Categorie: "Cultuur"

Prijsuitreiking Amateurkunst expositie

affiche_amateurs-017-A1-APMZondag 2 april om 14.30 uur is dus de prijsuitreiking van de Amateurkunst expositie in de Kunstuitleen aan het Stadsplein. Die word weer verricht door stadsdichter Matthijs den Hollander.

Er zijn twee publieksprijzen te winnen ter waarde van € 250, één voor tweedimensionaal en één voor driedimensionaal werk. Ook worden er twee jury-/aanmoedigingsprijzen uitgereikt, aangeboden door SAKB ateliers en Volksuniversiteit Amstelland. Wie die winnen,  krijgen een creatieve cursus naar keuze aangeboden.

Deze winnaars krijgen ook een juryrapport van de juryleden Jeltje van Houten en Astrid Stoffels, beide Amstelveense kunstenaars.

Wilt nog wil stemmen op zijn favoriete werk  kan dat tot en met 1 april doen.

Overigens nodigt de Kunstuitleen ook iedereen uit prijsuitreiking bij te wonen op zondag 2 april! Meer informatie op: www.kunstuitleenamstelveen.nl

 

Presentatie over heemparken in bibliotheek

06.04.2017 heemparken 2Over ‘Lente in de Heemparken’ komt Walter Busse, medewerker heemgroen van de gemeente, op donderdag 6 april (19.30-21.30 uur) vertellen in de bibliotheek aan het Stadsplein.

De Heemparken in Amstelveen, het ‘Rijksmuseum voor Planten’, zijn drie sfeervolle parken die garant staan voor een authentieke natuurervaring. Nu het voorjaar aanbreekt worden de Heemparken weer een indrukwekkende bloemenpracht. De natuur komt langzaam uit haar winterslaap, bolletjes en knolletjes komen weer op met allerlei subtiele kleurencombinaties. Het gonst er van het insectenleven en ieder vogeltje zingt weer zijn lied. Door de stijl, het ontwerp en het gebruik van uitsluitend inheemse planten hebben de parken faam gekregen tot ver buiten onze grenzen.

Training in zich profileren via social media

04.04Je zelf beter op de kaart zetten via sociale media. Daar gaat het over tijdens een zogenoemd Social Media Bootcamp – in gewoon Nederlands een training – op dinsdag 4 april van 19.00 uur tot 22.30 uur (inloop18.30 uur) in de bibliotheek aan het Stadsplein. Deelname kost €22,50 en voor bibliotheekpashouders is dit €15. Een plek reserveren kan via www.debibliotheekamstelland.nl.

Het gaan om ‘exposure’ voor bijvoorbeeld banenzoekers, (startende) ondernemers en opdrachtzoekers, met behulp van social media. Huub van Dommelen leidt de workshop daarover. Deelnemerts gaan aan de slag met eigen smartphone, laptop of tablet en leert hoe zij sociale media – zoals Facebook, LinkedIn en Twitter – voor zich kan laten werken om die droombaan of nieuwe klant te vinden.

De focus ligt op het gebruik van sociale media in de dagelijkse praktijk, in relatie tot marketing en PR. De training is gericht op de dagelijkse praktijk van de deelnemers.

Bijzonder concert in Kruiskerk

Jack de Bie,  Andrea Wittchen  en Alexander de Bie

Jack de Bie, Andrea Wittchen en Alexander de Bie

In de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, vindt zondag 2 april van 12.00 tot 13.00 uur een koffieconcert plaats voor ieder die van klassieke muziek houdt. De muzikale familie De Bie, bestaande uit de sopraan Andrea Wittchen, de pianist Jack de Bie en hun vijftienjarige zoon Alexander op het Kruiskerk-orgel, brengt een zeer afwisselend programma uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Iedereen is welkom vanaf 11.30 uur, na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Het wordt een concert waarin, vleugel als kistorgel als het majestueuze hoofdorgel van de Kruiskerk in verschillende combinaties aan bod komen. Andrea Wittchen zingt een aria, Tu la mia stella sei uit de opera Guilio Cesare van Händel, een aria van Mozart, Schon lacht der holde Frühling (KV 580) en enkele Goethe-liederen van Schubert.

