Categorie: "Bedrijfsleven en economie"

‘Culturele’ borrel voor ondernemers

cultuur en OAOnder het motto “Meer voor elkaar” is er weer een zogenoemde ‘ondernemersborrel’ op donderdag 20 april (16.30 uur) bij Platform C aan het Stadsplein (Kunstuitleen). Directeur Marcel Jansen gaat vertellen hoe kunst en cultuur elkaar kunnen vinden en daarna (rond 17.45 uur) geeft in het Cobra Museum directeur Els Ottenhof een lezing en leidt zij het gezelschap rond pp[ de expositie van werken van Eugène Brands.

De happening staat helemaal in het teken van ‘De Verbinding tussen Cultuur en Business’, meldt de organiserende Ondernemersvereniging Amstelveen (OA). “De culturele instellingen in het Amstelveense Stadshart hebben de handen ineengeslagen om collega-OA-leden en relaties deze geheel verzorgde bijeenkomst aan te bieden.”

Casco Hudson’s Bay klaar

Art impression vernieuwd V&W pand. Foto: Rijnboutt / amstelveenweb.com

Art impression vernieuwd V&D pand. Foto: Rijnboutt / amstelveenweb.com

De Cascobouw van het voormalige V&D-pand in het Stadshart, dat nu gereed gemaakt wordt voor Hudson’s Bay, is gereed. De buitenkant is zo goed als klaar (met uitzondering van de aansluitingen naar de parkeergarage) en ook in het pand zijn alle voorzieningen aangebracht die straks nodig zijn voor de winkel, werd aan de omwonenden door het bouwteam gemeld.

Met de voorzieningen voor de winkel worden onder meer zoals liften en roltrappen bedoeld.

Binnenkort zal de huurder (Hudson’s Bay) starten met de afbouw en inrichting van het warenhuis. “Zodra er meer bekend is over de planning, zullen wij dit delen met de buren”, schrijft de bouwer aan de omwonenden. Onlangs werd bekend dat de vestiging van Hudsom’s Bay in Amstelveen vertraagd open gaat, namelijk volgend en in plaats van dit jaar.

Bierfestival in Anna

wp6078554e_05_06In proeflokaal ANNA, de voormalige Annakerk, vindt op Bevrijdingsdag (5 mei) het zogenoemde Bierfestival Seasons plaats. Dat wordt georganiseerd door de lokale bierproducent Naeckte Brouwers.

Het festival is genoemd naar Saison, een oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk en het aangrenzende Wallonië komend bier, dat in boerderijen werd gebrouwen. Na de drukke oogstmaanden dronken boeren het ’s winters. Er worden in ANNA 20 saison bieren getapt, afkomstig van veertien plaatselijke brouwerijen.

Het is een typisch plattelandsbier, met een kelderachtige aroma en een droge afdronk. Doordat er diverse kruiden, specerijen, fruit en gebrande mouten in zijn verwerkt, ontstaan verschillende smaken.

Oplossing voor houtoven pizzeria lijkt gevonden

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

Hoewel de gemeente pizzeria Gusto in het Oude Dorp al had gesommeerd te stoppen met de hout gestookte oven, lijkt er nu via mediation toch een oplossing te zijn gevonden voor de overlast die omwonenden zeggen te ondervinden. De afvoerpijp, die eerst voor roet zorgde in achterliggende tuinen en huizen, wordt nu verschoven via het ernaast gelegen pand naar de zijkant van het gebouw. De gemeente heeft de gevraagde omgevingsvergunning inmiddels verleend. Daar kan overigens nog bezwaar tegen worden gemaakt.

“De situatie bij Gusto was op termijn niet acceptabel. Alle betrokkenen hebben hun uiterste best gedaan om tot een oplossing te komen. Goed dat deze nu op tafel ligt. Zowel in het belang van de bewoners als de ondernemer en zijn werknemers,” zegt demissionair wethouder Vergunningen Herbert Raat (VVD).

Naar boven

In de nieuwe situatie komt de afvoerpijp tussen Dorpsstraat 80 en 82 recht omhoog aan de zijkant van nummer 82 langs het daarboven gelegen appartement waardoor de uitstoot op een hoogte van ongeveer twaalf meter naar buiten komt. De Vereniging van Eigenaren stemde in met deze oplossing.

Onderzoek GGD

Eerder startte de gemeente een handhavingstraject en een sommatie om te stoppen met het gebruik van de houtoven. Aan de GGD werd gevraagd onderzoek te doen naar een causaal verband tussen de gezondheidsklachten van omwonenden en de pizzeria. De GGD concludeerde dat er sprake was van een onwenselijke situatie met mogelijke gevolgen voor de gezondheid, maar dat het causaal verband niet viel aan te tonen.

 

Ziengs Schoenen in Stadshart

ZiengsSchoenenspecialist Ziengs heeft een filiaal geopend in het Stadshart. De winkel is compleet in stijl van het nieuwe concept van de keten (frisse kleuren en een vernieuwde uitstraling), aansluitend op de recent gelanceerde voorjaarscampagne ‘Kriebels’.

Tijdens het openingsweekend (29 maart tot en met 31 maart) krijgt elke klant 10% openingskorting op de gehele schoenen collectie.

Daarnaast kunnen klanten in de grabbelton ‘graaien’ naar verschillende prijzen: 50% korting op een paar schoenen of zelfs een gratis paar. Ziengs heeft winkels verspreid over het gehele land. Voor meer informatie over de Ziengs-winkel zie: www.stadshartamstelveen.nl

Leslie Doornik winnaar verkiezingspoll OA

OA-log-jpeg-kleinNegen personen hadden de uitslag van de Amstelveense Gemeenteraadsverkiezingen juist. Zij kwamen als genomineerden uit de bus van de wedstrijd die Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) uitschreef tijdens het voor ondernemers georganiseerde debat tijdens de verkiezingscampagnes. Als winnaar kwam Leslie Doornik uit de bus, nadat OA-voorzitter Alphons Böggemann (in het verleden notaris) vrijdag haar uit de genomineerden had getrokken.

