Categorie: "Jeugd en jongeren"

Familiecentrum aan de Amstelzijde

familiecentrumAan de Amstelzijde (met volop horeca op het Amstelveense deel van Ouderkerk) is vrijdag het zogenoemde Familiecentrum geopend. Natuurlijk was wethouder Jeroen Brandes van Jeugdzorg (PvdA) er bij.

Op de foto is hij in gesprek met Cara Boerwinkel, een van de daar verbonden gespecialiseerde therapeuten.

In het Familiecentrum wordt in familieverband gewerkt aan de problemen van een kind.

De therapeuten die er samenwerken zijn er, door hun lange en brede ervaring in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie en de Jeugdzorg, van overtuigd dat een kind pas weer goed kan functioneren als het gezin actief betrokken is bij het in kaart brengen van de problematiek en de behandeling.

 

 

Workshops ‘Mad Science’ voor kinderen in bieb

Little Boy With Cloud On HandMad Science is kennelijk een manier om vaardigheden bij kinderen in de basisschoolleeftijd te stimuleren. Daarover worden workshops voor hen gegeven in de vestigingen van Bibliotheek Amstelland, onder meer in die in Westwijk en het Stadshart.

Het gaat, meldt de bieb, om ‘creativiteit, samenwerken, kritisch denken en probleemoplossend vermogen’. Dat zijn voorbeelden van ‘21st century skills’, waarover men de laatste tijd veel hoort in het onderwijs, voegt zij er aan toe.

Programma voorjaarsvakantie A’damse Bos

A_damBos_MG_1618Er is een uitgebreid programma in het Amsterdamse Bos voor de Voorjaarsvakantie.  Op woensdag 22 februari kunnen kinderen van 4 tot en met 9 jaar (en hun begeleiders) meedoen om 12.00, 13.30 of 15.00 uur aan de grote buitenschoonmaak. Het konijn struikelt over lege blikjes. Kinderen kunnen het afval aan een grote rammelstok hangen en het Bos helpen schoonmaken. Start is bij de Boswinkel en de duur is een uur. Kosten € 5,00 per kind en € 2,50 per ouder. Aanmelden en informatie: 020-5456100.

Donderdag 23 februari is de toverdokter in het Bos er. Om 12.00, 13.30 of 15.00 uur kan met men zijn zieke knuffeldier komen. Met een medicijn van kruiden, heksensoep en een toverstok wordt de knuffel weer beter gemaakt. Voor kinderen van 4 tot 9 jaar en ouders / begeleiders. Start is bij de Boswinkel en de duur is een uur. Kosten € 5,00 per kind en € 2,50 per ouder. Aanmelden en informatie: 020-5456100.

Weer speelstuif in de Meent

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

‘Jungle’ is deze keer het thema. Kinderen kunnen knutselen, tekenen met zand of een speurtocht maken. Verder zijn er bijvoorbeeld computerspellen en kunnen de kinderen spelen, kleuren en plakken. Bovendien kunnen ze een stoere tatoeage laten zetten of zich mooi laten schminken. En er is een griezelige junglegrot.

Maar er zijn ook ‘junglehapjes’, zoals popcorn, ijs, broodje worst en limonade. De sporthal is weer een groot speelparadijs met springkussens, zoals de Happende Haai. Ook leuk voor je verjaarspartijtje.

De kaartverkoop is al van start gegaan. Er kunnen maximaal 500 kaarten per dag worden verkocht en die waren vorig jaar zo weg. In de voorverkoop kosten de kaarten € 6,50 per dag (inclusief limonade, popcorn, broodje en een ijsje). Voor houders van de Amstelveenpas is de toegang voor 1 dag gratis, maar ze moeten wel vooraf een toegangskaart halen. Tijdens de Speelstuif zelf kosten de kaarten € 7 euro per dag (voor zover nog verkrijgbaar).

Brandes leest voor in Nifterlake

OTTIn het kader van het Nationale Voorleesontbijt was wethouder jeugdhulp Jeroen Brandes (PvdA) donderdag te gast in kinderdagcentrum Nifterlake om daar voor te lezen aan verschillende groepen kinderen. “Natuurlijk ontzettend leuk om te doen”, zegt Brandes. “Wat mij in het bijzonder raakte, waren de toewijding en warmte waarmee de begeleiders van de kinderen hun werk doen. Erg indrukwekkend. 

Dagprogramma

In kinderdagcentrum Nifterlakeheeft elke groep een eigen dagprogramma. Dat bestaat uit elementen waarbij stimulans en rust, individuele activiteiten en groepsactiviteiten elkaar afwisselen. De kinderen volgen hun dagprogramma in hun eigen groep van maximaal zeven kinderen, begeleid door twee begeleiders. Het kan bestaan uit spelen met de computer, snoezelen, zwemmen, wandelen, buiten spelen, muziek maken of ernaar luisteren. Verschillende therapieën spelen ook een belangrijke rol. Er zijn fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten verbonden aan het centrum. De orthopedagogen zorgen dat er in samenwerking met de begeleiders, die het kind gedurende de dag kunnen observeren, diagnostiek plaatsvindt.

