Categorie: "Onderwijs"

VVD wil scholen aan Orion opknappen

Arjan Gerritsen

Arjan Gerritsen

Het scholencomplex aan de Orion in Middenhoven is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, vindt de VVD. “Het complex waarin de basisscholen Willem-Alexander, De Cirkel en De Pioniers zijn gevestigd, is toe aan een verregaande upgrade”, zegt kandidaat raadslid Arjan Gerritsen. Hij vindt dat het volgende college van B&W herbouw moet voorstellen aan de nieuwe gemeenteraad.

Gerritsen geeft toe dat zijn eigen zoon naar een school in het gebouw gaat. “Tijdens de gesprekken met ouders op het schoolplein kwam de staat van het complex regelmatig ter sprake. Dat was voor mij aanleiding het gesprek aan te gaan met de directeuren van de basisscholen”.

Na een dip in het aantal leerlingen rond 2010, is het daarna weer sterk toegenomen, zegt hij. Met de realisatie van een dependance en extra klaslokalen in de voormalige Bibliotheek Middenhoven tot gevolg. Het bestaande scholencomplex is fysiek verouderd en niet klaar voor de toekomst, vindt Gerritsen. “De klaslokalen zijn te klein, de open ruimten schaars en het binnenklimaat is slecht reguleerbaar. Voor initiatieven om het onderwijs te vernieuwen en te laten voldoen aan de eisen van deze tijd is feitelijk geen plek. Voor onze kinderen en leerkrachten is het binnenklimaat en de beschikbare ruimte al geruime tijd niet optimaal.”

Symposium over topsport en opleiding

Seminar 8 maart (002)‘De uitdaging van een dubbele carrière’ is de titel van een symposium dat donderdag 8 maart (19.00 uur) wordt gehouden in het gebouw van MBO College Amstelland aan Maalderij 37. Er wordt gepraat over de stelling: ‘Je hebt als topsporter geen opleiding nodig; je persoonlijke ontwikkeling gebeurt binnen de sport.’

Daartegen zijn nogal wat argumenten aan te dragen en daarover gaat het. Het symposium wordt georganiseerd door Stichting Sportbedrijf Amstelveen, MBO College Amstelland, Hogeschool van Amsterdam / Topsport Academie Amsterdam en Ondernemersvereniging Amstelveen. Men kan er zich voor aanmelden via de website

https://sportstad-amstelveen.nl/activiteit/symposium-de-uitdaging-van-een-dubbele-carriere of per e-mail een uitnodiging vragen: [email protected]

Wetenschappelijke workshops voor kinderen

Picture of children on computer set on white backgroundBij diverse vestigingen van Bibliotheek Amstelland worden voor kinderen van 4 tot en met 14 jaar in de voorjaarsvakantie workshops Mad Science gehouden, uitdagende en educatieve evenementen over (digitale( techniek en wetenschap. Het gaat om leren, maken, ontdekken en uitvinden.

De bibliotheek start de week op maandag 26 februari van 11.15 tot 12.00 uur in Bibliotheek Stadsplein met Mad Science: IJzige avonturen (leeftijd 4 t/m 6 jaar). Op dinsdag 27 februari van 10.00 tot 11.00 uur wordt in Bibliotheek Uithoorn de Mad Science met Leven in de ruimte (leeftijd 6 t/m 12 jaar) gehouden. Woensdag 28 februari is er van 11.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Westwijk Mad Science: Chemische reacties (leeftijd 6 t/m 12 jaar). En de week wordt afgesloten op donderdag 1 maart. Van 10.00 tot 12.00 uur of van 13.00 tot 15.00 kunnen kinderen van 6 t/m 14 jaar dan terecht in bibliotheek Stadsplein om hun eigen sticker te ontwerpen en uit te snijden met de vinylsnijder in het MaakLAB. Deze workshop is in samenwerking met Waag Society opgezet.

Boek van Lindgren naar alle leerlingen groep 8

Veeningen (links) en kinderburgemeester deelden boeken uit

Veeningen (links) en kinderburgemeester deelden boeken uit

“Leuk toch”, zei de onderwijzeres tegen wethouder Maaike Veeningen van Onderwijs (D66). Die beaamde dat. Zij was donderdag in boekhandel Venstra om daar samen met de voor die gelegenheid haar keten dragende kinderburgemeester Varvara Denisova exemplaren van het boek ‘Ronja de Roversdochter’ van Astrid Lindgren te overhandigen aan leerlingen van groep 8 van de Piet Heinschool.

