Categorie: "Cultuur"

KLM Kunst nog tot zondag te zien

Willem de Winter in Museum Jan van der TogtDe verkooptentoonstelling van de KLM Kunstcollectie is de laatste week in gegaan en nog tot en met zondag 26 februari te zien in Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat 50. De expositie toont schilderijen, aquarellen en fotografie.

Willem de Winter van Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co – bekend van het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch – is dagelijks aanwezig om een toelichting te geven.

De tentoonstelling bestaat uit een selectie van ruim 50 werken uit de kunstcollectie van KLM. Hieronder zijn werken van Emo Verkerk, Rob Birza, Nico Molenkamp, Koen Vermeule en Erik Andriesse naast werken van internationale grootheden als Laura Hernandez, Bhupen Khakhar, Barry McGee en Bjarne Melgaard. Fotografie is er van onder anderen Horst P. Horst, Nicolas Nixon, Henri Cartier-Bresson, Tom Hunter en Shirin Neshat. Onbetwist topstuk is de grote museale foto ‘Nanjing Xi Lu, Shanghai’ van Thomas Struth.

Viool- en pianoconcert op Wester-Amstel

Bob vd Ent

Bob vd Ent

Zij spelen muziek van Beethoven, Grieg en Bartók.

Amstelvener Bob van der Ent begon zijn vioolstudie op vijfjarige leeftijd . Hij heeft gestudeerd bij gerenommeerde leraren als Jan Repko, Davina van Wely en Herman Krebbers.

In 2006 studeerde hij af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vesko Eschkenazy, een van de huidige concertmeesters van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Hij debuteerde al op 10-jarige leeftijd als solist bij het Nederlands Jeugd Strijkorkest.

Daarna soleerde hij bij een groot aantal orkesten met werk van o.a. Bach, Beethoven, Bruch, Dvorak, Mendelssohn, Mozart, Prokofiev, Wieniawsky en Tchaikovsky.

Hedda Gabler van Ibsen in schouwburg

schouwbug smuldersNa Nora neemt regisseur Thibaud Delpeut van Theater Utrecht nu Hedda Gabler van Henrik Ibsen ter hand, met Karina Smulders in de titelrol. De voorstelling is op vrijdag 14 april te zien in Schouwburg Amstelveen.

De klassieker van meer dan honderd jaar oud wordt gespeeld in historische kostuums. Tegelijkertijd schetst Delpeut in zijn kenmerkende felrealistische en filmische stijl een intens, ontroerend en alarmerend portret van deze tijd: een maatschappij in de wurggreep van narcisme. Een nieuwe grote zaal-voorstelling van Theater Utrecht met in de cast, behalve Karina Smulders en Guy Clemens, ook Peter Blok, José Kuijpers, Reinout Bussemaker, Astrid van Eck en Anne-Chris Schulting.

In Delpeuts regie wordt Hedda Gabler niet gedreven door verveling maar door de intense drang een leven te leiden dat echt is en de moeite waard en door de diepe pijn en verwarring van iemand die haar weg niet vinden kan.

Jan Snoeck en Oskar Lens bij Jan van der Togt

Werk van Jan Snoeck

Werk van Jan Snoeck

Van 1 maart tot en met 9 april toont Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat 50  werk van Jan Snoeck en Oskar Lens, onder de noemer ‘Twee Haagse kunstenaars’.

Jan Snoeck (1927) volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1949 afstudeerde. In 1953 werkte hij gedurende een jaar in het atelier van Ossip Zadkine in Parijs. Aanvankelijk werkte hij met de materialen steen, hout en brons. Later vooral in keramiek. Hij gebruikt vrolijke, primaire kleuren en meestal zijn mensen zijn onderwerp. Het meestal monumentale werk van Snoeck is zowel in Nederland als in het buitenland te vinden. Op deze tentoonstelling zijn werken te zien welke Snoeck de afgelopen tien jaar heeft gemaakt.

Recent maakte Snoeck collages die doen denken aan maskers. Zelf benoemt hij ze als “maskers en dromen”. “Wanneer ik in Frankrijk in de Provence ben, wandel ik veel en vind ik de meest wonderlijke dingen. Zo zijn mijn maskers ontstaan.” Naast deze maskers exposeert Snoeck grote monumentale beelden welke doen denken aan Egyptisch blauwe sculpturen en een serie glassculpturen welke hij met glasblazers in het Italiaanse Murano heeft gemaakt. Werk van Snoeck bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Frans Hals Museum in Haarlem en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

 Vrouwen

Oskar Lens is van geboorte Hilversummer en groeide op in het Gooi. Na zijn opleiding aan het ‘Nieuwe Lyceum’ voltooide hij zijn

Werk van Oskar Lens

Werk van Oskar Lens

rechtenstudie in Utrecht Daarna was hij werkzaam als jurist op het Ministerie van Buitenlandse Zaken te Den Haag. Reeds in die tijd dacht hij er over te gaan schilderen, eerst als hobby, dan serieus als beroep.

Op aanraden van schilders als Jaap Nanninga, Theo Bitter en enige anderen bezocht Lens (1930) in de avonduren de Vrije Academie.

Op zijn 33ste besloot hij zijn baan op te zeggen om zich geheel te wijden aan de schilderkunst.

Aanvankelijk schilderde hij abstract met inkt en ook lak op papier en weinig kleur.

Als onderwerp koos hij mensen, meestal vrouwen, in bizarre situaties zoals modeshows, in musea, kokend in de keuken, of kijkend naar een of ander schouwspel.

