Categorie: "Stadshart"

Strijdbijl Stadshart lijkt nu begraven

Herbert Raat

Herbert Raat

Aan een strijd van zes jaar tussen gemeente en Stadsharteigenaar Unibail-Rodamco lijkt nu een einde gekomen. De strijd brak vooral los toen voormalig wethouder Groot pardoes bewoners van huizen in de Schilderswijk liet weten dat hun woningen waarschijnlijk tegen de vlakte gingen, wegens uitbreiding van het winkelcentrum. Er kwamen uiteraard protesten van niets vermoedende bewoners, die ook tot een crisis in het college van B&W leidden.

Rodamco meldde op een rumoerige protestbijeenkomst dat als de Schilderswijk er niet aan geloofde mogelijk de vastgoedeigenaar Amstelveen liet schieten. Zo ver kwam het nooit, maar de nieuwe wethouder voor het Stadshart, Herbert Raat (VVD), liet wel weten dat sloop van de Schilderswijk voor de gemeente onbespreekbaar was. “Amstelveen is meer dan het winkelcentrum”, placht hij te zeggen, hoewel hij voor een bruisend Stadshart is. “Maar we hebben nu eenmaal ook bewoners en die komen op de eerste plaats.”

Relatie

Over nieuwe plannen heeft hij nu met de eigenaar een vredelievende overeenkomst bereikt. “De relatie is een stuk beter geworden”, zegt hij. “Er zijn grote problemen geweest, maar die liggen nu achter ons.” Intussen wil hij wel kwijt dat de gemeente veel te weinig bij het winkelcentrum en de door de eigenaar bedachte plannen betrokken is geweest. “Wij hebben ons er gewoon veel te weinig mee bemoeid. Dat zijn we anders gaan doen. Ik heb met ondernemers, met de voorzitter van de lokale ondernemersvereniging en andere betrokkenen gesproken. Het gaat natuurlijk primair om hen.”

 

Bewoners Stadshart tegen nieuwe aanpak huisvuil

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

Bewoners van de Rembrandthof in het Stadshart hebben grote bezwaren tegen de nieuwe regeling voor het ophalen van huisvuil die de gemeente – met instemming van de gemeenteraad – wil invoeren. Tot nu toe deponeren zij hun afval in een inpandige ruimte, waar containers daarvoor staan, maar de nieuwe regeling houdt in dat er gemeentelijke containers komen, waarvoor zij naar hun zeggen meer dan een halve kilometer moeten lopen.

Zij hebben gevraagd of hun afval dan niet in containers van de winkels mag, maar dat kan volgens ambtenaar Ruud Oosterhof niet, omdat a) een bedrijfsafvalcontainer nu eenmaal wordt verhuurd en b) die nu al overvol pleegt te zijn. Op grond van nieuwe rijksregelingen, baseerde de gemeente een dito aanpak. Maar daardoor worden bewoners van appartementen in het Stadshart geconfronteerd met een voor hen ingrijpende verandering wat inzamelen van huisvuil betreft. Het systeem met de wekelijks geleegde inpandige containers, dat al een kwart eeuw bestaat, behoort tot het verleden.

Meer verswinkels en horeca in Stadshart

Raat (links) en Otto Ambagtsheer. Foto: Anouk ten Velden.

Raat (links) en Otto Ambagtsheer. Foto: Anouk ten Velden.

Met de allang bestaande plannen van eigenaar Unibail-Rodamco voor het overdekken van het versplein en uitbreiding van de winkels op de Rembrandtweg zijn B&W nu akkoord gegaan. Er komt eigenlijk een combinatie van winkels met verse producten, horeca en een overdekt gedeelte bij Nieuw Loopveld. Dat is de start van de op stapel staande vernieuwing van het Stadsplein.

Met het uitbouwen van de gevels aan beide zijden wordt de verlengde Rembrandtweg (de oversteek tussen het Binnenhof en het Rembrandthof) een aantrekkelijker winkelgebied, vinden gemeente en Unibail-Rodamco. De weekmarkt kan er dan in twee rijen blijven staan. Het Nieuw Loopveld (het gebied tussen de C&A en de HEMA) krijgt een voornamelijk glazen overkapping en er komt extra ruimte voor winkels en horeca. Zowel aan de zijde van de appartementen als aan de kant van de kantoren krijgt de bovenkant van de bebouwing een groene, natuurlijke uitstraling.

Stadshart krijgt ‘Fietshuys’

fietshuysIn het Stadshart wordt in maart Het Fietshuys geopend. Dat is het resultaat van samenwerking van de ondernemers Silvan Overtoom en Philip Wallage. De nieuwe winkel naast de Bijenkorf gaat vierhonderd vierkante meter in oppervlakte beslaan. Meer informatie: www. stadshartamstelveen.nl.

