Categorie: "Cultuur"

Cobra Museum ook te zien op Museum TV

Cobra-museum[1]Bij MuseumTV, een video on demand platform met een overzicht van tentoonstellingen en musea in heel Nederland, is onder meer het Cobra Museum aangesloten. Het platform startte nu de zogenoemde ‘museum pareltjes reeks’ om de aandacht op vaak kleine en onbekende musea te vestigen.

Doel van het platform, een initiatief van stichting Ons Museum, is publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten, meer mensen enthousiasmeren musea te bezoeken en het rijke museumlandschap helder in kaart brengen. Sinds de live-gang vorig jaar brengt het platform intussen 65 musea in beeld.

Vaak zijn het de grotere musea die de mediale aandacht krijgen en het nodige publiek aantrekken om hun collecties te onderhouden, inhoudelijk aantrekkelijke tentoonstellingen te maken en de juiste marketing en communicatie middelen in te zetten om (nieuw) publiek te bereiken, zegt Museum TV.

Atelierroute eind september

DSC_0761De bekende Atelierroute Amstelveen wordt dit jaar gehouden op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober. Van 11:00 tot 17:00 uur openen professionele Amstelveense kunstenaars dan de deuren van hun ateliers om het publiek een kijkje achter de schermen te gunnen.

Daaraan voorafgaand, van vrijdag 15 september tot en met zondag 1 oktober, zal een overzichtstentoonstelling van hun werk plaatsvinden in Kunstuitleen Amstelveen.

Jaarlijks doen er ruim 60 Amstelveense kunstenaars mee aan deze atelierroute, met verschillende werken zoals schilderijen, tekeningen, beelden, foto’s en sieraden. Wie professioneel kunstenaar en een atelier heeft in Amstelveen, kan zich tot uiterlijk 30 juni melden bij Kunstuitleen Amstelveen via telefoon 020-6452333 of mail [email protected]

 

Van ‘t Veld bij onthulling akte: ‘Stad meer dan steen’

Ketwich Verschuur (links), burgemeester (midden) en Stadsdichter Den Hollander

Ketwich Verschuur (links), burgemeester (midden) en Stadsdichter Den Hollander

“Al 618 jaar maken mensen Amstelveen”, zei burgemeester Mirjam van ’t Veld, voorafgaande aan de onthulling van de ‘geboorteakte’ van Amstelveen in Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat. Zij sprak tijdens de bijeenkomst in het raadhuis en combineerde haar eigen thema ‘mensen maken Amstelveen’ met de akte. De mensen hebben de eeuwen door het tot stad uitgegroeide dorp gemaakt, zei ze. “Van de veenwerker in de 15e eeuw tot de eigenaar van een landhuis 300 jaar geleden, tot de verpleegster in ons ziekenhuis anno nu.”

Bij de onthulling speelde uiteraard de lokale entertainer Matthijs den Hollander een rol, die als Stadsdichter onder meer een poëtisch werkstuk voordroeg. En natuurlijk was directeur Heleen van Ketwich Verschuur van het museum van de partij. De perkamenten akte is daar tot 28 mei te zien in een vitrine. Het is de akte op grond waarvan Koen van Oosterwijk op 25 mei 1399 werd benoemd tot allereerste ambachtsheer van ambachtsheerlijkheid ‘Amstelreveen’. Hij kreeg die benoeming van graaf Aelbrecht.

VakantieBieb gaat weer open

Vakantiebieb2017Vanaf 1 juni gaat de VakantieBieb weer open: Hét zomercadeautje van de Bibliotheek met meer dan zestig e-books voor het hele gezin op smartphone of tablet.

Met de VakantieBieb heeft iedereen, leden én niet-leden, toegang tot een omvangrijke selectie Nederlandse e-books gedurende de hele zomer. De VakantieBieb opent 1 juni 2017 voor de jeugd en 1 juli komen hier de e-books voor volwassenen bij. De VakantieBieb is een initiatief van de Bibliotheek om mensen kennis te laten maken met e-books en kinderen te stimuleren in de vakantie te blijven lezen. Sinds de start in 2013 hebben ruim 762.000 mensen de VakantieBieb-app gedownload. De VakantieBieb sluit op 31 augustus.

Verkiezing superjuffie of supermees

imagesBoekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein organiseert voor de derde keer de verkiezing voor de Superjuffie- / SuperMees van Amstelveen en Omstreken.

Superjuffie is de hoofdpersoon in de boeken van Janneke Schotveld. Een juf die kan vliegen en dieren redden.

Mees Kees, invalmeester uit de boeken van Mirjam Oldenhave, leert het vak en wordt daarbij geholpen door de leerlingen.

