Categorie: "Openbare orde en veiligheid"

Wietplantage in woonwagen bij raadhuis gevonden

HennepplantOnder de rook van het raadhuis, namelijk op de woonlocatie aan de Doorweg, werd deze week een wietplantage met achthonderd planten gevonden. Die bevond zich in een woonwagen en is door de politie opgeruimd. Een daarin gespecialiseerd bedrijf zorgde voor de vernietiging.

De voor de teelt nodige apparatuur werd in beslag genomen. De ramen van de betreffende wagen waren dicht geplakt. Het is de zoveelste hennepteelt plantage die in Amstelveen wordt aangetroffen. Volgens wethouder Herbert Raat van Handhaving (VVD) zijn die gevaarlijk voor de omgeving en ook brandgevaarlijk. Ook wordt doorgaans elektriciteit gestolen, waarvoor in feite andere cliënten van het elektriciteitsbedrijf betalen.

Gemeente dreigt met dwangsom ‘onveilig’ huis

Herbert Raat

Herbert Raat

Omdat de bouwwerkzaamheden nu stil liggen moet de eigenaar van een woning aan de Kalfjeslaan onder gemeentelijke dreiging met een dwangsom een bouwkeet verwijderen. Dat schrijft wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad, na door raadslid Linda Roos (Burgerbelangen) op de volgens haar onveilige situatie ter plaatse te zijn gewezen. Overigens zorgde een geschiedenis met bezwaren door omwonenden en een rechterlijke uitspraak voor een geschiedenis vol vertragingen in de ooit geplande bouw.

Het gaat om een twee-onder-een-kapwoning, die nu al geruime tijd leeg staat en waarvan onder meer dakpannen waaien. Er is wel een verbouwing gepland, maar tegen de vergunning daarvoor maakten omwonenden in juni 2015 bezwaar, dat door de gemeente ongegrond werd verklaard, maar dat sprak later – in beroep – de rechter tegen.

Er is nu sprake van een onveilig wordende situatie, mede doordat de afrastering rondom het perceel niet voldoende effectief blijkt en de woning vrij toegankelijk is, zegt Raat. De aan de voorzijde geplaatste bouwkeet is besmeurd met graffiti.

Geen instantie ziet ‘zaak’ in protest tegen bunker

bunker20 aangepastVan alle instanties waar de vereniging ‘Sloop de Bunker’ bezwaar maakte tegen het besluit van B&W de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg tot gemeentelijk monument te verklaren, kreeg zij tot nu toe een afwijzing. De gemeente reserveerde € 150.000 om de bunker op te knappen.

De vereniging, gesticht door omwonenden ervan, vindt dat het door Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog gebouwde object geen monument mag worden, omdat het herinnert aan het boosaardige naziregime. Ook verdenkt zij wethouder Herbert Raat van vriendjespolitiek, omdat fotograaf Anco Stoffels de bunker wilde kopen en toen pas het idee van opknappen en verhuur werd geboren. De gemeente wil het nu verhuren en er bijvoorbeeld een expositieruimte van maken met foto’s uit de bezettingstijd.

Eerder al protesteerde het AFVN (Verbond van Antifascisten) tegen het gemeentelijke besluit en diende mr. H. Loonstein namens Federatief Joods Nederland (waarvan hij voorzitter is) een aanklacht in bij het OM tegen Raat, wegens het naziverleden van de bunker. Het OM zag geen zaak in het bunkerverhaal en doet dat ook nu niet met de aanklacht die de vereniging ‘Sloop de Bunker’ tegen hem aanspon.

GroenLinks-fractievoorzitter: centraal wijkvuurwerk

Martin Kortekaas. Foto: Groen Links.

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

Wat fractievoorzitter Martin Kortekaas van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad betreft, komt er centraal in elke wijk professioneel vuurwerk tijdens de jaarwisseling. “Maar het is duidelijk dat daartoe nog een lange weg te gaan is”, zegt hij. Verkoop aan en afsteken van vuurwerk door particulieren moet worden terug gedrongen, vindt hij. “Er is wel een groeiende groep inwoners die vindt dat de traditie zoals we die kennen uit de hand loopt en uiteindelijk niet vol te houden is.”

Er is overigens nog geen standpunt van de gehele fractie, geeft hij toe. “Dus nu een beetje genuanceerd verhaal.” Intussen lijkt vermindering van particulier vuurwerk niet het streven van B&W. De burgemeester dring het aantal ervan zelfs terug, om wat zij als gezelligheid ziet er in te houden.

