Categorie: "Cultuur"

Hoofdpersoon ‘De monnik van Mokka’ bij Venstra

Dave Eggers en  Mokhtar Alkhanshali

Dave Eggers en Mokhtar Alkhanshali

Vrijdag 2 maart (13.00 uur) komt Mokhtar Alkhanshali, de hoofdpersoon uit Dave Eggers’ nieuwe en alom bejubelde boek ‘De monnik van Mokka’ bij Libris Venstra op bezoek.

Het waargebeurde verhaal trekt de lezer mee in de ‘American Dream’ die de hoofdpersoon najaagt. Een droom over koffie, een boek vol prachtige verhalen over die donkerbruine warme drank. Een verhaal met een prachtige rol voor de koffiedynastie waar koffieleverancier van Venstra café, Boot, deel van uitmaakt.

Mokhtar Alkhanshali vertelt over Jemen, over de oorlog en de geschiedenis van koffie. ‘De Monnik van Mokka’ heeft al veel goede recensies gekregen. Volgens de Volkskrant weet Eggers van ‘de Jeminitische koffie een razend spannende oorlogsthriller te maken’.

Mokhtar wordt op 2 maart geïnterviewd door Ivan Borghstijn. Daarna is er ruimte voor vragen. Vanzelfsprekend is er voor alle aanwezigen een goede kop Boot koffie.

 

Ketwich Verschuur (V.d.Togt) wordt directeur Sportbedrijf

Heleen van Ketwich Verschuur. Foto: amstelveenweb.com

Heleen van Ketwich Verschuur. Foto: amstelveenweb.com

Na twee jaar directeur van Jan van der Togt Museum aan de Dorpsstraat te zijn geweest, wordt Heleen van Ketwich Verschuur dat van het Sportbedrijf Amstelveen. Zij verlaat het museum per 31 maart en treedt in haar nieuwe functie aan op 1 september aan, als opvolger van interim directeur Peter Verwaasdonk, die de recente reorganisatie van het bedrijf leidde. Van Ketwich Verschuur was trouwens al vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van het bedrijf.

Volgens die raad, het management en de ondernemingsraad voldoet zij aan de profielschets voor de nieuwe directeur en is zijn in staat ‘in deze functie succesvol zal verder te bouwen aan het Sportbedrijf en de rol van sport en bewegen in het Amstelveense”.

Heleen van Ketwich Verschuur hanteert volgens het Sportbedrijf “een participatieve en coachende stijl van leidinggeven”. Ook heeft zij een ruime ervaring opgebouwd in het werken in het publiek – private speelveld, het nemen van initiatieven, en het verkennen en ontwikkelen van commerciële kansen, zegt het bedrijf.

Voordat zij naar het Jan van der Togt Museum kwam, maakte zij deel uit van het management van Nieuwe Kerk en Hermitage. Tot de nevenfuncties van haar hoorde onder meer het lidmaatschap van de Raad van Commissarissen van Amsterdam Arena BV. Volgens het Sportbedrijf is zij uiterst gemotiveerd om ‘te bouwen aan een duurzame, gezonde toekomst’ waarin sport en bewegen voor de hele samenleving verder wordt ontwikkeld, ter wille van een ‘duurzaam gezondere samenleving’.

Werving

Museum Jan van der Togt probeert intussen vóór 1 juni een nieuwe directeur te vinden. Bij het museum volgde Van Ketwich Verschuur op 1 maart 2016 Jan Verschoor op, die 25 jaar lang directeur was.

In 2016 is onder haar leiding de verbouwing van het museum afgerond en zij gaan werken aan een prominentere positie van het museum in de Amstelveense samenleving. Samen met het team medewerkers & vrijwilligers kreeg Van Ketwich Verschuur vorig jaar meer dan 30.000 bezoekers naar het museum met een aantal succesvolle tentoonstellingen.

Het bestuur van Museum Jan van der Togt zegt haar erkentelijk te zijn voor haar bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het museum.

 

Femke Halsema met theaterprogramma in schouwburg

Femke-Halsema-beeld-met-titel-253x300Wie eenmaal bekend is of een bekende partner heeft, kan alles. Vrouwen van volkszangers krijgen opeens een eigen tv-programma en mensen die vaak op de beeldbuis zijn te zien, worden dagvoorzitters op bijeenkomsten in hen vaak totaal onbekende sectoren. Dus voormalig GroenLinks-politica Femke Halsema is nu toneelspeelster en woensdag 14 maart te zien met haar theatervoorstelling – een college noemt zij het zelf – ‘Een vrij land’.

