Categorie: "Stadshart"

Inzameling verjaardagscadeaus arme kinderen

Foto: Stadshart Amstelveen

Foto: Stadshart Amstelveen

De Stichting Jarige Job houdt van 3 tot en met 11 juni in het Stadshart een inzameling om verjaardagscadeaus te geven aan arme kinderen. Daarbij helpt het Stadshart door een winkel beschikbaar te stellen.

Voor meer dan 61.000 Nederlandse kinderen kunnen hun verjaardag niet vieren omdat er thuis te weinig geld is, zegt de stichting. Zij zorgt er voor dat kinderen een ‘verjaardagsbox’ ontvangen en daarmee hun verjaardag kunnen vieren. Stadshart Amstelveen en de stichting roepen in de actieweek iedereen op samen zoveel mogelijk verjaardagsboxen te realiseren. Dit kan in de speciale pop-up ‘Jarige Job Shop’.

300 mensen bekeken plannen Stadshart

Herbert Raat

Herbert Raat

Driehonderd mensen bezochten de inloopavond over de nieuwe plannen voor het Stadshart. Volgens wethouder Herbert Raat (VVD) zijn er goede aanvullingen van inwoners gekomen, zoals extra fietsparkeerplaatsen aan de oostkant en bij C&A. “Maar ook het toevoegen van een huisarts of een sportschool is genoemd. We gaan nu alle suggesties op een rij zetten en sturen die nog voor de behandeling aan de gemeenteraad,” zegt hij.

Bezoekers lieten zich onder andere informeren over ideeën om het Stadsplein opnieuw in te richten. De gemeente wil er (eindelijk) ‘een aantrekkelijke plek’ van maken. Onder meer wordt er aan gedacht een nieuwe bioscoop boven de bibliotheek te stichten en aan uitbreiding van terrassen. De markt moet in de plannen verhuizen van het Stadsplein naar de Rembrandtweg. De gemeente denkt dat die straat dan ook beter wordt betrokken bij het Stadshart.

Naast plannen voor het Stadsplein biedt de ruimtelijke uitwerking ook handvatten om plekken als het Herenstraatje, het Nieuwe Loopveld en de oostzijde van het Stadshart aan te pakken.

Bevrijdingsfestival trok weinig bezoek

Burgemeester bij opening. Foto: amstelveenweb.com

Burgemeester bij opening. Foto: amstelveenweb.com

Een zogenoemd bevrijdingsfestival in Amstelveen, die als thema de hype ‘duurzaam’ mee kreeg, is eigenlijk een flop geworden. Royaal versluierd door weekmarkt en kermis, voltrok het zich gedurende vier uren: van 11.00 tot 15.00 uur in de Stadstuin. Dat onduidelijk was hoe laat burgemeesters Mirjam van ’t Veld – samen met een veteraan – het feest door het aansteken van een bevrijdingsvuur zou openen, trof ook amstelveen.blog.nl. Volgens de agenda van het gemeentelijke communicatieteam zou zij dat om 12.00 uur doen, maar het was al veel eerder gebeurd en wethouder Jeroen Brandes meldde om 11.15 te zijn uitgenodigd.

Het bleef rustig tijdens de vier uur bevrijdingsfestival. Er kwam weinig publiek naar de grasvlakte tussen Van Heuven Goedhartlaan en Laan van Deshima. Het vuur was door de estafette lopers van Atletiekvereniging Startbaan ‘s nachts in Wageningen opgehaald, waar destijds de vrede na Wereldoorlog 2 werd getekend. Zij overhandigden de brandende fakkel aan veteraan George Lucas, lid van het 4 en 5 mei comité Aalsmeer. Van de toespraak van de burgemeester kreeg het publiek niet veel mee, omdat de geluidsinstallatie dienst weigerde. Een Schotse doedelzakspeler speelde het Wilhelmus.

