Categorie: "Horeca"

Pizzeria Gusto moet stoppen met houtoven

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

‘Gusto World of Pizza’, de pizzeria aan de Dorpsstraat 84, moet nu toch stoppen van de gemeente met het gebruik van een op hout gestookte oven. Het bedrijf krijgt zes weken de tijd tot een acceptabele oplossing te komen. Omwonenden achter het restaurant aan Tempelhof klaagden herhaaldelijk over overlast door roetneerslag en stank, via de afvoerpijp van de oven.

Bells Club en Partycentrum blijven langer open

Foto: Bells Club

Foto: Bells Club

De Bells Club en Partycentrum Van den Adel mogen ook in de toekomst later open blijven dan tot 03.00 uur. Het was destijds allemaal begonnen om Uilenstede. GroenLinks fractievoorzitter Axel Boomsma, gesteund door D66, drong herhaaldelijk aan op vergunning om daar het studentencafé langer open te houden.

Er kwam een pilot voor de gehele horeca in de stad, maar juist het etablissement in Uilenstede maakte er geen gebruik van. Opvallend, vindt burgemeester Mirjam van ’t Veld in een brief aan de raad.

Open Dagen op wijngaard Amsteltuin

poster september 2017Wijngaard ‘De Amsteltuin’ aan Langs de Akker 5 (bij de Emergohal) houdt zaterdag 23 en zondag 24 september (12.00 tot 17.00 uur) Open Dagen. De wijnen van vorig jaar zijn bekroond, bij de nationale Wijnkeuring der Lage Landen. Het dagcentrum van de Amsteltuin maakte een aantal andere producten gemaakt, zoals Verjus en traditionele wijnazijn.

Tijdens de open dagen kan men kennis maken met de unieke verzameling van Nederlandse top-wijnen in de nieuwe winkel. Verder kan men er de poppen van Niska’s Cutiez, zeep en parfum uit de Beemster, houten huisjes van de Houtstek, Verjus, traditionele wijnazijn, druivensap en de Amstelgrappa van distilleerderij de Schans uit Uithoorn kopen. Ook is er een expositie van honing, grappa en houten artikelen.

Pijp pizzeria moet weg, vinden omwonenden

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

Namens tientallen omwonenden hebben er vier donderdagavond bij de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) hartgrondig geklaagd over de overlast die zij zeggen te ervaren door de afvoerpijp van een hout gestookte over in pizzeria Gusto aan de Dorpsstraat. De bewoners van het daarachter gelegen Tempelhof zeggen dat hun gezondheid wordt aangetast door rook die schadelijke elementen als fijnstof bevat.

Verzet tegen vervanging Jagershuis door woningen

Floortje Gordon

Floortje Gordon

Nu er blijkbaar met het historisch besef van de gemeente iets is veranderd en niet meer nonchalant elk monument tegen de vlakte gaat voordat men het weet, om het door kantoren en woningen te vervangen, kon discussie over het de geplande sloop van het ’t Jagershuis niet uitblijven. Een projectontwikkelaar wil er zeven dure huizen neer zetten, maar de gemeente liet al weten daarvoor dan niet het verdienmodel van dat bedrijf, maar de cultuurhistorische waarde voor het straatbeeld als criterium te hanteren bij het afgeven van een vergunning.

Dat straatbeeld is overigens een door het Rijk beschermd Dorpsgezicht, dus men kan er niet alle kanten mee op. Overigens schrapte het Rijk ’t Jagershuis sec van de monumentenlijst. Of de gemeente het nu op de hare plaatst- deed het met een bunker tenslotte ook wegens geconstateerde historische waarde – is onduidelijk.

Beroemde schilderijen op etiketten ‘KLM-wijn’

2015-klmimagestlokciy7KLM schenkt in de maanden augustus en september vijf speciale wijnen in de World Business Class. Op de etiketten van de wijnflessen staan schilderijen uit het Rijksmuseum van de meest bekende Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw afgebeeld. Ter gelegenheid hiervan vond op 19 juli een feestelijke wijnproeverij plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Organisator Activin Wine Group, het Rijksmuseum en KLM ontvingen diverse journalisten om deze unieke samenwerking tussen KLM en het Rijksmuseum te vieren. De schilderijen die op de etiketten staan zijn bijvoorbeeld Het Melkmeisje van Johannes Vermeer en De Staalmeesters van Rembrandt van Rijn. De meesterwerken die op de wijnen staan zijn te bewonderen in het Rijksmuseum.

