Categorie: "Wijknieuws"

Vergadering bewoners van Bankras

Ben Jonker

Ben Jonker

Er is een Wijkplatformvergadering voor Bankras / Kostverloren op woensdag 31 mei 2017 in Wijkcentrum Alleman. Die begint om 20.00 uur. Op het programma staat onder meer de zomereditie van het nieuwe blad van de buurtkrant, de verbouwing van een kantoor tot hotel met 500 kamers aan de prof. W.H. Keesomlaan 14 in Kronenburg en de bouw van 25 appartementen bij Kostverlorenhof, op de plek van de voormalige synagoge.

Verder wordt de school de Schakel uitgebreid met een vleugel ten behoeve van de Wending. De vleugel komt parallel aan de Bloeyenden Wijngaerdt met de hoofdingang tegenover Alleman. Er komen 2 bouwlagen met elk een gang en aan weerszijden 2 klaslokalen. In september 2017 wordt het oude gebouw van de Schakel verbouwd. De leerlingen van de Schakel gaan dan zolang naar het gebouw van de Wending in de Westwijk.

Op de agenda van de vergadering staat ook de bouw van appartementen op het terrein van de oude Bankrashal, tegenover Alleman. Er zijn geruchten dat het Medisch Centrum Bankras of Alleman verhuist naar deze nieuwbouw. Er zijn plannen om Alleman grondig te moderniseren.

Weer vrijwlligers in wijken gevraagd

VrijwilligerscentraleEr zijn weer vrijwilligers nodig voor de zich onder de naam ‘Amstelveenvoorelkaar’ presenterende buurthulp in de wijken van de Vrijwilligerscentrale. De verleent vrijwillige hulp aan ouderen of mensen met een beperking. Op één heer na, zijn het opnieuw vrouwen die hulp vragen. Zoals twee dames in Patrimonium, van wie er een (77) gezelschap zoekt voor een praatje en wandelingetje op maandag, donderdag of vrijdag (1674) en een andere (82) eenmaal per week boodschappen met iemand met een auto wil doen (1251). Er is in Patrimonium ook een man die iemand zoekt om gezellig een kopje koffie mee te drinken en een praatje te maken. Wegens beperkte sociale contacten komt hij nog maar weinig buiten en voelt hij zich geregeld eenzaam. (1733)

In Randwijck zoekt een vrouw van 91 een vrijwilliger voor praatcontact. Wensen: samen iets gezelligs doen, ergens koffie gaan drinken, zonodig ‘regelzaken’ samen doen, omdat zij beperkt mobiel is en de Ziekte van Alzheimer heeft (1445). Ook in Randwijck zoekt een dame van 75 een vrijwilliger die 1x per week met haar een halfuurtje wil wandelen in de buurt. Zij heeft fysiek een zware periode gehad en is nu weer op de been (1573).

Weer kinderdisco in Westend

Kids in The Mix - Sweet Candy 2017In wijkcentrum Westend aan het Westwijkplein komt op vrijdag 19 mei weer een kinderdisco. Kinderen van 4 tot en met 7 jaar kunnen er terecht bij Kids in the Mix van 16.00 tot 17.30 uur en ’s avonds van 19.00 tot 21.30 uur is er disco voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Er wordt soep geserveerd en (gezonde) snoep uitgedeeld. Verder zijn en glitter tattoos en zorgt DJ Edwin voor de muziek.

Meer info op: www.kidsinthemix.nl.

 

 

Vier Bankras awards uitgereikt

Vier Bankras Awards werden er vrijdag uitgereikt, na afloop van de onthulling van het monument bij de Nieuwe Bankrashal. Die worden toegekend aan bewoners die zich bijzonder inzetten voor de mensen in de wijk. Zoals de heer Visser, die dagelijks zijn zwaar gehandicapte vrouw in het zorgcentrum Klaasje Zevenster bezoekt. Hij was met haar bij de ontmoeting van wijkbewoners, bij eten en drinken dat door hen was gemaakt. Visser duwde haar voort in een rolstoel. De Award werd hem uitgereikt in de categorie Mantelzorg en hij was genomineerd door Brentano.

Medewerkers van die instelling meldden dat hij een enorme hulp is bij het geven van voeding, geregeld met zijn vrouw naar buiten gaat en activiteiten onderneemt. “Meneer Visser waakt over zijn vouw en wil graag dat alles goed met haar gaat en ze niks te kort komt.” Hij neemt overigens ook deel aan de cliëntenraad en zorgt, volgens de medewerkers, met veel liefde voor zijn vrouw. “En het lijkt wel of hij onuitputtelijke energie heeft, waar menig mens nog iets van kan leren.”

Koken en feestelijk eten in Bankras

Bewoners van de wijk Bankras Kostverloren kunnen – voorafgaande aan de onthulling van het Bankrasmonument – vrijdag 12 mei van 17:15 uur af hun kookkunsten delen met buurt tijdens de Buurtproeverij op het schoolplein van de Panta Rhei. De proeverij wordt ondersteund door Brentano, de Kwaliteitsmarkt en de leerlingen van de Omnibus, Schakel en Panta Rhei.

