Categorie: "Bedrijfsleven en economie"

Driekwart Amstelveens werknemers werkt elders

KPMG gebouwDat zoveel mogelijk nationale en internationale bedrijven naar Amstelveen lokken goed is voor de plaatselijke werkgelegenheid, zoals sommige politici graag volhouden, is maar ten dele waar. Nog niet eens een kwart van de Amstelveense werkenden (22,8%) werkt in de eigen woonplaats. Gemiddeld moet die andere ruim driekwart van de Amstelveense werknemers bijna 15 kilometer reizen om op hun werk te komen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Natuurlijk moet men het allemaal regionaal bekijken, binnen de zogenoemde Metropool Regio Amsterdam (MRA), waarbij tientallen gemeenten zijn aangesloten, zonder trouwens enige democratische legitimiteit. Maar het is dus onzin dat zelfs in haar verdediging voor een McDonalds bij de N201 het raadslid Linda Roos van Burgerbelangen de lokale werkgelegenheid in stelling bracht. Want ja, we kunnen nu wel tegen zijn, maar dan verdwijnt die fast food horecanering naar een andere gemeente, betoogde zij serieus. En dat zou volgens haar een gemiste kans voor de werkgelegenheid zijn.

FNV: ‘KLM moet investeren in personeel’

klm2Volgens de FNV moet de KLM meer investeren in haar medewerkers. De onderneming Air France-KLM mag dan een winst van € 367 netto hebben gepresenteerd, goeddeels dankzij de KLM, maar het personeel moet daar ook wat van gaan merken, vindt de vakbond.

Birte Nelen, cao-onderhandelaar van FNV Luchtvaart, meent dat het de hoogste tijd daarvoor is. Zij zegt dat het KLM-personeel grote offers gebracht, door bijvoorbeeld jaar op jaar in te leveren op arbeidsvoorwaarden en verhoging van de werkdruk. “Nu het nadrukkelijk beter gaat moet er weer geïnvesteerd worden in het personeel”, zegt Nelen. “Zij zijn het hart van de organisatie.” Nelen voert op dit moment onderhandelingen over een nieuwe cao voor het cabinepersoneel.

Vestiging Aagora AV naar CROP Hoofddorp

Beeldmerk CROP FCDe Amstelveense vestiging van Aagora Accountants & Adviseurs verhuist per 1 oktober naar Hoofddorp. Dat is het gevolg van samenwerking met accountant- en adviesorganisatie CROP. Per 1 januari gaat de Amstelveense vestiging van Aagora verder onder de vlag van CROP. Het samengaan creëert een accountants- en adviesorganisatie met meer slagkracht, zonder oog te verliezen voor de lokale ondernemer, zegt het bedrijf.

De samenwerking is in lijn met de ambities van CROP autonoom te groeien met eigen, vestigingen in lokale Nederlandse markten. De organisatie wil zich bovendien verder specialiseren en groeien in verschillende vormen van dienstverlening. CROP integreert de Amstelveense vestiging van Aagora en voegt die toe aan CROP registeraccountants en belastingadviseurs in locatie Hoofddorp. Het team daar groeit daardoor van dertien naar veertig medewerkers. CROP telt in totaal circa 250 medewerkers. Ton van Deijl, fiscale partner CROP: “Hoogstaande kwalitatieve dienstverlening op lokaal niveau heeft onze prioriteit. Onze mensen weten wat er speelt in de regio en kennen de ondernemers van haver tot gort. Zo zijn we in staat onze klanten in hun persoonlijke situatie te helpen en adviseren. Onze nieuwe collega’s van AAGORA hebben diezelfde ambities.”

Ontbijt-sessie over meer omzet bij OA

oaOp vrijdag 15 september start Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) een nieuwe reeks van drie ‘Succesvol Verbinden’ ontbijtsessies. Met een kleine groep ondernemers komt men één keer per maand op vrijdagochtend bij elkaar. De sessie begint met een energiek ontbijt.

‘Verhoog je klantcommitment’ is het thema van het ontbijt in september, gericht op omzetverhoging van een klant en tegelijkertijd meer klanten aan een bedrijf binden.

In een creatieve brainstormsessie gaan Anja de Die en Marie José Giebels volgens de OA vertellen hoe dat moet. Zij zijn van de Academie voor Succesvol Ondernemen. Met alle ideeën die op tafel komen, worden weer nieuwe ideeën gegenereerd, belooft de vereniging. ‘En al deze ideeën leiden uiteindelijk maar tot één ding: meer omzet per klant.’

Oud KKC-er klaar voor zonnerace Australië

Jasper Albers

Jasper Albers

Voormalig KKC-leerling Jasper Alberts en de vijftien andere leden van het Nuon Solar Team haar presenteerden dinsdag de nieuwste zonneauto, Nuna9, bij laboratorium Lijm & Cultuur in Delft. De studenten van de TU Delft verdedigen in oktober met Nuna9 de wereldtitel tijdens de World Solar Challenge in Australië.

De wagen heeft een nieuwe vorm, een kleiner zonnepaneel en “a touch of Dutch” op de zijkant. Het ontwerp van Nuna9 is nog niet eerder in de zonneracewereld gezien. De grootste verandering op het gebied van aerodynamica is dat Nuna9 geen overhangende neus meer heeft en een compact racemonster geworden is.

De raceorganisatie van de Bridgestone World Solar Challenge past elke editie de regels aan. Dit jaar mag het zonnepaneel slechts nog maar 4 m2 maximaal zijn in vergelijking met de 6 m2 van de vorige race. Jasper Alberts is de aerodynamicus van het team. Hij vertelt: “Met het ontwerp van Nuna9 hebben we een nieuwe stap gezet in het zonneracen. Door de wijziging in de regels van de World Solar Challenge waren we genoodzaakt om dit jaar met een kleiner zonnepaneel te rijden. Hierdoor moesten we onze auto wel veranderen, waardoor we uiteindelijk op deze unieke vorm zijn gekomen. Omdat we het zonnepaneel nu volledig hebben geïntegreerd in de vorm van de auto is Nuna9 30.3% kleiner dan Nuna8.”

