Weer vrijwilligersdagen Joodse begraafplaats

Op de Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim, een Rijksmonument uit 1614 in Ouderkerk, worden op de woensdagen 11 en 25 april weer vrijwilligersdagen gehouden. Op die dagen helpen vrijwilligers bij het onderhoud. Zij worden verwacht van 09.00 uur tot zonsondergang. Men kan zich aanmelden via [email protected].

Zich opgeven is vooral voor de lunch erg handig, meldt voorzitter Hans van Veggel van het David Henriques de Castrofonds, dat de begraafplaats beheert.

Men vindt er monumentale marmeren zerken op een prachtige locatie midden in het dorp Ouderkerk aan de Amstel. “De zerken vertellen ons de rijke en bewogen geschiedenis van de Portugese Joden die zich begin 17e eeuw in ons land vestigden”, vertelt Van Veggel.

Op de vrijwilligersdagen kan men een dag, een ochtend, een middag of een paar uur onder begeleiding helpen met het onderhoud. De financiering van het jaarlijks onderhoud van het voer hectare grote terrein is een punt van zorg. De steun van een ieder die Beth Haim een goed hart toedraagt, blijft onontbeerlijk om de begraafplaats toegankelijk te houden voor een breed publiek.

Lunch

Omstreeks 12.30 uur staat er een kosjere lunch klaar in het Vegahuis. Men hoeft dus zelf niets mee te nemen.  Wel wordt geadviseerd regenlaarzen of stevige schoenen aan te doen, want het terrein kan hier en daar drassig zijn. De stichting stelt het op prijs als de mannen hun hoofd bedekken bijvoorbeeld met een pet of muts.

De vrijwilligers houden zich bezig met Schoonmaken van de zerken, maaien van de strook langs de sloot Julianalaan, uitdiepen van greppels op de begraafplaats,   takken verzamelen en verwerken in houtrillen,  onkruid vrijmaken van de haagvoet,  schoonmaken van zichtas op zerkenveld, stamschot verwijderen van knotbomen, hedera verwijderen uit bomen, onkruid vrijmaken van klinkerverharding, opslag van bomen verwijderen in natuurontwikkeling,   schoonmaken van banken, trappen, hekken, poorten, bruggen en vlonders en van het oorlogsmonument.

De ingang ligt aan Kerkstraat 10.

Lees ook:Vrijwilligersdagen op Beth Haim
Lees ook:Vrijwilligersdagen Portugese begraafplaats
Lees ook:Vrijwilligers op Portugees Joodse begraafplaats
Lees ook:Begraafplaats Beth Haim vraagt vrijwilligers
Lees ook:Weer vrijwilligers gevraagd voor Beth Haim

4 reacties op “Weer vrijwilligersdagen Joodse begraafplaats

 1. Frank Wijlens

  pssst, wist u dat de postcodeloterij geld weggeeft? ik heb ff gekeken op hun website en volgens mij voldoet Beth Haim aan de voorwaarden. Oa moet de mens centraal staan, natuur ook belangrijk etc etc.

  Misschien is het een idee om een aanvraag in te dienen? Ik bedoel het ligt er nu nogal scheef bij en dat is eerlijk gezegd geen gezicht.

  Daarnaast is het moeilijk om sommige graven van historische figuren terug te vinden, misschien dat men daar iets aan kan doen?

  groetjes,
  Frank

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Waarom speelt u deze suggestie niet door aan Beth Haîm. Ze hebben een site.

   @Johan Bos. Is er al iets bekend over dat herinneringsgebouwtje wat men wilde gaan bouwen bij Beth Haïm?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Weet ik eigenlijk niet. Vraag het Beth Haim.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Ik vroeg dit omdat je er er zelf over begon in één van je vorige berichten over Beth Haïm, maar ik heb gekeken op hun site. Het staat er inmiddels al.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.