Categorie: "Jeugd en jongeren"

Elsrijk krijgt eigen jeugdraad

stadsdorp-elsrijk-logo-smal[1]Stadsdorp Elsrijk gaat een eigen jeugdraad voor de wijk vormen, Wie tussen de 8 en 12 jaar is, kan zich daarvoor melden als hij of zij mee wil praten over de wijk.

Het belangrijkste doel van de Jeugdraad Elsrijk is aandacht te krijgen voor wat de jeugd in Elsrijk echt belangrijk vind, meldt het Stadsdorp. Om de gedachte te bestrijden dat er in de wijk Elsrijk alleen maar ouders en ouderen wonen. Onzin natuurlijk, vindt het stadsdorp.

Workshop 3D voor kinderen

3D printen - Rada 3D logo deel roodIn de bibliotheek aan het Stadsplein kunnen kinderen van 8 tot en met 14 jaar een workshop volgen over 3D design en 3D printen.

De bibliotheek organiseert die samen met Rada3D en wordt gehouden op maandag 21 augustus (11.00 tot 13.00 uur).

3D printspecialist Joury Galis van Rada3D leert kinderen tekenen in drie dimensies. Met behulp van een tekenprogramma op de computer maken zij een 3D-tekening en printen die vervolgens uit.

Deelnemers kunnen ook nog iets aan het ontwerp veranderen, want kunnen er ook thuis verder aan werken.

Prijs: €15,00 en voor bibliotheekpashouders: €10. Voor kaartjes gaat men naar www.debibliotheekamstelland.nl.

 

Expositie over kind in conflictgebied

Kind onder vuur in de bibliotheek (1)De reizende tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ is van vrijdag 4 tot en met woensdag 23 augustus te zien in de bibliotheek aan het Stadsplein. Met de expositie kunnen kinderen ervaren hoe het is op te groeien in conflictgebieden. Ook leren ze dat in een oorlog regels op het gebied van humanitair oorlogsrecht gelden. De tentoonstelling is ontwikkeld door het Rode Kruis en het Humanity House.

In ‘Kind onder Vuur’ maken leerlingen kennis met Farah, Vian, Angie en Otim, kinderen ‘onder vuur’. Zij waren gewone kinderen, maar kregen ineens te maken met oorlog. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest ’s nachts vluchten voor raketten op haar Syrische wijk. Angie in Colombia verloor haar been door een landmijn en Otim uit Oeganda trok als kleine jongen jarenlang door de jungle.

Cobra Museum: gedichtenwedstrijd voor kinderen

Dichtende Cobra kunstenaars

Dichtende Cobra kunstenaars

Veel poëzie de komende maanden in Amstelveen. Behalve de gedichtenwedstrijd ter gelegenheid van de fusie van drie culturele instellingen (Volksuniversiteit, Kunstuitleen en Muziek- en Dansschool), organiseert ook het Cobra Museum er één. Die laatste is er voor kinderen tussen 6 en 12 jaar en mlet over ‘vrijheid’ gaan. De jeugdige dichters moeten uitleggen wat die voor hen betekent.

Het wordt een ‘radicale gedichten battle’, meldt het museum. Op de laatste dag van de tentoonstelling Radicale Sociale Animale Talen wordt de prijs uitgereikt aan het mooiste gedicht, gekozen uit 5 nominaties. Alle genomineerden mogen hun gedicht voordragen als ze durven, anders doet een echte dichter dat voor hen. De winnaar krijgt honderd euro.

De gedichten moeten voor 17 september worden ingeleverd. Dat kan via een mailt naar [email protected] of per post naar Sandbergplein 1 1181ZX in Amstelveen (het museum dus).

Weer dreunende Dekmantel in A’damse Bos

imagesOndanks klachten van omwonenden bij vorige edities krijgt komend weekend weer het Dekmantel Festival zijn beslag in het Amsterdamse Bos. Voor de vijfde keer wordt het gehouden op het zogenoemde Land van Bosse, van vrijdag 4 tot en met zondag 6 augustus.

