Categorie: "Geestelijk Leven"

The Crucifixion in Kruiskerk

henk trommel-1Op Goede Vrijdag, vrijdag 30 maart, is er ’s avonds om 20.00 uur een uitvoering van het oratorium The Crucifixion in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a. Dirigent is Henk Trommel. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De entree is vrij, na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Wereldwijd gedenken christelijke kerken op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, de gewelddadige dood van Jezus Christus circa 2000 jaar geleden. In de loop der eeuwen is dit verhaal talloze malen op muziek gezet. Het bekendst in Nederland zijn de grote passie-oratoria van Johann Sebastian Bach, de Matthäus Passion en de Johannes Passion. The Crucifixion past in deze traditie. Het is een romantische versie van het lijdensverhaal, dat in 1887 door de Engelse componist John Stainer is gecomponeerd.

 Solisten

In dit oratorium zijn recitatieven en aria’s die door twee solisten worden gezongen, de bas Matthijs Mesdag en de tenor Arco Mandemaker. Een groot koor zingt de prachtige koordelen en een aantal Engelse hymnen.

Byzantijnse Passie en Pasen in Urbanuskerk

20180402 Concert - A3 - HBM - AmstelveenOp Tweede Paasdag 2 april (19.30 uur) treden in de St. Urbanuskerk te Bovenkerk het Hoorns Byzantijns Mannenkoor en het projectkoor En Chantant uit Brielle op. Muziek als door het voortgebracht is  ion die kerk niet vaak – zo niet nooit – te horen geweest. De twee koren zingen er Oosters-orthodoxe gezangen in alle gradaties,  zowel de ingetogen liederen uit de Lijdenstijd als de feestelijke uitbundige liturgische gezangen van Pasen.

Op de westerse  Tweede Paasdag start de Grote Heilige Week in het (Byzantijnse) Oosten. De twee koren nemen de bezoeker mee in de rijke tradities van de Slavisch Byzantijnse zangcultuur. Het repertoire bestaat uit vespergezangen, liederen van de Grote en Heilige Week (Goede Week) en het triomfantelijke feest van de Opstanding: Pasen.

De gezangen zijn divers van karakter: een afspiegeling van de rijkdom, die de vooral Russische liturgische zangcultuur kent: van Middeleeuws unisono, via monastieke traditie tot ongekende 21-eeuwse klanken van Roman Hurko en Maximilian Steinberg naast aandacht voor grote Russische componisten als Rachmaninov en Tschaikovskyj. Alle gezangen zingen de koren in het Kerk-Slavisch.

Ds. Werner Pieterse leest Paasverhaal bij Venstra

Ds. Werner Pieterse

Ds. Werner Pieterse

Dominee Werner Pieterse leest op woensdag 28 maart vanaf 19.30 uur het Paasverhaal in Boekhandel Venstra, Stadsplein 102A. Nog net voor de Passion in de Bijlmer miljoenen kijkers trekt,  in de week van de Matthäus Passion het verhaal dus waar het allemaal mee begon. Men zoekt naar betekenis van het oude verhaal voor nu, melden de organisatoren. Aanmelden in de winkel of via [email protected] onder vermelding van ‘Pasen bij Venstra’.

Werner Pieterse is theoloog, schrijver en predikant van de Paaskerk aan het Augustinuspark. Hij schreef onder andere ‘Wat blijft – God na de kaalslag’, waarin hij een hedendaagse context creëert voor de christelijke belijdenis.

Kerk verwijst met film naar The Passion op tv

Pasen020(web)Pasen020.nl van de PKN-kerk verwijst met een filmpje naar ‘The Passion’ in Amsterdam Zuidoost. Centraal in het filmpje staat de vraag wat Pasen voor de kijkers betekent.

‘Pasen is voor mij dat er elke keer een nieuw begin is, dat je altijd mee kunt doen met het verhaal van God met mensen’, antwoordt dominee Jantine Heuvelink, van de Amsterdamse Oranjekerk in de Pijp.

Anderen verwoorden het met ‘dat Jezus weer levend wordt’. Pasen is opnieuw beginnen. Met het campagnebeeld van Pasen020.nl willen de organiserende kerken aansluiten bij het televisiespektakel The Passion, dit jaar uitgezonden vanuit Amsterdam Zuidoost op donderdag 29 maart. Het witte kruis is door kinderen en volwassenen met stoepkrijt getekend bij metrostation Kraaiennest in de Bijlmer. Maar het verhaal van Pasen houdt niet op bij het kruis. Daarom hebben zij er ook bloemen en andere kleurige elementen aan toegevoegd. Dit is te zien in het filmpje op Pasen020.nl.

De Matthäus Passion in Cinema Amstelveen

De-Matth-us-Passion-van-Reinbert-de-Leeuw_ps_1_jpg_sd-lowZondag 25 maart, 15.30 uur, is de Matthäus Passion van Reinbert de Leeuw eenmalig te zien in Cinema Amstelveen.

In vervolg op de succesvolle documentaire De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw (kristallen film) van Cherry Duyns, is nu de integrale uitvoering van de Matthäus Passion te zien.

De aangrijpende uitvoering wordt in De Nieuwe Kerk gedirigeerd door Reinbert de Leeuw en geregisseerd door Cherry Duyns.

