Guus Kieftschool ‘Avatar (sekte) verdachte’ ?

Teun van de Keuken

De Guus Kieftschool voor primair en voortzet onderwijs aan de Amsterdamseweg 380 is een van de zes scholen die volgens het TV-programma De Monitor (KRO-NCRV) sterk worden beïnvloed door de sekte Avatar. NCRV, Volkskrant en andere bladen schreven er ook over. Avatar zou een ‘zelfontplooiingsprogramma’ zijn. Het is uitgevonden door Harry Palmer, die eerder een hoge functie had in de Scientology kerk, waartegen tal van processen zijn gevoerd,. Het zou in wezen geen kerk zijn, maar een commercieel bedrijf, dat de kerkelijke (onder meer fiscale) voordelen naar zich toe wil halen.

Bij Avatar gebeurt volgens sektedeskundigen hetzelfde. Via steeds duurder wordende cursussen (de eerste kost € 272 de laatste € 13.000) komt men steeds hoger op de ladder van Avatar. Volgens presentator Teun van de Keuken van Monitor, dat de invloed van de sekte op de scholen onderzocht, is de Amstelveense school er een van de zes met zogenaamd ‘democratisch onderwijs’ die worden geleid door Avatar-aanhangers.

Palmer zou onder meer het verdienmodel van Scientology hebben overgenomen en via Avatar worden mensen gemanipuleerd, zeiden ex-aanhanger van Avatar. Onder meer worden ziekten beschouwd als geesten die moeten worden uitgedreven, een vorm van exorcisme waardoor zelfs kanker uit lichamen is te verwijderen. Wie via dure cursussen de hoogste regionen van Avatar bereikt, heet Avatar-wizard of Avatar-master.

Niets mee te maken

Geen van de door Van de Keuken gebelde scholen (van de betrokken Avatar volgelingen wilde niemand er voor de camera over spreken) gaf toe iets met Avatar te maken te hebben, wat overigens volledig in strijd bleek met documenten en andere onderzoeksresultaten. Ook zou geenszins de ideologie in de lessen op de scholen worden gebruikt, wat weer werd tegengesproken door verontruste ouders, die hun kinderen van school haalden.

Inmiddels heeft Meldpunt Sektesignaal de onderwijsinspectie gevraagd de zaak te onderzoeken. Op de Engelstalige website van Avatar wordt gezegd dat de ideologie ook op scholen wordt gebruikt.

Democratisch onderwijs betekent volgens de scholen die dat gaven dat leerlingen zelf mogen meebeslissen over hun eigen leerproces en ieder kind de vrijheid heeft een eigen tempo te ontwikkelen.

 Lesmateriaal

De Guus Kieft School zegt met eigen ‘passend lesmateriaal’ te werken. “Wel volgen we de leerlingen dagelijks in hun ontwikkeling en weten waar zij zich bevinden op de leerlijn. Wij geloven dat je zo leert om te gaan met vrijheid en verantwoordelijkheid”, meldt de site. “Er zijn bij ons op school geen klassen. Daarom loop je ook nooit voor of achter. Je doet de dingen die bij je passen. Bij ons telt wie je bent, wat je wilt en wat jij nodig hebt voor je eigen ontwikkeling.”

 

 

Lees ook:Vragen VVD over relatie Avatar en Kieftschool
Lees ook:Knikkeren met D66
Lees ook:Burgerbelangen: ‘Amstelveen College verliest openbaar karakter’
Lees ook:PvdA trots op aanpassing onderwijsvisie
Lees ook:College weert Turkse ‘elitaire’ basisschool

12 reacties op “Guus Kieftschool ‘Avatar (sekte) verdachte’ ?

 1. App

  Gelukkig heeft Amstelveen een alerte en deskundige wethouder Onderwijs die er nauwlettend op toeziet dat op de scholen geen gekke dingen gebeuren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees

   Helaas nooit iets van gemerkt. Enkel constateren dat er tekorten dreigen aan leerkrachten omdat zij hier niet kunnen wonen, vanwege de prijzen, maar er iets aan doen?

     /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Citaat uit programma De Monitor (uitzending 27 mrt jl.):

  “Een sekte-achtige groepering die infiltreert in het onderwijs.”