Afslankketen biedt Take Away aan A’damseweg

newfysic-468x500De afslankketen NewFysic, met meer dan 40 vestigingen in Nederland en België, opent op 11 juli aanstaande haar eerste NewFysic Take-away vestiging aan de Amsterdamseweg 522 in Amstelveen. Die is niet alleen bedoeld voor mensen die de NewFysic-methode volgen, maar voor iedereen die een zogenaamde life-food balans en healthy lifestyle bovenaan het lijstje heeft staan.

NewFysic haakt in op de hype van gezond en bewust eten. Omdat niet iedereen tijd heeft om iedere dag een verantwoorde maaltijd te koken, opent NewFysic haar eerste Take-away vestiging. Men kan er terecht voor lekkere verantwoorde eenpersoons vis, vlees of vegetarische maaltijden met een culinaire twist. De maaltijden zijn gebaseerd op het NewFysic voedingsplan, bevatten veel groenten, geen schadelijke e-nummers of andere toevoegingen en zijn vers bereid. Een greep uit het maaltijden-assortiment: zalmforel met kruidensaus, rundvlees Teriyaki met zilvervliesrijst, kip curry of gegrilde gamba’s. Prijzen vanaf euro 6,95 per maaltijd.

Raat hoopt dat OD er met pizzeria uitkomt

Joep van Erp

Joep van Erp

Niet om omwonenden achter te stellen bij een ondernemer, maar om als gemeente alles te hebben gedaan om de zaak op te lossen. Dáárom stelt wethouder Herbert Raat nu een mediation voor tussen de pizzeria aan Tempelhof in het Oude Dorp en buren ervan.

De wethouder antwoordde dat donderdag op vragen van de SP over de overlast veroorzakende uitlaat van de oven van het bedrijf. “Het is een lastige situatie”, gaf Raat toe. Dat hij het advies nat de Welstandscommissie naast zich had neergelegd, zoals SP-fractievoorzitter Joep van Erp zei, heeft volgens niet met de overlast van de pijp te maken. Door die commissie was alleen op het aanzien in de openbare ruimte gelet.

SP: ‘Raat schept precedent rond pizzeria’

Joep van Erp

Joep van Erp

De SP is het er kennelijk niet mee eens dat wethouder Herbert Raat van Vergunningen en Handhaving (VVD) clementie toont met de onderneming Gusto World of Pizza aan Tempelhof in het Oude Dorp. SP-fractievoorzitter Joep van Erp gaat er vanavond vragen aan Raat over stellen.

De schoorsteen van de op hout gestookte oven in de pizzeria komt uit ter hoogte van het terras van de bewoners boven de zaak en zorgt daar volgens de SP voor veel overlast. “De millimeters dikke roetlaag op muren en balustrade, ontstaan door de rook uit de uitlaatpijp doet ons sterk vermoeden dat deze situatie slecht is voor de volksgezondheid”, zegt Van Erp.

Ondanks pogingen om de last weg te werken van de ondernemer is dat tot op heden niet gelukt en Raat wil nu ook over door omwonenden aangedragen oplossingen een mediation regelen. Hij vindt het kennelijk tragisch voor het bedrijf als het moet sluiten.

Mogelijk mediation voor overlast pizzeria

Herbert Raat

Herbert Raat

Er komt nu een bemiddelingsproject tussen bewoners en horecabedrijf Gusto World of Pizza aan Tempelhof in het Oude Dorp. Bewoners klagen over door de onderneming veroorzaakte rook en stank. Om die tegen te gaan kwam de eigenaar met een plan en vroeg een omgevingsvergunning aan.

Vorig jaar al maakten omwonenden bezwaar tegen de exploitatievergunning. Dat werd door de gemeente behandelt als een verzoek om handhaving, gericht tegen een afvoerpijp. Op termijn werd de situatie niet acceptabel geacht en er moest in het belang van de omwonenden een einde aan komen, vond de gemeente. De ondernemer plaatste vervolgens een filter, maar ook die hielp niet.

Omdat handhavend optreden ernstige gevolgen voor de ondernemer zou hebben, wachtte wethouder Herbert Raat daar nog even mee.

In plaats daarvan werd aan Gusto World of Pizza gevraagd met een nieuw plan te komen, die dat deed. Maar ook omwonden hebben suggesties. Er wordt nu aan mediation tussen de partijen gedacht.