Categorie: "Zorg"

Weer zwangerschapsmarkt in ziekenhuis

Katinka Overmars

Katinka Overmars

Er komt weer een zwangerschapsmarkt ion Ziekenhuis Amstelland. Die wordt gehouden op donderdagavond 8 maart van 19.00 tot 21.30 uur. Zwangere vrouwen en hun partners kunnen er terecht voor informatie over aangeboden diensten en producten ter voorbereiding van de bevalling.

Er is een gevarieerd programma met een rondleiding door het Geboortecentrum, een lezing en een vol marktplein met informatieve kraampjes van de partijen  waarmee het ziekenhuis samenwerkt. Er is onder meer informatie over acupunctuur, diëtetiek, yoga, bekkenfysiotherapie, psychische gesteldheid en geboortefotografie.

In de lezing vertellen gynaecoloog Katinka Overmars en kinderarts Ilse Westerbeek over de geboortezorg in Ziekenhuis Amstelland en de keuzes die men daarin heeft. In deze editie is er veel aandacht voor lifestyle, voeding en bewegen. De eerste 1000 dagen vanaf de bevruchting zijn, zoals steeds vaker uit onderzoek blijkt, heel bepalend voor een nieuw leven. Dat is de periode in de buik tot en met het tweede levensjaar. Kinderarts Ilse Westerbeek is gepromoveerd op een voedingsonderzoek bij prematuur geboren kinderen.

Gemeente betaalt 10 mille voor hospice Ouderkerk

hospice_zuider_amstel-1Een Amstelveens hospice, Amsteloever genaamd, had er al moeten zijn, maar de stichting die zich daarvoor in zet kreeg onder meer financieel de zaak niet rond. Intussen wordt wel binnenkort Hospice Zuider-Amstel geopend in Ouderkerk aan de Amstel. De gemeente schenkt daaraan € 10.000, onder meer bestemd voor inde inrichting.

Het hospice Zuider-Amstel wil in het derde kwartaal van 2018 haar deuren openen in Ouderkerk aan de Amstel. Een dergelijke voorzienig dichtbij huis isn volgens wethouder Zorg Herbert Raat (VVD) van groot belang. “Niet alleen voor mensen in hun laatste levensfase, maar ook voor hun naasten. Daarom ondersteunen we dit initiatief in Ouderkerk aan de Amstel waar ook Amstelveense inwoners gebruik van kunnen maken”, zegt hij.

Meeting voor jonge mensen met dementie

De Meent

De Meent

Voor mantelzorgers van jonge mensen met dementie en hun naasten is de bijeenkomst op 20 februari om 18.00 uur in Den Meent (Orion 3).

Het thema van de bijeenkomst is het ziekteverloop en het veranderend gedrag bij dementie. Freek Gillissen, verpleegkundig consulent dementie bij het Alzheimer Centrum van het VUmc, zal informatie over dit onderwerp geven. Er is alle gelegenheid tot het stellen van vragen.

Jonge mensen met dementie zijn van harte welkom. Een professional zal voor de hen een alter¬natief programma aan¬bieden in een andere ruimte.

De avond begint om 18.00 uur. Rond 19.00 uur is er een pauze waarin de bezoekers een maaltijd aange¬boden krijgen door Alzheimer Nederland. Na de pauze wordt de bijeenkomst vervolgd tot 20.15. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door een mail te sturen aan Jeantien Brugma: [email protected]

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de projectgroep ‘jonge mensen met dementie’. Voor informatie: www.alzheimer-nederland.nl/projectgroep

 

 

Gedragsverandering thema van Alzheimer Café

Alzheimer-cafe‘Omgaan met gedragsverandering’ is het onderwerp van het Alzheimer Café Amstelveen, dat 22 februari (19.30 uur) wordt gehouden in De Luwte aan het Wimbledonpark 6.

Gespreksleider Job van Amerongen zal met José Groenendaal, coördinator dagbehandeling bij Klaasje Zevenster, spreken over de gedrags¬veran¬deringen bij dementie en hoe men daar mee om kunt gaan.

