Categorie: "Wijknieuws"

Brandes met kinderburgemeester bij Sociaal Koken

Soc koken 6 dec - nr 2Wethouder Brandes en Kinderburgemeester Varvara bezochten vorige week samen het project Sociaal Koken, dat ij Kindercampus King al enige tijd draait. Het tweetal proefde de lunch, met gerechten uit verschillende culturen, waarmee feestelijk de eerste fase van het project werd afgesloten.

Het is gericht ouders in de wijk Bankras / Kostverloren en heeft als doel kennis met elkaars culturen of achtergronden te maken door middel van koken. Op deze manier ontstaat er een verbinding, die voor veel ouders de afgelopen weken veel positiefs heeft opgeleverd, zegt de school.

Buurtborrel Waardhuizen gaat niet door

test_logo_gondelkoerier_2[1]In wijkkrant de Gondelkoerier van december stond dat er  op 22 december een Buurtborrel plaatsvindt in De Meent aan Orion 3, voor de wijken Middenhoven en Waardhuizen. Maar dat feest gaat niet door, meldt de redactie u. Wegens de feestdagen die kort daarna uitbreken is er juist van een kerstborrel geen sprake. 

Overigens is zo’n buurtborrel er elke maand. Dus behalve in december kan men er maandelijks op de vierde vrijdag van de maand voor terecht in De Meent. Van januari af dus weer, op elke borrel-namiddag tussen 17.00 en 19.00 uur.

Villa Randwijck naar ander pand

M. de Ruyterschool / Villa Randwijck

M. de Ruyterschool / Villa Randwijck

Het pand van Villa Randwijck aan de Bourgondische laan gaat 18 december dicht. De wijkorganisatie verhuist dan naar de voormalige Michel de Ruyterschool (nu op de bovenverdieping nog een dependance) aan het Catharina van Clevepark 10. Althans de voormalige gymzaal van dat gebouw, want de verbouwing van de gehele benedenverdieping waar zij komt en de totale renovatie van het gebouw start pas op 8 januari en is naar verwachting rond de zomer klaar.

De voorbereidingen van de ‘oude gymzaal’ door een groep mannen uit de wijk zijn bijna klaar. Villa Randwijck gaat hier bivakkeren totdat ook de totale verbouwing dat is. Daarna wordt de gymzaal veranderd in een kleine sportzaal.

 

Op 6 januari is er een Nieuwjaarsborrel (17.00 tot 19.00 uur) in het nieuwe pand, waar van januari af de activiteiten verder gaan. De start is op 5 januari met een jazzavond door het Una Bergin kwartet.

Weggeefmiddag voor kleding aan statushouders

Kledinghoek bij eerder Café Welkom bijeenkomst.. Foto: Anton Groeneschey.

Kledinghoek bij eerder Café Welkom bijeenkomst.. Foto: Anton Groeneschey.

Een ‘weggeefmiddag’ noemt het bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg de zondagmiddag 10 december (14.00 uur) te houden happening in het Huis van de Wijk Buitenveldert aan de A.J. Ernststraat 112.

Het platform werd opgericht om te voorzien in vrijwilligers voor de noodopvang van vluchtelingen in Kronenburg. Maar er kwamen meer vrijwilligers dan vluchtelingen en de noodopvang werd al snel gesloten, zonder ooit volledig bezet te zijn. Het teleurgestelde platform ging door om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) te helpen bij het integreren.

De weggeefmiddag is bedoeld om kleding en speelgoed aan statushouders en vluchtelingen te geven. Ieder kan dan goede, gebruikte kleding (voorzien van maatlabels) of speelgoed ter beschikking stellen aan hen en hun kinderen, gelet op hun vaak krappe beurs.

Weer meezingmiddag in De Meent

Foto Zomaar GewoonHet koor ‘Zomaar Gewoon’ onder leiding van Elly Meekel houdt zondag 14 januari weer een zogenoemde meezingmiddag (14.30 uur) in de Meent aan Orion 3.

Volgens de dirigente is het overweldigend te zien hoeveel plezier de bezoekers steeds weer beleven aan het (mee)zingen.

Volgens haar is zingen gezond voor lijf en leden, verhoogt het de weerstand en verlaagt het de stress, vertelde zij aan wijkkrant Gondelkoerier.

Middenhoven klaagt over verdwijnen bus uit wijk

test_logo_gondelkoerier_2[1]Net als in andere wijken is men ook in Waardhuizen ontevreden over de nieuwe dienstregeling van Connexxion, die 10 december ingaat. Voorzitter Ben Jonker van het wijkplatform Bankras / kostverloren uitte zijn ongenoegen als inspreker bij de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) en in de wijkkrant Gondelkoerier klaagt hoofdredacteur Jan Demming erover dat in Waardhuizen bus 149 verdwijnt.

