Brandes: seksueel getint chatcontact met meisje

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Seksueel getint chatcontact met een meisje van zestien blijkt de reden van het plotselinge opstappen van wethouder Jeroen Brandes (PvdA). Burgemeester Bas Eenhoorn heeft dat meegedeeld in een brief aan de gemeenteraad. Die was vertrouwelijk. De gemeente hield het in een korte persoonlijke verklaring eerder op ‘persoonlijke omstandigheden’. Ook wethouder Herbert Raat wilde er iets over zeggen.

Brandes, tegen wie aangifte is gedaan, was wethouder van onder meer Welzijn en Jeugdzaken. Zowel Het Parool als De Telegraaf hebben inmiddels het nieuws gebracht. Volgens de burgemeester was het contact van Brandes met het meisje ‘laakbaar’. De advocaat van Brandes heeft overigens geconstateerd dat het contact niet strafbaar was. Maar de burgemeester schrijft aan de raadsleden, die keurig – anders dan in verkiezingstijd – hun mond hielden, dat het gedrag van Brandes wel onacceptabel was ‘om het voorzichtig uit te drukken”. Zeker voor iemand in het openbaar bestuur kan zoiets niet door de beugel, vindt Eenboorn.

Hij schrijft: ‘Er is aangifte gedaan en er zal zorgvuldig worden onderzocht of het tot vervolging zal komen. We leven mee met de jonge vrouw, die de dupe is van het onaanvaardbare gedrag van de wethouder. De kwestie heeft ons allen zeer geraakt. Immers in wethouder Brandes hadden we in Amstelveen een collegiale bestuurder. Maar grensoverschrijdend gedrag kan nooit worden geaccepteerd in het openbaar bestuur”, schrijft Eenhoorn.

De gemeente wil naar buiten naar haar zeggen terughoudend reageren, maar bevestigt nu wel – eerst niet – het laakbare contact met het meisje. Verder herhaalt zij de woorden van de burgemeester in de brief dat er aangifte is gedaan door het slachtoffer en het gedrag van Brandes voor iemand in het openbaar bestuur onacceptabel is.

 

 

Lees ook:Seks chatcontact Brandes al enkele jaren oud
Lees ook:Herbert Raat doet aangifte tegen meisjes in metro
Lees ook:Wethouder Brandes stapt opeens op
Lees ook:‘Milieuschade bodem door kunstgras’
Lees ook:Tandje terug met ‘Mensen Maken AV’

7 reacties op “Brandes: seksueel getint chatcontact met meisje

 1. Olaf Oomes

  Ik hou hier toch een ietwat vreemd gevoel aan over. Eerst wilde de gemeente en haar bestuur hier absoluut niets over zeggen. Dit komt over als ware het de initiële intentie om dit gebeuren onder het tapijt te willen vegen. Pas nadat de landelijke pers gewag maakte van een en ander kwam er (eindelijk) wat meer transparantie. Dit straalt natuurlijk uit over het gehele huidige college van B&W, immers het heet een collegiaal bestuur te zijn. Ben benieuwd hoe dit zijn effect gaat hebben op het nieuw te vormen college.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Ik kan mij niet voorstellen dat de gemeente zo naïef was dat ze dachten dat deze kwestie onder de pet zou blijven. En ik kan me ook niet voorstellen dat ze de wethouder dat niet hebben laten weten. Misschien was het op verzoek van de wethouder zelf, ik opper maar wat.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Olaf Oomes

    - Ik kan mij wel voorstellen dat deze (VVD) gemeente die naïviteit heeft.
    - Ik kan mij ook zomaar voorstellen dat zo’n initiële reactie in overleg met Brandes in elkaar is gezet.
    - Brandes zal inderdaad mogelijk het initiatief daartoe hebben genomen. Hij had hier immers het meeste bij te winnen.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Zo verkloot je nou je carrière. Sukkel. Internet wordt een steeds grotere valkuil.

    /   Beantwoorden  / 
 3. App

  Voorlichting op z’n Amstelveens. Waarom moesten wij deze informatie van Amsterdamse kranten krijgen?

  Johan Bos schrijft: “Ook wethouder Herbert Raat wilde er iets over zeggen.” Wat dan? Of was dat alleen in besloten kring?

    /   Beantwoorden  / 
 4. ellejellens

  Ik heb het meest te doen met zijn vrouw en zoon. Zijn zoon is bijna even oud als het meisje. En zijn vrouw twitterde zelfs nog over voorlichting over sexting: https://twitter.com/DreBrandes/status/927969970767659008. Helaas had ze niet gedacht dat haar eigen man een risico voor de dochters en zonen zou vormen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.