Categorie: "Cultuur"

Olav Mol en Yvette van Boven bij Libris Venstra

yvette-van-bovenFormule 1 kenner bij uitstek Olav Mol brengt vrijdag 15 december (16.00 uur) een bezoek aan boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Hij zal daar spreken en vragen beantwoorden over Max Verstappen en het afgelopen seizoen. Daarna zal hij natuurlijk graag één van zijn boeken signeren. Het feest voor autofanaten begint om 16.00 uur.

De volgende dag, zaterdag de 16 december (12.00 uur), maakt Yvette van Boven haar opwachting bij Libris Venstra. Zij is Chefkok, schreef diverse kookboeken en is bekend van haar kookprogramma op televisie.  Vanaf 12 uur zal zijn spreken over haar passie en vragen beantwoorden. Ook zij zal na afloop natuurlijk graag haar boeken signeren.

 

‘Gluren bij de Buren’ – huiskameroptredens A’veen

11-03 Gluren bij de Buren - Artiesten en huiskamers gezocht - digiflyerNog tot 1 januari kan men zich als artiest of zijn huiskamer aanmelden voor de manifestatie ‘Gluren bij de buren’ op 11 maart 2018 (12.00 uur). “Het grootste huiskamerfestival van Nederland is dan op visite in Amstelveen”, meldt P60.

Het is een concept waarbij de bank de tribune is en het vloerkleed het podium. Bewoners gaan bij elkaar op bezoek, ontmoeten elkaar onder het genot van een kopje koffie en luisteren en kijken naar lokale podiumkunstenaars.

‘Inmiddels hebben we al aardig wat aanmeldingen ontvangen van enthousiaste Amstelveners, mede dankzij de samenwerking met P60”, zegt festival-coördinator Rinske Bouwman. “Van mooie huizen in Bovenkerk tot gezellige woningen in Randwijck.

Ook lokale artiesten van singer-songwriters tot theatergroepen staan te springen om hun opwachting te maken.”

Nachtelijke ‘explositie’ in Annakerk

Rasputin

Rasputin

In de Annakerk aan de Amsterdamseweg 22 wordt van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 december een expositie gehouden door de Stichting Raspoetin die het ‘andere zien’ propageert. Het wordt, om het een beetje anders te doen, een nachtelijke expositie, die dan ook ‘Explositie XVII ‘de langste nachten heet. Dagelijks start de nacht bij zonsondergang om 16.29 uur.

Grigori Jefimovitsj Rasputin (1869 – 1916), Григорий Ефимович Распутин, was een Russische mystieke en zelfverklaarde heilige, bevriend met de familie van Tsar Nicholas II en kreeg aanzienlijke invloed in het late keizerlijke Rusland.

Eind 1906 begon hij als genezer op te treden voor de tsaar en diens vrouw Alexandra’s zoon Alexei, die aan hemofilie leed en Nicholas’ enige erfgenaam (Tsarevitch) was.

In de vroege ochtend van 30 december 1916 werd Rasputin vermoord door een groep conservatieve edellieden die zich verzette tegen zijn invloed op Alexandra en de tsaar

Explosities zijn een initiatief van stichting Raspoetin oprichter Jaap Pieters, die steeds opnieuw een bonte verzameling kunstenaars uitnodigt met een uitermate grote verscheidenheid aan disciplines en achtergronden. De eerste Explositie ontstond spontaan in een vervallen leegstaand winkelpand aan de Amsterdamse Ceintuurbaan op de 1e mei 2010. Sindsdien heeft een op uitgebreid spectrum aan locaties kunstenaars hun werk laten zien. http://stichtingraspoetin.blogspot.nl/

Expositie Eugène Brands in Cobra Museum

cobraMeer dan honderd werken van Eugène Brands zijn van 20 januari af te zien in het Cobra Museum. De expositie ‘Eugène Brands: van huiskamer tot heelal’ heeft een overzicht van zijn rijke en brede oeuvre rond thema’s als de kindertekening, het panta-rhei-principe en het universum.

Brands was de initiator van de eerste, roemruchte CoBrA-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1949. Het omvangrijke overzicht is een reis langs de diverse periodes van Brands’ oeuvre, beginnend in zijn huiskamer en eindigend in het heelal. Daarbij aan bod komen onder meer Brands’ surrealistische werk uit de jaren ’40, de CoBrA-periode, de kinderlijke figuratie van de jaren ’50, en zijn abstracte werk rond zowel aardse als kosmische thema’s.

Eugène Brands trok zich het liefst terug in de vertrouwde omgeving van zijn atelier aan huis. Hier creëerde hij zijn eigen microkosmos waarbinnen hij zich omringde met zijn belangrijkste inspiratiebronnen, waaronder wereldmuziek, etnografica en kennis over het heelal. Vanuit deze huiselijke omgeving reflecteerde Brands – aan de hand van zijn werk – op de macrokosmos en de daaraan gerelateerde existentiële vragen over het bestaan.

Nederlands zingen met Taalhuis in bibliothkeek

BibliotheekIn de Bibliotheek aan het Stadsplein wordt zondag 10 december (14.00 uur) de eerste editie gehouden van het fenomeen ‘Zing Nederlands met me’. Zingen is een leuke manier om de taal de leren en daarnaast gezond en gezellig, vindt de bieb. Die organiseert het feest overigens samen met het Taalhuis, gericht op laag geletterden, onder wie vooral asielzoekers en statushouders, in het kader van inburgering. Maar er is ook plaats voor mensen met Nederlands als moedertaal.