Daardoor moeten veel mensen door de nieuwe regeling honderden meters naar de buitenkant van de wijk lopen om van openbaar vervoer (OV) gebruik te kunnen maken, schrijft hij. Het gevolg is dat een directe verbinding van de wijk met ziekenhuis en raadhuis om zeep wordt geholpen, voegt hij er aan toe.

Bankras vreest OV en parkeerproblemen

Ben Jonker

Ben Jonker

Het openbaar vervoer, toenemende parkeerellende en de maatregelen die worden genomen voor de Oranjebaan tijdens de verbreding van de A9 en de renovatie van het Stadshart. Daarover maakt men zich in Bankras / Kostverloren danig zorgen, bleek uit wat voorzitter Ben Jonker van het wijkplatform (voormalig fractieleider van het CDA) dinsdag tegen de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur vertelde. De onderwerpen waren tijdens een kort tevoren gehouden wijkvergadering besproken, zei hij.

In Bankras / Kostverloren is de busverbinding Camera Obscuralaan, Evenaar, Westelijk Halfrond, Jeanne d’Arclaan en Saskia van Uylenburgweg ter ziele. Die lijnt ging later over Olympiadelaan, Frits Mullerlaan en Saskia van Uylenburgweg aan de rand van de wijk, waar volgens Jonker geen enkele behoefte bestond aan een buslijn. “Ons verzoek is de nieuwe buslijn 174 = die begint op het Amstelplein in Uithoorn en via de winkelcentra Zijdelwaard en Legmeerplein in Uithoorn verder rijdt via Grand hotel Amstelveen, bowlingbaan de Kegel en nationaal tenniscentrum naar het winkelcentrum Middenhoven en vandaar via winkelcentrum Groenhof en ziekenhuis Amstelland eindigt bij winkelcentrum Bankras – ook te laten rijden via het winkelcentrum Waardhuizen en door te trekken langs het winkelcentrum Kostverloren naar de hotels in Kronenburg. Er ontstaat dan een logische route via winkelcentra, hotels, tennispark en ziekenhuis in Uithoorn en Amstelveen.”

Weer buurttafel in Paaskerk

Buurtafel Paaskerk (web)Op donderdag 14 december (18.00 uur) is er weer een zogenoemde buurttafel in de Paaskerk aan het Augustinuspark.  Als buurtbewoner kan met dus aanschuiven en iemand meenemen. Gastspreker is deze keer Jan Schake van wijngaard de Amsteltuin.

Hij vertelt hoe het in hemelsnaam mogelijk is wijn te verbouwen in Amstelveen. Over passie, keuzes in het leven, over degelijk ambachtelijk werk met steun van veel vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op www.paaskerk-amstelveen.nl.

Inloop vanaf 17.45 uur. Kosten € 7 voor een (vegetarische) maaltijd met een dessert en iets te drinken. Men kan zich opgeven vóór maandag 11 december 20.00 uur bij Jacqueline Meij 06-48 75 00 78, [email protected]

Geen vuiltje aan de lucht, wel lawaai in Bankrashof

BankrastorenMilieudefensie, die de zaak tegen de Staat won over gezonde lucht, is op zoek naar luchtwachters in de regio Amsterdam. Omdat gemeenten nu aan de slag moeten om de lucht te verbeteren. Maar in Amstelveen lijkt geen vuiltje aan de lucht. Volgens een woordvoerster wordt in de stad ‘voldaan aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit’, zodat er volgens B&W geen juridische noodzaak is om die luchtkwaliteit te verbeteren.

Intussen blijft de vraag of de grenswaarden zo langzamerhand niet te hoog liggen en het voldoen daaraan voor alle wijken geldt, ook voor de aan de A9 grenzende. De wijk Bankras /Kostverloren ligt niet aan die rijksweg, maar ook aan Benelux- en Oranjebaan bijvoorbeeld.

Bankras boos over slechter openbaar vervoer

Ben Jonker

Ben Jonker

Inwoners van Bankras / Kostverloren klagen over te verwachten verkeersdrukte, parkeerdruk en dramatische verslechtering van het openbaar vervoer. Voorzitter Ben Jonker, voormalig fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad, gaat volgende week inspreken erover bij de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur. Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van het Wijkplatform.

“Wij kunnen straks onze wijk niet meer uit”, zei iemand. Hij doelde op de talloze verkeersproblemen die er al of nog in aantocht zijn, wegens allerlei grote projecten, zoals verbreding van A9, nieuwe Amstelveenlijn en woningbouw, die effect hebben op de infrastructuur.

Het lokale openbaar vervoer is goeddeels geschrapt, constateerde de vergadering. “Er is vreselijk gesneden in de buslijnen in Amstelveen”, vatte Jonker de kritiek samen. “Wij zijn heel veel openbaar vervoer kwijt geraakt.”

Overigens werd het niet vreemd gevonden dat de gemiddelde Amstelvener eerder de auto pakt dan per openbaar vervoer reist. En die verhouding gaat door de verslechtering met ingang van de nieuwe dienstregeling van Connexxion alleen maar nadeliger voor het OV.