Categorie: "Jeugd en jongeren"

Workshops voor kinderen over wetenschap

MagnetismeHet lijkt wel magie, zoals een magneet aan sommige voorwerpen kan blijven hangen of er naartoe trekt, terwijl hij andere gewoon weg lijkt te duwen. Speciaal voor kleuters is er een workshop over op woensdag 24 mei (15:30 tot 16.15 uur ): Mad Science, Magneetmysterie. Die wordt gehouden in de bibliotheek aan het Stadsplein en is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 6 jaar. Deelname kost € 7,50. Om iedereen alles zelf te laten doen is het aantal plaatsen beperkt, dus men doet er goed aan er snel bij te zijn.

In de workshop gaan de kinderen dus zelf met de kracht van magneten aan de slag. Zij maken kennis met aantrekken en afstoten, de eigenschappen van een magneet. Deelnemers onderzoeken welke voorwerpen er zijn die worden aangetrokken door de magneet en leren dat niet alleen de Aarde een Noordpool en een Zuidpool heeft, maar elke magneet ook. Zo maken kinderen op eenvoudige wijze kennis met dit natuurkundige fenomeen.

Origami workshop in bibliotheek

cartoon origami2In Japan doen ze het al meer dan honderd jaar en noemen het Origami. In dat maken van kunstwerkjes van blaadjes papier wordt zondag 14 mei (13.30 tot 16.30 uur) een workshop gegeven voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar in de bibliotheek aan het Stadsplein.

Het komt er op neer dat men van een vierkant blaadje papier – welke kleur dan ook – de mooiste vormen vouwt. De workshop vindt plaats onder begeleiding van de Japan Women’s Club. Er werden aan eerder Origami workshops gegeven. Het thema is deze keer ‘Cartoons’.

Ouders mogen een half uurtje even iets voor zichzelf doen met een kopje koffie of een tijdschrift in een hoekje van de bieb, terwijl de kinderen iets moois met deze Japanse papierkunst maken. Als het kunstwerk af is, staat er limonade en een kleine, Japanse, verrassing voor de makers klaar.

Start campagne nieuwe kinderburgemeester

Persbericht zoektocht nieuwe kinderburgemeesterWat nou eigenlijk de invloed op het beleid van zo’n functionaris is, blijft volstrekt onduidelijk, maar er komt weer een nieuwe kinderburgemeester, als opvolger van Melle Vos, die een jaar geleden werd benoemd. Daarvoor kunnen alle Amstelveense kinderen uit groep 6 en 7 zich verkiesbaar stellen.

De aftrap voor de zoektocht vond plaats op basisschool De Cirkel waar naast burgemeester Mirjam van ’t Veld, ook de huidige kinderburgemeester Melle Vos vertelde hoe leuk het is kinderburgemeester te zijn.

Die gaat met de ‘echte’ burgemeester of een wethouder mee naar activiteiten en houdt daar soms een korte toespraak. Hij of zij praat met de collegeleden en andere mensen in de gemeente over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld over spelen, school of sport, zegt de gemeente. Waar dat ooit tot besluitvorming leidde, is onduidelijk. De kinderburgemeester wordt voor een jaar benoemd.

Filosofie voor kinderen bij de bieb

Sabine Wassenberg

Sabine Wassenberg

Bij de bibliotheek in Westwijk wordt zondag 23 april van 11.00 tot 12.30 uur  een workshop voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar gehouden over filosoferen.  Prijs: €12,50 en voor bibliotheekpashouders: €10. Eén kaartje is geldig voor ouder én kind (twee kinderen mag ook, mits dezelfde leeftijd). De workshop wordt geleid door Sabine Wassenberg.

Er komen vragen aan de orde als: Kunnen dieren denken, is eerlijk zijn of niet kwetsen belangrijker en waarom is fantasie niet echt?. Het is de bedoeling dat ouders samen met hun kind naar de workshop gaan. Volgens de bieb in deze workshop leert Sabine mensen de eerste kneepjes van het filosoferen met kinderen. Zij oefent ook direct samen met het kind.

Sabine Wassenberg is al bijna tien jaar lang ‘filosofiejuf’ op basisscholen in Amsterdam-West. Ze laat leerlingen denken en praten over de meest prangende onderwerpen. Daardoor leert ze veel over de denkbeelden van kinderen uit andere culturen en wordt zo stevig aan het denken gezet over haar eigen westerse waarden.

Scholieren kunnen belasting terug vragen

downloadWie als scholier, bijvoorbeeld in de vakantie, een bijbaantje heeft, kan daarover betaald belastinggeld terug vragen. Deze maand besteedt het Jongeren Informatie Punt (JIP) Haarlemmermeer speciaal aandacht aan belasting terugvragen door jongeren die een bijbaan hadden in 2016. Speciaal voor jongeren vanaf 16 jaar met een bijbaan of vakantiewerk.

Volgens het JIP betalen jongeren met een bijbaantje of vakantiewerk in veel gevallen te veel belasting, omdat ze maar een gedeelte van het jaar werken. “Dit vergeten ze vaak terug te vragen en daardoor lopen ze soms honderden euro’s mis”, meldt het JIP, dat helpt met invullen.

Filmproject jongeren in drie partnersteden

DSC_1954Ter gelegenheid van de stedenbanden met partnersteden Berlijn Tempelhof-Schöneberg in Duitsland en Villa El Salvador in Peru start de gemeente een internationaal filmproject voor jongeren.