Station in raadhuis voor ‘zwervende’ kinderboeken

DSC_1737Onder het toeziend oog van een tiental kinderen hebben kinderburgemeester Melle Vos, wethouder jeugd Jeroen Brandes en ambassadeur van het Kinderzwerfboek Daisy Gilyamse het nieuwe Kinderwerfboekstation in het raadhuis geopend. Kinderzwerfboeken zijn boeken die niet van één kind zijn, maar van alle kinderen.

Kinderen kunnen de boeken gratis meenemen en een ander boek inleveren. Voor een Kinderwerfboekstation zijn altijd boeken nodig. Daarom worden alle Amstelveners opgeroepen bruikbare (gebruikte of nieuwe) boeken mee te nemen naar het raadhuis voor dit station. Meer informatie op www.kinderzwerfboek.nl

 

Café voor jonge ouders aan Stadsplein

JOIA-family-rood-accentOnder de titel ‘Mama Café’ is een ontmoetingsplek voor Amstelveense ouders en opvoeders gestart. Het eerste ‘café’ vindt steeds op de eerste vrijdag van de maand plaats, van 10 tot 12 uur in Day aan het Stadsplein.

Het is allemaal op 6 januari begonnen. Esther van Bloemen-Bartels kwam er over slaapproblemen praten. Het is de bedoeling dat elke maand een ander onderwerp wordt behandeld.

Na een presentatie is er ruimte voor vragen en discussie. Het complete jaarprogramma is te vinden op www.oudersinamstelveen.nl en de Facebook pagina van Mama Café Amstelveen.

 

Politiek wil goede zorg jongeren houden

Paul Meinhardt (D66)

Paul Meinhardt (D66)

De in wezen overbodige motie van D66-raadslid Paul Meinhardt over zorg aan jong volwassenen is door de gemeenteraad woensdag unaniem aangenomen. Op 18 jarige leeftijd vallen jongeren die passende zorg nodig hebben niet meer onder de Jeugdwet, doorgaans zonder dat te weten. Dat kwam in het nieuws en stond in het themanummer ‘Jeugd’ van het VNG-blad.

Logisch dat gemeenten daarover in Den Haag gaan klagen, evenals de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), over de versplinterde wetgeving waar 18-jarigen onder vallen. Wethouder Jeroen Brandes, belast met Jeugdzorg, zou dat trouwens zelf ook wel hebben gedaan, maar misschien was de motie een steuntje in zijn rug. Of hij maar samen met andere gemeenten in de Regionale Samenwerking Jeugdzorg een beroep op Den Haag wil doen om de Jeugdwet waar nodig te verruimen tot 23 jaar. Gebeurde toch al natuurlijk, maar D66 heeft weer laten zien ook tv te kijken en te willen dat goede zorg in Amstelveen voor jongeren blijft bestaan. Waar natuurlijk geen raadslid tegen is, dus werd de motie aangenomen.

Kinderkookworkshop met Karin Luiten

kinderkookKarin Luiten heeft al erf mooie, gezellige en praktische kookboeken op haar naam staan. Vooral is ze bekend van haar ‘Zonder pakjes & zakjes’-boeken. Op zondag 27 november komt Karin naar boekhandel Venstra aan het Stadsplein om een kookworkshop te geven.

Kinderburgemeester naar EP in Brussel

Melle Vos (rechts) met burgemeester Mirjam van 't Veld

Melle Vos (rechts) met burgemeester Mirjam van ‘t Veld

Net als het uit volwassenen bestaande college van B&W maken ook de kinderburgemeesters van Amstelveen en Aalsmeer buitenlandse snoepreizen. Nou ja, hun eerste. Melle Vos Amstelveen) en Sophie van Raaphorst (Aalsmeer) gaan donderdag 17 november naar het Europees Parlement in Brussel wegens International Children’s Day.

Zij vertegenwoordigen Nederland samen met Jimmy Andrea en Annigje van Paridon. De kinderen zijn uitgenodigd door het Children’s International Press Centre (CIPC). Melle en Sophie gaan in Brussel aan de slag als kinderjournalist van het CIPC.

Beide kinderburgemeesters gaan in Brussel in gesprek met Europarlementariërs. Ze vragen aandacht voor onderwerpen die wereldwijd actueel zijn voor kinderen, zoals een welkom voor vluchtelingenkinderen, het stoppen van kindermishandelingen, bescherming tegen drugsdealers en het stoppen van cyberpesten.