Zij is tegenwoordig ‘auteur en programmamaker’, waaraan zij zelf toevoegt ook als bestuurder en dagvoorzitter is in te huren. In het ‘college’ onderzoekt zij de vraag ‘wie zijn wij’? En ‘hebben we reden om trots te zijn op ons land’?

 

Een land op drift, een onzekere natie. Als we de pessimisten mogen geloven wordt onze nationale identiteit bedreigd door moslims, Europa en linkse ‘gutmenschen’. Klopt dat? “Nee”, zegt Halsema. Maar vraagt zij zich wel af wat die Nederlandse identiteit en cultuur dan wel is.

Workshops Popkoor starten weer

06-03 Popkoor AmstelveenDinsdag 6 maart (20.00 uur) gaat het Popkoor Amstelveen weer van start in P60. Deze keer met het thema: ‘It’s about time’.

Toetsenist en zanger Boris Kothuis (The Pilgrims, Joia) zal ook deze editie weer doceren. Hij heeft ruim acht jaar ervaring met het leiden van het Popkoor in Haarlem en Amstelveen. Voor elke cyclus wordt aan de hand van een thema een nieuw repertoire gevormd en gearrangeerd. Met bij dit thema een gevarieerd repertoire met songs over: Time. Zoals: ‘Sign Of The Times’ (Prince), ‘Time After Time’ (Cindy Lauper) of ‘Time Is On My Side’ (The Rolling Stones). Zangervaring is welkom maar niet vereist. Enthousiasme wel.

Wil Merkies overleden

Wil Merkies

Wil Merkies

De in 1931 geboren Wil Merkies blijkt woensdag te zijn begraven na op 7 februari te zijn gestorven. Dat stond in de Volkskrant, waarvan zijn al in 1949 sportverslaggeefster was. In Amstelveen werd zijn veel later bekend als redacteur van het Amstelveens Weekblad waar zij zich vooral met cultuur bezig hield. Van die positie uit werd zij een soort propagandiste van iedereen die zich daarmee bezig hield. Onder meer bejubelde zij toenmalig cultuurwethouder Piet van den Heuvel (VVD), maar ook talrijke vele beeldende kunstenaars en stond zij achter de organisatie van talrijke culturele evenementen.

Dat zij sportverslaggeefster is geweest, paste wel bij haar. In dat deel van de journalistiek gaat het meer om propagandistisch commentaar dan om objectieve verslaggeving, denk ik soms. Die traditie kenmerkte haar ook in de cultuurjournalistiek.

Eigenlijk was kritiek op werken kunstenaars haar – in elk geval in wat zij schreef – vreemd. Oorspronkelijk heette zij Wil Jansen. Onder die naam werd zij de eerste vrouw in de sportverslaggeving, door chef sport Jan de Vries van de abonnementenadministratie gehaald, meldt Peter de Waard in de Volkskrant.

Overigens werd bij abonnees een vouw als verslaggever niet gepruimd en moest van de hoofdredactie in het vervolg ‘van onze verslaggever’ boven haar stukken staan.

Omdat haar moeder met zes kinderen, ondanks een HBS-diploma, niet mocht werken, heeft volgens De Waard haar gestimuleerd levenslang economisch onafhankelijk te blijven. Ze werd ook feministe.

Boek van Lindgren naar alle leerlingen groep 8

Veeningen (links) en kinderburgemeester deelden boeken uit

Veeningen (links) en kinderburgemeester deelden boeken uit

“Leuk toch”, zei de onderwijzeres tegen wethouder Maaike Veeningen van Onderwijs (D66). Die beaamde dat. Zij was donderdag in boekhandel Venstra om daar samen met de voor die gelegenheid haar keten dragende kinderburgemeester Varvara Denisova exemplaren van het boek ‘Ronja de Roversdochter’ van Astrid Lindgren te overhandigen aan leerlingen van groep 8 van de Piet Heinschool.

De gemeente geeft overigens aan de leerlingen in groep acht van alle Amstelveense basisscholen dat boek. In totaal loopt dat aantal tegen de duizend. Het is het derde jaar dat de landelijke actie ‘Geef een boek cadeau’ wordt gevoerd, die met ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw destijds startte. Veeningen en Varvara hadden zelf de allereerste exemplaren ingepakt gekregen van Ada Ruiter van Libris Venstra, die er later een fragment uit voorlas.