Intussen heeft GroenLinks, net aks vorig jaar, een meldpunt voor overlast door vuurwerk. Dat staat open voor overlast meldingen uit alle gemeenten, dus ook uit Amstelveen. Tot nu toe kwamen daar in totaal bijna 46.000 meldingen binnen, waarvan 109 uit deze gemeente. “Maar daarmee inventariseren we alleen hoeveel overlast inwoners ondervinden. Want dat is de ellende natuurlijk: Wat voor de mensen die vuurwerk afsteken een groot plezier is (tot het mis gaat dan), is voor veel andere mensen en hun dieren een grote hel”, constateert Kortekaas. “Dus dat vraagt om evenwichtige oplossingen die beide groepen recht probeert te doen. Het instellen van vuurwerkvrije zones is daarbij een relatief nieuwe maatregel, waarvan nog ontdekt moet worden hoe goed dat werkt. Dus, hoewel ik wel voorstander van die zones ben, vind ik het niet zo heel gek dat er plaatselijk nu wat in verandert, naar aanleiding van ervaringen van voorgaande jaren. En handhaving is daarbij natuurlijk wel een belangrijk punt.” Er is volgens hem wel een groeiende groep inwoners die vindt dat de traditie zoals we die kennen uit de hand loopt en uiteindelijk niet vol te houden is.

Brandweer bestookt

De brandweer Amsterdam-Amstelland, waar Amstelveen onder valt, rukte in de Nieuwjaarsnacht (in de eerste acht uren) in totaal 209 keer uit. “Er deden zich echter geen grote incidenten voor en ondanks de vele meldingen van kleine branden bleef het voor ons beheersbaar”, meldt de Brandweer. Van het uitrukken ging het 132 keer om een containerbrand.

De drukke en doorgaans gemoedelijke jaarwisseling werd ontsierd door diverse geweldsincidenten richting de hulpverleners van de brandweer. Bij één ervan kregen brandweerlieden, toen ze uit het voertuig stapten om een containerbrand te blussen, direct te maken met agressie en werden ze bekogeld met vuurwerk. Ook bij een ander incident werd vuurwerk gebruikt. Twee brandweermannen zijn bij het blussen van een brandende scooter er door op het hoofd geraakt. Beide incidenten zijn gemeld bij de politie.

De jaarwisseling verliep in aantal uitrukken iets rustiger dan de jaarwisseling van afgelopen jaar. Tijdens de vorige jaarwisseling rukte Brandweer Amsterdam-Amstelland in hetzelfde tijdvak in totaal 255 keer uit, toen betrof het 113 keer een containerbrand.

Brandweer Amsterdam-Amstelland rukte gedurende de jaarwisseling 209 keer uit. Op de afbeelding is te zien hoe de uitrukken verdeeld zijn over de veiligheidsregio.

 

!

 

 

Lek in stadsverwarming aan Meander

Tien woningen in een van de flatgebouwen aan de Meander zijn donderdagavond ontruimd als gevolg van een lek in de stadsverwarming. Het lek kwam aan het licht doordat natte plekken op straat werden ontdekt. De brandweer haalde stoeptegels weg, waarna er stoom uit de grond kwam. Er was, meldde de politie, een explosie geweest onder de grond, in een elektriciteitskabel.

De Brandweer meldde dat er een scheur in het isolatiemateriaal van de stadsverwarming is geweest, waardoor het wegdek werd opgewarmd. De bewoners konden vervolgens – het was inmiddels half drie ’s nachts – weer naar huis, omdat er geen gevaar dreigde. Zij waren door de politie naar een tijdelijk adres gebracht.

 

 

 

 

Zeven plantages in twee weken opogerold

HennepplantBingo weer. Wegens wietteelt werden op last van burgemeester Mirjam van ’t Veld de laatste twee weken zes woningen en een garagebox voor drie maanden gesloten. De woningen werden niet bewoond maar waren volledig ingericht om hennep in te kweken.

Nadat de politie deze kwekerijen had ontmanteld, sloot de burgemeester direct aansluitend de panden waarin zij zich bevonden. De sluiting van de woningen, ten dienste van de openbare orde, was gebaseerd op de Opiumwet.

Vier van de gesloten woningen behoorden tot een appartementencomplex aan de Laan Helende Meesters, waarin zeer professionele hennepkwekerijen zijn aangetroffen met in totaal 2.300 hennepplanten. Ook was hier sprake van illegaal gebruik van stroom en water.