Met solisten Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist), Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en het Roder Jongenskoor. Concertmeester is Judith Steenbrink. Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data.

Verder draait Darkest Hour, I, Tonya, The Post en Film Stars Don’t die in Liverpool te zien.

Palmpaasstokken maken in Paas- en Kruiskerk

Het maken van Palmpasenstokken in de Oranjekerk in de Pijp in AmsterdamOp zaterdag 24 maart worden er palmpaasstokken gemaakt in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a vanaf 16.00 uur én in de Paaskerk, Augustinuspark 1, vanaf 16.30 uur. Alle kinderen en hun ouders of begeleiders zijn van harte welkom. Met elkaar worden de palmpaasstokken, stokken in de vorm van een kruis, versierd met paaseitjes, snoepjes, rozijntjes, buxustakjes, gekleurd papier en een broodhaantje. Elke versiering vertelt een stukje van het verhaal van Palmpasen. Tijdens het knutselen krijgen de kinderen uitleg. En na afloop kan wie dat wil blijven eten. Opgeven vóór donderdag 22 maart. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl en www.paaskerk-amstelveen.nl.

The Passion in Urbanuskerk

-Urbanuskerk_Bovenkerk_1[1]The Passion,  de moderne vertelling van de laatste uren van Jezus’ leven, lijden én opstanding, wordt vrijdag 23 maart uitgevoerd in de Urbanuskerk te Bovenkerk door een koor onder leiding van Louis Zandvliet.

Het ontroerende Paasverhaal wordt verteld aan de hand van bepaalde passages rond het lijdensverhaal van Jezus, afgewisseld met live gezonden bekende moderne popnummers.

Deze van de TV inmiddels bekende versie wordt uitgebracht in de Urbanuskerk met behalve het koor het combo L.L.O. onder leiding van Leon Doeswijk.

De uitvoering van The Passion begint om 20.00 uur, de kerk is open om 19.30 uur. Kosten: € 10 inclusief een pauzedrankje.

Kaarten kunt u bestellen via : Https://ticketkantoor.nl/shop/passion2018

óf via de website : www.vriendenbovenkerkseurbanus.nl

 

 

Pauluskoor zoekt zangers

Pauluskoor 4 dec 2017Het Pauluskoor zoekt zangers. Het al 80 jaar bestaande koor geeft geregeld concerten, waarbij het beroemde werken uitvoert. Op 23 november is er een jubileumconcert in de Urbanuskerk te Bovenkerk met de Grösze Messe van Mozart en het Magnificat van Bach. Eventuele nieuwelingen kunnen daarin meezingen.

“Sommige dingen moet je één keer in je leven doen, zoals het meezingen met een koor”, zegt het bestuur.  Repetities worden op elke maandagavond (20.00 uur) gehouden in de Paaskerk aan het Augustinuspark 1. “Wij hopen op uw stem”, zeggen de bestuurders. En in deze verkiezingstijd heeft dié stem niets met politieke voorkeuren te maken.

Dirigent van het koor is Marcel Joosen en de vaste pianist Alexander Koeznetsov. Zie voor verdere informatie:     http://www.pauluskoor.nl/meezingen

Mailadres: [email protected]

 

Koffieconcert Bach Solo in Kruiskerk

Laurens de Man

Laurens de Man

Zondag 18 maart wordt in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, om 12.00 uur een koffieconcert gegeven door twee jonge, veelbelovende musici: Ruña ‘t Hart (viool) en Laurens de Man (orgel, piano).

Het concert duurt een uur. Welkom vanaf 11.30 uur. Er wordt geen entree gevraagd, wel is er na afloop een collecte. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Van de maandelijkse koffieconcerten in de Kruiskerk hebben er dit seizoen drie de titel Bach Solo meegekregen. Zondag 18 maart is het tweede concert in deze reeks.

Ruña ‘t Hart speelt de Derde Partita voor vioolsolo van Johann Sebastian Bach.

Ook Laurens de Man, cum laude afgestudeerd aan het Amsterdams Conservatorium als organist en als pianist, speelt werken van Bach.

We horen een bewerking van een deel uit de Tweede Vioolpartita, een transcriptie van een deel uit een klavecimbel/vioolsonate (BWV 1016) en een bewerking van Bach van een vioolconcert van Vivaldi.

Samen spelen Ruña en Laurens de Vijfde viool-klavecimbelsonate (BWV 1018).

 

 

 

 

Kliederkerk voor kinderen over Jona

Kliederkerk_IMG_2979(web)Voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar wordt zondag 11 maart weer een zogenoemde Kliederkerk gehouden in de Paaskerk aan het Augustinuspark 1. Die is er van 16.00 tot 18.15 uur en omvat ook een maaltijd.  Hert gaat deze keer over Jona.

Op een dag kreeg Jona een opdracht van de Heer: Ga op reis naar Ninevé en waarschuw de mensen in deze stad, want ik heb ze slechte dingen zien doen. Maar Jona wilde niet en sloeg op de vlucht. Wie benieuwd is naar het verhaal van Jona moet naar de Kliederkerk komen. In een uur wordt er gekliederd, een decor gemaakt en kleding verzameld. Daarna wordt het verhaal van Jona ontdekt en zijn verhaal nagespeeld.