‘De Bogen lelijkste beeld van Nederland Award’

kunstwerkderbogenmoetstadspleinverlevendigen_1amstelveenWat de meeste Amstelveners al vermoedden, is nu ook door luisteraars van Radio 538 zo beoordeeld. Het 325.000 euro kostende beeld ‘Der Bogen’ op het Stadsplein is het lelijkste kunstwerk van Nederland.

De daaraan verbonden prijs, een regenboog van klei, werd namens de gemeente overigens vrijdagmorgen vroeg wel in ontvangst genomen Dat deed Annette Cornelisse, hoofd van de gemeentelijke communicatie afdeling, die van de afspraak vooraf trouwens geen melding maakte. Dat laatste is logisch, want haar team is er om louter reclame voor B&W te maken en daar hoort het landelijke oordeel het lelijkste kunstwerk in huis te hebben natuurlijk niet bij.

Overigens waren een ongeveer tien genomineerden voor de prijs, maar Amstelveen won kennelijk met glans. Er werden honderden foto’s van naar de smaak van de makers daarvan lelijke kunstwerken ingezonden.

Markt van Stadsplein naar Rembrandtweg

BioscoopDe weekmarkt van het Stadsplein verhuizen naar de Rembrandtweg, een nieuwe bioscoop boven de bibliotheek (waar vroeger de Kunstuitleen was), de al door eigenaar Unibail-Rodamco geplande overkapping van het versplein en meer terrassen. Als het aan wethouder Herbert Raat (VVD) ligt, gaat onder meer dat gebeuren in het Stadshart.

Hij heeft samen met medewerkers dinsdag zelf 2000 brieven aan inwoners erover helpen verspreiden. B&W gingen ‘s morgens akkoord met zijn de ruimtelijke uitwerking van zijn visie voor dat gebied. De eigenaren Unibail-Rodamco van het winkelcentrum en A.S.R. van het voormalige V&D-pand, waarin Hudson’s Bay komt, mogen wel aan het verbouwen en uitbreiden slaan, maar dan wel binnen de grenzen die de gemeente daarvoor stelt.

De gemeente houdt er maandag 15 mei (19.00 tot 21.30 uur) een inloopavond voor inwoners en andere geïnteresseerden over in de Schouwburg aan het Stadsplein 100. Men kan er binnenlopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen aan medewerkers van de gemeente.

Taartwinkel in Stadshart

taartEen ‘taartbeleveniswinkel’ noemt Ma Bella Cakery het. De derde vestiging in Nederland van dat bedrijf komt naar Stadshart Amstelveen. Op zaterdag 6 mei wordt de winkel geopend.

Liefhebbers van taart en high tea kunnen er hun hart ophalen. Zij kunnen in de knusse en vrolijk ingerichte winkel terecht voor zoete en hartige verwennerijen met het ontbijt, lunch en high tea.

De winkel op de het Nieuwe Loopveld, tegenover C&A, is ruim 96 vierkante meter groot. Voor meer informatie: www.stadshartamstelveen.nl

Bij Ma Bella kunnen klanten taarten en andere zoetigheden kopen voor thuis, of er direct van genieten met een kopje koffie of thee. Ook liefhebbers van high tea zijn bij Ma Bella Cakery aan het goede adres.

Met grote regelmaat worden er workshops gegeven en hebben terugkerende thema’s zoals high tea-buffetparty’s. De winkel in Amsterdam heeft gezorgd voor een grote schare trouwe fans, zegt het bedrijf.

The Athlete’s Foot in Binnenhof

athleteVrijdag 21 april ging de 57ste sneakerstore in Nederland open van franchiseketen The Athlete’s Foot in Stadshart Amstelveen. Bezoekers van het Stadshart kunnen hier terecht voor een brede collectie sneakers en kleding van o.a. de merken Nike, Converse, New Balance en Vans. De winkel (oppervlakte 144m2) is te vinden in het Binnenhof bij die van Jamin en Steps.