‘Feestelijk’ er op los knallen

imagesAnders dan in Hilversum, waar de burgemeester een grote vuurwerkloze zone in de stad creëerde, gaat in Amstelveen met Oudjaar het aantal vuurwerkvrije zones omlaag. Want de jaarwisseling moet feestelijk worden gevierd, zegt de gemeente. Dat betekend dus knallen. Officieel mag dat pas op Oudejaarsdag van 18.00 uur af, tot 02.00 uur, maar velen houden zich daar niet aan, waarbij trouwens onduidelijk is hoe zij aan het anti-huisdieren spul komen.

Gemeente, brandweer, politie en andere hulpverleners houden tijdens de jaarwisseling extra toezicht, meldt de gemeente. Nooit iemand van die clubs gezien, maar het is ook onmogelijk – weet ik kennelijk beter dan de gemeente – heel de stad in het oog te houden. De pakkans op overtreden van de vuurwerkregels is vrijwel nihil. Het dreigement van de lokale overheid dat wie zich niet aan de toegestane afsteektijden houdt een boete kan krijgen, is zowel de bekende weg uitleggen als volstrekte onzin. In mijn wijk wordt dagenlang er op los geknald, ja behalve natuurlijk als de politie even voorbij rijdt. Dat wil zeggen: Dan zijn de daders uiteraard spoorloos. De gemeente komt, om open deuren in te trappen, weer met de jaarlijkse tips: Let op omstanders en houd afstand; Draag een vuurwerkbril; Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, nooit vanuit de hand; Steek weigeraars nooit opnieuw aan; Draag geen kunststof kleding of kleding met een capuchon; Lanceer grote vuurpijlen vanuit een pvc-buis die stevig in de grond staat; Steek kleine vuurpijlen af vanuit een met zand verzwaarde fles.

Handhavers krijgen body-camera’s

CA014_1500_1Gemeentelijke handhavers gaan binnenkort bodycams dragen. Het is een proef die in eerste instantie wordt gedraaid met de uitdelers van parkeerboetes en jeugd-BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren). Een bodycam is een camera die door iemand kan worden meegedragen om beelden op te nemen. De medewerker moet van tevoren zeggen dat hij of zij de bodycam aanzet.

Volgens wethouder Herbert Raat van Handhaving (VVD) is bescherming van de medewerkers de belangrijkste reden voor het inzetten van de camera’s. “Zowel de bescherming tegen treittervloggers, als tegen zich onbeschoft gedragende mensen. We zagen al filmpjes van onze mensen op sites als Dumpert.nl verschijnen. Door ze uit te rusten met de techniek van deze tijd, creëren we een eerlijk speelveld.”

CDA beducht voor volgende Dekmantel festival

Mirjam van 't Veld. Foto: amstelveenweb.com

Mirjam van ‘t Veld. Foto: amstelveenweb.com

Strikt genomen zijn weliswaar de aan de vergunning verbonden normen niet overschreden, maar er kwam wel een lawine van klachten wegens overlast tijdens het vorige Dekmantel Festival in het Amsterdamse Bos.

Inmiddels is er een vergunning aangevraagd voor hetzelfde festival in het komende jaar. Hoe gaat de gemeente als die wordt verstrekt dan overlast vermijden? Die vraag kwam van CDA-raadslid Gerard Hulsman tijdens de donderdag gehouden vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen. Hulsman wilde weten of er andere voorwaarden worden gesteld.

Gewapende juwelenroof In de Wolken

Logo politie AmsterdamEen vracht juwelen is woensdagavond gestolen bij een gewapende overval in het kantoor van Diamantenbedrijf Van Gelder aan In de Wolken, in Groenelaan, eigenaar van juweliers Beau Monde en Diamantpoint.

Nadat de directeur van het bedrijf jet kantoor woensdagavond laat had gesloten en naar zijn huis in Amstelveen reed, stapte bij aankomst daar een man in die hem had aangehouden. Die droeg hem op onder bedreiging jet een vuurwapen terug te rijden naar kantoor, waar twee andere verdachten – onder wie een vrouw – erbij kwamen. Met een grote hoeveelheid ging het trio er vandoor in de auto van het slachtoffer. Die vluchtwagen is inmiddels terug gevonden bij de afrit van de A2 in Abcoude en door de politie in beslag genomen. Die heeft de daders nog niet kunnen arresteren.