De drie partnersteden roepen jongeren uit hun stad op zich aan elkaar voor te stellen. De inzendingen uit de drie steden worden gecompileerd tot één film, die zaterdag 17 juni wordt getoond op het Stadsplein. De beste inzendingen maken bovendien kans op een plekje bij het jeugdfilmfestival in Berlijn.

“Wij vragen jongeren in maximaal drie minuten te filmen wat HOME voor ze betekent. Hoe ze dat doet, mogen ze zelf bepalen. Gebruik van animaties, collages, tekeningen, foto’s, toneel… Alles kan, zolang er maar geen tekst wordt gebruikt. Want er doen jongeren uit drie landen mee en zij moeten elkaar kunnen begrijpen,” zegt een woordvoerster van de gemeente.

Extra geld nodig voor zorg jong volwassenen

Brandes

Brandes

Aan de onduidelijke situatie die is ontstaan voor jongeren die iets ouder zijn dan 18 jaar en zorg nodig hebben, gaat het ministerie van VWS mogelijk wat doen. Het onderzoekt de mogelijkheid een maatregel jeugdbescherming te verlengen naar 23 jaar. Wethouder Jeroen Brandes, die eerder een brief naar het ministerie schreef, heeft dat aan de gemeenteraad laten weten.  Voor communicatie over zorg aan jong volwassenen moet wel extra geld op tafel komen, meldt hij.

Die had eerder een motie aangenomen om het doolhof waarin nu jongeren terecht komen die net de 18 zijn gepasseerd en zorg nodig hebben op de lossen. In de brief aan VWS vroeg Brandes aandacht voor het probleem, dat ontstaat doordat allerlei wetten na de Jeugdwet (tot 18 jaar) langs elkaar geen werken. Het ministerie heeft de gemeente gevraagd over de kwestie mee te denken.

In de regio, waar Brandes de zaak ook met andere gemeenten besprak, blijk men ook met de kwestie in zijn maag te zitten. “Het is een probleem dat door alle partijen wordt herkend en van belang wordt geacht. De brief aan de staatssecretaris werd breed ondersteund:, meldt Brandes aan de raad.

‘Oervolk Stoervolk’

HutNIEF1180x664Zich wentelen in het stoere leven van wat we nu maar ‘oervolk’ noemen. Dat staat kinderen van 6 tot en met 12 jaar te wachten op zondagmiddag 9 april tussen 12.00 en 16.00 uur in het Amsterdamse Bos. Ouders, grootouders of andere begeleiders mogen natuurlijk meekomen.

In het Oerdorp waar Igor de Wolf woont, gaan deelnemers aan het spektakel oerpesto maken, een hut bouwen en oerspelletjes spelen.

Start is bij de Boswinkel en de kosten zijn € 5,00 per kind en € 2,50 per ouder. Aanmelden en informatie: 020-5456100. www.amsterdamsebos.nl.

De Boswinkel, Bosbaanweg 5, is open van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.

 

Traktatie leraren op dag van leerplicht

Wethouders Maaike Veeningen (Onderwijs) en Jeroen Brandes (Jeugd) zijn in gesprek met leerlingen van de trajectvoorziening op het Keizer Karel College.

Wethouders Maaike Veeningen (Onderwijs) en Jeroen Brandes (Jeugd) zijn in gesprek met leerlingen van de trajectvoorziening op het Keizer Karel College.

Op de landelijke Dag van de Leerplicht (17 maart) brachten de wethouders Maaike Veeningen van Onderwijs en Jeroen Brandes van Jeugd namens de gemeente en stiekem voor de media samen een traktatie naar het Keizer Karel College. De gemeente trakteerde overigens alle leerkrachten. Tijdens die speciale dag wil de (lokale) overheid naar eigen zeggen ‘meer bewustzijn creëren bij leerlingen en ze stimuleren door te zetten in hun schoolcarrière’. Het gaat er uiteindelijk om schooluitval terug te dringen.

De wethouders werden op het KKC ontvangen door rector Elisabeth Pels-Rijckenen spraken volgens een persbericht met leerlingen die gebruik maken van de zogenoemde trajectvoorziening. Die biedt extra ondersteuning buiten de klassituatie aan leerlingen die op dat moment een zetje in de rug nodig hebben. De extra ondersteuning draagt volgens de gemeente bij aan het voorkomen van schooluitval. De leerlingen vertelden over hun (thuis)situatie en op welke manier de trajectvoorziening hun helpt op school te blijven functioneren, zegt de gemeente.

‘Kleuters in het Wild’ in het bos

NatuuriseenFeest.web32Van 1 april tot en met 13 mei kunnen kleuters van 4 tot 6 jaar elke zaterdagochtend van 10.00 tot 11.15 uur meedoen met ‘Kleuters in het Wild’ in het Amsterdamse Bos. Een feest om wilde dieren te vangen, het bis te ruiken. Over bomen te klimmen. Ouders 0 begeleiders mogen natuurlijk ook komen.

Het wordt allemaal geregeld door de organisatie Natuur is een Feest. Kosten € 5,00 per kleuter.

Start bij de Boswinkel. Aanmelden 020-5456100. www.amsterdamsebos.nl.

De Boswinkel, Bosbaanweg 5, is open van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.