Kenmerkend van dementie zijn de geheugenstoornissen die steeds erger worden. Maar ook het gedrag en zelfs het karakter van een patiënt kunnen tijdens de ziekte veranderen. Ongeveer 85 procent van de mensen met dementie krijgt te maken met stemmingsproblemen zoals depressie, angst, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Ook kunnen mensen met dementie impulsief en ontremd gedrag vertonen. Kortom, leven met iemand met dementie betekent vaak leven met een veranderende naaste.

Campagne tegen depressie in Westwijk

Hugo van der Kooij. Foto: amstelveenweb.com

Hugo van der Kooij. Foto: amstelveenweb.com

“Goed dat ook de politiek aanwezig is”, zei wijkcoach Hugo van der Kooij woensdag in het wijkcentrum Westend. Hij overdreef een beetje, want behalve wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD), die de aftrap gaf voor een op depressie patiënten gerichte campagne, was alleen raadslid Rob Ellermeijer er, óók een VVD-er.

Zowel Ellermeijer als Raat wonen in Westwijk en daar is in feite de kiem gelegd voor de landelijke campagne om depressie bespreekbaar te maken en die vroeger te signaleren. Er waren naar de start zo’n twintig hulpverleners en ambtenaren naar het wijkcentrum gekomen. Die bestond uit het onthullen van een poster, wat Raat samen met initiatiefneemster Brigitte van Oosten, huisarts, deed. Er is een lange voorbereiding aan het project vooraf gegaan, meldde Van der Kooij. Uit diverse geledingen in vooral Westwijk, maar eigenlijk uit heel Amstelveen-Zuid kwamen signalen dat velen aan depressie lijden. De aanpak daarvan vergt samenwerking tussen allerlei partijen, zoals huisartsen en tal van andere onderzoekers.

AVA wil eigen bijdrage WMO schrappen

Jacqueline  Höcker

Jacqueline Höcker

De ChristenUnie in de gemeenteraad wil de eigen bijdrage van burgers die voorzieningen krachtens de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) afschaffen. Een werkgroep onderzoekt overigens of het voorstel van de CU kan. De nieuwe partij Actief voor Amstelveen (AVA) wil de eigen bijdrage voor de WMO kennelijk voor iedereen naar nul hebben.

Zij zegt gesprekken met zorginstellingen te hebben gehad en dat daarbij duidelijk werd dat de eigen bijdrage helemaal moet verdwijnen. Volgens AVA leidt de eigen bijdrage tot zorgmijding. Ook pleit AVA voor een transparant beleid zonder, waarbij regels worden opgeheven.

‘Instellingen en zorgprofessionals zien door de bomen het bos niet meer en dat kost tijd, tijd die voor inwoners bestemd zou moeten zijn’, zegt de partij. Kandidaat raadslid Jacqueline Höcker: “Ava wil dat de gemeente en gemeenteraad dicht op de uitvoering zitten.” De gemeente moet naar haar mening ook meer overleg en samenwerking stimuleren tussen inwoners, gemeente en Zorginstellingen. “Het blijkt dat goed bedoelde initiatieven van de gemeente niet altijd in overleg gaan met deze zorginstellingen. Met de toenemende vergrijzing, ouderen die thuis blijven wonen en dementerenden worden juist de samenwerkingsverbanden nog belangrijker. Met 10 miljoen euro in de gemeentelijke reserve moet hier verandering inkomen.”

 

 

Uit Amstelveense zorg gevlucht uit schaamte

Herbert Raat en Eefje van Dijk

Herbert Raat en Eefje van Dijk

“Ik schaamde mij voor wat ik deed”, zegt Eefje van Dijk. Die schaamte deed haar stoppen als ziekenverzorgende in het Zonnehuis Westwijk en voor haar werk uitwijken naar de stijlvolle Zorgvilla De Meerlhorst in Heemstede. Die is – samen met drie andere vestigingen en een thuiszorg departement – onderdeel van Nova Zembla Zorg. “Ik werk hier met een goed gevoel”, meldt de Amstelveense die zich dagelijks naar haar werkplek in Heemstede begeeft.

