Categorie: "Openbare orde en veiligheid"

BBA wil overlast vuurwerk beteugelen

J. Bakker (bbA)

J. Bakker (bbA)

Niet het consumentenvuurwerk volledig verbieden, maar een systeem invoeren om snel overlast te voorkomen. Niet in brand steken verbieden, maar de brandweer een app in handel geven om er snel bij te zijn als een huis vlam vat, zogezegd. Dat wil coalitiepartij Burgerbelangen (bbA). De fractie in de gemeenteraad vraagt B&W of die het systeem kennen. En om – komt ie weer – onderzoek. 

Die stelde er vorig jaar ook al vragen over aan B&W, maar kreeg nooit constateert de fractie nu. In andere gemeenten – zoals Amersfoort, Utrecht en Hilversum – wordt dat zogenoemde vuurwerkdetectie systeem al toegepast. Er komt steeds meer aandacht voor de aan vuurwerk op (en rond) oudejaarsavond verbonden risico’s, constateert bbA-fractievoorzitter Jitze Bakker, die ook wijst op de overlast die dat ook in Amstelveen met zich meebrengt.

D66 wil burgerwachten tegen auto-inbraken

Harmen van der Steenhoven

Harmen van der Steenhoven

Wat al jarenlang bij vrijwel alle fracties in de gemeenteraad zeggen, wordt nu ook maar weer eens door D66 geroepen. Die partij is bezorgd over het forse aantal auto-inbraken in Amstelveen, wil die desnoods met burgerwachten bestrijden en stelde schriftelijke vragen aan B&W.

De democraten voegen zich ook bij het koor dat om meer inzet van de politie vraagt. Maar ook om die van gemeentelijke handhavers. En er moeten volgens D66 meer preventiemiddelen komen.

D66 zegt veel signalen te hebben ontvangen uit onder meer de wijken Westwijk en Elsrijk van verscheidene auto-inbraken in één nacht. Maar het zal, vreest zij, wel een probleem voor heel de gemeente zijn. D66-raadslid Harmen van der Steenhoven denkt dat Amstelveen pas de laatste tijd populair is bij het (auto) dievengilde. “Wij willen daarom in ieder geval op korte termijn meer politiecapaciteit voor de bestrijding hiervan vrijmaken. Zeker in de nacht- en avonduren.”

D66 heeft het college van B&W gevraagd om het gebrek aan preventiecapaciteit zo nodig op te lossen door de inzet van gemeentelijke handhavers of burgerwachten.

Overvallen man gewond

©Roel Dijkstra-VlaardingenPolitie afzetlint niet betredenDe politie is op zoek naar getuigen, die iets weten te vertellen over de ontvoering op donderdag (7 december) van een man (38) uit Amstelveen-Noord. Hij is zwaar mishandeld en daarbij ook geraakt.

Door enkele mannen werd hij rond 18.00 uur in de buurt van zijn auto in de Anna Pawlowastraat, in Kronenburg, mishandeld en gedwongen in zijn te stao0oen. Urenlang is hij daarin rond gereden en tenslotte los gelaten in het Amsterdamse Bos. In het ziekenhuis zijn later zijn verwondingen verzorgd.

De man is vermoedelijk rond 17.50 uur door meerdere mannen bij zijn auto op de Anna Pawlowastraat in Amstelveen overmeesterd en kort daarna mishandeld. Hij is enkele uren rondgereden in een auto – met een kenteken waarin de letters KFL voorkomen – en in het Amsterdamse Bos los gelaten. De wagen was een rode Audi. Wie die auto heeft zien rijden of iets meer van de gebeurtenis weet, wordt verzocht de politie te bellen via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Plan van burgemeester voor Whatsapp buurtpreventie

Bas Eenhoorn

Bas Eenhoorn

In samenwerking met de politie heeft de gemeente een actieplan ontwikkeld om (de oprichting van) Whatsapp buurtpreventiegroepen te stimuleren en te promoten. Dat laat burgemeester Bas Eenhoorn in een brief weten aan de gemeenteraad.

Het plan volgt op een juli door de gemeenteraad aangenomen motie waarin op meer gebruik van het middel werd aangedrongen. Whatsapp biedt volgens de burgemeester een moderne variant van buurtpreventie. “Bewoners verenigen zich in een whatsappgroep met het doel elkaar te informeren over verdachte situaties in de wijk”, schrijft hij aan de raad.

In Amstelveen zijn op dit moment zo’n 80 Whatsapp preventiegroepen actief. Het actieplan heeft een looptijd van 2 jaar en kent de volgende doelstellingen en activiteiten:

1. Een verhoging van het aantal preventiegroepen in Amstelveen met 15% t.o.v. de huidige 80 buurtpreventieapps.

2. Een beter en efficiënter gebruik van de al bestaande buurtpreventieapps.

3. Deelname aan een proef met de bedrijfsapplicatie WAPA (WhatsApp Buurtpreventie Politie Applicatie), die er voor zorgt dat de politie sneller in contact kan komen met beheerders van de preventieapps, zodat informatie over bijvoorbeeld woninginbraken sneller gedeeld kan worden.

4. Onderzoek naar de meerwaarde van het plaatsen van Whatsapp buurtpreventieborden in de openbare ruimte en – als de uitkomsten daartoe aanleiding vormen – te bepalen welke hiervoor de meest geschikte locaties zijn.

5. Een evaluatie is onderdeel van het actieplan.

 

Gemeente wil meer whatsapp buurtpreventie

Bas Eenhoorn

Bas Eenhoorn

Whatsapp buurtpreventie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt in Amstelveen. In Amstelveen zijn ruim 80 Whatsapp buurtpreventiegroepen actief. Het is een belangrijk preventiemiddel in de strijd tegen misdaad. Om Whatsapp buurtpreventie in Amstelveen nog meer te laten groeien en verder te professionaliseren is een plan van aanpak opgesteld.

