Bestuursrechter: aanleg golfbaan geen overtreding

Voor de aanleg van een golfbaan in de Bovenkerkerpolder is geen vergunning nodig, omdat het nog steeds geldende bestemmingsplan uit 1959 die niet vereist. Tot die conclusie is de bestuursrechter in Amsterdam gekomen, aan wie de provincie Noord-Holland een voorziening had gevraagd om de werkzaamheden te stoppen in afwachting van de lopende bodemprocedure tegen initiatiefnemer Loogman BV. De gemeente had een verzoek van de provincie tot stopzetting geweigerd. En de rechter ziet geen bestuursrechtelijke mogelijkheden om de gemeente of Loogman daartoe te dwingen. Volgens de rechter is er geen sprake van zogenoemde onverwijlde spoed, die in het belang van de betrokkenen een voorlopige voorziening noodzakelijk maakt. Ook constateerde hij alleen handhavend te kunnen optreden in het geval van een overtreding. Maar naar zijn mening zijn de werkzaamheden niet in strijd met enige wettelijke bepaling. Het gaat namelijk niet om bouwwerkzaamheden, waarvoor een bouwvergunning nodig zou zijn (zoals voor het door Loogman gewenste clubhuis). Het geldende bestemmingsplan bevat geen gebruiksverbod, dat de aanleg zou kunnen verhinderen.

Voor zover de werkzaamheden al als gebruik van de gronden zijn te beschouwen, zijn zij volgens de rechter niet als overtreding van een gebruiksverbod te beschouwen. Ook strijd met artikel 7.10 van de Wet op de ruimtelijke ordening, waarin een algemeen gebruiksverbod is neergelegd, levert naar zijn mening geen overtreding op, omdat dit artikel – wegens overgangsrecht – niet van toepassing is. Daarnaar verwijst de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in haar uitspaak van 10 maart 2010.

Ook de bouwverordening van de gemeente Amstelveen biedt geen grondslag voor het kwalificeren van de werkzaamheden als overtreding, stelt de rechter vast. Volgens hem is zij niet bevoegd handhavend op te treden, zodat de rechter haar dat ook niet via een voorlopige voorziening kan opdragen. De rechter ziet dus geen mogelijkheid om de gemeente er voor te laten zorgen dat Loogman met de werkzaamheden stopt. Ook niet om dat zelf rechtstreeks Loogman op te dragen. Voor voorzieningen die daartoe strekken bestaat geen bestuursrechtelijke grondslag, aldus de rechter.  Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.

Lees ook:Voorzieningenrechter twijfelt over opschorten aanleg golfbaan
Lees ook:Loogman gaat door met investeren in voorbereiding golfbaan
Lees ook:Aanleg golfbaan gaat ondanks winterweer onverdroten door
Lees ook:Loogman teleurgesteld in B&W over afhaken golfbaan
Lees ook:Gemeente steunt nog steeds golfbaanplan in polder

8 reacties op “Bestuursrechter: aanleg golfbaan geen overtreding

 1. Ronald Pino

  Krijgen we nu een teletubbie golfterrein zonder clubhuis? Of zie ik dat verkeerd?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Vooralsnog ziet u dat goed. Begin volgend jaar dient de zaak m.b.t. vergunningen voor onder andere het bouwen van een clubhuis.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Nou ja, er staan al opstallen van de boerderij, dus met enige creativiteit is daar ook best wat van te maken. En nergens is geboden die af te breken.

     /   Beantwoorden  / 
   1. bakker bik

    Heeft de stal geen asbestplaten?

      /   Beantwoorden  / 
 3. Ronald Pino

  Mij maakt het niet blij. Maar misschien als alles er staat, is bijtende spot mogelijk zodat de golfers afdruipen. Of, dan blijkt dat ik mij heb vergist en verdient het gehele project alsnog lof. Een kunstmatig golvend landschap en een boerderij als verpozingsruimte – het zal oppassen worden dat het geen armzalige indruk gaat maken.

  Nergens laat de SP iets van afkeuring blijken.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rob Nijkamp

  Ronald, dat heet nu symboolpolitiek. Maar niet alleen de SP is stil, ik hoor ook geen GroenLinks en de CU heeft inmiddels andere belangen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Ronald Pino

  Hallo Rob!!! Fijn je weer ‘te ontmoeten.’ Groenlinks was voor altijd al dubieus vanwege de manipulaties van Harry Borghouts. Bovendien ben ik op echo.nl jarenlang door een vriendje van Duyx geschoffeeerd. En na het optreden van hun pin-up in ‘De leugen’ heeft GroenLinks hoegenaamd geen betekenis meer voor mij. Maar dat zal wel wederzijds zijn dus. Tja de dames en heren gezeten politici zijn binnen en golf is een buitensport. Dus ga maar na …
  Hoop dat je blijft schrijven!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.