Op het Flentrop-orgel speelt Alexander J.S. Bachs monumentale Prelude en Fuga in Es-groot (BWV 552) en Messiaens Les Anges (de engelen) uit La nativité dus seigneur Jésu Christ. Op de vleugel speelt Jack de Bie werken van Schubert, Chopin en Debussy.

 

 

 

Expositie reproducties Anton Pieck bij VHA

ouderkerk-a-barge-on-the-river-amstel-near-ouderkerk-with-the-house-wester-amstelIn het gebouw van de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) aan Orion 19A wordt in de maand april een tentoonstelling over Anton Pieck gehouden. De opening daarvan wordt vrijdag 31 maart (16.00 uur) verricht door cultuurwethouder Maaike Veeningen (D66) en is daarna te zien op zaterdag en zondag, tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Toegang voor VHA-leden is gratis, anderen betalen € 2,50.

Voor de expositie kreeg de vereniging van een lid een collectie reproducties van tekeningen en enkele originele stukken in bruikleen. Anton Pieck maakte tal van historische prenten en heeft ook Amstelveen in beeld heeft gebracht. Hij tekende buitenplaats Wester-Amstel en buitenplaats Kostverloren. Reproducties van die tekeningen zullen op de expositie te zien zijn. Daarnaast kan men er veel meer ontdekken over de veelzijdigheid van Anton Pieck als kunstenaar.

Vesper Felix Mendelssohn in Kruiskerk

Henk Trommel

Henk Trommel

Op zondag 26 maart wordt in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, ‘s middags van 17.00 tot 18.00 uur een muzikale vesper gehouden. Uitgevoerd worden twee motetten van Felix Mendelssohn. Iedereen is welkom vanaf 16.30 uur. Om 16.40 uur is er voor geïnteresseerden een korte uitleg over muzikale bijzonderheden van deze muziek. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Het eerste werk is Jesu meine Freude, een motet van Felix Mendelssohn uit 1828 gecomponeerd op een koraal van Johann Franck uit de zeventiende eeuw. Het tweede motet, Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren, is een a capella werk gecomponeerd aan het eind van zijn leven in 1847. Het is gebaseerd op een Bijbelse tekst, de lofzang van Simeon die deze zingt als hij de pasgeboren Jezus ziet.

Doop eerste Ned. boek Corinne Duyvis

rand nietscorinneduyvis3-crop-webCorinne Duyvis, een Amsterdamse auteur van science-fiction en fantasy boeken voor tieners, komt vrijdag 17 maart (17.00 tot 19.00 uur) naar boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein voor de presentatie van haar eerste Nederlandse Young Adult roman.

Het is een apocalyptische young-adult roman genaamd  ’Op de rand van het niets’, die vanaf dat moment in de winkels liggen.

Oorspronkelijk schreef Corinne haar boeken in het Engels en worden zij gepubliceerd door een Amerikaanse uitgever.

Zowel haar eerste boek Otherbound als haar meest recente boek On the Edge of Gone zijn nu beschikbaar in Amerika, waar ze zeer lovende recensies ontvangen. In 2017 komt in Amerika haar derde boek uit.

Haar eerste Nederlandse boek presenteert zij samen met de Amstelveens club Young & Awesome Readers aan het Nederlandse publiek. In Amstelveense boekhandel Libris Ve dus.

Jubilerende muziekschool houdt open dag

Hans Swart dirigeert een bamboefluitgroep

Hans Swart dirigeert een bamboefluitgroep

De Muziek- en Dansschool Amstelveen bestaat op 25 maart 65 jaar. Daarom wordt op 1 april (14.00 tot 16.30 uur) een open dag gehouden, waar men kennis kan maken met wat dat instituut nu allemaal doet. Zoals mensen leren zingen, muziek spelen, dansen en acteren. De school is al jarenlang gehuisvest aan Stadsplein 99.