Dat leidt tot hilarische situaties. Kinderen die vinden dat hun juf of meester is te vergelijken met Superjuffie en Mees Kees kunnen haar of hem bij Boekhandel Libris Venstra nomineren.

Dat kan door de flyer in te vullen en in de winkel in te leveren, uiterlijk op zondag 11 juni. Een jury beoordeelt de inzendingen.

Dag der Dagboeken bij Blankevoort

dagboekMaandag 12 juni, de verjaardag van Anne Frank, is de Dag der Dagboeken, Want Anne Frank was een van de beroemdste dagboekschrijvers ter wereld.

In 1942 mocht zij voor haar dertiende verjaardag van haar ouders een dagboek uitzoeken bij Boekhandel Blankevoort, destijds gevestigd aan de Amsterdamse Zuider Amstellaan, die nu Rooseveltlaan heet.

Een goede reden voor het Nederlands Dagboekarchief en Boekhandel Blankevoort, inmiddels gevestigd aan de Rembrandtweg in Amstelveen, om deze dag te vieren.

Tijdens de bijeenkomst zal journaliste en schrijfster Marjo van Soest worden geïnterviewd over haar werk aan een biografie van Emmy van Lokhorst – waarbij ze gebruikmaakt van Van Lokhorsts dagboeken – en zullen medewerkers van het Nederlands Dagboekarchief voorlezen uit de nieuwste publicatie van het archief, waarin ‘Verliefdheid’ centraal staat.

 

Mooi koffieconcert in Paaskerk (sonnet)

Halleluja klonk toen uit vele kelenjubleumfoto 2013

In de Paaskerk natuurlijk wel meer gehoord

Maar wie zich in zang zo vaak aan valsheid stoort

Liet in dit concert beide oren stelen

 

Wat Paulus zei klonk aangenaam voor velen

En uit Elias klonk naar des Heren woord

Oproep aan Israël, een sopraan zei ’t voort

Terwijl Menno de vleugel mocht bespelen

 

Toch iets anders dan gewone samenzang

Die feest’lijke geestelijke vocalen

Verblijdend en klankrijk soms al eeuwenlang

 

Daar kan toch muzikaal het niet bij halen

Wat wij in kerkdiensten zingen, ben ik bang

COV is middel tegen verschralen

 

Johan Th. Bos

 

Koffieconcert in Paaskerk

jubleumfoto 2013In de Paaskerk aan het Augustinuspark 1 geeft de Christelijke Oratorium Vereniging Amstelveen (COV Amstelveen) zondag 21 mei (12.00 uur) een koffieconcert. Er worden delen uitgevoerd van het Oratorium Paulus van F. Mendelssohn.

Verder staan Cantique de Jean Racine van G. Fauré en Psalm 150 van César Franck op het programma. Behalve het koor zijn ook de sopraan Elma van den Dool en begeleidende pianist Menno Dekker te horen. Het geheel wordt geleid door dirigent Corné Mooibroek. Ook treedt de pianist Youp Schyns op.

Korte expositie geboorte-akte Amstelveen

Jan van der Togt MuseumVan 25 tot en met 28 mei wordt de perkamenten ‘geboorteakte’ van Amstelveen tentoon gesteld in Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat. Het is de akte op grond waarvan Koen van Oosterwijk op 25 mei 1399 werd benoemd tot allereerste ambachtsheer van ambachtsheerlijkheid ‘Amstelreveen’. Hij kreeg die benoeming van graaf Aelbrecht.

Directeur Heleen van Ketwich Verschuur van het museum heeft zelf die akte opgespoord in het gemeentelijke archief van Amsterdam. Volgende week wordt die geboortedag van Amstelveen (op 25 mei) voor het eerst gevierd, nadat op 23 mei de akte is onthuld. Dan is er in het raadhuis om 16.30 uur een bijeenkomst in het raadhuis, waar iedereen welkom is. Burgemeester Mirjam van ’t Veld houdt daar een toespraak en vervolgens vindt de onthulling van de akte plaats in het museum, waarheen wordt gewandeld.

Thriller leren schrijven bij de bieb

SBW_2017_logo-datum-op-geelScenarioschrijfster Hetty Kleinloog komt weer langs bij Bibliotheek Amstelland om mensen te leren hoe zijn schrijven moeten. Deze keer gaat het om het schrijver van een thriller, wegens de Spannende Boeken weken, die er aan komen. De Workshop Thriller schrijven is op donderdag 8 juni van 19.30uur tot 22.00 uur in bibliotheek Uithoorn. Prijs: €15 en voor bibliotheekpashouders: €10.

De begrippen ‘red herring’ of ‘tikkende klok’ hebben na deze workshop geen geheimen meer voor de deelnemers, zegt de bieb. Onderwerpen als spanning opbouwen en overtuigende personages met geloofwaardige motieven creëren staan ook op de agenda.