Bewoners Stadshart tegen nieuwe aanpak huisvuil

Foto: amstelveenweb.com

Bewoners van de Rembrandthof in het Stadshart hebben grote bezwaren tegen de nieuwe regeling voor het ophalen van huisvuil die de gemeente – met instemming van de gemeenteraad – wil invoeren. Tot nu toe deponeren zij hun afval in een inpandige ruimte, waar containers daarvoor staan, maar de nieuwe regeling houdt in dat er gemeentelijke containers komen, waarvoor zij naar hun zeggen meer dan een halve kilometer moeten lopen.

Zij hebben gevraagd of hun afval dan niet in containers van de winkels mag, maar dat kan volgens ambtenaar Ruud Oosterhof niet, omdat a) een bedrijfsafvalcontainer nu eenmaal wordt verhuurd en b) die nu al overvol pleegt te zijn. Op grond van nieuwe rijksregelingen, baseerde de gemeente een dito aanpak. Maar daardoor worden bewoners van appartementen in het Stadshart geconfronteerd met een voor hen ingrijpende verandering wat inzamelen van huisvuil betreft. Het systeem met de wekelijks geleegde inpandige containers, dat al een kwart eeuw bestaat, behoort tot het verleden.

Voorheen mochten de bewoners op basis van de wet maximaal 75 meter lopen, maar dat is door de gemeente opgetrokken tot een afstand van 300 meter (en in sommige gevallen nog verder). Overigens bevinden de ondergrondse containers in Rembrandthof zich op 190 meter afstand van de voordeur, maar volgens de bewoners komt daar gemiddeld 60 meter op de galerij bij. Heen en terug moeten zij dus 400 tot 500 meter lopen om afvalzakken kwijt te raken, klagen de bewoners. En dat is vooral voor ouderen een probleem, vindt de Vereniging van Eigenaren (VVE). Die meent dat ouderen juist, in lijn met overheidsbeleid, voor een flatgebouw kozen wegens de nabij gelegen voorzieningen.

Grondstoffen

Zij is het er niet mee eens dat meer service wordt geboden bij de inzameling van ‘grondstoffen’ als GFT en PMD (groenten-, fruit- en tuinafval en plastic plus drinkkarton), zoals wethouder Peter Bot zegt. De service minder voor restafval worden. Volgens de VVE bespaart de nieuwe regeling de gemeente geld door minder service te bieden en de bewoners te laten sjouwen. Maar een verzoek de dichterbij gelegen ondergrondse container voor bedrijfsafval te mogen gebruiken is dus afgewezen.

De Vereniging Afvalbedrijven houdt donderdag 15 februari een bijeenkomst om te praten over afvalscheiding in hoogbouw voor gemeenten die daar, zoals Amstelveen, aan de slag zijn gegaan. De VVE in Rembrandthof heeft die Vereniging gevraagd of in andere gemeenten is gekozen voor een andere oplossing. Intussen verwacht de VVE meer protesten van inwoners tegen de nieuwe regeling, als men breed beseft wat de nieuwe aanpak in de praktijk voor hen betekent.

 

Lees ook:Lopen in het Bos met BoodschappenPlusBus
Lees ook:Weer subsidiepot voor energiebesparing in woningen
Lees ook:Afvalcontainers in vervolg keurig in de rij op precies het juiste plekje
Lees ook:Gemeente wil minder restvuil hebben
Lees ook:Huisvuil bij flats gaat ondergronds

2 reacties op “Bewoners Stadshart tegen nieuwe aanpak huisvuil

 1. X

  Dit geldt toch ook voor laagbouw en andere hoogbouw in Amstelveen?

    /   Beantwoorden  / 
 2. App

  Dit verhaal geldt voor iedereen die straks grotere afstanden moeten gaan sjouwen met afval.

  Het ‘nieuwe inzamelen’ is niet goed doordacht door de gemeente, mede omdat bewoners niet hebben kunnen meedenken.

  Door gebrekkige en eenzijdige communicatie hebben veel bewoners niet tijdig beseft wat de consequenties voor hen waren.

  De bewoners van ons gebouw gingen er allemaal van uit dat er voor ons niets zou veranderen. Het inleveren van afval was bij ons immers zó goed geregeld dat het niet beter kon. Ook het scheiden van verschillende afvalsoorten zou geen problemen hoeven opleveren.

  De afwijzing door de gemeente van onze bezwaren, voorstellen en wensen was ronduit bot.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.