Burgemeester Bas Eenhoorn: “Hoe meer ogen en oren in de wijk hoe beter. Het is belangrijk dat buurtbewoners elkaar snel informeren over inbraken en verdachte situaties. Een Whatsapp groep is daar bij uitstek een goed middel voor. Ik ben zelf ook lid van een app voor mijn eigen buurt. Het is wel goed om naast een buurtpreventiegroep ook een sociale groepsapp te hebben. Zo wordt voorkomen dat als de hond zoek is, daar de buurtpreventieapp voor wordt gebruikt. Daarnaast blijft het belangrijk om altijd 112 te bellen als sprake is van een levensbedreigende situatie of een heterdaad.”

Opgepakt wegens witwas geliquideerde

Jair Wessels. Foto: Politie

Jair Wessels. Foto: Politie

Na vier huiszoekingen in zowel Amstelveen als Amsterdam, zijn maandag een Amstelvener (31) en een vrouw (28) uit Amsterdam aangehouden. Dat gebeurde wegens een onderzoek door de Amsterdamse politie en de FIOD naar het (criminele) vermogen van de in juli op de parkeerplaats van het station in Breukelen geliquideerde Jaïr Wessels uit Amsterdam.

Er was naar hem al een witwasonderzoek gaande, omdat hij nagenoeg geen inkomen had en toch een leven in luxe leidde. Geregeld was hij in Spanje, vervoerde zich in dure auto’s en bleek over veel geld en kostbare horloges te beschikken. Tot hij in Breukelen dood werd geschoten. Het OM gaat ervan uit dat zijn rijkdom crimineel was verworven en richt zich op nabestaanden, omdat het vermoedt dat de erfenis bij hen terecht kwam.

Gemeente wil organisatie tegen woonfraude

Herbert Raat

Herbert Raat

Burgemeester en wethouders willen een gemeentelijke projectorganisatie om alle handhavingsactiviteiten op het gebied van woonfraude in onder te brengen, teneinde de aanpak en de ambtelijke samenwerking te optimaliseren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad.

Vorig jaar kwamen 700 meldingen over woonfraude bij de gemeente binnen en dit jaar tot en met augustus al 400, waarvan er nog 200 in behandeling zijn. Wethouder Herbert Raat verwacht dat het aantal dit jaar nog stijgt. Volgens hem is de strijd gericht tegen misstanden, zodat woningen terecht komen bij degenen die er recht op hebben.

Klaar voor winterse gladheid

gladheidTwaalfhonderd ton biozout staat bij de gemeente klaar met het oog op mogelijk in de winter komende gladheid. En alle strooiwagens staan natuurlijk ook klaar. Niet elk straatje wordt trouwens met zout bestrooit, want de gladheidbestrijders gaan alleen naar hoofdrijwegen, busroutes, belangrijke fietsroutes en toegangswegen naar scholen en winkelcentra.

Over de fietsroutes zegt verantwoordelijk wethouder Peter Bot dat men daar in het komende winterseizoen met een andere verhouding van zout / pekelwater gaat strooien. “Zo hebben we minder zout nodig, kan dooi sneller inzetten en kunnen we naar verwachting onze kwetsbare fietsers nog beter beschermen tegen gladheid,” zegt hij. De nieuwe techniek is de vrucht van evaluatie in het team gladheidbestrijding.

Eenhoorn: Criminaliteit dringt in bovenwereld

Bas Eenhoorn

Bas Eenhoorn

Evenals elders in het land wordt de Amstelveense veiligheid steeds meer bedreigd doordat de onderwereld zich in de bovenwereld binnen dringt. Dat kan in de businessclub van voetbalverenigingen of in de top van politieke partijen zijn. Die waarschuwing kwam donderdag van burgemeester Bas Eenhoorn in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM).

“Dit is levensgevaarlijk en wij zijn er te weinig attent op”, zei hij in een reactie op een veelheid van vragen over woninginbraken, die in aantal dit jaar weer zijn gestegen, na afname de laatste jaren. Het dieptepunt in 2013 is nu qua diefstal in woningen weer voorbij gestreefd.

Tot zijn verbazing had Joep van Erp (SP) in de begroting voor volgend jaar gelezen dat die criminaliteit vrijwel niet te beïnvloeden is door de gemeente. Dat laatste is een waarheid als een koe, zei Eenhoorn. Veranderingen in criminaliteit maken het volgens hem noodzakelijk het integrale veiligheidsplan te herzien en opnieuw prioriteiten te stellen. De onderwereld, die zich in de bovenwereld manifesteert, gaat heel slim te werk, zei hij.

Weer vier wiet-woningen dicht

Bas Eenhoorn

Bas Eenhoorn

Bijna geen nieuws is het meer. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn heeft weer woningen gesloten omdat er wet werd geteeld. Het gaat deze keer om woningen aan Voorplecht, Catharina van Renneslaan, Asserring en Haya van Somerenlaan. De gaan voor drie maanden dicht, op grond van de Opiumwet, wegens verstoring van de openbare orde.

Alle woningen waren ingericht om hennep te kweken of werden gebruikt voor handel in drugs. De politie gaf aan de gemeente informatie door, op basis waarvan tot sluiting werd besloten.

Aan de Voorplecht zijn in een woning 556 hennepplanten en 37 assimilatielampen aangetroffen. Ook werden stroom en water gestolen. Eén persoon is in de woning aangehouden.