De gemeente geeft overigens aan de leerlingen in groep acht van alle Amstelveense basisscholen dat boek. In totaal loopt dat aantal tegen de duizend. Het is het derde jaar dat de landelijke actie ‘Geef een boek cadeau’ wordt gevoerd, die met ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw destijds startte. Veeningen en Varvara hadden zelf de allereerste exemplaren ingepakt gekregen van Ada Ruiter van Libris Venstra, die er later een fragment uit voorlas.

International School ‘beste werkgever’

800px-International_School_of_Amsterdam[1]Keurmerk ‘Beste Werkgever’ is door Effectory uitgereikt aan de International School of Amsterdam (ISA) in de categorie Non Profit. De school is gevestigd aan de Sportlaan. Overigens werden meer organisaties in de sectie Non Profit tot Beste Werkgever uitgeroepen, namelijk: Gemeente Peel en Maas, Deltion College, Provincie Groningen, Waterschap Hunze en Aa’s, Woonstichting ‘thuis en VPRO.

Er waren ook andere categorieën waarin ‘beste werkgevers’ werden gekozen. In totaal beoordeelden 636.978 medewerkers van bedrijven en instellingen hun werkgever. Per sector zijn de winnaars zich een jaar kan ‘Beste Werkgever 2017-2018’.

Volgens de organisatie kenmerken de winnaars zich door ‘betrokkenheid en bevlogenheid’. Medewerkers gaven de school een 8,3 voor betrokkenheid, die bij organisaties zonder her keurmerk 7 zou bedragen.

Boek Astrid Lindgren voor alle leerlingen groep 8

Ronja-de-RoversdochterDonderdagmorgen (15 februari) om half tien overhandigt wethouder Maaike Veeningen van Onderwijs (D66) het eerste exemplaar van het boek ‘Ronja de Roversdochter’ van Astrid Lindgren aan kinderburgemeester Varvara Denisova.

Dat gebeurt bij boekhandel Venstra aan het Stadsplein.

In de winkel zijn dan ook leerlingen uit groep acht van de Piet Heinschool aanwezig.

De overhandiging vindt plaats in het kader van de landelijke campagne Geef een boek cadeau!, die vrijdag 9 februari is gestart.

De gemeente heeft taalontwikkeling als een speerpunt op de Onderwijsagenda staan en op grond daarvan besloten de ‘jonge’ kinderboekenklassieker Ronja de Roversdochter cadeau te doen aan alle 8e-groepers op de Amstelveense basisscholen.

Volgens Venstra is het een gebaar dat de leesbevordering dient en het stimuleren van het eigen boekenbezit steunt.

 

 

 

Gaat Amity open en is subsidie terecht, vraagt CU

Van LeerIs het juist dat de gemeente razendsnel met een van het bestemmingsplan afwijkende omgevingsvergunning kwam om de internationale school Amity naar Nederland te halen, waarvoor trouwens nauwelijks potentiële leerlingen zijn, de onderwijsvergunningen niet rond zijn en veertien docenten werkeloos thuis zitten? Dat wil de ChristenUnie in de gemeenteraad via schriftelijke vragen aan B&W graag weten naar aanleiding van een artikel van Follow the Money, dat de zaak onderzocht.

De school komt volgens de plannen in het Van Leer-gebouw, maar de daar gevestigde D&B The Facility Group spande een rechtszaak aan, onder meer omdat het gebouw al als behuizing voor Amity was aangewezen, zonder dat het bestemmingsplan dat toeliet. Is het waar dat de gemeente tussen beide partijen sprong met de omgevingsvergunning? Ook dat wil de ChristenUnie graag weten.

D&B The Facility Group kreeg overigens gelijk van de rechter, maar kreeg een dag voor die uitspraak een bedrag van eigenaar Rijsterborgh aangeboden en moet uiterlijk 31 augustus van dit jaar vertrekken. Daarmee heeft het bedrijf ingestemd. Amity kan nu over het pand beschikken. De huurprijs bedraagt € 270.000 per jaar, exclusief servicekosten en BTW.