Bekend van Lens is het portret van actrice Ida Wasserman (1901 – 1977) in haar laatste glansrol, een slotscène in het stuk ‘All Over’ van Edward Albee.

Recensent Peter Berger schreef: “Als men het prachtige portret neemt dat Lens schilderde van mevrouw Wasserman, dan is dat in alle opzichten een portret. Het lijkt, het is trefzeker en verfijnd.”

Bij de tentoonstelling verschijnt van beide kunstenaars afzonderlijk een boek, uitgegeven door Waanders Uitgevers Zwolle. www.jvdtogt.nl

Het museum is open dan dinsdag tot zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Paasconcert Pauluskerk

Pauluskerk

Pauluskerk

In de Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg 116 geeft  het christelijk gemengd koor Cum Laude op 8 april (20.00 uur) een Passie- en Paasconcert. Het koor wordt geleid door  Wim van Dijkhuizen.  De avond staat in het teken van het lijden en opstanding van Jezus Christus.

Een groot gedeelte van de koormuziek bestaat uit liederen uit het oratorium “Cruxifiction” van de Engelse componist John Stainer. Prachtige muziek met als gast de bariton Ronald Willemsen. De begeleiding is in handen van Theo Griekspoor, die afwisselend de piano en het orgel bespeelt.

Er zal ook samenzang van bekende liederen voor de Passie en de Pasen zijn. De toegang is geheel vrij.

Expert over typografische kaarten bij VHA

downloadIn het pand van de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) aan Orion 19A geeft Marc Hameleers op 22 februari (20.00 uur) een lezing over het maken van oude topografische kaarten.

Hij werkt bij het Stadsarchief van Amsterdam en is daar verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van kaartmateriaal op de website. Ook is hij auteur van de tweedelige uitgave ‘Kaarten van Amsterdam’. Hameleers sprak al eens eerder voor de vereniging, die in december het cahier ‘Amstelveen in kaart’ uitbracht, een uitgave met historische topografische kaarten van Amstelveen en omstreken.

Buurtkunstwerk in Westend onthuld

Persfoto_Onthulling_Buurtkunst_Westwijk_webEr hebben 63 wijkbewoners aan meegewerkt, vertelden de kunstenaressen Stephanie Rhode en Jeltje van Houten. Zij hebben de schepping van het zogenoemde Buurtkunstwerk ‘Westwijk in the Picture!’ begeleid, dat dinsdag (14 februari) werd onthuld door de wethouders Jeroen Brandes van Wijkbeheer en Maaike Veeningen van Cultuur. Het bevindt zich langs de trap in wijkcentrum Westend aan het Westwijkplan. De creatie heet een Community Art Project, dat ook al in andere wijken werd ontwikkeld.

In Westwijk werden ook de kinderen van de naschoolse opvang Kinderrijk en de ouderen in de Dignahof bezocht, plus dagopvang Ons Tweede Thuis.

De mensen daar en andere Westwijkers maakten een tekening van hun gezicht en profile. De tekeningen zijn verzameld en met een laserstraal uitgesneden in negen metalen platen, die ook weer een verwijzing vormen naar de lange straat Assering in de wijk. Om de platen te laten roesten heeft men die enige tijd buiten laten liggen en dagelijks met water overgoten, vertelde Rhode.

Informatie over leesgroep Engelse boeken

lezer-zoekt-leeskringWie Engelse boeken wil lezen, daarover gesprekken voeren en nieuwe mensen ontmoeten kan donderdag 9 maart (11.00 uur)  naar Bibliotheek Amstelland aan het Stadsplein komen. Daar wordt een informatiebijeenkomst gehouden over de oprichting van een leesgroep Engels. De leesgroep kiest uit een door deskundigen opgestelde boekenlijst met hedendaagse Engelstalige literatuur. De voertaal bij de bespreking is Engels.

De informatiebijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia, samen met de bibliotheek. Senia-leesgroepen bespreken de boeken aan de hand van leeswijzers met discussievragen die het gesprek in de leesgroep houvast bieden. Meer informatie over de werkwijze is te vinden op www.senia.nl.

Rob Hoogland en A. van Amerongen bij Venstra

Rob Hoogland

Rob Hoogland

De populaire columnisten Rob Hoogland van De Telegraaf en Arthur van Amerongen van de Volkskran en HP/De Tijd schreven  samen Het Grote Foute Jongens Boek. Op zaterdag 25 februari vertellen zij om 13.00 uur hierover bij Libris Venstra aan het Stadsplein. Net als in het boek passeren alle denkbare onderwerpen de revue: de wereld van de media, voetbal, de grachtengordel, meisjes, politiek, drank & drugs, literatuur en meer.

Rob Hoogland en Arthur van Amerongen vertegenwoordigen twee verschillende werelden, maar hebben toch veel gemeen: humor, spitsvondigheid en maling aan politieke correctheid.

Expositie Chinese kunstenaars Van der Togt verlengd

Tentoonstelling Young Chinese Artists in Museum Jan van der Togt verlengdDe tentoonstelling ‘Young Chinese Artists’ in Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat wordt wegens succes verlengd tot en met 26 februari. De opstelling wordt aangepast naar één expositiezaal. In de andere zaal is in dezelfde periode – van 15 tot en met 26 februari – een selectie uit de KLM Kunstcollectie te zien.

In 2016 werkten negen talentvolle jonge Chinese kunstenaars in Amstelveen: Jiang Xiaran, Li Rui, Ma Haijiao, Shan Feida, Zhai Xuanhong, Zhang Jing, Zhang Ya, Zhang Zhaoying en Zhou Hang. Een aantal van hen heeft al prestigieuze prijzen in hun vaderland mogen ontvangen.