Categorie: "Jeugd en jongeren"

Wetenschappelijke workshops voor kinderen

Picture of children on computer set on white backgroundBij diverse vestigingen van Bibliotheek Amstelland worden voor kinderen van 4 tot en met 14 jaar in de voorjaarsvakantie workshops Mad Science gehouden, uitdagende en educatieve evenementen over (digitale( techniek en wetenschap. Het gaat om leren, maken, ontdekken en uitvinden.

De bibliotheek start de week op maandag 26 februari van 11.15 tot 12.00 uur in Bibliotheek Stadsplein met Mad Science: IJzige avonturen (leeftijd 4 t/m 6 jaar). Op dinsdag 27 februari van 10.00 tot 11.00 uur wordt in Bibliotheek Uithoorn de Mad Science met Leven in de ruimte (leeftijd 6 t/m 12 jaar) gehouden. Woensdag 28 februari is er van 11.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Westwijk Mad Science: Chemische reacties (leeftijd 6 t/m 12 jaar). En de week wordt afgesloten op donderdag 1 maart. Van 10.00 tot 12.00 uur of van 13.00 tot 15.00 kunnen kinderen van 6 t/m 14 jaar dan terecht in bibliotheek Stadsplein om hun eigen sticker te ontwerpen en uit te snijden met de vinylsnijder in het MaakLAB. Deze workshop is in samenwerking met Waag Society opgezet.

Kinderworkshop Walasse Ting in museum J.v.d.Togt

Kinderworkshop Walasse Ting in Museum Jan van der Togt - Foto Jeroen KuysIn Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat 50 wordt zondag 18 februari (11.00 uur) een workshop voor kinderen van 6 – 12 jaar gehouden, wegens de expositie van werken van Walasse Ting. Thema: Kunst in Kleur.

De tentoonstelling Chinees-Amerikaanse kunstenaar Walasse Ting (1928-2010) duurt tot en met 15 april en betreft de werken die hij maakte in de periode dat hij in Amsterdam woonde en werkte. Zij kenmerken zich door kleurrijke, vaak symbolische beelden van onder andere vrouwen, bloemen en dieren (pagegaaien).

Huis voor jongerenwerkers geopend

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Wethouder Jeugd Jeroen Brandes (PvdA) overhandigde vorige week officieel de sleutel van Parlevinker 15 aan gemeentelijke jongerenwerkers.  Van daaruit verrichten zij nu hun werk. Jongeren kunnen er niet terecht voor grootschalige activiteiten. Wel voor een persoonlijk gesprek of individuele begeleiding.

Het is dus geen jongerencentrum. Brandes wijst er op dat de jongerenwerkers het pand helemaal zelf hebben opgeknapt. “Vanuit het pand trekken de jongerenwerkers dagelijks de stad in om met jongeren in contact te komen en hun werk te doen”, zegt hij. “Ook organiseren ze op tal van plekken in Amstelveen activiteiten”.

Het jongerenwerk van de gemeente richt zich vooral op jongeren tussen de 10 en 23 jaar. Het  biedt individuele begeleiding aan jongeren met onder meer problemen thuis, opleiding, geld, dagbesteding, justitie, huisvesting, verslaving of vrienden.

Jongeren kunnen ook bij Jongerenwerk terecht, als ze leuke ideeën hebben voor een activiteit en hulp nodig hebben om ze uit te voeren. Contactleggen met het jongerenwerk kan via [email protected] of (020) 540 49 11. Zie voor meer informatie www.amstelveen.nl/jongerenwerk of check Jongerenwerk Amstelveen op facebook of instagram jongerenwerk_amstelveen.

 

 

 

 

Mama Café over speelgoed

Mama CaféGerard Krijger komt vrijdag 2 februari (10.00 uur) in het zogenoemde Mama Café vertellen over speelgoed voor peuters. Hij is de stuwende kracht achter het bedrijf Qukel, dat speelgoed zegt te hebben ontwikkeld op basis van de ontwikkeling van het kind én dat speciaal is voor vaders om te spelen met hun kroost.

Vaders spelen volgens Krijger anders met hun kroost dan moeders en willen dollen met hun kinderen, knuffelen en samen gek doen. Van een slaapdoekje voor de allerjongsten tot een kleurenvanger voor de iets oudere kindjes.

