Categorie: "Koningsdag"

Programma rond Oranje en bevrijdingsfeesten

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

Op 26 april 2017, de avond voor Koningsdag, trapt Amstelveen Oranje de festiviteiten af met een show op het Stadsplein. Van 17:00 tot 21:00 uur zijn er diverse kinderactiviteiten. Kleine kinderen kunnen een gat in de lucht springen op één van de springkussens, zich laten schminken en bijkomen met popcorn, limonade of een suikerspin.

Rond 21.45 uur is Slagwerkgoep Bovenkerk er en rond 22.00 uur een vuurwerkshow.  Op Koningsdag (27 april) bruist Amstelveen van de activiteiten in de verschillende wijken. De burgemeester maakt een tour door Amstelveen om bij alle vrijmarkten even een kijkje te nemen bij de kinderen. Er zijn vrijmarkten aan de Amsterdamseweg (Molenweg tot aan de rotonde), in het Oude Dorp en de Stationsstraat, aan het Westwijkplein in Westwijk, in het Urbanuspark in Bovenkerk, rond de Bolder aan de Groenelaan, rond het Catharina van Clevepark in Randwijck en op het Stadsplein.

Amstelveen opent Koningsdag met beursgong

!cid_3Met de bekende gongslag openden burgemeester Mirjam van ’t Veld en voorzitter Frank Kuyper  van het oranjecomité Amstelveen Oranje maandag op het bordes van het beursgebouw in Amsterdam de beurs. Die dagelijkse gongslag voor de start van de AEX / Euronext beursvloer wordt telkens door een andere bekende persoon of captain of industrie verricht.

Amstelveen Oranje kreeg de eer van de gongslag als dank voor de organisatie van Koningsdag  2014 in Amstelveen, de eerste Koningsdag sinds de troonswisseling in 2013, in het bijzijn van deKoninklijke Familie. De organisatie vertegenwoordigde de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, die overal in het land afdelingen heeft, betrokken bij de organisatie en/of faciliteren van de vrijmarkten en –feesten op Koningsdag. 

Vol programma nationale feestdagen

Koningsnacht - 26 april 2015Op en rond de komende nationale feestdagen heeft Amstelveen Oranje een lijvig programma op stapel staan. Het loopt van Koningsnacht – zondag 26 april – tot de Bevrijdingsdag op 5 mei. Overigens wordt aan de agenda voor die laatste dag nog gewerkt, maar een voorlopige versie is er wel. Zenetig jaar geleden werd Nederland bevrijd.

Het programma voor de Koningsnacht start (26 april) om 17.00 uur met diverse activiteiten voor jong en oud op het Stadsplein. Rond 22 uur is er een vuurwerkshow op het Stadsplein. De avond wordt verder gevuld met optredens van Quincy, Robert Leroy, Barry en Jeff van Vliet. Het programma voor de volgende dag (maandag 27 april) is nog in bewerking. Uiteraard zijn er die dag weer vrijmarkten, waarvan de meest in het oog springende die op de Amsterdamse weg zal zijn.

Dodenherdenking
De dodenherdenking op 4 mei vindt plaats bij het monument  ”Aan hen die vielen” bij de ingang van het Broersepark. Het publiek is vanaf 19.15 uur welkom.
Voorafgaand vindt er een dienst plaats in het gebouw van de Apostolisch Genootschap, Graaf Aelbrechtlaan 138-140, die om 18.30 uur begint. Na afloop van de dienst wordt er gezamenlijk naar het monument gelopen.

Ongedwongen tot tanden beveiligd

Het knapste in de organisatie van een Koningsdag is het schijnbaar ongedwongen tussen het publiek bewegen van de leden der Koninklijke familie, terwijl in werkelijkheid een cordon van beveiliging heerst. De verslaggever was – ondanks badge, polsband en accreditatie – al driemaal op het parcours aangehouden door de politie, voordat de Koning en diens gevolg waren gearriveerd. Waarna heftig mobilofoon met blijkbaar andere leden van de sterke arm plaatsvond. Goed, de prinsen en prinsessen bemoeiden zich zo nu en dan uitbundig met het publiek achter de hekken. Maar altijd met op een meter afstand van een bewaker.

Een de verslaggever die een paar meter te ver van de meewandelende persmeute komt, wordt onmiddellijk terug gefloten. Terwijl het zaterdag in Amstelveen een gemoedelijke bedoening leek, met vooral veel sport en cultuur, vormde de stad in feite een bunker vol veiligheidsvoorzieningen. De parkeergarages in het Stadshart waren volledig leek, overal bevonden zich camera’s voor toezicht en er was een menigte van politie en beveiligers in burger op de been. Nog afgezien van de RVD die de pers in toom hield. Vooral waren alle apparaten van de audiovisuele media en tassen der verslaggevers besnuffeld door een politionele ‘bomhond’ en het luchtruim boven Amstelveen was tijdelijk gesloten.

Koningsdag in Nieuw Vredeveld

Ook in woon- en zorgcentrum Nieuw Vredeveld, Rembrabndtweg 428, wordt Koningsdag gevierd op 26 april. Van 10.00 uur af is de tv- uitzending op groot scherm te zien. Om 13.30 uur een Oranje maaltijd, kosten € 10. Reserveren via de Receptie. Om 15.00 uur optreden “opera leeft” door Klaas Kranabetter. Kaarten kosten € 4, verkoop aan de zaal.

Een dag later, zondag 27 april,  is de buurthuiskamer weer geopend van 14.00-16.30 uur voor iedereen die gezelligheid, een spelletje, een praatje, hapje en drankje zoekt.  Op 1 mei is er poffertjes eten. Er staat dan van 15.00-16.30 uur een poffertjeskraam in de grote zaal. Ouderwets gezellig vers gebakken poffertjes eten voor een klein prijsje. De toegang is gratis, alleen consumptiekosten.

 

Houten portretten voor wie met koningspaar op foto wil

004De activiteiten in de aanloop naar de eerste Koningsdag, als Willem-Alexander en Máxima Amstelveen bezoeken, lijken te zijn losgebarsten. Nadat woensdag de ‘koningsharing’ werd gepresenteerd door viswinkel De Koning in hert Stadshart, moest burgemeester Fred de Graaf donderdag weer naar scholengemeenschap Panta Rhei om houten beeltenissen van koning Willem-Alexander en zijn echtgenote te bekijken.

Die maakten zij maakten de leerlingen onder leiding van hun leraar tijdens de techniekles.