De zorg in Amstelveen kan haar kennelijk worden gestolen. Het verschil is dat in de zorgvilla de 17 bewoners centraal staan voor de ongeveer vijftien medewerkers. Goed, Van Dijk verdient er ook iets meer dan in Amstelveen, mede doordat de populatie er nogal vermogend is.

Maar het ging Van Dijk bij de aftocht uit de zorg in haar woonplaats niet om het geld, vertelt ze. Wel om het gedrag van wie er werkten, vooral in leidinggevende functies en de sfeer die er heerste. “Hier is de insteek anders.” Om het klimaat in de kleinschalige villa op te snuiven ging wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) er heen en kwam onder de indruk.

Lezing over vaak zweverige zelfhulpboeken

8. Get_upNadat er ’s morgens in het zogenoemde Kenniscafé jongeren het nodige hebben kunnen leren over hun prestatiedruk komt ’s middags om 13.30 in de bibliotheek aan het Stadsplein Eveline Praal (28) praten over zingeving, geluk en opnieuw beginnen. Het is een interactieve lezing voor wie er moeite mee heeft te kiezen uit het grote aanbod boeken in de bieb.

Eveline Praal las heel veel zelfhulpboeken., omdat zij jarenlang onverklaarbare pijn had. Artsen en fysiotherapeuten wezen op stress. Dat was het begin van haar ontdekkingsreis door de wereld van zelfhulp. In deze lezing deelt ze haar verhaal en neemt een groot aantal zelfhulpboeken onder de loep. Want de zelfhulpwereld is oneindig groot en soms wat zweverig. Wat werkt er nou écht?

Eveline Praal is werkzaam als content manager bij Young Capital en bedenker en oprichter van de website Get Up Magazine. Ze hoopt met haar verhalen en interviews mensen te inspireren om hun eigen weg te bewandelen.

Voorlichting Prikkelbare Darm en lastige maag

Susanne Hepp

Susanne Hepp

Woensdagavond 24 januari (19.30 uur) is er in Ziekenhuis Amstelland  een voorlichtingsavond over het Prikkelbare Darm Syndroom. Die wordt samen georganiseerd met de PDS Belangenvereniging.

Naar schatting heeft één op de tien Nederlanders last van maag- en darmklachten zonder dat de dokter daarvoor een oorzaak kan vinden. Heel wat mensen blijven met dit Prikkelbare Darm Syndroom gefrustreerd rondlopen, terwijl er wel manieren zijn om er minder last van te hebben.

Tijdens deze voorlichtingsavond vertelt MDL-arts Suzanne Hepp over de aandoening Prikkelbare Darm Syndroom en de behandelmethoden. Diëtist Annet de Vries vertelt hoe voeding een bijdrage kan leveren aan het beheersen van PDS. Daarnaast zal Ron Hersbach de lezing inleiden en vertellen waar de PDS Belangenvereniging voor staat. Vanzelfsprekend is er alle ruimte voor het stellen van vragen. Ook is er een kleine informatiemarkt.

Info bij Brijder over omgaan met alcoholisten

logo-Brijder[1]De stichting Brijder in Haarlem verzorgt op dinsdagavond 16 en 23 januari (19.30 uur) gratis informatieavonden over omgaan met iemand die te veel alcohol drinkt. De avonden zijn bestemd voor partners / kinderen / familieleden / vrienden van mensen met een alcoholprobleem.

Tijdens deze avonden komen vragen aan bod als: Welke gevolgen kan het overmatig alcoholgebruik hebben voor het lichaam, het denken en het gedrag? Wat zijn de gevolgen voor de omgeving van de drinker? Hoe kunt u met een drinker omgaan? Welke grenzen kunt u stellen? Hoe voorkomt u dat uzelf of andere gezinsleden te veel in het gedrang komen? Welke hulpverlening is er voor probleemdrinkers/verslaafden en mensen in hun directe omgeving? Kunt u iemand met een alcoholverslaving helpen?