Categorie: "Sport en recreatie"

Gemeente deelt toch niet in omzet Poel-zwembadje

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

Geen (jaarlijks oplopend) zeven procent van de omzet ontvangt de gemeente voor het zwembadje in de Poel, zoals eerder door B&W gesuggereerd, maar een ‘marktconforme huur’. Dat zegt wethouder Maaike Veeningen via haar woordvoerster. Over de hoogte van de huur worden geen mededelingen gedaan, omdat die bedrijfsgegevens zou bevatten.

De ‘marktconforme huur’ bestaat overigens uit twee delen: Een vast bedrag plus een percentage van de omzet. Het huurcontract heeft een looptijd van een jaar en kan daarna woorden verlengd.

Bij een inbraak aan het begin van het seizoen bij de onderneming werd  veel gestolen. In een brief aan de gemeenteraad noemt Veeningen dat een van de tegenslagen waarmee het bedrijf had te kampen. De brief werd gestuurd omdat de raad om een evaluatie vroeg van het eerste seizoen van de nu Poel’s Up geheten zwem-, horeca- en supvoorziening, dat funcenter wordt genoemd door de exploitant. De brief van de wethouder bevat de melding dat 90% van de omzetprognose is gehaald en daarin bij de start van de zomer een duidelijke dip zat. Een combinatie van slecht weer en blauwalg in de Poel, waardoor daar niet, zoals de exploitant wil, kon worden ‘gesuppt’, noemt Veeningen als oorzaak.

Laatste parkentocht Myra

Afbeelding2Op 5 december is de elfde Parkentocht feestelijk afgesloten bij Hockeyvereniging Myra. Met mooi weer, maar ook door weer en wind liepen gemiddeld 40 deelnemers per keer mee.

Onder begeleiding van Mieke Regelink is heel Amstelveen doorkruist. De Beweegbus was steeds aanwezig als verzamelpunt en om na afloop de wandelaars van koffie/thee te voorzien.

“Hier ben ik nog nooit geweest,“ zei een van de wandelaars. En: “Zelf kan ik ook een rondje lopen, maar dit is veel leuker”. Of: “Je krijgt er energie van.”

Mieke Regelink: ”De gezelligheid, nieuwe omgevingen, leuke tochten en het wandelen op eigen tempo spreekt de wandelaars aan”.

Hockey ster Maartje Plaumen bij Venstra

HockeyEén van beste hockeysters ter wereld, Maartje Paumen, bezoekt zaterdag 9 december tussen twaalf uur en half twee boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein.

Oud Amstelvener Robèrt Misset, sportjournalist bij de Volkskrant en schrijver van meerderde sportboeken, schreef in samenwerking met Maartje Paumen de openhartige, prettig lezende biografie ‘Paumen, altijd tot het uiterste’.

Samen komen ze naar Amstelveen voor een handtekening en een ‘Selfie’. Toen Maartje Paumen in november 2016 bekendmaakte na twaalf jaar te stoppen bij Oranje, reageerde de Nederlandse hockeywereld geschokt. De aanvoerder en strafcornerspecialist gold als onbetwiste leider van de Nederlandse hockeyvrouwen.

Miljoen voor wandelpaden in o.m. Amstelland

wandelOnder meer in Amstelland kan volgens de Provincie Noord-Holland nog fors het wandelpaden netwerk worden uitgebreid. Ook op Texel, in Zuid-Kennemerland en in de Gooi en Vechtstreek overigens. Van 2018 af stelt de provincie daarvoor een miljoen euro beschikbaar aan de gemeenten.

De Provincie wil 2000 kilometer extra wandelnetwerk. Wandelen is volgens haar de beste manier om het Noord-Hollandse landschap te beleven. En dat maakt een goed wandelnetwerk mogelijk.

“Noord-Holland is de mooiste provincie van Nederland. Dat willen wij graag laten zien. Aan onze eigen inwoners, maar zeker ook aan toeristen,” zegt gedeputeerde Jaap Bond van Recreatie en Toerisme (CDA). “Wandelen is de populairste vrijetijdsactiviteit én de beste manier om de verschillende Noord-Hollandse landschappen te beleven. Een goed bewegwijzerd en makkelijk toegankelijk wandelnetwerk is daarbij cruciaal.”