De sneakerstore in Amstelveen wordt ingericht volgens het nieuwe frisse Sport-with-style concept van The Athlete’s Foot. Dit is de 22ste winkel in het nieuwe concept. Euretco, de franchisenemer van The Athlete’s Foot, heeft al sinds oktober 2014 voet aan Nederlandse grond met The Athlete’s Foot.

Inwoners gezocht voor kunstwerk op Stadsplein

plein deel (2)Onder leiding van kunstenares Stephanie Rhode, die al huisjes in allerlei vormen maakte, komt er – zoals eerder gemeld – zaterdag 17 juni op het Stadsplein weer een huisjes-kunstwerk. Daarmee viert Amstelveen de jubilea van de stedenbanden met Berlijn Tempelhof-Schöneberg (Duitsland) en Villa El Salvador (Peru).

Het wordt gemaakt door inwoners en is maar tijdelijk. Hoewel zich al wat creatievelingen hebben gemeld, kunnen er nog veel meer bij, vindt de kunstenares.

Het kunstwerk gaat bestaan uit zeven huizen die met elkaar een labyrint vormen, waar voorbijgangers doorheen kunnen lopen, meldt Rhode. “Bloemen en planten geven een kleurrijk patroon aan het labyrint. Centraal staat een huis dat gevuld wordt met rozenblaadjes. Daarnaast creëren we een lichtpatroon dat de duur van stedenbanden weerspiegelt. Het idee achter het labyrint is samen de weg te maken, ervaringen, cultuur en plezier met elkaar te delen en daarmee elkaar beter te begrijpen.”

Weer Legohelden in Stadshart

LegoWinkelcentrum Stadshart Amstelveen is van 22 tot en met 30 april opnieuw een grote LEGO Experience® met superhelden met Batman, Star Wars en Nexo Knights in de hoofdrol. Op verschillende locaties is in de meivakantie van alles te beleven voor het hele gezin. Het Stadshart wordt een creatief bolwerk met de populaire Deense speelgoedproducten. De LEGO Experience® is verdeeld over het Binnenhof en het Rembrandthof waar activiteiten voor kinderen worden georganiseerd, zoals het bouwen van een LEGO batmobiel, op de foto gaan een Star Wars held of spelen met de speciale Nexo app.

Voor meer informatie: www.stadshartamstelveen.nl

Luifel bij Venstra en Bieb nu rookvrije zone

Vlnr: Rienks (Venstra), Raat, huisarts Statius Muller en boekverkoopster Lizet van Zegveld (Venstra)

Vlnr: Rienks (Venstra), Raat, huisarts Statius Muller en boekverkoopster Lizet van Zegveld (Venstra)

Wie uit Boekhandel Libris Venstra op het Stadsplein komt, op de begane grond van het gebouw waarin ook de Bibliotheek is gevestigd, belandt nu – net als in het pand – in een rookvrije zone. Vrijdagmorgen onthulde wethouder Herbert Raat van o.a. Zorg en Handhaving (VVD) een bord waarop staat dat de ruimte onder de overkapping is aangewezen rookvrij gebied. Hij deed de onthulling samen met huisarts Ilona Statius Muller uit de Pijp in Amsterdam, die bij de gemeente op de rookvrije zone aandrong. Zij bezoekt wekelijks de boekhandel een bibliotheek aan het Stadsplein.

Raat, zelf een ex-roker die enkele jaren geleden hevig hoestend stopte, vestigde als eerste de aandacht van een rokende passant op het feit dat het gebied onder de luifel een nieuwe status kreeg. De man doofde onmiddellijk zijn sigaret. “Het gaat er ook om hoe je het tegen de mensen zegt”, constateerde Raat. Hij is van plan met handhavers mee te gaan te komende weken om te laten zien dat men nu eenmaal meer vliegen met stroop dan met azijn vangt.