Categorie: "Openbare orde en veiligheid"

Bewapende Amstelvener onder invloed gepakt

logopolitieamsterdamamstellandIn Ter Aar is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige Amstelvener aangehouden. Hij bleek bij een controle te hebben gereden onder invloed van drugs en ook een verboden wapen bij zich te hebben.

Het was trouwens niet de eerste keer was dat hij wegens rijden onder invloed werd aangehouden. Zijn rijbewijs is ingenomen. Zowel het wapen als de drugs in zijn auto zijn in beslag genomen. Ook moet hij zich bij het Centraal Bureau Rijbewijzen melden voor een onderzoek omtrent rijvaardigheid.

 

 

Brandes: seksueel getint chatcontact met meisje

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Seksueel getint chatcontact met een meisje van zestien blijkt de reden van het plotselinge opstappen van wethouder Jeroen Brandes (PvdA). Burgemeester Bas Eenhoorn heeft dat meegedeeld in een brief aan de gemeenteraad. Die was vertrouwelijk. De gemeente hield het in een korte persoonlijke verklaring eerder op ‘persoonlijke omstandigheden’. Ook wethouder Herbert Raat wilde er iets over zeggen.

Brandes, tegen wie aangifte is gedaan, was wethouder van onder meer Welzijn en Jeugdzaken. Zowel Het Parool als De Telegraaf hebben inmiddels het nieuws gebracht. Volgens de burgemeester was het contact van Brandes met het meisje ‘laakbaar’. De advocaat van Brandes heeft overigens geconstateerd dat het contact niet strafbaar was. Maar de burgemeester schrijft aan de raadsleden, die keurig – anders dan in verkiezingstijd – hun mond hielden, dat het gedrag van Brandes wel onacceptabel was ‘om het voorzichtig uit te drukken”. Zeker voor iemand in het openbaar bestuur kan zoiets niet door de beugel, vindt Eenboorn.

Amstelveen ondanks inbraken veiliger, zegt monitor

inbraak[1]Terwijl bijvoorbeeld het aantal woninginbraken en diefstallen van en uit auto’s dramatisch toenam, voelen volgens de landelijke Veiligheidsmonitor Amstelveners zich best veilig, althans in vergelijking tot gemeenten van vergelijkbare grootte. ‘Sinds 2016 daalt het gevoel van onveiligheid en zet de dalende trend in het aantal misdrijven zich voort’, zegt de gemeente. ‘Ook laat de monitor zien dat Amstelveners heel tevreden zijn over het functioneren van de gemeente op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Over de contacten met en het functioneren van de politie zijn ze eveneens tevreden.’

Eenhoorn kwaad over betaalde miljoenen brandweer

Bas Eenhoorn. Foto: amstelveenweb.com

Bas Eenhoorn. Foto: amstelveenweb.com

Omdat hij ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen vol verbijstering gereageerd op wat hij geldsmijterij noemt. In Het Parool sprak hij zijn verontwaardiging uit over het feit dat aan vervroegd gepensioneerde personeelsleden van de brandweer in Amsterdam (waaronder ook Amstelveen valt), blijkens een rapport van forensisch onderzoeksbureau Integis, vier miljoen euro onterecht is uitgekeerd.

“Dit had nooit mogen gebeuren. We zien het als de uitwassen van een gesloten familiecultuur. Als die er niet was geweest, was dit veel eerder aan het licht gekomen,” citeert Het Parool de burgemeester. Door allerlei juridische zekeringen is het geld overigens niet meer terug te halen. Het rapport is ook aan de andere 24 Veiligheidsregio’s in het land beschikbaar gesteld, om te zien of het ook daar is misgegaan.

Woning dicht wegens vuurwapens

250px-Walther_P99_9x19mmOp last van burgemeester Bas Eenhoorn is een woning aan de Laan van de Helende Meesters voor drie maanden gesloten wegens aanwezigheid van wapens.

De politie vond in de woning enkele vuurwapens en een grote hoeveelheid geld. De burgemeester ging tot sluiting van de woning over op basis van artikel 174a van de Gemeentewet. Dat handelt over de openbare orde.

Gemeente Amstelveen en politie voeren geregeld onderzoek uit op adressen waarvan de gegevens niet kloppen. In dat kader bezochten ze verscheidene woningen aan de Laan van de Helende Meesters, waar niemand stond ingeschreven, maar wel energie werd gebruikt.

D66 wil ‘lokwoningen’ tegen inbraak

Harmen vd Steenhoven

Harmen vd Steenhoven

Met de verkiezingen voor de deur lijken de partijen in de gemeenteraad steeds vindingrijker te worden. D66 wil nu zogenoemde lokwoningen inzetten tegen inbrekers. Die moeten volgens de partij dan maar worden gefinancierd uit het budget voor een actieplan tegen inbraken. In het volgende coalitieakkoord moet dat worden vastgelegd, vinden de Democraten.