KPMG top vervolgd wegens fraude

kpmg[1]Wéér kwam accountantsreus KPMG, waaraan Amstelveen het landelijke symbool voor de leegstand van kantoren deelde, in het nieuws wegens fraude. Het is bij de ooit volstrekt overbodig – als men de winsten op vastgoed voor de top even niet meerekent – in Amstelveen verhuisde onderneming de laatste jaren schering en inslag foute boel. Nu maakt het OM zich weer op om vijf bij die vastgoeddeal betrokkenen persoonlijk te vervolgen wegens fraude en valsheid in geschriften.

Het bedrijf ontdook de belastingen en moest daarvoor alsnog 13,5 miljoen euro betalen. Om als onderneming niet te worden gestraft werd een schikking met het OM getroffen, om onder de rechtszaak uit te komen. Kosten: € 8 miljoen. Een paar jaar geleden werd een inval bij de toko gedaan door de Fiod, waarbij twaalf busjes vol stukken uit de administratie werden meegenomen.

De toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur, Jurgen van Breukelen, moest wel aftreden. Hij bleek de bezitter van en omstreden belegging in vastgoed in het Gooi.

Maaltijdservice KLM in business class Bangkok

klm2Met ingang van 29 oktober gaat KLM de service ‘Anytime for you’ ook aanbieden in Word Business Class op de route van en naar Bangkok. Naast die naar Johannesburg kunnen ook daarop passagiers in WBC dan zelf maaltijden naar wens bestellen.

Director Product Management Wim Spelt: “Aan de vele positieve reacties van passagiers merken we dat de nieuwe service aansluit bij de wens van de klant. Men is aangenaam verrast door het concept van meer keuze en flexibiliteit. En dat is precies wat we voor ogen hebben: de passagier een positieve ervaring geven die hen bijblijft.”

Werkplein: succes volgens B&W, volgens klant niet

Maaike Veeningen. weth. Economische Zaken

Maaike Veeningen. weth. Economische Zaken

De ambitie van de gemeente iedereen hoe dat ook zo snel mogelijk uit de bijstand en in een baan te krijgen, vastgelegd in het Beleidsplan Participatiewet, leidt niet tot voor iedereen bevredigende oplossingen. Maar blijkens een notitie van wethouder Maaike Veeningen aan de gemeenteraad werkt het vorig jaar opgerichte Werkplein AA in de raadhuis redelijk perfect.

Het was bedoeld om minder uitkeringsgerechtigden te krijgen en iedereen door te loodsen naar de arbeidsmarkt. Toch steeg het aantal mensen in de bijstand inmiddels met 18%, terwijl de bedoeling van B&W was het met 2,5% te doen dalen. Ondanks dat spreekt het college van een succes van het Werkplein. Die 2,5 daling zou ‘bij gelijkblijvende omstandigheden’ het doel zijn. En omdat omstandigheden nu eenmaal altijd veranderen was succes blijkbaar vooraf verzekerd.

De AOW-leeftijd is opgetrokken en er zijn meer statushouders dan verwacht gekomen, bijvoorbeeld. Bij 22% van de aanvragers van een uitkering werd fraude geconstateerd.

Kwetsbaren moeilijk aan werk te krijgen

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

Hoewel menige inwoner die er gebruik van moest maken het tegendeel beweert, houdt de gemeente vol dat gebruikers van het zogenoemde Werkplein AA in het raadhuis tevreden zijn. Volgens de gemeente is het zogenoemde werkplein effectief, maar bezoekers ervan klagen dat zei allemaal op dezelfde baan moeten solliciteren per computer. Maar zij geeft wel toe dat het voor kwetsbare groepen moeilijk is banen te vinden en de hoeveelheid mensen in de bijstand toenam.

Voor de re-integratie op de arbeidsmarkt heeft de gemeente overigens een bureau ingehuurd. Het werkplein bestaat ruim een jaar. Met de opening ervan werd volgens wethouder Maaike Veeningen van Werk en Inkomen (D66) een nieuwe werkwijze ingezet. Volgens haar vindt bijna de helft van het aantal bezoekers (45%) direct werk, zodat geen aanvraag voor een bijstandsuitkering hoeft te worden aangevraagd. Onduidelijk is overigens wat de vakkennis en opleiding van hen is. Door fraudepreventie is 22% van de aanvragen voor bijstand afgewezen. ‘Minder vaak dan landelijk gemiddeld komen cliënten terug in een uitkering nadat ze zijn uitgestroomd naar werk’, zegt de gemeente.

Bedrijventerrein Wagenweg wordt ontmanteld

IMG_9871 (2)Omdat het totaal is verloederd en trouwens niet meer in de visie past die de gemeente voor het gebied heeft, wordt het bedrijventerrein Wagenweg opgeheven. De gemeente gaat er kavels die vrijkomen niet opnieuw verhuren. Al jaren vinden er illegale praktijken plaats, zoals een hennepplantage, opslag van gestolen spullen en ruzies tussen de huurders. Het is nu genoeg, vinden B. en W. blijkbaar.

“Voor ons is de maat vol”, zegt wethouder Herbert Raat van Vastgoed (VVD). Hij vindt het de hoogste tijd om maatregelen te treffen. “Het is elke keer weer raak. Ook tijdens het laatste bezoek met burgemeester Mirjam van ’t Veld stonden er weer autowrakken op de weg.”