Categorie: "Zorg"

Winkel Zorg & Zekerheid dicht

downloadDe winkel van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid aan de Rembrandtweg gaat dicht. Die sluit vrijdag 27 april, net als die Katwijk en Lisse. In Leiden, Hoofddorp en Alphen aan de Rijn blijven de zorgwinkels open, omdat die beter worden bezocht.

De verzekeraar zegt dat in toenemende mate klanten online hun zaken betreffende verzekering afhandelen. Open houden van niet rendabele winkels zou premie verhogend werken.

Met oma op vakantie: fantastisch én zwaar

dementie-wonen-zonnehuis-westwijk-amstelveenVijftien bewoners van verpleeghuis Zonnehuis Westwijk gingen afgelopen week op vakantie, met hun verzorgenden, vrijwilligers, stagiaires en familie. Totaal reisde een gezelschap van zo’n 30 mensen richting de Veluwe. Onder hen een kleinzoon met zijn oma die sinds een jaar in het Amstelveense verpleeghuis woont.

“Het was heel intens. Fantastisch én zwaar.” Roger van Bemmelen raakt niet uitgepraat over de vakantie met zijn 87-jarige oma. “Vorig jaar mei bracht het zorgteam het idee van een bewonersvakantie voor het eerst ter sprake en ik dacht meteen: dan ga ik mee! Met mijn oma er een paar dagen tussenuit, en net als vroeger gezellig samen op de hotelkamer. Dat laatste was misschien achteraf niet het beste idee”, lacht Roger. “Oma heeft – net als haar medebewoners – dementie en stond geregeld om vijf uur ’s nachts aan mijn arm te sjorren omdat ze zin had om wat te gaan doen.”

‘Heerlijk wonen’ in Zonnehuis Westwijk

IMG_9188“Dit is geen stroopsmeerderij”, moet de verslaggever wel weten. “Ik heb het hier gewoon enorm naar mijn zin”. Ze zit te midden anderen aan de royaal van beleg voorziene lunchtafel. Navraag aan betrokkenen leert dat die er niet zijn neergezet om alleen goede dingen over Zonnehuis Westwijk te zeggen, omdat een gemeentelijke delegatie er komt. Zij eten er elke dag.

De licht dementerende bijna honderd bewoners aan de Jasmijnlaan hebben 140 dienstverleners tot hun beschikking en ieder een eigen kamer. De goedlachse kokkin komt ook even langs. Haar kookkunsten worden blijkbaar door iedereen aan tafel op hoge prijs gesteld. “De maaltijden zijn uit de kunst”, wil Ans Bouwman-Van Haaren (83) wel kwijt.

Voordat zij er zelf naar verhuisde, woonde haar inmiddels overleden man er. Ze bezocht hem elke dag. “Dan zaten we bij goed weer het liefst in de tuin. Hij kwam hier tot rust”, herinnert ze zich. Of in de beweegtuin, waar het nu toch een beetje te koud voor is. Maar twee keer per week staat wel gymnastiek op het programma, in de daarvoor bestemde interne ruimte. Als het buiten warmer is, worden ook de daar staande beweegtoestellen intensief gebruikt, meldt een der verzorgenden.

Onderzoek steun mantelzorgers dementerenden

omslag-naast-de-stervende-patientOmdat de gemeente zegt mantelzorgers van dementerenden te willen ondersteunen, start zij binnenkort een scan – volgens de methodiek ‘Sociale Benadering dementie’ – naar de behoeften van beiden en het bestaande aanbod qua ondersteuning. Dat onderzoek moet haar inzicht bieden in de ervaringen die mantelzorgers hebben met het ondersteuningsbeleid.

Ook geeft het input voor een gesprek met diverse Amstelveense zorg- en welzijnspartijen over hoe de dementieondersteuning in de stad verder is te verbeteren.