Tennispark van gemeente naar vereniging

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

Met de overhandiging van een tot sleutel verbouwde tennisracket aan voorzitter Rein Willems van de Stichting Tenniscentrum Startbaan droeg sportwethouder Peter Bot (Burgerbelangen) vrijdag het tenniscomplex namens de gemeente symbolisch over aan de tennisvereniging. De stichting is voortgekomen uit die vereniging en draagt namens haar nu de verantwoordelijkheid voor de exploitatie.

Eerder hadden Rein Willems en de bestuursleden Cees van der Togt en Marc Borkink van die stichting al officieel voor die overdracht getekend bij Notariskantoor Brummelhuis in Amsterdam. Volgens Van der Togt, die de vele aanwezigen toesprak, heeft de overdracht – naar het voorbeeld van die aan de tennisvereniging op Overburg – nogal wat voeten in de aarde gehad. De raadsleden Jitze Bakker (ook Burgerbelangen) en Rob Ellermeijer stelden de gemeenteraad de overdracht voor. “Maar wat heeft het lang geduurd”, zei Van der Togt.

BBA-bestuurslid: Geldverspilling Nieuwe Kalfjeslaan

Frits Suèr (BBA)

Frits Suèr (BBA)

Binnen de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is de herprofilering van de Nieuwe Kalfjeslaan in het Amsterdamse Bos, die omgeven door hockeyvelden naar een manege loopt, al een half jaar een bijna emotioneel gespreksonderwerp. Dat schrijft secretaris Frits Suèr in een colum oo de website van de partij. Terwijl door die herprofilering, onder verantwoordelijkheid van de gemeente Amsterdam, de weg beter en veiliger moet maken is volgens Suèr het tegendeel waar. Intussen ligt heel het bos wel op Amstelveens grondgebied.

Suèr: “Tijdens de afgelopen weekeinden ontstond er steeds een enorme parkeerchaos aan het begin van de weg. De hockeywereld is best een aardige samenleving, maar ook daar zitten echte mensen tussen, die het liefst hun auto langs het veld parkeren. Het benul dat 150 meter naar rechts op de voormalige recreatievelden parkeerruimte genoeg is, is niet aan de Volvomoeders en SUV-bezitters besteed. Dus zetten die hun wagens maar op het voetpad – voor zover dat er is – of in de berm; maar wanneer het daar ook vol is, gewoon op de weg.”

Samenwerking Sportbedrijf en welzijnsclub Vita

20171122 Ondertekening SOK Vita Amstelland en Sportbedrijf Amstelveen 1Sjaak van der Linde van Vita Amstelland en Peter Verdaasdonk van Sportbedrijf Amstelveen tekenden woensdag, tijdens een happening waarvoor de lokale media kennelijk niet waren uitgenodigd, de samenwerkingsovereenkomst ‘Amstelveen Gezond in Beweging’. De samenwerking wordt aangegaan voor een jaar.

Volgens de overeenkomst zijn er overeenkomsten tussen Vita, onderdeel van het in Alphen aan de Rijn gevestigde Participe, en het Sportbedrijf. Zij zouden dezelfde kijk hebben op de behoeften van het sociaal domein om mensen te laten meedoen in de gemeenschap. En die visie sluit volgens de partijen weer geheel aan bij het beleid van de gemeente Amstelveen. Aan de uitvoering daarvan willen de twee organisaties naar hun zeggen meewerken.

De samenwerking is een voortzetting van met elkaar bedachte en deels al ontwikkelde projecten, zoals Bewegen op Recept, als variant op het in Amstelveen al gangbaar zijnde Welzijn op Recept.

