Categorie: "Cultuur"

Independent Bookstore Day bij Venstra

aaaaOp zaterdag 29 april viert Nederland de eerste Nederlandse Independent Bookstore Day.

Want een boekhandel is meer dan een winkel. Men vindt er inspiratie, raakt er ontroerd en wordt er wordt verbeelding geraakt.

Boekhandel Venstra aan het Stadsplein heeft die dag een hoop op het programma staan. De auteurs Jan van Mersbergen en Buddy Tegenbosch komen onder meer op bezoek en er zijn verschillende kortingsacties. Ook zijn er speciale uitgaven te koop en is er een speeddate met boekverkopers Ada en Remco.

Kijk voor meer informatie op www.venstra.nl

 

 

 

Makers boek Amsterdam in oorlog bij Blankevoort

blankenvoortRené Kok en Erik Somers spreken bij boekhandel aan de Rembrandtweg dinsdag 2 mei (20.00 uur) over ‘Stad in oorlog: Amsterdam 1940-1945 in foto’s’. Dat eerste fotoboek over de hoofdstad tijdens de Duitse bezetting maakten zij samen.

Het geeft een indringend beeld van de stad in de jaren van onderdrukking, vervolging en terreur. In deze unieke uitgave met 371 foto’s van zowel professionele fotografen en persbureaus als amateurfotografen, staat de beleving en de emotie die de oorlog bij de Amsterdammers teweegbracht voorop.

René Kok en Erik Somers zijn historici, beiden verbonden aan het NIOD, en hebben als auteurs en samenstellers een groot aantal uitgaven over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en fotohistorische publicaties op hun conto.

Beelden en schilderijen op Wester-Amstel

Werk van Joke Jansen

Werk van Joke Jansen

Op Buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord 55 zijn van 21 april tot en met 7 mei schiilderijen van Madeleine Metsaars en beelden Joke Janssen te zien.

De schilderijen van exposante Madeleine Metsaars ademen natuur. Afwisselende landschappen, ieder moment van de dag anders, bieden haar inspiratie. De seizoenen leveren een schat aan kleurschakeringen en vormen.

Al deze elementen gebruikt zij voor het creëren van een geheel eigen beeldtaal.

De beelden van Joke Janssen zijn zowel figuratief als abstract. In brons en klei beeldt zij vooral het menselijk lichaam uit. In steen, voornamelijk marmer en hardsteen, laat Janssen zich leiden door de organische vormen van de steen, herhaling speelt een belangrijke rol in haar werk.

De expositie is geopend van vrijdag t/m zondag van 11.00 uur tot 16.30 uur.

Toegang is gratis. Honden worden niet toegelaten

 

 

Raat wil van subsidie Cobra Museum af

Cobra-museum[1]Er moet een betere verdeling van de subsidies aan culturele instellingen komen, vindt GroenLinks. Raadslid Stieneke Kruijer van die fractie zei woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving niet te begrijpen dat de Muziek- en Dansschool Amstelveen nu bijna 6,5 keer zoveel krijgt als de Volksuniversiteit, dat wij zeggen bijna een miljoen euro tegenover 140 mille. Wethouder Herbert Raat wil overigens af van de subsidie aan het Cobra Museum, die contractueel tot 2020 volgens hem in beton is gegoten, maar waaraan als het aan hem ligt dan een einde komt. De gemeente betaalt daar nu € 1.136.000 per jaar aan, plus nog eens vijftien mille voor de Cobra Kunstprijs.

De kwestie kwam ter sprake bij de behandeling van de jaarrekening 2016. Kruijers wees er op dat nu een interim directeur voor zowel MDA als Volksuniversiteit is aangesteld en vroeg of het college ervan op de hoogte was dat vijf docenten van de Volksuniversiteit, die een hulpcomité hadden gevormd, er tot persona non grata zijn verklaard.

Marijke en Frits Barend bij Venstra over hun boek

barend_frits_w220Frits Barend en zijn vrouw Marijke Barend – van Haeften verzorgen op dinsdag 25 april (20.15 uur) een lezing bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein 102 A. Het is een zogenoemde 4/5-mei lezing, naar aanleiding van hun bij uitgeverij Boom verschenen boek Matzes en Mie, de lotgevallen van de families Barend en van Haeften.

De in Amstelveen wonende Marijke Barend-van Haeften en Frits Barend beschrijven daarin de zeldzame geschiedenis van een familie die zowel door de Holocaust als door de Japanse oorlogsterreur werd getroffen. Televisiemaker Frits Barend komt uit een Joodse familie, die de Holocaust heeft meegemaakt, terwijl de Nederlands-Indische familie van zijn vrouw, historica Marijke van Haeften, de Japanse kampen heeft overleefd. Van Haeften en Barend. Beiden vertellen samen hun bijzondere levensverhalen.