Doornik mag kosteloos deelnemen aan het diner dat de OA na haar Algemene Vergadering op 15 mei in samenwerking met en bij De Kruitfabriek by Lute organiseert. Het voltallige nieuwe college van B&W presenteert zich daar. Doornik mag kiezen met welke wethouder zij aan tafel wil.

Nestlé-primeur: minder structuursuiker in chocolade

nestleNestlé, waarvan het hoofdkantoor in Amstelveen is gevestigd (Van Heuven Goedhartlaan),  onthult vandaag Milkybar Wowsomes, volgens de onderneming het eerste chocoladeproduct waarin de nieuwe ‘gestructureerde suiker’ van Nestlé is toegepast. Dankzij de innovatie zou dat  product 30% minder suiker bevatten in vergelijking met vergelijkbare chocoladerepen. Milkybar Wowsomes wordt de komende weken geïntroduceerd in winkels in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Wetenschappers van Nestlé hebben de structuur van suiker veranderd door uitsluitend natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Ze creëerden een luchtige, poreuze suiker, die sneller in de mond oplost. Daardoor neemt iemand dezelfde zoetigheid waar als bij producten met conventionele suikers, terwijl hij minder suiker consumeert.

Amstelveen blijft VVD-gemeente

Patrick Adriaans (SP)

Patrick Adriaans (SP)

Het ging over vooral hun belang dienende citymarketing, personeel, voorkeur die de gemeente moet hebben voor lokale aanbesteding, meer betrokkenheid van hen bij gemeentelijk beleid en compensatie bij de werkzaamheden rond de A9 wegens inkomstenderving. Centraal stonden de belangen van ondernemers op de eerste grote politieke debatavond, dinsdag gehouden in de Bibliotheek. De bijeenkomst, geleid door Meindert Schut van BNR,  was dan ook georganiseerd door Ondernemersvereniging Amstelveen (OA).

“Deze avond is bedoeld voor ondernemers”, zei OA-voorzitter Alphons Böggemann aan het begin, waarop de lijsttrekkers zich aan de hand van stellingen uitspraken over wat hún partijen voor het bedrijfsleven doen of denken te gaan doen. De vijf stellingen werden niet met elkaar in verband gebracht en daardoor ontbrak in de reacties antwoord op de vraag wat bevoordelen van ondernemingen betekent voor bijvoorbeeld woningtoewijzing aan en sociaal beleid voor inwoners.

SP en GroenLinks tegen minder standplaatsen

Martin Kortekaas (GroenLinks). Foto: Groen Links.

Martin Kortekaas (GroenLinks). Foto: Groen
Links.

Uit vrees voor verrommeling van de openbare ruimte, wildgroei op allerlei locaties in de stad en concurrentie voor de winkelcentra verminderen B&W het aantal standplaatsen voor ambulante ondernemers, zoals degenen die bloemenkramen runnen. De gemeenteraad ging naar woensdag mee akkoord. Alleen SP en GroenLinks stemden tegen.

Die laatste fractie kwam nog met een amendement om de in elk geval ruimte te houden voor vier standplaatsen in het Stadshart en één bij winkelcentrum Groenhof. Ook de SP zag niets in vermindering van het aantal standplaatsen van 21 naar 15, maar de rest van de gemeenteraad kennelijk wel. Dat uitgerekend de VVD ambulante ondernemers het leven zuur wil maken, begreep men in de kring van de tegenstemmers niet. Hoewel Inza Gast van de VVD een uitzondering maakte voor Tof Bloemen aan de Rembrandtweg, die daar nu een bloeiende toko heeft, maar ja, die staat niet op wielen. En dat lijkt een eis van de gemeente. De ondernemer wil trouwens uitbreiden in de vorm van een kiosk, maar daarvoor bestaat geen regeling. Het is eigenlijk een winkel, zo’n kiosk kon men uit de mond van sommige voorstanders van het nieuwe beleid horen. En dan moet men maar een winkel huren, die duurder is dan een standplaats.

Gast wil dat wethouder Maaike Veeningen van Economische Zaken (D66) met de eigenaar van Tof Bloemen in gesprek gaat om tot een oplossing te komen. Het amendement van GroenLinks kreeg alleen steun van mede-indieners SP en ChristenUnie.

International School ‘beste werkgever’

800px-International_School_of_Amsterdam[1]Keurmerk ‘Beste Werkgever’ is door Effectory uitgereikt aan de International School of Amsterdam (ISA) in de categorie Non Profit. De school is gevestigd aan de Sportlaan. Overigens werden meer organisaties in de sectie Non Profit tot Beste Werkgever uitgeroepen, namelijk: Gemeente Peel en Maas, Deltion College, Provincie Groningen, Waterschap Hunze en Aa’s, Woonstichting ‘thuis en VPRO.

Er waren ook andere categorieën waarin ‘beste werkgevers’ werden gekozen. In totaal beoordeelden 636.978 medewerkers van bedrijven en instellingen hun werkgever. Per sector zijn de winnaars zich een jaar kan ‘Beste Werkgever 2017-2018’.

Volgens de organisatie kenmerken de winnaars zich door ‘betrokkenheid en bevlogenheid’. Medewerkers gaven de school een 8,3 voor betrokkenheid, die bij organisaties zonder her keurmerk 7 zou bedragen.