Open avond bij vrijmetselaarsloge A’damseweg

logo_le-droit-humain_ogVeel Amstelveners zullen voor het eerst zien en horen wat er achter de deur gebeurt van Amsterdamseweg 168. De Vrijmetselarij houdt daar voor mannen én vrouwen op woensdag 11 april (20.00 uur) op open avond in de loge.

De Werkplaats, zeggen vrijmetselaars. Zij willen af van de naar hun mening ouderwetse verhalen over geheimzinnige genootschappen, die alleen bestaan uit mannen. Dat imago heeft de Vrijmetselarij wel, maar het klopt niet en dat wil de Gemengde Vrijmetselarij graag laten zien. Vandaar de open avond van Loge nr. 1001 “Amsterdam”, waar geïnteresseerden uitleg kunnen krijgen over wat de vrijmetselarij in de huidige tijd inhoudt.

Om 19.30 uur gaat de zaal open en onder het genot van een kopje koffie of thee geven leden van de Loge antwoord op vragen. Van de geheimzinnigheid rond de vrijmetselarij blijft dan weinig over, denken zij. En men kan zien waar volgens hen de vrijmetselarij echt voor staat: werken aan jezelf en bijdragen aan een betere wereld.

Internationaal

De vrijmetselarij is georganiseerd in plaatselijke verenigingen die loges worden genoemd. Daarnaast zijn er ook verschillende vrijmetselarij organisaties. Loge nr. 1001 “Amsterdam” is onderdeel van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij Le Droit Humain. In Nederland bestaat deze Federatie uit negentien ober het gehele land verspreide Loges. Die aan de Amsterdamseweg heeft rond de veertig leden.

Introspectie

In deze jachtige tijd waarbij gezin, werk en studie een groot deel van de tijd vullen, komen steeds meer mensen tot de ontdekking dat een regelmatig moment van rust onmisbaar is, redeneren zij. “Even weg uit de rat-race om de geestelijke batterij weer wat op te laden. De leden van Loge nr. 1001 ervaren de bijeenkomsten in de loge steeds weer als een mogelijkheid even de problemen en probleempjes van alle dag “uit” te zetten en de rituelen te ondergaan. Zo’n bijeenkomst bestaat vaak uit een lezing door een van de leden waarbij de rest wordt uitgedaagd zelf na te denken over het onderwerp: de vrijmetselarij is van oudsher een vereniging van vrijdenkers en geeft op deze manier mogelijkheid tot introspectie.”

Open gesprek

Tijdens de Open Avond vertellen de leden ook hun persoonlijke ervaringen en hun reden om lid te worden van een Loge. Vragen daarover kunnen zowel tijdens het gezamenlijke gedeelte worden gesteld als tijdens het informele deel, waarbij met een hapje en een drankje nog wat kan worden nagepraat en dieper op vragen ingegaan.

Aanmelden

Wie interesse heeft in de open avond, dan kan zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]. Op deze manier heeft de Loge nr. 1001 een idee van hoeveel mensen ze kunnen verwachten. Maar ook als men op het laatste moment besluit te komen, is men van harte welkom. Kijk voor meer informatie op de website: www.loge1001amsterdam.nl.

Lees ook:Open avond vrijmetselarij
Lees ook:Thema-avond over ‘dood en religie’
Lees ook:Thema-avond over ‘rouwende jongeren’
Lees ook:Thema-avond over openbaar vervoer in Bankras
Lees ook:Extra ‘open dagen’ op Zorgvlied

2 reacties op “Open avond bij vrijmetselaarsloge A’damseweg

  1. Rotary-vriendje

    In Amstelveen heb je ook nog de gemengde vrijmetselarij van de NGGV. In Amsterdam/Sloten compareren de Odd Fellows. Ook interessant. Iets filosofischer van aard, maar vergelijkbaar wat rituelen en symboliek betreft. Maar die is masculine.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frans

    Link naar de website van de loge werkt niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.