Het Fietshuys zegt een nieuwe fietswinkelformule te hebben ontwikkeld, met behalve aandacht en gastheerschap ook een quick fix voor snelle reparaties. Er wordt verder een breed assortiment fietsen, bakfietsen en elektrische fietsen gevoerd. Er was tot nu toe een winkel onder de naam ‘Wiel Tweewielers’ aan de Hortensialaan 14, maar die is volgens Silvan Overtoom uit zijn jasje gegroeid.

Drieduizend bezoekers bij Infocentrum A9, Stadshart en AV-lijn

AmstelveeninZicht-98 (2)Drieduizend mensen hebben in het eerste half jaar het zogenoemde ´belevingscentrum´ Amstelveen InZicht aan het Stadsplein bezocht. Het ging in juni open. Men kan er zich informeren over de grote projecten van de gemeente, mits men natuurlijk als het open is niet werkt, zoals verbreding van de A9, Amstelveenlijn en Stadshart. Het centrum is drie middagen per week open en daarnaast twee keer per maand op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur (eerste en derde zaterdag).

Wekelijks is het open op woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur (op koopavond donderdag iets langer: tot 19.00 uur). Het centrum is gevestigd boven de Bibliotheek aan het Stadsplein 103.

Volgens de wethouders Jeroen Brandes van de Amstelveenlijn (PvdA) en Herbert Raat van Stadshart en A9 (VVD) tonen de bezoekersaantallen aan dat met het informatiecentrum weet te vinden. Er gaat heel wat gebeuren in de stad de komende jaren, zeggen zij. “Af en toe zal er best wat misgaan of duurt het langer dan verwacht. De les van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam is dat je actief vertelt wat er aan de hand is. Ook als het een keer tegenvalt.”

Romantisch concept en nieuwe locatie Siebel

SiebelSiebel Juweliers heeft een geheel vernieuwde winkel geopend in het Stadhart. Die is ingericht volgens het nieuwste concept van het bedrijf, waarbij het ruime assortiment in een moderne en lichte omgeving centraal staat. Ook is daarmee de eerste Siebel & Love winkel geopend in het Stadshart. Daarbij staat de collectie trouwringen centraal, maar ook exclusieve collecties in diamant, goud en zilver. Voor meer informatie: www.stadshartamstelveen.nl

Om een winkel te creëren die voldoet aan de eisen van deze tijd is Siebel Juweliers verhuisd naar een andere locatie in hel winkelcentrum. De nieuwe winkel is gemakkelijk te vinden.

Verbouwing V&D-pand wind- en waterdicht

Art impression vernieuwd V&W pand. Foto: Rijnboutt / amstelveenweb.com

Art impression vernieuwd V&W pand. Foto: Rijnboutt / amstelveenweb.com

Het totaal gerenoveerde voormalige V&D-gebouw in het Stadshart is nu vrijwel wind- en waterdicht. In het pand, dat steeds meer vorm krijgt, komt een filiaal van Hudson’s Bay.

‘De staalconstructies zijn geplaatst en de gevel is rondom het hele pand opgebouwd. Ook zitten bijna alle glazen puien in de gevel. Dit betekent dat het gebouw voor de kerst wind- en waterdicht is,’ staat in een brief aan de omwonenden.

In de komende winterperiode gaan de bouwers de buitenkant van het gebouw afwerken. De glazen puien in de gevel worden afgewerkt met sierbeton. Daarna worden het zetwerk tussen de betonnen pijlers geplaatst en de schuifdeuren gemonteerd.

Zes weken ‘Winterdorp’ op Stadsplein

ijsbaanVoor de tweede keer is er een kerstmarkt op het Stadsplein. Die wordt van 29 november (feestelijke opening) tot en met 7 januari gehouden onder de naam Winter Village. Er is in dat winterse dorp dan ook meer te vinden dan kraampjes. “Winterse gezelligheid met een grote Ice Slider, een openluchtijsbaan van ruim 450 vierkante meter, een kerstmarkt en diverse (sport)activiteiten op het ijs”, roepen de organisatoren.

Sinterklaas komt op 18 november

36704_fullimage_SinterklaasSint Nicolaas komt op zaterdag 18 november naar Amstelveen. Zijn boot ligt nu nog in Spanje, maar vandaar is naar het raadhuis getelefoneerd naar burgemeester Bas Eenhoorn.

Op 18 november is er een optocht die begint en eindigt op het Stadsplein. Daarna is er nog een apart programma met Sinterklaas in de Schouwburg Amstelveen.

Vlogfamilie opent Stadshart voor kinderen

Mini CityDe eerste editie van Mini City in Nederland is zaterdag feestelijk van start gegaan in het Stadshart.

De vlogfamilie ‘De Bellinga’s’ opende dat winkelcentrum voor kinderen, waar zij tijdens deze herfstvakantie spelenderwijs kennis kunnen maken met diverse beroepen.