Categorie: "Cultuur"

Burgerbelangen en PvdA willen ‘ouderenkunst’

Jacquelinne Hocker

Jacquelinne Hocker

De coalitiepartijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en PvdA komen woensdag met het voorstel te onderzoeken of kunst niet wat voor ouderen is. Die zouden op dat gebied dan actief moeten worden om hun ‘maatschappelijke participatie, sociale omstandigheden en mentale gezondheid’ te verbeteren. In een motie zeggen zij voor de proef 25 mille te willen reserveren.

In bbA is initiatiefneemster burgerlid Jacqueline Höcker. Zij krijgt steun van fractievoorzitter Esther Veenboer van de PvdA.

Een burgerlid maakt wel van een raadscommissie deel uit, maar niet van de gemeenteraad. Het voorstel komt aan de orde bij de behandeling door de gemeenteraad woensdag van de zogenoemde Kadernota, waarin de contouren voor de begroting van volgend jaar zichtbaar worden.

In verschillende gemeenten – zoals Groningen, Schiedam, Amersfoort en tien gemeenten in Gelderland – hebben zogenaamde Proeftuinen goede resultaten opgeleverd met dergelijk kunstbeleid.

“Amstelveen heeft behoefte aan succesprojecten voor ouderen” zegt Jacqueline Höcker van bbA. “De stad kent al een aantal sterk vergrijsde wijken en er wordt verwacht dat het aandeel van ouderen in de bevolking er vanaf 2020 hoger is dan 20%. Dat betekent toenemende fysieke problemen, maar ook meer eenzaamheid en hulpbehoevende thuiswonenden” Zij denkt aan samenwerking van de gemeente met zowel sociale als culturele instellingen. “Vita wil dit ook heel graag. Wetenschappelijk is bewezen dat het voor zowel dementerenden als anderen werkt, ook preventief.”

Overzichtstentoonstelling Ans Markus

Ans Markus, De cirkel is rond, 24 maal 60x60 cm, olieverf op linnen, 2004-2007In Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat wordt van 3 oktober tot en met 7 januari de overzichtstentoonstelling “Als ik jou was…” van Ans Markus gehouden. Markus onderzoekt de schaduwkanten van het leven, tot uiting komend in haar recente schilderijenseries “verborgen verdriet” en “de pijn van oud”.

Ook schilderde zij een reeks jeugdportretten van o.a. Frida Kahlo en Modigliani, waarmee zij uiting geeft aan haar bewondering voor door haar gerespecteerde voorgangers. Daarnaast hangt op de expositie een ruime selectie vroeger werk zoals de schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen, alsook sculpturen in brons en porselein die Markus sinds enige jaren maakt.

Concert Jan Lenselink en André van Vliet in Urbanus

20170715-Presentatieconcert---A3---Jan-Lenselink-en-Andre-van-Vliet---AmstelveenOp zaterdag 15 juli 2017 om 20.00 uur geeft het muzikale duo Jan Lenselink (vleugel) en André van Vliet (orgel) een presentatieconcert in de mooie St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Het gevarieerde programma zal o.a. bestaan uit werken van Bach, Mozart, Van Otterloo, een wandeling door Italië (opera), musical (The Sound of Music) etc.

Jan Lenselink, geboren in Zwolle, bracht zijn kinderjaren door naast de kerk, waar zijn opa koster was. Zodoende groeide hij op met de orgelklanken in de kerk en werd zijn interesse in de muziek al vroeg gewekt. Met zijn vader bezocht hij de orgelconcerten op het wereldberoemde Schnitger-orgel van de Zwolse St. Michaëlskerk en hoorde hij beroemde organisten, zoals Feike Asma, Piet van Egmond en vele anderen. Hij studeerde aan het Zwols conservatorium de vakken orgel, piano en lichte muziek.

Weer zomer-schilderen voor kinderen

20150812Zomerschid.3 021Er is weer ‘ Zomerschilderen’  voor kinderen op Buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord 55. Het gaat dan om kinderen van 7 tot en met 12 jaar.

