Categorie: "Openbare orde en veiligheid"

D66 wil ‘lokwoningen’ tegen inbraak

Harmen vd Steenhoven

Harmen vd Steenhoven

Met de verkiezingen voor de deur lijken de partijen in de gemeenteraad steeds vindingrijker te worden. D66 wil nu zogenoemde lokwoningen inzetten tegen inbrekers. Die moeten volgens de partij dan maar worden gefinancierd uit het budget voor een actieplan tegen inbraken. In het volgende coalitieakkoord moet dat worden vastgelegd, vinden de Democraten.

Net als andere partijen maakt D66 zich zorgen over de verdubbeling van het aantal woninginbraken in de Amstelveen in de afgelopen maanden. De lokwoning, ingericht door de politie en voorzien van camera’s en gemerkte spullen, kan helpen bij het arresteren van inbrekers, constateert zij. Voor het inrichten van die woningen moet de komende maanden volgens haar geld worden vrij gemaakt.

Pakkans

Die lokwoningen helpen volgens D66 om de pakkans, die nu onder de 9% ligt, te verhogen. “Wat mij betreft halen we alles uit de kast om inbrekers te pakken”, zegt raadslid Harmen van der Steenhoven. “De daders komen er nu te eenvoudig mee weg. De inzet van lokwoningen kan daarbij een heel effectief middel zijn”.

Verdachte ‘Klusjesmannen’ in Westwijk actief

Logo politie AmsterdamOok buiten de ramkraak bij Albert Heijn (Westwijkplein) op woensdag 31 januari om blijft Westwijk een vaak door criminelen bezochte wijk. Niet alleen zijn woninginbraken er aan de orde van de dag, maar ook andere misdrijven doen zich er voor. Onder meer werd vorige week de wijk weer onveilig gemaakt door zogenoemde klusjesmannen.

Zij bellen aan bij nietsvermoedende wijkbewoners en bieden hun diensten aan, meldt de politie. En vaak krijgt men hoge rekeningen voor niet of nauwelijks geleverde diensten. Wie niet snel zijn portemonnee trekt, kan op vervelende acties en bedreigingen van de aanbieders rekenen.

De politie: “Uit eerdere aangiftes van oplichting is ook gebleken, dat de mannen zelf stiekem bij inspectie van het dak, vernielingen aanbrengen en daarna laat men die dan noodgedwongen door henzelf repareren voor een groot bedrag. Zij reinigen muren en impregneren die met ???? (mogelijk alleen water). Het advies is: neem alleen diensten aan van bedrijven die geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel. Maak vooraf een goed schriftelijk contract met daarop de afgesproken handelingen en prijs.”

‘Geramde’ Albert Heijn Westwijk weer open

Kees Cats en Aris Zwart

Kees Cats en Aris Zwart

De slachtoffer van een ramkraak geworden vestiging van Albert Heijn in Westwijk (Westwijkplein) is na alle ellende weer open. Dat meldt wethouder Herbert Raat (VVD) op Facebook. De schade bedraagt naar schatting een miljoen euro. Raat feliciteert op Facebook de filiaalmanager Kees Cats en zijn team.

Raat ontwaarde er als vaste klant de voormalige regionale directeur van KLM-Cargo Aris Zwart, die er aan de koffie zat. De wethouder herinnert nog eens aan de ramkraak in de vroege ochtend van woensdag 31 januari, waarbij met een gestolen BMW door de pui van de supermarkt werd gereden. “De auto staken de daders in brand en zij vluchtten op een scooter in de richting van de sportvelden aan de Noorddammerweg.

Mogelijk, dat iemand beeldmateriaal heeft van deze voertuigen en/of routes dat is opgenomen met een dashcam, of een vaste camera”, schrijft Raat.

Ramkraak AH Westwijkplein

©Roel Dijkstra-VlaardingenPolitie afzetlint niet betredenVan de daders nog geen spoor, maar gisternacht zorgden zij wel voor een ravage aan het Westwijkplein, waar een ramkraak bij Albert Heijn werd gepleegd. Waarschijnlijk hadden de daders het op de pinautomaat gemunt. Iedereen die meer informatie kan geven, wordt nu verzocht de politie te helpen bij haar zoektocht en contact op te nemen. Men kan bellen naar 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Ook beelden kunnen de politie helpen. De voorgevel van AH is in de nacht van 30 op 31 januari omstreeks half vier met een in Hoofddorp gestolen auto vernield en werd vermoedelijk daarna in brand gestoken.

Actie tegen autokrakers gestart

DSC_0832Samen met wijkteamchef van de politie Eric Aldewereld startte burgemeester Bas Eenhoorn donderdag de zogenoemde bewustwordingscampagne diefstal in auto’s ‘Geef autokrakers geen kans’. Op het kruispunt Burgemeester Wiegelweg / Bovenkerkerweg, één van de toegangswegen naar de Westwijk, deelden zij flyers uit aan automobilisten. In Westwijk worden relatief veel in auto’s (net als in woningen) ingebroken.

De bewustwordingscampagne van gemeente en politie is bedoeld om het aantal auto-inbraken in heel Amstelveen terug te dringen. En dat nam de laatste tijd enorm toe. Op plaatsen waar veel auto-inbraken plaatsvinden worden de komende tijd flyers uitgedeeld.

Remkes: Raadslid moet VOG overleggen

Remkes met de inmiddels vertrokken burgemeester Van 't Veld.

