad. Gevreesd moet worden dat belangrijke verkiezingsthema’s zoals de strijd tegen uitbreiding van Schiphol, het tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen, de zorg om de minima, etc. hierdoor bijvoorbaat gedoemd zijn te mislukken.
  Het ontbreekt in Amstelveen blijkbaar aan bestuurlijke fantasie en durf om nou eens af te wijken van de geijkte paden. Jammer ook voor de kiezers, die met tien deelnemende partijen, terecht gehoopt hadden op een groter politiek draagvlak.
  Rest de oppositie met een verfrissend en gedurfd tegengeluid te komen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. P.G. van Faassen

  Zo blij met D66. Misschien kan hun baas de serviesverkoper nog wat gratis woningen regelen voor de jeugd alhier.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Ze mogen enkel ja en amen zeggen , zeker met hun nieuwe wethouder. Als D’66 verstandig is, kunnen ze beter een ervaren persoon van elders invliegen, die Raat echt tegenspel kan geven.

     /   Beantwoorden  / 
 6. App

  Raat (VVD) kiest voor meelopers en ja-knikkers. Heel verstandig van en voor hem, natuurlijk, maar niet goed voor het functioneren van de lokale democratie en dus ook niet voor veel Amstelveners en Amstelveen als geheel.

  Neoliberalen aan de macht betekent meer herrie en luchtvervuiling door auto- en vliegverkeer, meer overlast door een ontketende horeca en bezuiniging op de kwaliteit van wonen en leven en op handhaving van noodzakelijke regels. Tel uit je verkiezingswinst.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.