Beweegcoach en -bus

De Beweegcoaches in Keizer Karel Park en Bankras/Kostverloren hebben al diverse projecten als een buurt picknick gekoppeld 20171122 Ondertekening SOK Vita Amstelland en Sportbedrijf Amstelveen 2aan de BuitenSpeelBus, een Beweegcarrousel en een Buurtbootcamp opgezet. In november startte de 11 Parkentocht, om regelmatig met de Beweegbus de wijk in te gaan. Die wordt ook bij andere activiteiten van Vita ingezet.

Vita cursus

Vooral bij minder voor de hand liggende projecten als de Vita cursus ‘Omgaan met geld’ wordt volgens de partijen het succes van de samenwerking duidelijk. De cursisten krijgen beweegopdrachten van de beweegcoaches. “Voor veel mensen is de cursus een eyeopener, die meer toevoegt aan het begrijpen van de problematiek, dan theorie alleen”, zegt Vita. Eind november start de cursus ‘Assertiviteit’.

Vrouwendag

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 maart wordt in samenwerking met wijkcoaches een voetbaltoernooi voor meiden op het Stadsplein georganiseerd.

Het Sportbedrijf en Vita zullen samen meer projecten gaan uitrollen die het belang en de samenhang van bewegen en welzijn duidelijk maken.

 

Gemeente draagt tenniscomplex Startbaan over

Peter Bot

Peter Bot

Formeel draagt sportwethouder Peter Bot (Burgerbelangen) vrijdag 24 november (16.30 uur) feestelijk namens de gemeente het tennis- en biljartcomplex aan de Startbaan over aan een uit Tennisvereniging LTC Startbaan voortgekomen Stichting. Dinsdag gebeurt dat al bij de notaris. De wethouder voert een besluit van de gemeenteraad uit waarvoor de raadsleden Rob Ellermeijer en Jitze Bakker, respectievelijk van de coalitiepartijen VVD en Burgerbelangen, het initiatief namen.

De gemeente zegt dat de overdracht in lijn is met haar doelstelling de betrokken van sportverenigingen en sporters bij hun accommodaties te bevorderen. Dat heeft eerder al geleid tot overdracht van tennispark Overburg aan de daar gevestigde vereniging. Daarna ontstond ook een proces om Startbaan over te dragen. Dat kreeg een impuls door het initiatief van Ellermeijer en Bakker. Op basis van het door LTC Startbaan opgestelde ondernemingsplan en cijfers uit de gemeentelijke exploitatie, ontwikkelden de raadsleden een initiatiefvoorstel.

Simultaan schaken en workshop in Schaakweek

9200000038153235Tijdens de Amstelveense Schaakweek van 27 november tot en met 3 december staan twee topschakers klaar in de bibliotheek aan het Stadsplein om wie wil van alles te leren over schaken. Er wordt een workshop gehouden – en men kan simultaan schaken – voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar op donderdag 30 november van 16.00 uur tot 17.30 uur.

Zij kunnen dus het geleerde in praktijk brengen door de strijd aan te gaan tegen een echte Nederlandse kampioen in een simultaan wedstrijd.

Topschakers Robert Ris en Hing Ting Lai zijn ook nu weer te gast bij de bieb. Schaakmeester Robert Ris is oprichter van de Amsterdam Chess Academy en initiatiefnemer van de Amstelveense Schaakweek. Hing Ting Lai is tweevoudig Nederlands Kampioen t/m 20 jaar en geldt als één van Nederlands grootste talenten.

Wandelen door elf parken

foto 1 krantenkop 11parkentochtDe 11-parkentocht, waarvan er nu vier edities op zitten, is volgens het organiserende Sportbedrijf een groot succes. De wandeltocht, gestart in het Urbanuspark, heeft 40 deelnemers per keer. Met nog zeven keer te gaan, komt de afsluitende feestwandeling steeds dichterbij. Mieke Regelink heeft de leiding van de tocht, door de verschillende parken.

“Wij horen alleen maar positieve reacties onder de wandelaars,” zegt Mieke Regelink.

De gezelligheid, nieuwe omgevingen, leuke tochten en het wandelen op eigen tempo spreekt de wandelaars aan.