Remkes met de inmiddels vertrokken burgemeester Van ‘t Veld. Foto: amstelveenweb.com

Burgers met een strafblad moeten geen raadslid worden. Kandidaten voor de gemeenteraad zouden dan ook behoren te worden verplicht een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. Dat zei commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie.

Hij vreest naar zijn zeggen integriteitsrisico’s en criminaliteit in het lokale bestuur. Overigens is hij zelf lid van de VVD, de partij die – niet geheel ten overvloede – een integriteitscommissie heeft. Nu de politieke partijen met een dalende aantal leden hebben te maken, nemen de risico’s volgens Remkes toe. Het is moeilijk voldoende kandidaten voor een raadszetel bijeen te krijgen, dus lopen partijen de kans niet zo goed op te letten. Onder meer bij de PVV bleek een lijsttrekker een crimineel verleden te hebben. Maar ook andere partijen lopen dat gevaar, waarschuwde Remkes in zijn nieuwjaarstoespraak.

Politie zoekt diverse verdachten

Logo politie AmsterdamDe politie zoekt naar twee aanrijders die bij een verkeersongeluk betrokken waren en naar twee inbrekers. Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen (TOEV) wil getuigen van een aanrijding tussen een fietser en sneltram 51 aan de Buitenveldertselaan spreken. De fietser raakte donderdagmorgen 21 december (11.30 uur) zwaar gewond op het kruispunt Buitenveldertselaan en Van Boshuizenstraat (Buitenveldert).

De tram reed in de richting van Uilenstede en de fietser kwam uit de Van Boshuizenstraat en reed naar de winkelstrip aan de Buitenveldertselaan. Die zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Wie iets heeft gezien kan bellen: 0900-8844.

‘Boete’ van € 2.500 voor bezit inbrekersgereedschap

Inbreker-forceert-slot-tuindeur-met-schroevendraaier-NIPW-6-300x200Wie weliswaar (nog) geen inbraak heeft gepleegd, maar bij een politiecontrole wel in het bezit blijkt van inbrekersgereedschap loopt nu kans op een boete van € 2.500. Dat is een nieuwe maatregel van gemeente en politie, die daarmee inbrekers willen afschrikken. Het is een reactie op het stijgende aantal woninginbraken in Amstelveen.

Officieel heet het bedrag overigens een ‘last onder dwangsom’, die in feite geen boete is, ook al noemt de gemeente die zo in een persbericht, waarin overigens ook de term ‘voorwaardelijke boete’ voorkomt. Het gaat vooral om mensen die al bekend zijn bij de politie wegens eerdere inbraken (in of buiten Amstelveen) en ‘herhaaldelijk’ inbrekersmateriaal bij zich hebben.

Actie voor Bob in donkere feestdagen

bob_adGemeenten in de Vervoerregio Amsterdam, waaronder Amstelveen valt, zijn een extra campagne voor de Bob begonnen. Zij vrezen dat in de donkere feestdagen mensen meet een borreltje teveel op achter het stuur kruipen.

Op straat hangen inmiddels de BOB campagneborden om mensen er aan te herinneren dat ze iemand moeten regelen die fris blijft om ze weer veilig naar huis te brengen. Om de boodschap dat men nuchter auto moet rijden kracht bij te zetten, organiseren Veilig Verkeer Nederland (VVN) en TeamAlert acties in onze regio.

Donderdagavond stond VVN met de BOB auto en een kerstboom vol BOB- kerstballen op Plein ’40-’45 in Amsterdam. Mensen kregen een kerstbal mee, als ze beloven een Bob te regelen tijdens de feestdagen. Ook kregen ze een gele armband mee, die ze met de feestdagen om kunnen doen. Dat helpt de BOB om zich aan de afspraak te houden en helpt de mensen met wie hij op stap is de Bob eraan te herinneren dat hij geen alcohol drinkt, denkt VVN..

Actie tegen toenemende auto-inbraken

AutokrakersVoor criminelen lijkt Amstelveen een Walhala te zijn. Afgezien ervan dat veel inbrekers het op woningen hadden en hebben gemunt, neemt ook het aantal auto-inbraken weer toegenomen. Politie en gemeente willen dat verminderen. De komende weken zet de politie extra surveillance in.

Er is ook een tekstkar aangekocht die nu aan de Amstelzijde staat en er komt er een bij de toegangsweg van de Westwijk. Beide waarschuwen automobilisten voor autokrakers en drongen die op het hart spullen van waarde uit de auto te halen. De maatregelen worden ondersteund met voorlichting via diverse communicatiekanalen. Vanaf half januari volgen diverse flyeracties op de hotspots.

Burgemeester Bas Eenhoorn adviseert bestolenen altijd 112 te bellen bij verdachte situaties. “We moeten samenwerken in de strijd tegen auto-inbraken,” zegt hij.

Geen losse spullen

In Amstelveen worden voornamelijk losse waardevolle spullen uit auto’s gestolen. Daarnaast vindt ook diefstal plaats van airbags, navigatieapparatuur, velgen/wielen/banden en kentekenplaten. Tussen 1 oktober en 1 maart is het lang donker. In deze periode worden meer inbraken gepleegd dan in andere maanden. Het inbreken in en stelen van spullen uit of vanaf de auto komt op wisselende plekken in Amstelveen voor. Wel komt uit cijfers naar voren dat op bepaalde plekken meer auto-inbraken plaatsvinden. Op deze plekken wordt extra gesurveilleerd door de politie.