Net als andere partijen maakt D66 zich zorgen over de verdubbeling van het aantal woninginbraken in de Amstelveen in de afgelopen maanden. De lokwoning, ingericht door de politie en voorzien van camera’s en gemerkte spullen, kan helpen bij het arresteren van inbrekers, constateert zij. Voor het inrichten van die woningen moet de komende maanden volgens haar geld worden vrij gemaakt.

Pakkans

Die lokwoningen helpen volgens D66 om de pakkans, die nu onder de 9% ligt, te verhogen. “Wat mij betreft halen we alles uit de kast om inbrekers te pakken”, zegt raadslid Harmen van der Steenhoven. “De daders komen er nu te eenvoudig mee weg. De inzet van lokwoningen kan daarbij een heel effectief middel zijn”.

Verdachte ‘Klusjesmannen’ in Westwijk actief

Logo politie AmsterdamOok buiten de ramkraak bij Albert Heijn (Westwijkplein) op woensdag 31 januari om blijft Westwijk een vaak door criminelen bezochte wijk. Niet alleen zijn woninginbraken er aan de orde van de dag, maar ook andere misdrijven doen zich er voor. Onder meer werd vorige week de wijk weer onveilig gemaakt door zogenoemde klusjesmannen.

Zij bellen aan bij nietsvermoedende wijkbewoners en bieden hun diensten aan, meldt de politie. En vaak krijgt men hoge rekeningen voor niet of nauwelijks geleverde diensten. Wie niet snel zijn portemonnee trekt, kan op vervelende acties en bedreigingen van de aanbieders rekenen.

De politie: “Uit eerdere aangiftes van oplichting is ook gebleken, dat de mannen zelf stiekem bij inspectie van het dak, vernielingen aanbrengen en daarna laat men die dan noodgedwongen door henzelf repareren voor een groot bedrag. Zij reinigen muren en impregneren die met ???? (mogelijk alleen water). Het advies is: neem alleen diensten aan van bedrijven die geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel. Maak vooraf een goed schriftelijk contract met daarop de afgesproken handelingen en prijs.”

‘Geramde’ Albert Heijn Westwijk weer open

Kees Cats en Aris Zwart

Kees Cats en Aris Zwart

De slachtoffer van een ramkraak geworden vestiging van Albert Heijn in Westwijk (Westwijkplein) is na alle ellende weer open. Dat meldt wethouder Herbert Raat (VVD) op Facebook. De schade bedraagt naar schatting een miljoen euro. Raat feliciteert op Facebook de filiaalmanager Kees Cats en zijn team.

Raat ontwaarde er als vaste klant de voormalige regionale directeur van KLM-Cargo Aris Zwart, die er aan de koffie zat. De wethouder herinnert nog eens aan de ramkraak in de vroege ochtend van woensdag 31 januari, waarbij met een gestolen BMW door de pui van de supermarkt werd gereden. “De auto staken de daders in brand en zij vluchtten op een scooter in de richting van de sportvelden aan de Noorddammerweg.

Mogelijk, dat iemand beeldmateriaal heeft van deze voertuigen en/of routes dat is opgenomen met een dashcam, of een vaste camera”, schrijft Raat.

Ramkraak AH Westwijkplein

©Roel Dijkstra-VlaardingenPolitie afzetlint niet betredenVan de daders nog geen spoor, maar gisternacht zorgden zij wel voor een ravage aan het Westwijkplein, waar een ramkraak bij Albert Heijn werd gepleegd. Waarschijnlijk hadden de daders het op de pinautomaat gemunt. Iedereen die meer informatie kan geven, wordt nu verzocht de politie te helpen bij haar zoektocht en contact op te nemen. Men kan bellen naar 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Ook beelden kunnen de politie helpen. De voorgevel van AH is in de nacht van 30 op 31 januari omstreeks half vier met een in Hoofddorp gestolen auto vernield en werd vermoedelijk daarna in brand gestoken.

Actie tegen autokrakers gestart

DSC_0832Samen met wijkteamchef van de politie Eric Aldewereld startte burgemeester Bas Eenhoorn donderdag de zogenoemde bewustwordingscampagne diefstal in auto’s ‘Geef autokrakers geen kans’. Op het kruispunt Burgemeester Wiegelweg / Bovenkerkerweg, één van de toegangswegen naar de Westwijk, deelden zij flyers uit aan automobilisten. In Westwijk worden relatief veel in auto’s (net als in woningen) ingebroken.

De bewustwordingscampagne van gemeente en politie is bedoeld om het aantal auto-inbraken in heel Amstelveen terug te dringen. En dat nam de laatste tijd enorm toe. Op plaatsen waar veel auto-inbraken plaatsvinden worden de komende tijd flyers uitgedeeld.