Bibliotheken in het hele land organiseren al langer ‘Zing Nederlands met me’, en ook in Paradiso wordt elke maand Nederlands met elkaar gezongen.

Aan het Stadsplein wordt gezongen onder begeleiding van Tilde van Haaster en met muzikale ondersteuning van Anton Furnée. Van 14.00 tot 15.30 uur worden Nederlandse klassiekers en meezingers gezongen, van Annie M.G. tot André Hazes. Reserveren is niet nodig en deelname is gratis.

Volgens directeur Daphne Janson van de bibliotheek Amstelland bereikt de bieb via het Taalhuis al een aantal jaar veel mensen die beter Nederlands willen leren spreken of schrijven.

Lezing over Multatuli op Wester-Amstel

W AmstelOp buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord 55 geeft Eric Roothaan zondag 10 december (15.00 uur) een lezing over leven en werk van Multatuli.

Roothaan is vrijwilliger bij het Multatulimuseum en uit dien hoofde kenner daarvan. Multatuli was een van de beroemdste Nederlandse schrijvers.

Als assistent-resident van Lebak in Indonesië kon Eduard Douwes Dekker, zoals zijn naam luidde, van binnenuit verhalen over de toestanden en wantoestanden in de voormalige Nederlandse kolonie vertellen.

Zoals over de geschiedenis van Saïdja en Adinda of de toespraak tot de hoofden van Lebak. Maar ook schreef hij een boek over Woutertje Pieterse (“Juffrouw Laps, u bent een zoogdier!”).

Entree: gasten € 8,50, donateurs € 6, kinderen t/m 12 jaar gratis. Koffie en thee gratis voor aanvang.

 

Nog plek expositie amateurkunst

KUnstuitleen logoVan vrijdag 9 februari tor en met zaterdag 10 maart vindt de Amateurkunst expositie 2018 plaats in Platform C | Kunstuitleen Amstelveen aan het Stadsplein 97-99.  Vier weken lang wordt het werk van Amstelveense amateurkunstenaars geëxposeerd, waarbij bezoekers, vrienden en familie langskomen om een stem uit te brengen op hun favoriete werk. De deelnemer met de meeste stemmen wint een prijs. Daarnaast worden er ook juryprijzen uitgedeeld.

Sinds 2 november hebben al veel enthousiaste amateurkunstenaars zich al aangemeld, maar er is nog plek voor  schilderijen, beelden of sieraden. Wie die maakt, moet wel in Amstelveen wonen of werken, c.q. daar les hebben. Bij de balie van Kunstuitleen Amstelveen kan men meer informatie ontvangen. Dat kan ook via 020-6452333 of [email protected] Zie ook website www.kunstuitleenamstelveen.nl of social media. Inschrijven kan tot en met 13 december 2017.

 

 

Weer meezingmiddag in De Meent

Foto Zomaar GewoonHet koor ‘Zomaar Gewoon’ onder leiding van Elly Meekel houdt zondag 14 januari weer een zogenoemde meezingmiddag (14.30 uur) in de Meent aan Orion 3.

Volgens de dirigente is het overweldigend te zien hoeveel plezier de bezoekers steeds weer beleven aan het (mee)zingen.

Volgens haar is zingen gezond voor lijf en leden, verhoogt het de weerstand en verlaagt het de stress, vertelde zij aan wijkkrant Gondelkoerier.

Auteur Guus Bauer bij boekhandel Blankevoort

Guus Bauer

Guus Bauer

Op zaterdag 9 december (16.30 uur) is auteur Guus Bauer te gast bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg. Hij presenteert daar zijn nieuwe boek ‘Vogeljongen’, een uitgave die volgens Blankevoort poëzie is, maar tegelijkertijd het verhaal van zijn leven. Tijdens de presentatie zal de dichter-schrijver zichzelf muzikaal begeleiden.

Guus Bauer (1959) is schrijver, uitgever en literair journalist. Hij werkt voor een dozijn kranten, bladen en websites en interviewde inmiddels meer dan duizend ‘wereldschrijvers’, onder wie John Irving, Herta Müller, Richard Russo, Graham Swift, Joseph O’Connor, David Grossman, Nicci Gerard en Carlos Ruiz Záfon. Hij schreef tot nu toe negen romans.

Na afloop is er een borrel. Er zal gelegenheid zijn met de auteur in gesprek te gaan en gesigneerd wordt er op verzoek.

Concert voor baby’s in bibliotheek

babyconcert 800x500‘Liedjes op schoot’ heet het babyconcert op zondag 10 december van 9.30-10.15 uur (sessie 1) en van 10.30-11.15 uur (sessie 2) in de Bibliotheek aan het Stadsplein. Een concert voor kinderen van 4 tot en met 14 maanden. Niki Jacobs en Pieter Jan Cramer van den Boogaart nemen de aanwezigen mee in deze muzikale beleving. Geschikt voor de allerkleinsten én hun ouders, zegt de bieb.

Prijs: €7,50 (geldig voor baby + 1 begeleider). Kaartjes zijn online te reserveren via www.debibliotheekamstelland.nl of in een van de Amstelland bibliotheken.