Categorie: "Cultuur"

KPN wordt distributiepartner MuseumTV

museAVanaf vandaag, 17 augustus 2017, kunnen meer dan 2 miljoen Interactieve TV klanten van KPN de video’s van MuseumTV bekijken, het video-on-demand platform met een overzicht van tentoonstellingen en musea in heel Nederland. Het aanbod wordt onder meer getoond  in mini-documentaires, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.

MuseumTV wil het publieksbereik voor Nederlandse musea vergroten. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) definieerde in een onderzoek van 2013 een zeer belangrijke doelgroep: de zogenaamd ‘geïnteresseerde niet-bezoekers’. Deze groep is volgens hetzelfde onderzoek driemaal zo groot als de groep daadwerkelijke bezoekers. Voor MuseumTV is deze groep een hoofddoelgroep omdat deze vaak buiten de gebaande culturele communicatie paden ligt.

Gastkoor en orkest bij jubileumconcert Cum Laude

COVER_CD_JOZEFAan het jubileumconcert van gemengde christelijk koor Cum Laude, dat 25 jaar bestaat, werkt ook het gastkoor Chaverim uit Woerden mee. Uitgevoerd wordt het oratorium ‘Jozef’ van Marco den Toom, die zelf het orgel bespeelt. Behalve pianist Peter van Dongen, is er een orkestje, bestaande uit Christine van der Aart (trompet), Richard Verwey (trompet) Marlies Walhout (dwarsfluit) Berna Schalk (hoorn), Inge Clement (hobo) Aukjen Nauta (fagot) en Richard Strubbe (percussie).

Ds. A. Baas doet de spreekstem. Het concert wordt op 23 september om 19.30 uur gegeven in de Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg 116. De toegang is vrij, wel wordt een collecte gehouden om de kosten te dekken.

Jazz in het Dorp komt met programma

Mathilde SantingDat Mathilde Santing (hoofdact), Lorrèn en Sherry Dyanne er zouden komen, was al lang bekend, maar de organisatoren van Jazz in het Dorp hebben nu het complete programma bekend gemaakt. De vierde editie van het evenement, met zes buitenpodia, wordt zondag 10 september (13.00 tot 21.00 uur) gehouden in het Oude Dorp.

Er konen veel lokale jazzartiesten, zoals de Amstelveense zangeres Elsie Nouvel die haar nieuwe CD ‘Lady of Wander’ ten gehore zal brengen. De band Muddy Grease is gevormd rond de Amstelveense jonge pianiste / toetseniste / componiste Hanna van Dijk en brengt fusion Jazz. Francisca & Friends bracht eerder al in P60 haar swingende repertoire ten gehore.

Rolstoeldansen start weer in Westwijk

rolstoeldansen 008Stichting Rolstoeldansen Amstelveen (SRA) gaat ook het komende seizoen weer dans- en lesavonden organiseren in wijkcentrum Westend aan het Westwijkplein. Dat meldt Corrie van Hugten, bestuurslid van de stichting en lang geleden degenen die rolstoeldansen introduceerde in regio en land.

‘Voor combi-dansen (dansen met een staande partner) wordt het inschrijven met een eigen partner erg op prijs gesteld. Kom je alleen, dan kan het wel eens zijn, dat je niet altijd met alle dansen mee kunt doen’, laat het bestuur weten.

Hoe schildpad van snelle haas wint

VerteltheaterHet verteltheater voor kinderen voor kinderen De Bron was woensdagmiddag 9 augustus in de bibliotheek aan het Stadsplein, voor kinderen van 2 t/m 6 jaar. Eerder was het al in Uithoorn gebeurd. Het ging over de snelle haas en de langzame schildpad, waarbij de kinderen luisteren, zongen en knutselden. Zangeres Carla zong vooraf met de kinderen een liedje over wat opletten is.

Gospelkoor houdt (kerst) workshops

img-9390_origHet gospelkoor The Amstel Gospel Choir gaat van 5 september af weer druk oefenen voor het komende kerstconcert in de St. Urbanuskerk te Bovenkerk. Op dinsdagavonden worden om 20.30 uur in Westend (Westwijkplein) workshops gegeven voor jongeren. Die gaan dus over gospelmuziek. Nu al kan met voor de workshops inschrijven.

