Categorie: "Bedrijfsleven en economie"

KPMG top vervolgd wegens fraude

kpmg[1]Wéér kwam accountantsreus KPMG, waaraan Amstelveen het landelijke symbool voor de leegstand van kantoren deelde, in het nieuws wegens fraude. Het is bij de ooit volstrekt overbodig – als men de winsten op vastgoed voor de top even niet meerekent – in Amstelveen verhuisde onderneming de laatste jaren schering en inslag foute boel. Nu maakt het OM zich weer op om vijf bij die vastgoeddeal betrokkenen persoonlijk te vervolgen wegens fraude en valsheid in geschriften.

Het bedrijf ontdook de belastingen en moest daarvoor alsnog 13,5 miljoen euro betalen. Om als onderneming niet te worden gestraft werd een schikking met het OM getroffen, om onder de rechtszaak uit te komen. Kosten: € 8 miljoen. Een paar jaar geleden werd een inval bij de toko gedaan door de Fiod, waarbij twaalf busjes vol stukken uit de administratie werden meegenomen.

De toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur, Jurgen van Breukelen, moest wel aftreden. Hij bleek de bezitter van en omstreden belegging in vastgoed in het Gooi.

Maaltijdservice KLM in business class Bangkok

klm2Met ingang van 29 oktober gaat KLM de service ‘Anytime for you’ ook aanbieden in Word Business Class op de route van en naar Bangkok. Naast die naar Johannesburg kunnen ook daarop passagiers in WBC dan zelf maaltijden naar wens bestellen.

Director Product Management Wim Spelt: “Aan de vele positieve reacties van passagiers merken we dat de nieuwe service aansluit bij de wens van de klant. Men is aangenaam verrast door het concept van meer keuze en flexibiliteit. En dat is precies wat we voor ogen hebben: de passagier een positieve ervaring geven die hen bijblijft.”

Werkplein: succes volgens B&W, volgens klant niet

Maaike Veeningen. weth. Economische Zaken

Maaike Veeningen. weth. Economische Zaken

De ambitie van de gemeente iedereen hoe dat ook zo snel mogelijk uit de bijstand en in een baan te krijgen, vastgelegd in het Beleidsplan Participatiewet, leidt niet tot voor iedereen bevredigende oplossingen. Maar blijkens een notitie van wethouder Maaike Veeningen aan de gemeenteraad werkt het vorig jaar opgerichte Werkplein AA in de raadhuis redelijk perfect.

Het was bedoeld om minder uitkeringsgerechtigden te krijgen en iedereen door te loodsen naar de arbeidsmarkt. Toch steeg het aantal mensen in de bijstand inmiddels met 18%, terwijl de bedoeling van B&W was het met 2,5% te doen dalen. Ondanks dat spreekt het college van een succes van het Werkplein. Die 2,5 daling zou ‘bij gelijkblijvende omstandigheden’ het doel zijn. En omdat omstandigheden nu eenmaal altijd veranderen was succes blijkbaar vooraf verzekerd.

De AOW-leeftijd is opgetrokken en er zijn meer statushouders dan verwacht gekomen, bijvoorbeeld. Bij 22% van de aanvragers van een uitkering werd fraude geconstateerd.

Kwetsbaren moeilijk aan werk te krijgen

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

Hoewel menige inwoner die er gebruik van moest maken het tegendeel beweert, houdt de gemeente vol dat gebruikers van het zogenoemde Werkplein AA in het raadhuis tevreden zijn. Volgens de gemeente is het zogenoemde werkplein effectief, maar bezoekers ervan klagen dat zei allemaal op dezelfde baan moeten solliciteren per computer. Maar zij geeft wel toe dat het voor kwetsbare groepen moeilijk is banen te vinden en de hoeveelheid mensen in de bijstand toenam.

Voor de re-integratie op de arbeidsmarkt heeft de gemeente overigens een bureau ingehuurd. Het werkplein bestaat ruim een jaar. Met de opening ervan werd volgens wethouder Maaike Veeningen van Werk en Inkomen (D66) een nieuwe werkwijze ingezet. Volgens haar vindt bijna de helft van het aantal bezoekers (45%) direct werk, zodat geen aanvraag voor een bijstandsuitkering hoeft te worden aangevraagd. Onduidelijk is overigens wat de vakkennis en opleiding van hen is. Door fraudepreventie is 22% van de aanvragen voor bijstand afgewezen. ‘Minder vaak dan landelijk gemiddeld komen cliënten terug in een uitkering nadat ze zijn uitgestroomd naar werk’, zegt de gemeente.