De speeltjes sluiten bovendien aan bij de ontwikkelfasen van een kind. Geen vastomlijnde strakke regels die voor alle kinderen hetzelfde zijn. Het zijn slechts indicatoren en volgens Krijger gebaseerd op wetenschappelijk werk van onder andere ontwikkelpsycholoog Ewald Vervaet.

Documentaire over prestatiedruk jongeren bij bieb

Campagnebeeld incl tekst-kleinerVeel jongeren schijnen nu last te hebben van zogenoemde ‘prestatiedruk’ en daarover gaat zondag 28 januari (11.30 0 12.30 uur) het Kenniscafé van de bibliotheek aan het Stadsplein.

Prestatiedruk is de druk die mensen voelen om te presteren. Die komt tegenwoordig veel voor onder jongeren, weet de bieb. In het kenniscafé wordt de documentaire ‘Stress to impress’ vertoond. Aansluitend kan men in gesprek gaan met documentairemaakster Sanne Kooiman. Centraal staat de vraag: wanneer wordt prestatiedruk ongezond?

Een deadline halen op het werk, de beste cijfers halen op school, vaak naar de sportschool en nog even een perfecte post op sociale media zetten. Worden als belagers genoemd. En het lijkt die jongeren maar niet te lukken de goeddeels door henzelf veroorzaakte druk te doen verminderen. “In het streven naar het perfecte plaatje stellen veel jongeren hoge eisen aan zichzelf”, meldt Kooiman. Acht van de tien jongeren in Nederland zeggen prestatiedruk te ervaren, die kan leiden tot psychische klachten, zoals stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en burn-out.

Kinderen leren schilderen in ‘talentenklas’

kinderen aan schilderenDe Volksuniversiteit aan het Stadsplein start voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar een zogenoemde ‘ talentenklas’.  Docente is Annefie van Itterzon, bekend geworden door haar internationale collectie kindertekeningen en het coachen van jong schildertalent. De cursus start op dinsdag 16 januari (16.00 tot 18.00 uur) en bestaat uit tien lessen van twee uur. De kosten bedragen € 145.

Het gaat volgens Van Itterzon om kinderen die echt van tekenen houden. “Tegen hen zeg ik: Stroop je mouwen op en neem plaats achter een echte schildersezel in het ruime lichte atelier van de Volksuniversiteit.” Het wordt volgens haar een inspirerende ontdekkingsreis naar het tekenen en schilderen van allerlei soorten dieren, weelderige bloemen en dito bomen.  Zo ontdekken kinderen hoe kennis over de natuur helpt bij het maken van levendige kunstwerken.

Weer ‘Speelstuif’ in De Meent

speelstuifEr komt weer een zogenoemde Speelstuif in De Meent (Orion 3). Dat gebeurt op zaterdag 10 en zondag 11 februari (van 10:00 tot 16:00 uur). De ‘super speelstuif’ is bestemd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

De kaarten kosten € 6,50 per dag in de voorverkoop, die op dinsdag 9 januari begint. Men kan kaartjes kopen aan de balie in de Meent. Op de dag zelf kosten de kaarten € 7,00 per dag, zolang de voorraad strekt.

Kinderen met een Amstelveenpas kunnen gratis een kaartje krijgen voor een van beide dagen. Zij moeten daarom niet vergeten hun kaartje bijtijds op te halen in de voorverkoop.

Nieuwe hangplek voor jongeren

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Er is een hangplek bij voor jongeren. Zoiets heet tegenwoordig Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) en de gemeente meldt dat er nu ook een is aan de Zetterij, nadat daar een ‘lang participatieproces’ aan is vooraf gegaan. Het is de vijfde JOP in Amstelveen, maar die uit wijkpark Middenhoven is opgeheven.

Officiële opening van de nieuwe plek is in februari gepland. De andere vier staan naast het raadhuis in het Oude Dorp, bij de A9, aan de Schweitzerlaan en bij de Oranjebaan. Volgens de gemeente gaat haar afdeling Jongerenwerk geregeld in gesprek met jongeren om te propberen hen bij activiteiten in de stad te betrekken. Onduidelijk is waarin die gesprekken resulteren. Naar wijkvergaderingen komen doorgaans alleen een vergrijzende bewoners.

