Categorie: "1"

Dorien Mijksenaar vertrekt bij Cardanus

Dorien Mijksenaar

Dorien Mijksenaar

Dorien Mijksenaar, raadslid voor GroenLinks, stopt na acht jaar met haar werk bij Stichting Cardanus. Zij trad daar in dienst toen zij 65 was om – zoals de organisatie het noemt – het gezicht te worden van de buurthulpdienst. Zij was daarvoor het aanspreekpunt, voor het organiseren van groepsactiviteiten (gezamenlijke evenementen/uitstapjes) en het koppelen van vrijwilligers aan een cliënt voor een langere periode. In maart van dit jaar begon zijn aan haar tweede termijn als raadslid. 

Huisje om in te leren klussen…

DSC01417Een oefenhuisje voor techniekleerlingen in de nieuwbouw van scholengemeenschap Panta Rhei (bovenbouw) werd vorige week officieel geopend door de directeuren Jan van den Berg Jeths van Woongroep Holland (rechts) en Bert de Weerd van de school. Een simulatiewoning heet het oefenhuisje formeel. Overigens nadert het hele complex zijn voltooiing.  De simulatiewoning is onderdeel van het Techniekplein, waar ook bouwen, timmeren en motorvoertuigentechniek hun eigen hoek hebben. Techniekleerlingen kunnen in het huisje allerlei klussen in de praktijk leren (zoals: verlichting aanleggen of een keuken of douche inbouwen).  Woongroep Holland is hoofdsponsor van de simulatiewoning. Die werd geopend door het onthullen van een plaquette.

Faillissement inburgeringsbedrijf kost gemeente geen geld

Herbert Raat

Herbert Raat

De gemeente verliest niet, zoals eerder verwacht, een ton euro door het faillissement van Itop. Dar bedrijf verzorgde de inburgering in Amstelveen en omgeving. De activiteiten worden nu overgenomen door het al 75 jaar bestaande Ivio. De curator van Itop heeft laten weten dat een doorstart mogelijk bleek. Overigens was Ivio-integratie een van de inschrijvers bij de aanbesteding in het voorjaar, maar de volgens wethouder Raat stabiele onderneming verloor de race op maar een paar punten van het vrij nieuwe en – naar achteraf bleek – wankele Intop. Ivio-integratie is onderdeel van Ivio Advies Groep. Alle activiteiten worden nu overgenomen, waarbij dezelfde boeken en lesmethoden blijven gehandhaafd. Door de wijze van financiering verliest de gemeente geen geld. Bij de start van het traject werd een kwart van de kosten betaald de rest  zou pas bij succesvolle afronding volgen. Onder die voorwaarden gaat ook Ivio aan de slag, waarbij het al betaalde eerste bedrag niet opnieuw hoeft te worden afgedragen. ‘Ivio neemt de trajecten over in de fase waar zij zijn,’ schreef de wethouder aan de gemeenteraad.

Tentoonstelling in raadhuis over ‘werkende armen’

Dorien Mijksenaar

Dorien Mijksenaar

Werkende armen vormen het onderwerp van de tentoonstelling ‘Onzeker bestaan’, naar het gelijknamige boek van Will Tinnemans. De expositie wordt op initiatief van raadslid Dorien Mijksenaar (GroenLinks)gehouden in het gemeentehuis, van 26 november tot en met 7 januari. Er zijn 19 fotoportretten op het formaat 2,20 x 1 meter te zien. De expositie geeft een beeld van mensen die ondanks hard werken nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Veelal alleenstaande ouders, doorgaans moeders.  De portretten komen uit het boek.

Wethouder Koops met zwangerschapsverlof

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

Tot uiterlijk 20 maart gaat wethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie) met zwangerschapsverlof. Dat begint op 20 november. Haar portefeuille wordt tijdelijk overgenomen dor de wethouders Herbert Raat en Jan-Willem Groot. Koops houdt zich in het college bezig met welzijn, jeugd en ouderen. Groot neemt van haar de onderdelen Werk & Inkomen, uitvoering Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Sociale Voorzieningen over. Gezinsbeleid, Ouderenbeleid, Zorg & Volksgezondheid, Wmo-beleid (welzijn) en Jeugdzorg gaan naar Raat.

