Categorie: "Cultuur"

Vrijwilligersdagen op Beth Haim

266px-Beth_Haim_Graeber1Op de Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim, een Rijksmonument uit 1614 met monumentale marmeren zerken in Ouderkerk, worden 18 oktober en 8 november weer vrijwilligersdagen gehouden.

Wie op die dagen mee wil helpen aan het onderhoud wordt gevraagd zijn komst aan te kondigen, met vermelding van de tijd die men denkt te komen. Dit kan via info@bethhaim.nl. Vooral voor de lunch is dat erg handig. Men is welkom van 09.00 uur tot zonsondergang. De ingang ligt aan Kerkstraat 10.

Sander Heijne over historie app in bieb

8. h2g-logo-redOp donderdagmiddag 26 oktober (14.30 uur) komt historicus Sander Heijne in de bibliotheek aan het Stadsplein vertellen over de app History2Go, waarmee men digitaal historische kennis kan koppelen aan locaties. De historische verhalen worden zo voor iedereen toegankelijk.

De workshop is georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar het thema ‘geluk’ heeft.

Lezing over o.m. oud-predikant Ouderkerk

downloadOver zijn boek “Jacobs vlucht’ komt professor Craig Harline donderdag 19 oktober (19.30 uur) een lezing houden in gebouw Amstelstroom, Kerkstraat 12 in Ouderkerk a/d Amstel. Inloop vanaf 19 uur. De lezing wordt georganiseerd door de vereniging historisch Amstelland, met medewerking van de Amstelkerk in Ouderkerk.

De schrijver Craig Harline uit de USA staat (in het Nederlands) stil bij het leven van Timotheus Rolandus, oud-predikant te Ouderkerk (1620-1649). Prof. Harline is met zijn boek één van de vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenisprijs 2017. www.historischamstelland.nl

 

 

 

Concert Musica Lirica op Wester-Amstel

wamstelHet ensemble Musica Lirica geeft zondag 22 oktober (15.00 uur) een concert op buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk noord 55. Musica Lirica bestaat uit Annette de Rozario (sopraan), Edwin Blankenstijn (viool), Frits Wagenvoorde (viool), Willemiek Tavenier (cello) en Jan van Grootheest (clavecimbel).

“Maakplaats’ voor kinderen in de bieb

Bibliotheek logoDe Bibliotheek Amstelland, Rabobank, en Gemeente Amstelveen willen in samenwerking met Waag Society uit Amsterdam kinderen in Amstelveen de gelegenheid bieden op speelse wijze kennis te laten maken met nieuwe digitale technologie in een zogenaamde ‘maakplaats’.

Kinderen van acht jaar en ouder kunnen in de bibliotheek op het Stadsplein op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober hun eigen sticker maken, passend bij het Kinderboekenweekthema ‘Griezelen’. Ze maken met een ontwerpprogramma en de vinylsnijder een plastic figuur voor op een tas.

‘Dandy’ nu bij Dorpskerk

Dandy. Foto: amstelveenweb.com

Dandy. Foto: amstelveenweb.com

Hoewel de meeste kerken geen moeite hebben met de vrouw in het ambt, zal cultuurwethouder Maaike Veeningen (D66) toch zelden op een hoge antieke preekstoel staan. Zij maakte woensdag een uitzondering in de oude Dorpskerk, tegenwoordig de tandartsenpraktijk van Marco Diercks (die de kerk kocht), om het kunstwerk ’Dandy’ op een nieuwe standplaats in hartje Oude Dorp te onthullen.

Het beeld, ooit de eyecatcher bij restaurant Centraal voor wie Amstelveen binnen kwam, heeft een p[laats gekregen naar de Dorpskerk in het door horeca overheerste Oude Dorp. Veel inwoners van Amstelveen hadden gestemd waar het beeld moest komen. Maar de meeste kwamen wel uit het Oude Dorp zelf, verklapte Veeningen.

Expositie Cobra prijswinnaar start 28 oktober

Christian Friedrich, Spectres of Want 2017

Christian Friedrich, Spectres of Want 2017

Omdat Christian Friedrich de Cobra Kunstprijs Amstelveen heeft gewonnen, wordt van hem de expositie ‘Spectres of Want’ gehouden in het Cobra Museum. Die vindt plaats van 28 oktober tot en met 28 januari. De opening is zaterdag 28 oktober om 17:00 uur. De prijs werd voor de zevende keer uitgereikt door de gelijknamige stichting, met financiële hulp van de gemeente.

Die trekt er € 15.000 voor uit. De prijs zelf bestaat uit een bedrag van € 10.000, een expositie en een publicatie. De Cobra Kunstprijs stimuleert de hedendaagse kunstpraktijk van een kunstenaar die het gedachtengoed van Cobra vertaalt naar het nu, zegt juryvoorzitter Domeniek Ruyters. Het gaat om een ‘zeer experimentele geest, die niet bereid is tot een compromis’ voegt die er aan toe.

In de tentoonstelling Spectres of Want heeft Friedrich een groep nieuwe werken ontwikkeld waarin hij zijn obsessie met het menselijk lichaam de vrije teugel laat.

Rondleidingen door Ans Markus

Ans Markus en Freek de Jonge bij opening. Foto: amstelveenweb.com

Ans Markus en Freek de Jonge bij opening. Foto: amstelveenweb.com

De kunstenares  Ans Markus geeft zelf rondleidingen bij haar expositie in Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat. Zij is daar op alle zondagen van 13.00 tot 15.00 uur tot en met 26 november. Om 14.00 uur begin de rondleiding.

Haar expositie ‘Als ik jou was’ werd donderdag (5 oktober) officieel geopend. Onder jeer in haar recente series werken geeft zij ‘de pijn van oud’ en ‘verborgen verdriet’ weer. Bij de opening trad cabaretier Freek de Jonge op, van wie er een portret hangt, trad daar op. Hij droeg in relatie tot diverse schilderijen (droevige) gedichten voor, waarbij hij zichzelf op de piano begeleidde.

Jeltje van Houten met kunst in lege winkel

Expositie van Jeltje van Houten

Expositie van Jeltje van Houten

Een kunst installatie van de Amstelveense Jeltje van Houten is te zien in een leegstaand winkelpand aan de Koningstraat 45 in Den Helder. Dat gebeurt omdat Den Helder aandacht besteedt aan het feit dat honderd jaar geleden de kunstenaarsgroep De Stijl ontstond.

Aan Van Houten is gevraagd een installatie te ontwerpen met de Stijl als onderwerp. Dat werd ‘A point of view: De Stijl!” en is tot 3 december te zien.

In de installatie staat het schilderij “Compositie met rood, geel, blauw en zwart” van Mondriaan centraal. Het kunstwerk bestaat uit 120 panelen in de vormen en kleuren van het bekende schilderij van Mondriaan die horizontaal en verticaal kris kras door elkaar in de ruimte “lijken” te zijn opgehangen

Digitaal nieuwsblad AV Kunstenaars

Hanneke Rijks

Hanneke Rijks

De Vereniging Amstelland Kunst (VAK) heeft een digitale nieuwsbrief. Periodiek zullen de leden en het publiek daarmee op de hoogte worden gehouden van wat er omgaat binnen de vereniging. Er zullen aankondigingen en verslagen van exposities van de VAK als collectief en van de individuele leden geplaatst worden. Daarnaast wordt door de leden museum- en galeriebezoek becommentarieerd en kunstboeken besproken. In ieder nummer zal bovendien 1 van de leden uitgebreid worden voorgesteld, of door de kunstenaar zelf, of door 1 van de redactieleden.

www.amstellandkunst.nl