Filosofie voor kinderen bij de bieb

Sabine Wassenberg

Sabine Wassenberg

Bij de bibliotheek in Westwijk wordt zondag 23 april van 11.00 tot 12.30 uur  een workshop voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar gehouden over filosoferen.  Prijs: €12,50 en voor bibliotheekpashouders: €10. Eén kaartje is geldig voor ouder én kind (twee kinderen mag ook, mits dezelfde leeftijd). De workshop wordt geleid door Sabine Wassenberg.

Er komen vragen aan de orde als: Kunnen dieren denken, is eerlijk zijn of niet kwetsen belangrijker en waarom is fantasie niet echt?. Het is de bedoeling dat ouders samen met hun kind naar de workshop gaan. Volgens de bieb in deze workshop leert Sabine mensen de eerste kneepjes van het filosoferen met kinderen. Zij oefent ook direct samen met het kind.

Sabine Wassenberg is al bijna tien jaar lang ‘filosofiejuf’ op basisscholen in Amsterdam-West. Ze laat leerlingen denken en praten over de meest prangende onderwerpen. Daardoor leert ze veel over de denkbeelden van kinderen uit andere culturen en wordt zo stevig aan het denken gezet over haar eigen westerse waarden.

Presentatie boek over vrijheid

Esther Jacobs

Esther Jacobs

Zondag 23 april van 15:00 tot 16:00 uur vindt in Bibliotheek Amstelveen Stadsplein de presentatie plaats van het boek ‘VRIJHEID, om te worden wie je bent’. Met Esther Jacobs, Tjàco La Lau, Joke Lamers en Joseph Oubelkas. Van 16.00 uur af kan men napraten, is er boekverkoop en signeersessie bij boekhandel Libris Venstra. Toegang gratis, maar reserveer wel een kaartje via de website van de bibliotheek: www.debibliotheekamstelland.nl.

Er zijn kanttekeningen te plaatsen en vragen over op te werpen over het fenomeen vrijheid, dat op 5 mei wordt gevoerd. Esther Jacobs (1970) wordt ook wel de ‘No Excuses Lady’ genoemd. Ze is internationaal (TEDx) spreker en schrijver van 21 boeken.

Trio Olanpa in de Paaskerk

Trio OlanpaZondagmiddag 23 april om 12.00 uur vindt in de Paaskerk Amstelveen, Augustinuspark 1, het laatste koffieconcert van dit seizoen plaats. Dit keer zingt en speelt het trio Olanpa, een zangduo met pianobegeleiding. Het afwisselende programma bestaat uit duetten en solo’s, zowel uit de klassieke muziek (barok en romantiek, opera en operette) alsook uit musicals en bekende songs. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.paaskerk-amstelveen.nl

De alt-mezzo Olga Werner won op 19-jarige leeftijd een talentenjacht in Houten en heeft les gehad van Nelly Burbach, Henk Vonk, Evert-Jan Nagtegaal en Rudolf Jansen. Zij zingt de altsolo partijen in Bachcantates en diverse oratoria maar ook operetterollen doet zij graag.

De bariton Paul Kemme zong als kind bij het kathedrale jongenskoor in Utrecht. Kreeg les van Karin Maria Kwant, Guus Hoekman en Evert-Jan Nagtegaal. Was solist in een operettegezelschap en Vocal group ‘The Greensingers. Hij zingt momenteel in het Nederlands Concertkoor en doet graag gastoptredens.

‘Lagrime di San Pietro’ in de Kruiskerk

amsterdamse cantorijZondag 23 april, ‘beloken Pasen’, wordt in de Kruiskerk aan de Van der Veerelaan 30a, een ontroerend muzikaal meesterwerk uit de late Renaissance uitgevoerd. De bekende Amsterdamse Cantorij brengt onder leiding van Felix van den Hombergh ‘Lagrime di San Pietro’ ten gehore, over het verdriet van Petrus nadat hij Goede Vrijdag zijn meester driemaal verloochende. Intense en emotionele muziek ná de passietijd. Het concert duurt een uur. Welkom vanaf 11.30 uur. Er wordt geen entree gevraagd, wel is er na afloop een collecte. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Regionale kunstenaars houden lustrumexpositie

vak_collage_groot_linksmidden_web-1080x670‘Een VAK apart’ heet de jubileumexpositie van de Vereniging Amstelland Kunst (VAK), die van 2 tot en met 28 mei in Museum Jan van der Togt wordt gehouden. Ongeveer 45 beeldende kunstenaars tonen er hun werk. De tentoonstelling is te bezichtigen op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

De opening (voor genodigden) door directeur Heleen van Ketwich Verschuur van het museum vindt plaats op woensdag 3 mei.

Bij de vereniging zijn beeldend kunstenaars in de regio Amstelland en Amsterdam aangesloten. Zij viert dit jaar haar tweede lustrum met een overzichtstentoonstelling. De kunstenaars laten schilderijen, foto’s, sieraden, beelden en keramiek zien.