  De Scientology-criminelen weten van geen ophouden; het gáát máár door dit tuig.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Stephen Fletcher

  He was not a Scientology leader but ran a company that licensed some Scientology material. The claim that ‘some Avatar members believe in alien’ and others some other ‘kooky things’ is more a demonstration that the group does not limit what people believe but lets them express any belief. So this is taken way out of context. Avatar is an “anti-cult” system. I have gone to the initial course and the methods they teach you are about understanding others belief systems and how you can accept the beliefs of others while developing your own and being aware of the differences between yours and theirs and optimising your interactions by having this genuine understanding of each other. The methods also offer a way of reflecting on how you have built your own beliefs and deconstructing these blocks to understand how you have constructed your beliefs based on assumptions from prior beliefs. I can understand why this group might eventually be attacked by the establishment as it not just promotes individual free thinking, it actually provides an effective method to enhance free thinking and protect from brainwashing. The fact that Harry Palmer had some interest in the methods of Scientology at one point are irrelevant. I am an electronic harassment victim, and while discussing this with the Avatar tutor during my initial session started experiencing a standard noise based attack/warning. In fact he was so aware of his immediate surroundings and un-brainwashed he immediately picked up what was happening and signaled this to me whereas anyone else would normally brush off the “inconsistency with their reality” and either consider it for a few seconds before totally disbelieving what they witnessed and thereafter never considering it as having really happened to to be discarded from further thought, or much more often totally ignoring its occurrence. In fact he is the only person to ever have done this for me ie. immediately noticing the subtle “attack”, immediately catagorising it as what I had just told him occurs as there was no other available explanation for it other than dismissal of its reality, and signaling to me ha had noticed this event as having just occurred. I applaud the Avatar method and its effect in its practitioners awareness, regret it’s expense being prohibitive for most people to learn but understand that to build on the important work of the organisation that that expense is probably necessary. My only regret is that they do not accept people who have psychotic symptoms into their courses due to their inability to properly reason reality, and hope they publicly recognise electronic harrasement as a know problem at some point so that I may also attend their courses.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   @Stephen Fletcher. Piss of with your bullshit.
   Het feit alleen al dat iedere volgende cursus veel meer geld kost, zegt al genoeg. Stop de uitwassen van vrijheid van onderwijs omwille van dit soort criminelen die kinderen hersenspoelen en kapot maken.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees

    Wie is eigenlijk politiek verantwoordelijk voor deze overduidelijke flessentrekkerij?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

   Laat deze Fletcher zich eerst eens in het Nederlands leren uiten voordat hij op een lokale site zijn kots uitspuwt.

     /   Beantwoorden  / 
 4. App

  “The methods also offer a way of reflecting on how you have built your own beliefs and deconstructing these blocks to understand how you have constructed your beliefs based on assumptions from prior beliefs. I can understand why this group might eventually be attacked by the establishment as it not just promotes individual free thinking, it actually provides an effective method to enhance free thinking and protect from brainwashing. ”

  Dit is een goede beschrijving van het proces van brainwashing: Vergeet alles wat je wist en dacht en aanvaard onze opvattingen als de ultieme waarheid.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Teun Korte

   Blijkbaar zelf dat proces doorgegaan? Uw ‘brain’ verraadt immers een nu rotsvast geloof in uw eigen waarheid (t.a.v. bijvoorbeeld het lokale bestuur).

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

   Het blijft een schofterig verdienmodel; vertel eerst hoe slecht de mens en wereld is, bedenk een flauwekulverhaaltje waarmee je niet-bestaande blokkades kunt opheffen. Voorts verpak je dit als geheime nog te openbaren informatie in een meerdelige cursus met verschillende niveaus van bewustzijn en hang er een steeds duurder prijskaartje aan. En kassa !!!

   Net als de Diesel of Armani spijkerbroek. Je denkt onbewust toch dat ie lekkerder zit :-)

     /   Beantwoorden  / 
 5. Rotary-vriendje

  Dit Scientology-draadje moet gaande gehouden worden. Het zou jammer zijn als we de aandacht voor deze criminele zusterorganisatie niet vasthouden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Het vreemde is dat door de onderwijsinspectie de vo poot van deze school in 2016 als voldoende is gekwalificeerd . Ook op het gebied van burgerschap enz.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.