Burgerbelangen: ‘kleine instellingen sparen bij bezuiniging’

David de Jong

David de Jong

Handen af van Sinterklaas. De noodzakelijke gemeentelijke bezuinigingen moeten aan de kleine organisaties op het gebied van cultuur en welzijn voorbij gaan. Zoals aan het comité dat de Sinterklaasintocht organiseert, cultureel centrum Griffioen  en muziekvereniging Bovenkerk. Alleen de grote instellingen, zoals Schouwburg, muziekschool en bibliotheek mogen er door worden getroffen. Dat vindt Burgerbelangen Amstelveen (BBA), die aankondigt zich daarvoor samen met enkele andere partijen woensdag (10 november) in het begrotingsdebat te zullen inzetten.

Scooterrijder mishandeld bij verkeersruzie

Het begon met een verkeersruzie, maar eindigde in een stevige vechtpartij, vorige week woensdag op de Amsterdamseweg. Een 27-jarige automobilist kreeg het aan de stok met een andere man (33) en mishandelde hem. De automobilist moest keren, omdat de weg was afgesloten. Toen hij daarmee bezig was, kwam de andere man aangereden op een scooter. Hij kon de auto met moeite ontwijken. Maar dat was voor de automobilist niet voldoende. Die stapte uit en begon de scooterrijder te slaan en te schoppen. Ook bedreigde hij de scooterrijder met een voorwerp. Gealarmeerde politiemensen konden hem aanhouden.

Bestuursrechter: aanleg golfbaan geen overtreding

afbeelding1Voor de aanleg van een golfbaan in de Bovenkerkerpolder is geen vergunning nodig, omdat het nog steeds geldende bestemmingsplan uit 1959 die niet vereist. Tot die conclusie is de bestuursrechter in Amsterdam gekomen, aan wie de provincie Noord-Holland een voorziening had gevraagd om de werkzaamheden te stoppen in afwachting van de lopende bodemprocedure tegen initiatiefnemer Loogman BV. De gemeente had een verzoek van de provincie tot stopzetting geweigerd. En de rechter ziet geen bestuursrechtelijke mogelijkheden om de gemeente of Loogman daartoe te dwingen. Volgens de rechter is er geen sprake van zogenoemde onverwijlde spoed, die in het belang van de betrokkenen een voorlopige voorziening noodzakelijk maakt. Ook constateerde hij alleen handhavend te kunnen optreden in het geval van een overtreding. Maar naar zijn mening zijn de werkzaamheden niet in strijd met enige wettelijke bepaling. Het gaat namelijk niet om bouwwerkzaamheden, waarvoor een bouwvergunning nodig zou zijn (zoals voor het door Loogman gewenste clubhuis). Het geldende bestemmingsplan bevat geen gebruiksverbod, dat de aanleg zou kunnen verhinderen.

Fracties: informatie B&W over Stadshart te mager

Stadshart_amstelveen[1]Nadat ook Burgerbelangen en GroenLinks om opheldering over de ontwikkelingen in het Stadshart hadden gevraagd, hebben B&W nu de zesweken geleden gestelde schriftelijke vragen van D66 daarover beantwoord. Maar die beantwoording bevat volgens de drie partijen zo weinig concrete informatie dat zij aanvullende vragen hebben gesteld. Het college zegt eigenlijk in antwoord op de eerdere vragen van D66 er niets aan te kunnen doen dat eigenaar Unibail-Rodamco (UR) eenzijdig winkeliers de huur heeft opgezegd, omdat zij niet meer in het nieuwe beleid zouden passen. B&W wensen wel een grote diversiteit van winkels in het centrum, maar hebben er blijkbaar niets over te zeggen.

Curiosamarkt op het Stadsplein

Meer dan zeventig stands vormen aanstaande koopzondag (1 augustus) de curiosamarkt  op het Stadsplein.  Die duurt van 10 tot 17.00 uur. Er zijn allerlei exclusieve spullen, zoals antiek, curiosa en verzamelobjecten te zien en te koop. Onder meer oude voorwerpen uit Grootmoeders en Moeders tijd. Volgens de organisatoren van de markt gaan steeds meer mensen op zoek naar oude voorwerpen en artikelen van vroeger, zoals oude meubelen, glas, aardewerk, porselein, tin en curiosa. De toegang is gratis.