Matthäus Passion in Kruiskerk

BEA-Matthaüs-Passion-2018-Flyer-724x1024Zondag 25 februari wordt in de Kruiskerk aan de  Van der Veerelaan 30a, ‘s middags om 15.00 uur een uitvoering gegeven van de Matthäus Passion, het monumentale meesterwerk van Johann Sebastian Bach. De uitvoering gebeurt door koor en orkest van het Bach Ensemble Amsterdam o.l.v. Paulien Kostense.

Bekende vocale solisten geven hun medewerking. Kaarten zijn te koop voor € 22,50, o.a. bij boekhandel Venstra op het Stadsplein. Jongeren en studenten krijgen een kleine korting. Koffie / thee is bij de prijs inbegrepen. De kerk is open vanaf 14.15 uur. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Er zijn in Nederland waarschijnlijk nauwelijks mensen die nog nooit van Bachs Matthäus Passion gehoord hebben. In de weken tussen carnaval en Pasen wordt het werk misschien wel honderd keer en in alle uithoeken van het land uitgevoerd. Het lijdensverhaal en het sterven van Jezus Christus en de manier waarop Bach dat in muziek verbeeldt, spreekt velen aan. De muziek met zijn aria’s, recitatieven en koralen ontroert de mensen, trekt hen het verhaal in en maakt hen ooggetuige van het drama. De prachtige gelaagdheid die Bach in zijn ‘Matthäus’ aanbrengt, heeft deze Passie tot een van de grootste meesterwerken uit de westerse muziek gemaakt.

Helikon kwartet op Wester-Amstel

Foto: Helikon Kwartet en amstelveenweb.com

Foto: Helikon Kwartet en amstelveenweb.com

In samenwerking met de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) organiseert buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord 55 een concert dat het Helikon Kwartet zondag 25 februari (15.00 uur) daar geeft. Het bestaat uit Stella Zake en Marieke Kosters (viool), Lotus de Vries (altviool) en Renate Apperloo (cello).

Het in 2015 opgerichte kwartet volgt sinds vorig jaar een opleiding aan de NSKA. Het bestaat uit jongeren die studeren aan de conservatoria in Amsterdam en Den Haag en kreeg een beurs om masterclasses te volgen bij het Chilingirian Quartet in Engeland.

Tijdens de Strijkkwartet Biënnale, onlangs gehouden in het Muziekgebouw aan ’t IJ, trad het op in het voorprogramma van het Quarteto Quiroga. Programma: Ludwig van Beethoven-Strijkkwartet op. 18 nr. 4 in c-kl. en Dmitri Sjostakovitsj-Strijkkwartet nr. 8 op. 110.

Kinderworkshop Walasse Ting in museum J.v.d.Togt

Kinderworkshop Walasse Ting in Museum Jan van der Togt - Foto Jeroen KuysIn Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat 50 wordt zondag 18 februari (11.00 uur) een workshop voor kinderen van 6 – 12 jaar gehouden, wegens de expositie van werken van Walasse Ting. Thema: Kunst in Kleur.

De tentoonstelling Chinees-Amerikaanse kunstenaar Walasse Ting (1928-2010) duurt tot en met 15 april en betreft de werken die hij maakte in de periode dat hij in Amsterdam woonde en werkte. Zij kenmerken zich door kleurrijke, vaak symbolische beelden van onder andere vrouwen, bloemen en dieren (pagegaaien).

Meer driedimensionaal werk op expo amateurkunst

Opening

Opening

De 22ste expositie van amateurkunst is vrijdag 9 februari geopend bij Kunstuitleen Amstelveen aan het Stadsplein.  Die duurt tot en met 10 maart. Dit jaar hebben 112 amateurkunstenaars zich aangemeld voor de expositie.

Naar schatting kwamen er circa 150 bezoekers naar de opening. Piet Roorda, specialist cultuurparticipatie van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst sprak de aanwezigen enthousiast toe en heeft de expositie officieel geopend.

Amstelveen laat ook deze editie weer een enorme creativiteit zien! Het getoonde werk is zeer divers. Naast veel schilderijen, is het aantal driedimensionaal werk enorm gegroeid. Voor het eerst mocht de Kunstuitleen meer dan 20 driedimensionale werken ontvangen.