Categorie: "Bedrijfsleven en economie"

OA-meeting over datalekken

glazen oaEr komt weer een maandelijkse ondernemersborrel aan van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA). Die wordt donderdag 23 maart (17.30 uur) gehouden in restaurant Kronenburg. Voorafgaande is er een bijeenkomst over datalekken.

Het gaat volgens de OA om netwerken en er staat weer een zeepkist klaar voor leden die zich in twee minuten tijd willen presenteren.

Wie wil kan blijven door het driegangendiner, dat – inclusief begeleidende wijnen en koffie of thee – € 35 kost.

Ontbijtsessies OA over ‘verbinden’

OAHet modewoord ‘verbinden’ leeft niet alleen bij overheden, vooral om meer vrijwilligers in de wijken te kunnen inzetten ter vervanging van betaalde krachten, maar ook bij ondernemers. De Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) houdt ontbijtsessies rond het thema ‘Succesvol Verbinden’. Op 10 maart (8 tot 10 uur) gaat weer een nieuwe serie van start in Brasserie Paardenburg aan de Amstelzijde.

Wie € 37,50 betaalt kan mee ontbijten. Dat ts trouwens elke tweede vrijdag van de maand zo. Dan komen maximaal vijftien ondernemers bij elkaar om, zoals de OA het noemt ‘meer verbinding, samenwerking en business tot stand brengen’.

Vorig jaar 10 internationale bedrijven naar AV

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

Woningen voor medewerkers mogen er dan niet zijn, de gemeente meldt trots dat zich vorig jaar tien internationale bedrijven in Amstelveen vestigden. Zes kwamen uit Azië, twee uit Amerika en eveneens twee uit Groot Brittannië. Twee al hier gevestigde buitenlandse organisaties breidden hun vestigingen uit. Samen zijn zij goed voor enkele honderden arbeidsplaatsen, zegt de gemeente. De regio Amsterdam trok afgelopen jaar 157 nieuwe bedrijven uit het buitenland aan.

Volgens wethouder Veeningen van Economische Zaken (D66) is het belangrijk dat Amstelveen blijft investeren in het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven. “De nieuw gevestigde bedrijven betekenen een versterking van ons internationale karakter”, zegt ze. “En Amstelveen profiteert van de extra banen die zij opleveren.”

Valentijnsmarkt van ondernemers AC

Amstelveen-College[1]De leerlingen van het Amstelveen College die het plusprofiel Ondernemerschap doen uit de leerjaren 1 en 2 zijn dertien kleine bedrijfjes gestart. Die onderneminkjes verkopen donderdag 9 februari tussen 14.20 en 16.30 uur hun producten voor het goede doel in de aula van de school aan de Sportlaan 27.

Om hun bedrijfje en de Valentijnsmarkt tot een succes te maken, kregen de leerlingen les in marketing. Er werd marktonderzoek gedaan naar de behoefte van hun potentiële doelgroep. Ook stelden de leerlingen een financieel plan op. Naast dat zij er heel veel van hebben geleerd, steunen ze met de markt ook een goed doel.

Meldpunt voor zee van klachten over Airbnb

Herbert Raat

Herbert Raat

Een vloedgolf van klachten krijgt de gemeente over via Airbnb verhuurde woningen. Het zijn er op dit moment ongeveer driehonderd, zei wethouder Herbert Raat dinsdag tegen de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) in antwoord op vragen van raadslid Ferry van Groeningen (CDA). Er komt een meldpunt voor burgers die overlast ondervinden door via Airbnb verhuurde woningen.

Volgens Raat kan het wel leuk zijn een woning te verhuren als men zelf in bijvoorbeeld de VS met vakantie is, maar er is sprake van een commercieel model. Later dit jaar komen B&W met een voorstel oom de zaak aan te pakken. Van Groeningen had dat graag tijdig voor het toeristenseizoen gezien en zo mogelijk aansluiting gezocht bij Amsterdamse maatregelen tegen overlast door Airbnb.

In Amstelveen blijken vijftig daarvoor in principe bestemde huizen het eigendom te zijn van iemand die in het Gooi woont, vertelde Raat. Hij wil zorgvuldig een regeling voorbereiden voor Amstelveen, waar ook juridische aspecten aan zitten. “Het wordt langzamerhand een businessmodel en we krijgen gigantisch veel klachten erover”, zei Raat.

OA houdt ‘café’ over bereikbaarheid

grand cafeDe Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) regelt een meeting over de bereikbaarheid van stad en regio. In het Grand Café ‘Oude Dorp’aan de Dorpsstraat 104 wordt donderdag 16 februari (16.30 uur) een zogenoemd ‘Breikers café’ gehouden. Binnen de Metropool Amsterdam staat met al twee weken per jaar in de file en komenden jaren wordt dat alleen maar erger, redeneert de OA. In samenwerking met de organisatie Breiders, een werkgeversnetwerk in de Metropool, houdt zij een meeting waar ondernemers erover kunnen praten en met suggesties komen.breiders

Want ook Amstelveen staat er niet zo gunstig voor. Door de verbreding van de A9 en de aanleg van een nieuwe Amstelveenlijn, in het verlengde van de Noord-Zuidlijn, betekenen ook voor de Amstelveense ondernemer een probleem. Werkgevers krijgen de zorg voor bereikbaarheid voor medewerkers en klanten, liefst op een duurzame en innovatieve manier, weet OA.