Volgens wethouder Welzijn Jeroen Brandes (PvdA) gaan Amstelveners liever niet naar het verpleeghuis en blijven zij, zoals ook de overheid wil, zo lang mogelijk thuis wonen. De gemeente wil hen zo veel als mogelijk ondersteunen in deze wens. “Maar de mentale en fysieke gezondheid van mantelzorgers bepaalt vaak hoe lang dat kan”, zegt Brandes. “Daarbij is de beleving van mantelzorgers heel belangrijk. Vandaar het onderzoek hoe mantelzorgers de aankomende jaren nog beter zijn te ondersteunen. Die scan is een eerste hulpmiddel.”

Gehandicapten kunnen nu op app toegankelijkheid zien

Corrie van Hugten doet het parcours voor, Foto: amstelveenweb.com

Corrie van Hugten doet het parcours voor, Foto: amstelveenweb.com

Te midden van onder meer enkele ervaringsdeskundigen nam wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) maandag in het raadhuis officieel  de Ongehinderd app in gebruik. Daarmee kan men zowel mobiel (per smartphone of tablet) als via een website op de computer zie welke locaties in de gemeente toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en visueel gehandicapten. Hoewel die laatsten natuurlijk weer niet op een smartphone kunnen kijken.

Corrie van Hugten, Amstelveense grondlegster van het zogenoemde rolstoeldansen, was aanwezig om de wethouder en andere niet-gehandicapten in rolstoelen voor te gaan op een parcours vol drempels.

De Ongehinderd app is een landelijk initiatief van het gelijknamige bedrijf, waarbij vijftien mensen werken op het hoofdkantoor en een tiental ZZP-ers in het land om situaties te bekijken.

Wie zijn jonge mantelzorgers?

Jonge mantelzorgers die hun verhaal vertelden tijdens het symposium Jong en ZorgendEen op de vier jongeren is mantelzorger. Zij groeien op met een langdurig ziek, depressief, gehandicapt of verslaafd familielid. Het project Jong & Zorgend onderzocht wat jonge mantelzorgers belangrijk vinden en wat ze nodig hebben. Dit gebeurde niet eerder op deze schaal. De eindrapportage levert een aantal aanbevelingen op, de gemeenten gaan hier mee aan de slag.

Wethouder Welzijn Jeroen Brandes (PvdA): ‘Mantelzorgers verrichten heel goed werk. Zij zorgen vaak een lange periode voor een familielid, buur of kennis. Op onze beurt moeten wij goed voor hen zorgen. Helemaal als het jonge mantelzorgers betreft. Er komt zoveel op hen af en de combinatie met school is zwaar. Samen met de wethouders uit de betrokken gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer en Uithoorn willen we er dan ook voor zorgen dat jonge mantelzorgers de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben’.

PvdA wil jaarlijks ‘zorgbezoek’ aan 75-jarigen

logo_pvda[2]De verkiezingen voor de gemeenteraad komen er aan, dus de politieke partijen strooien opeens met suggesties over wat zij willen gaan doen en kennelijk in de laatste vier jaar, tijdens hun aanwezigheid in diezelfde raad, niet deden. Overigens vindt men die suggesties bij alle partijen, dus het maakt in de praktijk niet uit waar men op stemt. Iedere van de tien nu om raadszetels bedelende groeperingen wil een groen, sociaal, duurzaam en veilig Amstelveen met ‘betaalbare’ woningen, zonder goed uit te leggen wat ‘betaalbaar’ is (overigens met uitzondering van D66, stond in Amstelveenz).