Er worden zelfgemaakte hapjes met de buurtbewoners gedeeld. Onderdeel van het programma is de jaarlijkse uitreiking van de Bankras Awards. Hierbij worden bewoners die het afgelopen jaar veel voor de buurt hebben betekend in het zonnetje gezet. Naast de Awards en de proeverij is er aandacht voor gezellig samen zijn en zijn er diverse gratis sport- en beweegactiviteiten voor de kinderen uit de wijk. Iedereen is welkom en aanmelding is niet nodig.

Vrijwilligers gezocht voor hulp ouderen in wijken

VrijwilligerscentraleAmstelveenvoorelkaar, de naam waarmee de Vrijwilligerscentrale Amstelland zich tooit, zoekt weer vrijwilligers om in wijken hulp aan ouderen of mensen met een beperking te bieden. Uitsluitend voor hulpbehoevende vrouwen overigens, want mannen hebben zich deze keer niet gemeld.

Twee vrouw van respectievelijk 77 en 82 in Patrimonium zoeken gezelschap. De een, sinds kort in Amstelveen wonend, wil graag een praatje te maken en er eens uit om te wandelen, op maandag, donderdag of vrijdag (1674). De andere vrouw zoekt iemand met een auto om één keer in de week boodschappen mee te doen (1251).

Buurttafel met wijkcoach in Paaskerk

Buurtafel Paaskerk (web)Op donderdag 18 mei (18.00 uur) vindt de laatste buurttafel plaats in de Paaskerk, Augustinuspark 1. Men kan er aanschuiven voor een vers bereide maaltijd, een glas fris of wijn, en een gesprek. De Paaskerk zegt een gastvrije gemeente te willen zijn en nodigt iedereen uit te komen eten. We verwelkomen als speciale gast Caron Honold, wijkcoach Oude Dorp en Keizer Karelpark. Zij zal iets over haar werk vertellen.

Overigens zou wethouder Jeroen Brandes er vorige keer heen komen, wat was aangekondigd, maar hij kwam niet. Lichtelijk tot ergernis van de organisatoren trouwens.

Inloop van het komende diner is om 17.45 uur, de maaltijd begint rond 18.15 uur.

Bevrijdingsfeest in De Bolder

BolderIn wijkcentrum de Bolder wordt op 5 mei de bevrijding gevierd. Aan het eind van de middag is er een optreden van jazzcombo Hinke´s Heroes en in de avond staat rockformatie Chemical Road in de schijnwerpers.

In het repertoire van Hinke´s Heroes komt men menige jazzstandard tegen. Swingend, dansbaar en bekend. Ook Chemical Road speelt herkenbare nummers uit de jaren 60.

Veel, destijds Britse, rock zoals van de Rolling Stones, the Animals, Them, Spencer Davisgroup, Cream, maar ook wat Nederrock en Westcoast.

Indiase maaltijd in steunpunt Kastanjelaan

Kastanjeflatdiner Ouderen-1De bewoners van Keizer Karelpark waren zaterdag (29 april) door de stichting Shirdi Sai Nederland, die zegt door koken Amstelveners blij te willen maken, uitgenodigd voor een gezamenlijke vegetarische Indiase maaltijd in het Vita w9ijksteunopunt aan de Kastanjelaan. Vijftig wijkbewoners gingen er op in.

De gerechten waren apart gekruid: Rava Idly (soep van griesmeel-karnemelk-geraspte wortel-koriander), tomaten chutney (tomaat-ui-Indiase kruiden), basmati rijst-ui-bonen-aardappelen-kikkererwten-Indiase kruiden, ui-komkommer-tomaat-wortel gerecht, dessert Kheer (vermicelli-melk-cardamom-fruitstukjes-cashew nootstukjes-pistache-rozijnen). Als extra verrassing kwam de jarige Arush naar de microfoon met de mededeling: Het is mijn beurt om u te dienen, dus ik heb een stukje cake voor U. U bent mijn verjaardagsgasten. Hij werd 9 jaar die dag en werd spontaan toegezongen.

Blues met Bootleg in Alleman

BOOTLEGIn wijkcentrum Alleman aan Den Bloeyenden Wijngaerdt 1 treedt vrijdag (28 april) om 20,.00 uur de Bootleg Blues Company op, in het kader van het door stichting Tpodium georganiseerde project Blues in de Buurt.

The Bootleg Blues Company is een Bluesband, met stevige rock invloeden en een herkenbaar eigen geluid mede dankzij zangeres Wilma Dekker.

De band is in 2014 ontstaan op initiatief van ex-bandleden van Crossfire en Countless, uit liefde en passie voor de Rock- alsook het Slow-Blues genre. Dr bandleden beschikken over een ruime podiumervaring. Zij spelen regelmatig in kroegen en op festivals, zoals op de Haarlem Jazz dagen en het Alkmaar Blues Express festival.

De band levert een dansbaar- en avondvullend programma met o.a. nummers uit het Rock-Blues repertoire van Ana Popovic, Eric Clapton, Walter Trout, J.J. Cale en Joe Bonamassa en Allman Bros. De leden van The Bootleg Blues Company komen uit Noord-Holland en hun verzamelplaats is Haarlem, waar hun opname en geluidstudio is gevestigd.