Categorie: "Detailhandel"

Vloglessen voor tieners bij HEMA

vlogYouTuber Bonnie, bekend als Boncolor, gaf honderden tieners zondag een exclusieve YouTube-les in een pop-up klaslokaal bij de HEMA aan het Binnenhof. Bonnie is een van de acht docenten aan de vlog academy die middelbare scholieren deze zomer opleidt tot vlogger. Dit is een droom voor velen; de livestream van de les aan de vlog academy werd vanmiddag door honderden jongeren gevolgd.

Bloemenman dupe van regels gemeenteraad

Herbert Raat

Herbert Raat

Bloemenman Sytze Ouwendijk mag nog altijd zijn stal niet de laatste drie maanden van het jaar naar de overkant van de Van der Hooplaan verhuizen, om in die tijd plaats te maken voor de poffertjeskraam naast de Rabobank. Winkeliers willen hem op alle mogelijke manieren helpen met stroom enzovoort, maar de gemeente ligt dwars, omdat die minder dan honderd meter verplaatsing niet in het bestemmingsplan past.

En ook niet in het standplaatsenbeleid dat door de gemeenteraad zelf is vastgesteld, zei wethouder Herbert Raat donderdagavond tegen de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), waar Ouwendijk voor de tweede keer kwam inspreken. Hij had een brief met de gemeentelijke afwijzing gekregen. De commissie was kennelijk wel tot een uitzondering bereid, al sprak met dat niet duidelijk uit, maar Raat wees erop dat het links laten liggen van door de raad vastgestelde regeltjes ook tot precedenten in de toekomst kan leiden. “Ik sta in feite te trekken aan een dood paard”, verzuchtte Ouwendijk.

Korenwijn bij nieuwe haring mag toch

1045-500x500Even leek het er op dat door nieuwe landelijke wetgeving de Amstelveense viswinkels voor het eerst sinds jaren bij de nieuwe haring geen korenwijntje mogen schenken. Maar dat mag nu wel doorgaan. De Hollandse Nieuwe arriveert op woensdag 14 juni. Wethouder Herbert Raat ontdekte toevallig dat wisspecialist Henry Schilder aan de Van der Hooplaan door een gemeentelijke ambtenaar was gewaarschuwd. Schenken van een Korenwijntje bij de nieuwe haring zou op een boete van ruim 1300 euro komen te staan. En dat gold natuurlijk ook voor andere viswinkels en haringkarren.

Het verbod kwam voort uit de aanpassing Drank- en Horecawet, gericht op het voorkomen van alcoholmisbruik door jongeren. Maar dat heeft niets te maken met de korenwijn-traditie rond de Hollandse Nieuwe, klaagde Raat op zijn blog. Krachtens de wet moeten gemeenten toezicht houden op de naleving en handhaving ervan. Tijdens een vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) wees de burgemeester er, in antwoord op vragen van het CDA, op dat het wel om landelijke wetgeving gaat. Niet om plaatselijke regels dus.

Bloemenstal mag weg niet paar maanden over

bloem2[1]Door ambtelijke scherpslijperij kan een bloemenstal aan de Van der Hooplaan niet een paar maanden honderd meter worden verplaatst. Eigenaar Ouwendijk van de nering kreeg keer op keer te horen op het raadhuis dat die verplaatsing in strijd zou zijn met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Hij luchtte donderdagavond zijn hart maar eens bij de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), waar hij trouwens ook geen duidelijk ander antwoord kreeg.

De bloemenstal, gewaardeerd door de complete winkeliersvereniging, staat nu naast het filiaal van de Rabobank. Maar tegen het einde van het jaar moet hij plaatsmaken voor de Oliebollenkraam, die al jarenlang kort voor de jaarwisselling vergunning heeft. Geeft niet, dacht Ouwendijk, dan steek ik gewoon de weg over en ga op de locatie van voormalige telefooncellen, naast de winkel van Zeeman, staan. Die vond het prima, net als de andere neringdoenden. Maar zo gemakkelijk is het bij de gemeente allemaal niet.

 

Volgens het bestemmingsplan kan het niet en uitzonderingen zijn daarop, alle met de mond beleden deregulering van B&W ten spijt, geenszins mogelijk, vinden de ambtenaren. Zodat de bloemenbaas zich, na herhaaldelijke vergeefse pogingen op het raadhuis, maar eens naar het (theoretisch) hoogste orgaan, de politiek getinte gemeenteraad ging. Zonder van de raadscommissie, waar hij het doorgaans zinloze recht van inspraak heeft, van plan lijkt ook maar iets te ondernemen.

Raat: ‘Verbod korenwijn bij nieuwe haring onzin’

Raat haring korenwijnDat een ambtenaar van de gemeente vishandelaar Henry Schilder aan de Van der Hooplaan kwam melden dat hij dit jaar geen korenwijn bij de deze maand te verwachten nieuwe haring mag schenken, is wethouder Herbert Raat (die handhaving in zijn portefeuille heeft) in het verkeerde keelgat geschoten.

Nou ja, hij begrijpt wel dat die handhaver de naleving van landelijke wetten in het oog moet houden, maar vindt dat kleine borreltje bij de Hollandse nieuwe toch wat te ver gaan.

