D66-wethouder ‘Amstelveen nu voorbeeld onderwijs’

Maaike Veeningen

Het door onderwijswethouder Maaike Veeningen (D66) en in een zogenoemde ‘agenda’ vastgelegde beleid heet een duidelijke verbetering op dat gebied laten zien. Dat wil zij als vertegenwoordigster van de zich onderwijspartij noemende Democraten aan de vooravond van de verkiezingen wel even kwijt. De gemeente stelde de agenda op in samenspraak met het onderwijsveld en bedrijfsleven.

Volgens de wethouder waren de aansluiting bij onderwijs-arbeidsmarkt, taalontwikkeling en talentontwikkeling de belangrijkste elementen ervan. En op al die punten is het onderwijs verbeterd, zegt Veeningen. “Om de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt te verbeteren worden bedrijventours en inspiratiebijeenkomsten (Amstelveen Ontvangt) voor leerlingen georganiseerd, de laaggeletterdheid heeft met het Taalhuis en een aantal nieuwe taalpunten een goede impuls gekregen, de nieuwkomersklassen zijn uitgebreid en er gaan talentvolle leerlingen naar de kopklas.”

Overigens blijkt het onderwijs met vacatures te kampen, die niet vervuld kunnen worden wegens gebrek aan woningen voor (de portemonnee van) leerkrachten. Maar op het gebied van aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt wordt volgens Veeningen veel bereikt. “Diverse activiteiten dragen bij aan een sluitende onderwijsketen en zijn gericht op de aansluiting van het primair onderwijs op het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs”, zegt ze.

En volgens haar sluit het onderwijs ook aan op de arbeidsmarkt er is er voldoende internationaal onderwijs. “Het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs ontwikkelen steeds meer gezamenlijke programma’s, ook met het bedrijfsleven. Hierdoor ontstaat een doorgaande ontwikkelingslijn. Docenten uit het voorgezet onderwijs geven bijvoorbeeld gastlessen in de bovenbouw van het basisonderwijs”, juicht de wethouder.

 Taalonderricht

Voor verschillende doelgroepen is er aanvullend aanbod gericht op taalontwikkeling, zegt ze verder. Daarvan profiteren zowel kinderen in de voorschoolse periode als nieuwkomers die de Nederlandse taal nog moeten leren. Ook wijst zij de ondersteuning voor laaggeletterde inwoners om hun taalvaardigheid te verbeteren.

Via subsidies kunnen scholen een bijdrage krijgen voor activiteiten op het gebied van ‘21st century skills’, ICT- en (sociale) mediavaardigheden en stimuleren talentontwikkeling. “Het Amstelveense onderwijs is nu technisch bij de tijd en vervult inmiddels op bepaalde terreinen zelfs een voorbeeldrol”, meldt de D66-wethouder.

 

Lees ook:HWC-leerlingen op de fiets langs bedrijven
Lees ook:Amstelveen helpt zustersteden kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt overbruggen
Lees ook:Na wethouder praat haar fractie met scholen
Lees ook:D66 wil meer tweetalig onderwijs
Lees ook:‘Werk maken van talent’ in de regio

8 reacties op “D66-wethouder ‘Amstelveen nu voorbeeld onderwijs’

 1. Gerben

  Overvolle kassen, wisseling van leerkrachten aan de orde van de dag. En geen huisvesting voor die leerkrachten in Amstelveen.
  Veel gedaan, veel te doen!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Net een kennis gesproken, die er mee is gestopt, omdat ze vond dat ze geen goed les kon geven aan een groep van 32 kleuters waarvan ook enkele met gedragsproblemen en 4 of 5 niet Nederlandstalige kinderen. Volgens haar had de school gesmeekt om te komen vanwege personeelstekorten die niet zo zuinig waren. Maar ja, dat krijg je hè als mensen elders werk kunnen krijgen met een redelijke woning tegen een redelijke prijs. Vooruitziend beleid van D’66 en VVD. Bedankt!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ludwig Kraanwater

   Ga jij met dit soort opmerkingen D66 en VVD zo paar dagen voor de verkiezingen even de genadeslag uitdelen?
   Kan je wel ?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    😂😂😂

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

   Ik zou bijna denken dat je een grapje met dat laatste maakt…

     /   Beantwoorden  / 
 3. Kees

  Heeft onze onderwijsjuf zich al eens laten informeren wat het onderwijsveld vindt van onderwijs op maat of de doorlopende schooldag, waardoor het personeel vaak nauwelijks de tijd krijgt om rustig hun brood op te eten rond het middaguur.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kritische burger

   Onze ‘onderwijsjuf’ weet als D’66-ger niet eens waar het geld vanuit Den Haag is gebleven, laat staan dat zij ooit zelf voor een klas heeft gestaan. Zij houdt zich slechts bezig met Expats en hun onderwijs. Mag hopen dat die ‘onderwijsclub’ D’66 eens ontmaskerd wordt.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Kees

  Ik heb enkel wat van haar mogen vernemen toen zij de prijs uitreikte aan de “superjuf of supermees” en bij het uitdelen van wat gratis kinderboeken.
  Ik vrees voor haar als er een prijs wordt uitgereikt voor onderwijswethouder , zij enkel in aanmerking komt voor de poedelprijs.
  Dat zij dan ook naast haar baas mag zitten op de TV spreekt ook boekdelen voor het echte onderwijsbeleid dat D’66 is toegedaan.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.