Maar wethouder Jeroen Brandes van Jeugd (PvdA) heeft geenszins de moed op en is optimistisch gestemd. Hij heeft veel contacten met de doelgroep en weet dat die nu eenmaal anders met suggesties komt dan in de reguliere bijeenkomsten in wijken.

Probleemjeugd kiest zelf steun voor hulpplan

Gert Jan Slump

Gert Jan Slump

Perspectief plan’ heet het. Geen hond weet natuurlijk wat dat betekent, maar het heeft te maken met de Verordening Jeugdhulp 2018, die de gemeenteraad woensdag vaststelde. Op initiatief van GroenLinks werd daarbij raadsbreed (10 fracties) aangedrongen op volledige keuzevrijheid voor de jeugdigen en / of hun ouders over wie hen steunt bij het opstellen van het ((komt ie weer) perspectiefplan.

Elke gemeente moet volgens de Jeugdwet een verordening Jeugdhulp opstellen. Amstelveen werkt samen met omliggende gemeenten. Samen stelden die een regionale inkoopstrategie voor hulp aan jongeren vast. In plaats van het inkopen van producten, wordt nu op basis van een perspectiefplan en gericht op resultaat ingekocht. Jeugdigen en hun ouders maken dat plan. Zij kunnen daarbij ondersteuning krijgen. Door wie of welke instantie mogen de ouders en / of jeugdigen zelf kiezen. Volgens GroenLinks is alles daarbij op kwaliteit van de hulp gericht.

Kwaliteit

Alles is gericht op kwaliteit van de jeugdhulp vanuit het perspectief van jeugdigen en hun ouders, zegt de gemeente. Ook moet de nieuwe werkwijze de administratieve procedure verbeteren.

Voorafgaand aan de behandeling in de gemeenteraad is ‘intensief overleg geweest’ tussen Gert Jan Slump (GroenLinks) namens de gemeenteraad, wethouder Jeroen Brandes (PvdA, verantwoordelijk voor jeugdhulp) en ambtenaren, meldt GroenLinks nu.

 Familieplan

De nieuwe jeugdwet houdt in dat jeugdigen en hun ouders samen met familie, vrienden en anderen uit de omgeving een familiegroepsplan op te stellen. Daarin staat welke problemen de jeugdige of het gezin heeft, welke hulp nodig is, en wie die hulp geeft. “In onze regio is gekozen voor de uitwerking in de vorm van een perspectiefplan. Daarbij kunnen zij altijd ondersteuning inschakelen. Wij vonden het als Raad onverkort belangrijk dat zij daarbij volledige keuzevrijheid hebben”, zegt Slump.

Volgens Jeroen Brandes sluit de motie aan bij de ingezette Amstelveense praktijk. “Daarbij kan naast een jeugdhulpverlener uit het lokaal team ook gebruik gemaakt worden van ondersteuning door onafhankelijke ondersteuners”, zegt hij. “Het gaat overigens om inkoop van specialistische en hoogspecialistische jeugdhulp. Het perspectiefplan is leidend voor verdere jeugdhulp en bepaalt de kwaliteit daarvan in hoge mate.”

Keuzevrijheid bevorderen

In de door alle fracties mee ingediende motie wordt het college opgeroepen de keuzevrijheid te waarborgen en te bevorderen.

De motie roept het college ook op samen met de gemeenteraad (waarmee regelmatig gesprekken over jeugdhulp worden gevoerd) de komende tijd met jeugdigen en hun ouders te praten over de kwaliteit en de tevredenheid over deze nieuwe werkwijze. Waar nodig moet die werkwijze verder worden verbeterd, vindt GroenLinks.

 

Kinderburgemeester: neem mij serieus

VarvaraZij blijkt zaterdag (14 oktober) naar de landelijke dag voor kinderburgemeesters te zijn geweest in Delft, de Amstelveense Varvara Denisova, die hier die functie heeft.  Vorig jaar was de eerste editie in Aalsmeer. Stichting KinderrechtenNU heeft in samenwerking met de gemeente Delft, museum Prinsenhof en de Kindercorrespondent het initiatief genomen voor de tweede.

Kinderburgemeesters moeten niet alleen lintjes doorknippen, maar ook over serieuze dingen meepraten.  Daar is in Amstelveen overigens tot nu toe niets van gebleken, maar kennelijk is het ook een landelijk euvel.