Die wetgeving brengt een goede Nederlandse traditie om zeep, schrijft hij op zijn blog. Dat korenwijntje is niet alleen heel klantvriendelijk, maar ook goed voor de sociale cohesie, vindt Raat. “Iedereen maakt dan een praatje met elkaar bij de haring. Voor mij is dit een voorbeeld van landelijke regelgeving waar het doel, mensen te beschermen tegen alcoholmisbruik, uit het oog is verloren. Doorgeschoten wettelijke regelgeving en de handhaving daarvan.

Action Stadshart 10 juni open

logo_actionHet filiaal van Action in het winkelcentrum Stadshart gaat zaterdag 10 juni open. Het is gevestigd op de plaats van de voormalige Kijkshop aan het Buitenplein 83 (bij wat eens V&D was).

Met de opening van de discounter komt het Stadshart evident terug van voormalig beleid dat was gericht op exclusieve winkels met nationale en internationale uitstraling. Stadshart wilde blijkbaar een soort tweede PC worden, waardoor in toenemende mate lokale winkeliers zich terugtrokken of door hoge huren genoodzaakt waren dat te doen.

Action in het Stadshart is een van de twee filialen die in Amstelveen komen. Ook in wijkwinkelcentrum Middelhoven is er een gepland.

 

 

Kledingboetiek op online modeplatform

Fashion BoutiqueFreshlabelz is als eerste dames- en herenboetiek uit Amstelveen verwelkomd op het online modeplatform Winkelstraat.nl. Freshlabelz.nl is opgericht in 2009 door Ayalon Blog en Barry Broedersz. De boetiek is een belangrijke speler in de online fashion retailmarkt geworden. Freshlabelz is gericht op de jonge modebewuste doelgroep (van 16 tot 35 jaar).

Men vindt er een ruim assortiment kledingmerken en hippe outfits voor iedere gelegenheid, zegt het bedrijf. ‘Ook accessoires zijn goed vertegenwoordigd binnen het aanbod.’ De onderneming zegt verder er goed voor te zorgen dat bestellingen snel, goed verpakt en zonder verzendkosten bij klanten worden afgeleverd.

Schoenenwinkel Eureka komt in Sadshart

eurekaEr komt weer een schoenenwinkel bij in het Stadshart, overigens nadat de laatste jaren er enkele zijn verdwenen. Het aanbod wordt komende maand uitgebreid door een vestiging van Eureka Shoes.

Bezoekers van het Stadshart kunnen hier terecht voor een brede collectie handgemaakte heren- en damesschoenen van onder andere de eigen merken Eureka en Eureka Concept Collection, maar ook Café Noir en Vicenza. De winkel van 42 m2 zal naar verwachting op vrijdag 28 april openen in het Binnenhof naast Christ en Timberland.

Eureka Shoes komt uit Portugal, het merk heeft daar drieëndertig brandstores. De collecties komen uit de eigen fabriek in Portugal, in 1986 door Alberto Sousa is opgericht. Inmiddels is Eureka Shoes uitgegroeid tot één van de grootste producenten voor high-end schoenenmerken, zoals Isabel Marant, Lanvin, maar ook Birckenstock, Palladium en COS produceren in dezelfde fabriek. Naast schoenen biedt de winkel ook leren accessoires zoals tassen, portemonnees en riemen. Oud-voetballer Edgar Davids heeft een eigen schoenenlijn bij Eureka.

Action krijgt bijna een derde van WC Middenhoven

interiorNa Pasen begint Hoorne Vastgoed met de ingrijpende verbouwing van winkelcentrum Middenhoven. Er komt, net als in het Stadshart, een filiaal van Action en diverse winkels worden vernieuwd.

Hoorne Vastgoed zegt er een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum van te willen maken dat qua ‘look en feel’ past bij deze tijd. Alle entrees en de passage worden vernieuwd en de buitenschil wordt met nieuw metselwerk uitgevoerd. In samenwerking met de gemeente wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht met meer groen en extra parkeerplaatsen. De eigenaar zegt daarover in een ‘afrondend gesprek’ met de gemeente te zijn.

Paaseieren zoeken bij HEMA

239899-20170124_BH_HEMA_VROLIJK_VOORJAAR_07_INTRO_FAMILIE_063_R-581cd4-large-1490013521Van 3 april tot en met 16 april krijgen kinderen van 4 tot 12 jaar de kans deel te nemen aan de grote paasei zoektocht van de HEMA in het Binnenhof (Binnehiof 18, Stadshart). Zij worden daar door de familie Paashaas uitgedaagd vijf paaseitjes te vinden. Zodra alle eitjes zijn gevonden, worden de jonge speurneuzen bij de kassa beloond met een van de vier gratis knutselplaten van de keten.

In het Amstelveense filiaal en in ruim 700 andere HEMA winkels worden de paaseitjes door familie Paashaas verstopt. Door de juiste nummers bij het juiste paaseitje op de speciale zoektochtflyer in te vullen, krijgen de jonge deelnemers een vrolijke knutselplaat bij de kassa. In totaal zijn er vier verschillende knutselplaten te verdienen.

Elke knutselplaat staat in het teken van een van de bekende hazen; vader Paashaas Charles, zijn echtgenote Juliette, hun creatieve dochter Inez of de ondeugende Richie. Alle bezoekers van de HEMA aan het Binnenhof krijgen daarnaast de mogelijkheid met een levensechte cut-out versie van familie Paashaas op de foto te gaan.