En ja, de zorg moet ook beter. Vooral voor ouderen, roept bijvoorbeeld de Ouderencombinatie, die in bejaarden een doelgroep ziet. Ook de PvdA wil die nu verbeteren door elk jaar een gemeentelijke delegatie langs te sturen bij mensen die ouder zijn dan 75 jaar. Past ook wel bij deelname van die partij in de bestaande coalitie, want PvdA-wethouder Jeroen Brandes heeft Welzijn in zijn portefeuille. Volgens Arnout van den Bosch (nummer 3 op de lijst van de PvdA) is ouderenzorg een speerpunt van het verkiezingsprogramma en kan de gemeente meer voor ouderen betekenen. “Niet alleen door af te wachten totdat iemand om zorg vraagt, maar ook door de mensen op te zoeken. Ik vind het belangrijk dat we in de gaten houden of mensen die dat nodig hebben alle hulp krijgen waar ze recht op hebben.”

Alzheimercafé over dementie en verkeer

Alzheimer-cafeOver deelnemen aan het verkeer als men aan dementie lijdt gaat het alzheimer café op donderdag 22 maart (19.30 uur) in woonzorgcentrum De Luwte aan Wimbledonpark 361.

Voor dementerenden wordt deelname aan het moderne verkeer een complexe bezigheid is. Jos van der Poel van Alzheimer Nederland (team Dialoog en Landelijke Hulp) praat met gespreksleider Jos Heeremans over regels en mogelijkheden na de diagnose ‘dementie’.

Met name autorijden wordt bij matige of ernstige dementie niet meer mogelijk. Bij de diagnose ‘lichte dementie’ is het wel mogelijk te blijven rijden. Daartoe moet men dan een speciale rijtest bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) goed hebben afgelegd om een ‘verklaring van geschiktheid’ te ontvangen. Deze verklaring is een jaar geldig.

Subsidie van gemeente voor aanschaf AED

Andreas van der Smaal, Nico Peper en, Hans Lussing (VvE Le Jardin), wethouder Herbert Raat, Margreet Nugteren (gemeente A'veen), raadslid Rob Ellermeijer (VVD)

Andreas van der Smaal, Nico Peper en, Hans Lussing (VvE Le Jardin), wethouder Herbert Raat, Margreet Nugteren (gemeente A’veen), raadslid Rob Ellermeijer (VVD)

De gemeente voert een subsidieregeling in om initiatieven op het gebied van reanimatie te steunen. Inwoners en organisaties kunnen een subsidie vragen voor een AED (Automatische Externe Defibrillator) en / of een daarbij behorende buitenkast. Daarvoor is maximaal 20 mille beschikbaar.

De subsidie bedraagt dan 40% van de aanschafkosten van de AED en driekwart van die van de buitenkast, tot een totaal van maximaal € 1000. Bedrijven kunnen alleen voor een buitenkast subsidie krijgen.

De AED en de kast moet overigens na 1 januari van dit jaar zijn gekocht. Zie voor de overige voorwaarden de nadere regels: Nadere regels subsidie AED’s & buitenkasten (tbv AED’s).

Lezingen en onderzoek vitaliteit ouderen

M.C. Trappenburg

M.C. Trappenburg

Donderdag 15 maart (20.00 uur) is er een voorlichtingsavond over ‘Vitaal ouder worden’ in Ziekenhuis Amstelland. Er is aandacht voor aandoeningen die op oudere leeftijd kunnen ontstaan en wat men er aan kan doen om die te voorkomen of er makkelijker mee om te gaan.

Er worden lezingen gehouden door dr. M.C. Trappenburg en dr. Els Licht. Zij zijn beiden internist ouderengeneeskunde in Ziekenhuis Amstelland en VUmc.

Voorafgaand aan de lezingen kan men meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Vrije Universiteit. Van 17.30 tot 19.30 uur doen zij metingen met als doel te kijken hoe het lichaam functioneert naarmate men ouder wordt. Daarbij valt te denken aan het meten van loopsnelheid, het invullen van een vragenlijst en een BIA-meting. Voor dat onderzoek kan men zich aanmelden via de website of via [email protected].

Ook na de lezing kunnen nog metingen worden gedaan en is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De koffie staat van 19.00 uur klaar.

Voor wie mee wil doen aan het wetenschappelijk onderzoek start de avond om 17.30 uur.