Het zal plaatsvinden op 23, 26 en 30 augustus en 2 september van 12 tot 16 uur onder de enthousiaste leiding van Marianne Wagemaker, die steeds nieuwe ideeën heeft. Er wordt geschilderd en geknutseld. Op zondag 3 september om 15 uur wordt al het werk tentoongesteld.

Inbreng mogelijk voor expositie ‘Amstelveen in kunst’

In de maand oktober is er bij de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) de tentoonstelling ‘Amstelveen in kunst’, in het kader van de ‘Maand van de Geschiedenis’. DFie expositie wordt gehouden in het gebouw van de vereniging aan Orion 19A.

Voor deze tentoonstelling kunnen burgers een kunstobject inbrengen dat door henzelf is gemaakt of bij hen in bezit is.  Alle vormen van kunst zijn toegestaan: schilderijen, beeldhouwwerken of andere objecten. Voorwaarde is dat Amstelveen herkenbaar in beeld wordt gebracht.

Nieuwe beelden en schilderijen op Wester-Amstel

Werk van Hanneke van den Bos

Werk van Hanneke van den Bos

Hanneke van den Bos en Ton van Os exposeren van 14 t/m 30 juli respectievelijk schilderijen en beelden op Buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord 55. De expositie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 16.30 uur.

De schilderijen van Hanneke van den Bos zijn speels en kleurrijk, zij schildert zowel realistisch als abstract. Om de juiste kleurintensiteit en -diepte te krijgen gebruikt zij voornamelijk olieverf, opgezet met penseel of paletmes op groot formaat doeken. Inspiratie komt uit haar directe omgeving, het vastleggen van het alledaagse blijft boeien.

Zomerprogramma in de bieb

biebOm duidelijk te maken dat de openbare bibliotheek meer inhoudt dan het aanbieden van boeken, presenteert zij deze zomer een programma vol boordevol creatieve en innovatieve activiteiten. Techniek, robotica en programmeren staan centraal.

Met de Mini Robot Playgrounds, bijvoorbeeld of het maken van een zomerboek met Writereader of volgen van een workshop 3D design. Dat is allemaal voor kinderen. Maar ook voor de ouders is er een programma. Experts van CineKid AppLab praten ouders bij over geschikte kinderapps. Voor de kleintjes zijn er tijdens de zomervakantie wekelijks Voorleesspecials: voorlezen en knutselen op alle locaties.

Presentatie kinderboek bij Blankevoort

mysterueOp zaterdag 8 juli zal bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg het boek ‘Het blauwvonk mysterie’ worden gepresenteerd. Dat is het derde deel in de spannende kinderboekenserie De Groene Hand van Susan van ’t Hullenaar.

De schrijfster leest voor en signeert natuurlijk exemplaren van haar nieuwe boek. Aanvang 16:00 uur, inloop vanaf 15:30 uur.

S.v.p. aanmelden via [email protected] of bel 020 6455694.

 

 

Show over effect van muziek op brein

MoM_OA1Wat doet muziek met het brein, de gezondheid en de ontwikkeling van een mens? Drie professoren geven een antwoord op die vraag tijdens de show ‘Miracles of Music’, die woensdag 11 oktober (20.00 uur) in Schouwburg Amstelveen wordt gegeven. Burgemeester Mirjam van ’t Veld opent het programma.

KLM-bagagelabel geeft tips over Amsterdam

klmKLM biedt passagiers die in september Amsterdam bezoeken een handige gadget: de KLM Care Tag. Dit intelligente bagagelabel geeft reizigers automatisch gesproken tips over de stad, gebaseerd op de plek waar ze zich op dat moment bevinden. De tag is speciaal ontwikkeld voor KLM en bevat een offline GPS-module en een luidspreker. Terwijl men op zijn gemak door de stad wandelt of fietst, krijg men zo de juiste tip op de juiste plek en op het juiste moment, zegt de KLM.