Voorzitter OA: ‘Stadshart moet beter worden’

 

OA-Nieuwjaarsreceptie

OA-Nieuwjaarsreceptie

Mooi hoor, dat burgemeester en wethouders van overal in verre oorden bedrijven naar Amstekveen willen lokken, maar zij moeten het Nederlandse MKB niet vergeten. ‘Ons nationale MKB zorgt voor 70 % van alle banen in ons land. Heb de politieke moed om daar zwaar op in te zetten”, zei voorzitter Alphons Böggemann van Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Om van Amstelveen een kansenstad te maken is die politieke moed nodig. En – refererend aan zijn toespraak van vorig jaar – zei Böggemann dat ambtenaren ‘mogelijkmakers’ moet zijn (kennelijk in plaats van notoire tegenwerkers, met de wet in de hand). Hij pleitte voor verbetering van de kwaliteit van het Stadshart. Ook daarvoor is volgens hem politieke durf van College van B&W en gemeenteraad nodig. “De concurrentie van winkelcentra in Amsterdam en in de regio neemt snel toe”, constateerde hij. “Verbetering van kwaliteit en omvang zijn hard nodig. Er zal een forse kwaliteitsslag moeten worden gemaakt. Achteroverzitten en langer wachten betekent een verdere achteruitgang, die Amstelveen zich niet kan permitteren. Bij die boost aan het Stadshart kunnen individuele belangen van burgers in het gedrang komen, maar het grote belang van een gezond en levensvatbaar Stadshart overstijgt het individuele belang, zéker als het individu zijn discomfort of zijn financiële belang voldoende gecompenseerd krijgt.”

HP-personeel haalt 75 mille op voor War Child

HPE en WarChildMedewerkers van Hewlett Packard Enterprise (HPE) hebben met een grootschalige campagne €74.750,- opgehaald voor War Child. Dit is de eerste keer dat een bedrijf via een medewerkersinitiatief zoveel geld ophaalt voor die organisatie. Afgelopen jaar hebben medewerkers van het IT-bedrijf zich enthousiast ingezet voor de oorlogskinderen. Met het geld kunnen zo’n 1.000 oorlogskinderen worden geholpen dankzij het project ‘Save Spaces’ dat gevluchte oorlogskinderen, met name uit Syrië, een veilige plek biedt.

HPE-medewerkers dienden eigen ideeën in, dit resulteerde in creatieve en verrassende projecten door henzelf georganiseerd. Zo werd er een online veiling, een hardloopchallenge en een benefietconcert georganiseerd.

Wiskundeteam wint jaar gratis kantoor op Uilenstede

OA-log-jpeg-kleinVoor het tweede jaar is er een Golden Unit verkiezing gehouden waarna dTP Wiskunde, een team van wiskunde studenten, dat wiskundebegeleiding aanbiedt, als winnaar uit de bus is gekomen. Het team wint een jaar lang gratis kantoorruimte op Uilenstede en wordt gedurende dat jaar ook inhoudelijk ondersteund door de betrokken partners en ondernemers die aangesloten zijn bij de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA).

Op 6 januari 2017 levert Converling, de eerste winnaar van de Golden unit, haar sleutels van de kantoorruimte in en zal een andere start-up de kans krijgen om de onderneming naar een hoger plan te trekken op Campus Uilenstede.

In 2015 is in samenwerking met DUWO, studentenhuisvester en eigenaar van Campus Uilenstede, Lingotto (projectontwikkelaar, o.a. gespecialiseerd in herontwikkeling) gestart met een plan om van Uilenstede een hoogwaardige ´open campus´ te maken met internationale uitstraling en allure. Inmiddels zijn alle verbouwingen achter de rug en is deze doelstelling behaald.

Netwerkborrel Aalsmeer stopt

_P7E8813Het netwerk voor ondernemers en sollicitanten in Aalsmeer stopt. Initiatiefneemster Ingrid Claasen stopt met @BorrelAalsmeer. Op 12 januari wordt de vijftigste en laatste gehouden.

Claasen kreeg het te druk, nu zij mede-eigenaar is geworden van Managementburo Quadra Group. Sinds dit jaar is zij betrokken bij de Start Up Frinjoo en via dit platform is het volgens haar mogelij ‘veilig’ te daten. Sinds 2012 organiseerde zij 49 edities van de netwerkbijeenkomst @BorrelAalsmeer en volgens haar bezochten 6.500 relaties die bijeenkomsten. “Menig artiest, entertainer, fotograaf , kunstenaar en ondernemer kregen een podium”, zegt ze. Ze gaat er per 14 januari ook een andere toko runnen, de Paraat Online, een naar haar zeggen ‘spiritueel’ platform, waaraan allerlei telefonische hulplijnen zijn gekoppeld. Kortom: Claasen blijft netwerken, maar vooral commercieel.