Faillissement inburgeringsbedrijf kost gemeente geen geld

Herbert Raat

De gemeente verliest niet, zoals eerder verwacht, een ton euro door het faillissement van Itop. Dar bedrijf verzorgde de inburgering in Amstelveen en omgeving. De activiteiten worden nu overgenomen door het al 75 jaar bestaande Ivio. De curator van Itop heeft laten weten dat een doorstart mogelijk bleek. Overigens was Ivio-integratie een van de inschrijvers bij de aanbesteding in het voorjaar, maar de volgens wethouder Raat stabiele onderneming verloor de race op maar een paar punten van het vrij nieuwe en – naar achteraf bleek – wankele Intop. Ivio-integratie is onderdeel van Ivio Advies Groep. Alle activiteiten worden nu overgenomen, waarbij dezelfde boeken en lesmethoden blijven gehandhaafd. Door de wijze van financiering verliest de gemeente geen geld. Bij de start van het traject werd een kwart van de kosten betaald de rest  zou pas bij succesvolle afronding volgen. Onder die voorwaarden gaat ook Ivio aan de slag, waarbij het al betaalde eerste bedrag niet opnieuw hoeft te worden afgedragen. ‘Ivio neemt de trajecten over in de fase waar zij zijn,’ schreef de wethouder aan de gemeenteraad.Hij gaat controle op de financiële positie van bedrijven waarmee de gemeente in zee gaat wel aanscherpen. Raat vindt het nogal vreemd dat een onderneming een half jaar nadat een contract is gesloten al failliet ging. In het vervolg worden meer bewijsstukken gevraagd dan alleen de eigen verklaring dat een bedrijf niet in staat van faillissement of surseance van betaling verkeert en dat het aan zijn betalingsverplichtingen voor sociale verzekeringen en belastingen voldoet. De gemeente gaat nu meer bewijsstukken vragen en verifiëren en elk kwartaal een actueel bewijs vragen van het betalingsgedrag aan de belastingdienst. Op die manier worden problemen eerder gesignaleerd, denkt Raat. En betaling door de gemeente vindt pas plaats na levering van de te verrichten diensten.

Lees ook:‘Referendum IJsland staat los van bankvordering gemeente’
Lees ook:Failliet inbuirgeringsbedrijf misleidde gemeente
Lees ook:Faillissement Kids Palace kost gemeente geld
Lees ook:SP: ‘Integratie vluchtelingen moet beter’
Lees ook:Betaalgedrag gemeente bijna wettig

Eén reactie op “Faillissement inburgeringsbedrijf kost gemeente geen geld

  1. bakker bik

    Uitbesteden moet men misschien ook privatiseren. Foutje, bedankt!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.