Bedrijventerrein Wagenweg wordt ontmanteld

IMG_9871 (2)Omdat het totaal is verloederd en trouwens niet meer in de visie past die de gemeente voor het gebied heeft, wordt het bedrijventerrein Wagenweg opgeheven. De gemeente gaat er kavels die vrijkomen niet opnieuw verhuren. Al jaren vinden er illegale praktijken plaats, zoals een hennepplantage, opslag van gestolen spullen en ruzies tussen de huurders. Het is nu genoeg, vinden B. en W. blijkbaar.

“Voor ons is de maat vol”, zegt wethouder Herbert Raat van Vastgoed (VVD). Hij vindt het de hoogste tijd om maatregelen te treffen. “Het is elke keer weer raak. Ook tijdens het laatste bezoek met burgemeester Mirjam van ’t Veld stonden er weer autowrakken op de weg.”

Jet Airways en TCS winnen Indian Cricket toernooi

Foto: Gemeente Amstelveen

Foto: Gemeente Amstelveen

Op het VRA Cricket terrein in het Amsterdamse Bos werd zaterdag voor de elfde keer het Amsterdam inbusiness Indian Cricket toernooi gehouden. Sportwethouder Peter Bot heette als locoburgemeester van Amstelveen de nieuwe de nieuwe Indiase ambassadeur in Nederland, H.E. Rajamony, en diens vrouw plus de bedrijventeams welkom. Jet Airways en TCS wonnen de strijd en namen twee bekers in ontvangst uit handen van Gerard Inden van de KNCB, Jolanda van der Aart, directeur India desk van amsterdam inbusiness en Peter Bot.

Sociaal ondernemer in het Bos

Maatschappelijke ondernemers komen op 22 juni in het Amsterdamse Bos uitleggen hoe ‘social enterprise’ werkt. De happening heet Fun Forest en koplopers in sociaal ondernemen gaan vertellen hoe jongeren direct aan een baan kunnen komen.

De Boss Kitchen, waar de manifestatie wordt gehouden is een eetcafé, onderdeel van de Fun Forest Foundation en wordt mede ondersteund door Stichtingen DOEN en Dichterbij Huis. De BOSS Kitchen wordt grotendeels gerund door medewerkers die een extra zetje nodig hebben om de arbeidsmarkt te kunnen betreden. Ook wel mensen met een afstand tot arbeidsmarkt geheten.

“Door de BOSS Kitchens kunnen nog meer mensen bij Fun Forest leren en werken”, vertelt directeur Ernst-Jan Swarte.

Vijftien geslaagden winnen KLM-prijs

klm scholierOp 15 plaatsen in heel Nederland heeft de KLM geslaagde scholieren verrast met gratis vliegtickets. Van de 210.000 scholieren die eindexamen deden, hadden zich er 45.000 aangemeld voor KLM’s Geslaagde Actie. Vijftien eindexamenkandidaten wonnen ieder twee KLM-vliegtickets.

Harm Kreulen, directeur KLM Nederland: ‘’Je tas aan een vlaggenstok hangen als je geslaagd bent is zo’n mooie Hollandse traditie, dat KLM als echt Hollands merk daar graag iets speciaals mee doet. Wij wensen iedereen die een ticket in zijn of haar rugtas heeft gevonden een prachtige reis. KLM is van alle Nederlanders en wij feliciteren alle geslaagden met het behalen van hun diploma.’’

Info Zwitserleven over arbeidsongeschiktheid

zwitserleven‘Pensioen en arbeidsongeschiktheid’ is in juni het thema van het zogenoemde ‘PensioenMomentje’ op het in Amstelveen staande hoofdkantoor van Zwitserleven. Om mensen met algemene vragen over pensioen tegemoet te komen, organiseert de verzekeraar maandelijks (op de eerste maandag) dat ‘PensioenMomentje’. Experts staan geïnteresseerden dan op dat hoofdkantoor gratis te woord.

Zwitserleven wil deze maand werknemers er bewust van maken dat, als zij door ziekte niet meer kunnen werken, hun financiële situatie verandert. Zij krijgen meteen te maken met een lager inkomen, maar arbeidsongeschiktheid heeft ook gevolgen voor hun pensioen.

Gemeente gaat rotzooi Wagenweg aanpakken

Foto: Gemeente Amstelveen

Foto: Gemeente Amstelveen

De gemeente gaat andere maatregelen nemen tegen de rotzooi die nog steeds blijkt te bestaan op het bedrijventerrein aan de Wagenweg, voorheen een woonwagenkamp. Dat gebeurt overigens wel in overleg met de gemeenteraad, maar B&W dat de maat nu wel vol is.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld en wethouder Herbert Raat constateerden dat dinsdag na een bezoek aan de locatie. Zij deden dat samen met de politie en medewerkers van de betreffende gemeentelijke afdelingen. De groep ging ook naar de woonwagenlocatie Het Galjoen, maar daar leek alles in orde.