Tijdens de Open Dag kunnen de bezoekers allerlei instrumenten uitproberen: saxofoon, basgitaar, viool, harp, piano, drums et cetera. Er zijn ook demonstraties en workshops op het gebied van ballet, dans, zang, musical en acteren. Er staan docenten klaar die graag advies geven en helpen om een goede keuze te maken.

Muziek- en Dansschool Amstelveen verzorgt al 65 jaar muziek- en dansonderwijs van hoge kwaliteit, met als belangrijke uitgangspunten: jong beginnen, samen spelen en regelmatig optreden voor publiek. Daarom biedt MDA leerlingen vanaf dag één een podium waar zij alles wat ze leren met anderen kunnen delen tijdens diverse voorstellingen en optredens.

Daarbij is voor wie lessen volgt en nog onder de 21 jaar is, deelname aan ensembles, orkesten, bands en koren gratis.

Muziek- en Dansschool Amstelveen, ooit gesticht en jarenlang geleid door Hans Swart, biedt cursussen voor kinderen, jongeren, volwassenen, docenten en medewerkers in de kinderopvang op het gebied van muziek, dans, musical en toneel.

Van meet af aan groeide de school, die in achtereenvolgens op diverse locaties was gevestigd. Hans Swart bleek een bevlogen eerste docente en directeur, die in Amstelveen het muziekonderwijs vurig heeft gestimuleerd. In de beginjaren maakte zij veel werk van het zogenoemde Orf-instrumentarium, waartoe onder meer fluiten behoren.

 

Expositie amateurkunst geopend in Kunstuitleen

expoSamen met onder meer wethouder Maaike Veeningen heeft stadsdichter Matthijs den Hollander zaterdag (11 maart) in Kunstuitleen Amstelveen aan het Stadsplein 97 de 21e editie van de jaarlijkse Amateurkunst Expositie geopend. De tentoonstelling duurt tot en met 1 april.

Dit jaar hebben zich 126 amateurkunstenaars aangemeld voor de expositie. Naar schatting waren er bij de opening 200 bezoekers. Den Hollander opende expositie officieel samen met wethouder Maaike Veeningen en Rob Thole (een van de winnaars van 2016).

Amstelveen laat volgens de Kunstuitleen ook deze editie weer een enorme creativiteit zien. Er worden zeer diverse werken tentoongesteld, naast veel schilderijen en tekeningen, ook werken van keramiek, brons en steen.

Tot en met het einde van de expositie op 1 april kan er ook gestemd worden op een favoriet kunstwerk. Op zondag 2 april om 14:30 uur worden de winnaars bekend gemaakt. Meer informatie op website www.kunstuitleenamstelveen.nl. Telefoon: 020 645 2333

 

 

Expositie Eelko van Iersel in Kruiskerk

Expositie Kruiskerk Eelko van Iersel 2017 (web)Op zondag 26 maart om 11.45 uur wordt in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, een nieuwe expositie geopend onder de Spaanstalige titel Paisaje del Alma (landschap van de ziel) met werken van Eelko van Iersel. In Van Iersels visie en overtuiging is er ‘altijd en overal’ inspiratie. ‘Het enige wat ik doe is openstaan voor de inspiratie die er is. Dat gebeurt wanneer ik de stilte in mezelf ervaar en vanuit spirit creëer.’

Zijn werken hebben Spaanse titels. Dit komt voort uit zijn liefde voor Andalusië, Latijns-Amerika en de Spaanse taal. In de schilderijen zit flamenco (het leven, de passie, de stroming) en de rust (bezinning, contemplatie, God). De expositie is te bezoeken van 26 maart tot 23 april op woensdag, donderdag en zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur, met uitzondering van zaterdag 8 april.

Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.