Drie dagen gedreun voor sommige omwonenden, feest bezoekers, die bij duizenden uit tal van landen naar het Bos komen. De gemeente heeft er weer vergunning voor gegeven en met kan er klanten over bijvoorbeeld geluidshinder kwijt bij [email protected]

Ons Vakantiekamp bestaat 70 jaar

imag0015-800x600Als jonge verslaggever was het een van mijn eerste verslagen: In het toen nog bestaande – nieuw weer leven ingeblazen – Openluchttheater werden de Amstelveense vakantiekampen officieel geopend. Het waren er toen drie, maar daarvan is alleen Ons Vakantiekamp nog over. Het bestaat nu zeventig jaar, jubileert dus en wordt gehouden bij het voetbalcomplex van VV Amstelveen, begreep ik. Vrijdag om 14.00 uur startte daar een groots jubileumfeest. Ik las het in de krant, want het medium dat ik nu redigeer is digitaal en blijkbaar te modern voor de stichting Ons Vakantiekamp, zodat ik er niks van wist.

Maar maandag werd, net als toen ik jong was, het kamp voor zo‘n 300 kinderen weer geopend. En clown Hoki Poki, vader van RTV Amstelveen-eindredacteur Ernst Jan Wilhelmis, was voor de 50ste keer bij het feest. Logisch dat ik een item over dat vakantiekamp ook op de lokale tv zag.

Weer zomer-schilderen voor kinderen

20150812Zomerschid.3 021Er is weer ‘ Zomerschilderen’  voor kinderen op Buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord 55. Het gaat dan om kinderen van 7 tot en met 12 jaar.

Het zal plaatsvinden op 23, 26 en 30 augustus en 2 september van 12 tot 16 uur onder de enthousiaste leiding van Marianne Wagemaker, die steeds nieuwe ideeën heeft. Er wordt geschilderd en geknutseld. Op zondag 3 september om 15 uur wordt al het werk tentoongesteld.

Raad laat effect jeugdbeleid onderzoeken

GemeentehuisHeeft het gemeentelijke jongerenbeleid eigenlijk wel voldoende effect of kan de gemeenteraad het verbeteren? De rekenkamercommissie uit de raad gaat dat onderzoeken.

Sinds januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdzorg en de jeugdhulp. De gemeenteraad moet dus controleren of dat wel goed gebeurt.

De gemeente wil dat kinderen gezond en veilig opgroeien en zich maximaal ontwikkelen en ontplooien. En verder )komt het woord weer) de ‘zelfredzaamheid en zelfstandigheid van ouders / opvoeders en kinderen versterken’, laat zij weten. Verder zet zij zich naar eigen zeggen in om het met een andere term standaard aangegeven aspect van haar beleid te verwoorden: ‘het versterken van de sociale samenhang’ om zo ‘de informele ondersteuning vanuit het sociale netwerk te vergroten’.

Workshop voor speurneuzen in bieb

BibliotheekDe Spannende Boeken weken komen er weer aan en dat vraagt volgens Bibliotheken Amstelland om een spannende workshop.

De workshop ‘Mad Science: wetenschap voor detectives’ wordt zaterdag 10 juni van 15:30 tot 16.30 uur gerhouden in bibliotheek Amstelveen Westwijk.

Geschikt voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. Deelname kost € 10 en voor bibliotheekleden €7,50. Een kaartje kopen kan via www.debibliotheekamstelland.nl of in de bibliotheek zelf.

Kinderen die later bij de politie of recherche willen werken, geeft Mad Science alvast wat handvatten om een goede speurneus te worden, zegt de bieb. Ze leren vingerafdrukken bestuderen, onbekende poeders die bij verdachten zijn gevonden te onderzoeken en tandafdrukken van verdachten te nemen. Met een duidelijk profiel van de dader is men een grote hulp voor de recherche, meent de bieb.

Workshops voor kinderen over wetenschap

MagnetismeHet lijkt wel magie, zoals een magneet aan sommige voorwerpen kan blijven hangen of er naartoe trekt, terwijl hij andere gewoon weg lijkt te duwen. Speciaal voor kleuters is er een workshop over op woensdag 24 mei (15:30 tot 16.15 uur ): Mad Science, Magneetmysterie. Die wordt gehouden in de bibliotheek aan het Stadsplein en is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 6 jaar. Deelname kost € 7,50. Om iedereen alles zelf te laten doen is het aantal plaatsen beperkt, dus men doet er goed aan er snel bij te zijn.

In de workshop gaan de kinderen dus zelf met de kracht van magneten aan de slag. Zij maken kennis met aantrekken en afstoten, de eigenschappen van een magneet. Deelnemers onderzoeken welke voorwerpen er zijn die worden aangetrokken door de magneet en leren dat niet alleen de Aarde een Noordpool en een Zuidpool heeft, maar elke magneet ook. Zo maken kinderen op eenvoudige wijze kennis met dit natuurkundige fenomeen.