Campagne om jongeren naar stembus te lokken

DSC_1000“Het maakt geen bliksem uit waar je op stemt, als je maar komt”, zei raadslid Hans Bulsing van de VVD. Hij was maandag een van de weinige raadsleden die de aftrap door burgemeester Bas Eenhoorn van de op jongeren gerichte campagne ‘Jouw stem heeft toekomst’ bijwoonde. Die startte bij MBO College Amstelland aan de Maalderij.

Van de raadsleden waren er, buiten Bulsing, alleen vertegenwoordigers van SP en GroenLinks. Leerlingen van het MBO mogen nog niet of juist net wel stemmen tijdens de raadsverkiezingen op 21 maart. Iedereen die dan 18 jaar is mag de voorkeur voor een partij laten blijken.

Of de leerlingen dat ook doen, vroeg de burgemeester, die hen interviewde. Hij kreeg zowel bevestigende als wat dat betreft weinig hoopgevende antwoorden. “Ik ga absoluut stemmen”, zei een jongen. Maar een meisje dat volgende week 18 wordt, wist het nog niet.

Seminar over combinatie topsport en studie

Peter Verdaasdonk

Peter Verdaasdonk

Onder het motto ‘De uitdaging van een dubbele carrière’ wordt donderdag 8 maart (19.00 uur) een seminar gehouden bij MBO College Amstelland aan de Maalderij 37. Het gaat daar over de persoonlijke ontwikkeling voor topsporters.

Organisaties op het gebied van sport, onderwijs en ondernemingen zorgen samen voor de organisatie. Topsport vereist nu eenmaal enorme inspanningen, waarbij het belang van de combinatie topsport en studeren regelmatig wordt onderschat. Terwijl een opleiding juist zo ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van een jong talent tijdens en na de topsport carrière. Niet alleen voor financiële onafhankelijkheid, maar nog veel belangrijker, voor persoonlijke ontwikkeling als individu. Daarom slaan Stichting Sportbedrijf Amstelveen, MBO College Amstelland, Hogeschool van Amsterdam / Topsport Academie Amsterdam en Ondernemersvereniging Amstelveen de handen ineen voor een seminar. Daar gaan, hopen de organisatoren, topsporters, trainers, docenten, ondernemers en ouders met elkaar in gesprek en delen zij hun ervaringen om te komen tot nieuwe inzichten en oplossingen.

Enquête GroenLinks over bestemming Griffioen

Lennart Looze. Foto: Katja Mali Fotografie.

Lennart Looze. Foto: Katja Mali Fotografie.

Het gebouw waarin nu het cultuurcentrum Griffioen van de Vrije Universiteit is gevestigd, moet na de verhuizing ervan naar Amsterdam, blijven bijdragen aan Uilenstede. Dat moet een bruisend centrum voor studenten worden, vindt GroenLinks.

Van die partij staat de op Uilenstede wonende student politicologie Lennart de Looze op een verkiesbare plaats als kandidaat gemeenteraadslid. Die hoort graag van andere studenten op Uilenstede hun mening en heeft daarom een enquête gelanceerd. Ook andere, niet in Uilenstede wonende Amstelveners kunnen hun mening geven. Daar richt de partij zich vooral op de bezoekers van het cultuurcentrum.

“Wij willen van de inwoners horen wat zij graag met het leegkomende gebouw van de Griffioen op Uilenstede zouden doen,” zegt hij.  De enquête van GroenLinks is te vinden op de website amstelveen.groenlinks.nl en de sociale mediakanalen van de partij. Het invullen duurt maximaal 5 minuten, zegt de partij. GroenLinks zal de uitkomsten ook op haar website publiceren. De Looze: “We zullen de peiling meenemen op het moment dat de plannen voor het theatergebouw op Uilenstede besproken worden in de Amstelveense gemeenteraad. Uiteraard leggen we de uitkomst ook voor aan DUO, de eigenaar van het gebouw.”

Website amstelveen.groenlinks.nl. Facebook: nl-nl.facebook.com/groenlinksamstelveen