Er worden er acht gegeven en er kunnen maximaal twintig jongeren van 15 tot 25 jaar worden geplaatst. Er worden in totaal minstens vier kerstliederen in gestudeerd. Het kerstconcert wordt op 19 december gehouden. De lesgroep treedt dan samen met de rest van het koor op.

Expositie over kind in conflictgebied

Kind onder vuur in de bibliotheek (1)De reizende tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ is van vrijdag 4 tot en met woensdag 23 augustus te zien in de bibliotheek aan het Stadsplein. Met de expositie kunnen kinderen ervaren hoe het is op te groeien in conflictgebieden. Ook leren ze dat in een oorlog regels op het gebied van humanitair oorlogsrecht gelden. De tentoonstelling is ontwikkeld door het Rode Kruis en het Humanity House.

In ‘Kind onder Vuur’ maken leerlingen kennis met Farah, Vian, Angie en Otim, kinderen ‘onder vuur’. Zij waren gewone kinderen, maar kregen ineens te maken met oorlog. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest ’s nachts vluchten voor raketten op haar Syrische wijk. Angie in Colombia verloor haar been door een landmijn en Otim uit Oeganda trok als kleine jongen jarenlang door de jungle.

Cobra Museum: gedichtenwedstrijd voor kinderen

Dichtende Cobra kunstenaars

Dichtende Cobra kunstenaars

Veel poëzie de komende maanden in Amstelveen. Behalve de gedichtenwedstrijd ter gelegenheid van de fusie van drie culturele instellingen (Volksuniversiteit, Kunstuitleen en Muziek- en Dansschool), organiseert ook het Cobra Museum er één. Die laatste is er voor kinderen tussen 6 en 12 jaar en mlet over ‘vrijheid’ gaan. De jeugdige dichters moeten uitleggen wat die voor hen betekent.

Het wordt een ‘radicale gedichten battle’, meldt het museum. Op de laatste dag van de tentoonstelling Radicale Sociale Animale Talen wordt de prijs uitgereikt aan het mooiste gedicht, gekozen uit 5 nominaties. Alle genomineerden mogen hun gedicht voordragen als ze durven, anders doet een echte dichter dat voor hen. De winnaar krijgt honderd euro.

De gedichten moeten voor 17 september worden ingeleverd. Dat kan via een mailt naar [email protected] of per post naar Sandbergplein 1 1181ZX in Amstelveen (het museum dus).

Museum Tramlijn wil remise in Amstelveen

Kerst_museumtramlijnDe Elektrische Museum Tramlijn (EMA), die geregeld in Amstelveen is te zien, zit in moeilijkheden. De loods achter het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, waar nu de trams staan, moet in de komende vier jaar verdwijnen. Het is een van de loodsen daar in een gebied waar woningen komen. Waar de EMA dan naar toe moet is onduidelijk en het bestuur vindt eigenlijk dat accommodatie het meest logisch is, als Amsterdam het laat afweten.

De kantoren van de EMA plus ongeveer zestig trams staan in het voormalige spooremplacement achter het Haarlemmermeerstation. Maar Amstelveen heeft geen grond meer. De spaarzame stukken die nog over zijn worden voor woningbouw gebruikt. EMA voet in de loods ook de restauraties uit. Volgens de gemeente wordt een deel van de trams ondergebracht in een nog overblijvend pand, maar stadsdeel Zuid wil daarvoor wel meer geld zien. Veel meer dan nu.

Jubileumconcert Cum Laude in Pauluskerk

Cum Laude. Foto: amstelveenweb.com

Cum Laude. Foto: amstelveenweb.com

In de Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg 116 wordt zaterdag 23 september (20.00 uur) het jubileumconcert van het christelijk gemengd koor Cum Laude gegeven. Het koor bestaat dan een kwart eeuw en voert het oratorium ‘Jozef’ uit van de componist Marco den Toom, die zelf het orgel die avond zal bespelen.

Het werd opgericht in het destijds tot de Gereformeerde Bond in de Hervormde Kerk toebehorende gebouw Even Haëzer aan de Molenweg. De daar diensten houdende gemeente kreeg later de Pauluskerk. De locatie aan de Molenweg werd een Medisch Centrum. Bij de oprichting had het koor 45 leden en werd het geleid door Wim van Dijkhuizen. Het gaf in de loop der jaren uitvoeringen in de regio en daarbuiten. “We zijn dankbaar dat we nog steeds bestaan en de christelijke boodschap mogen uitdragen”, meldt het bestuur.