Categorie: "Jeugd en jongeren"

Sportkampen in De Meent in alle vakanties

IMG_4488 (1)Het Nationaal Bureau Sport Stimulering organiseert onder de noemer Sportivun tijdens de vakanties Sportkampen in Amstelveen voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar. Behalve sporten ligt daar de nadruk op plezier en vriendjes maken. Tijdens die vakanties kunnen de ouders door blijven werken. De ‘kampen’ worden gehouden de sporthal in De Meent aan Orion 3.

In de sportkampen – tijdens mei-, zomer- en herfstvakantie – wordt gedaan aan knotshockey, bunkertrefbal, handbal, bubbelvoetbal en er is ook een springkussen. Elke dag begint om 09:00 en eindigt om 17:00. De kampen zijn voor kinderen van 4-6 en 7-10 jaar. In de zomervakantie kan gekozen worden tussen drie of vijf dagen kamp, in de andere vakanties duren de kampen drie dagen. Kosten voor drie dagen kamp €99 en voor vijf €165.

Vijftig scouts uit Noord-Holland naar jamboree (USA)

downloadVijftig scouts uit Noord-Holland gaan volgend jaar naar Amerika om deel te nemen aan de World Scout Jamboree, het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar wordt georganiseerd. Er komen ruim 40.000 scouts uit 150 verschillende landen samen voor een onvergetelijke ervaring.

In totaal gaan er bijna 700 jeugddeelnemers uit Nederland naar Amerika voor de World Scout Jamboree, samen met 450 vrijwilligers. Alle jeugddeelnemers zijn ingedeeld in 19 troepen. Elke troep heeft een eigen naam en logo en bestaat uit ongeveer 36 scouts en 4 begeleidende stafleden.

Muziek voor jongeren bij hun hangplek

DSC_1353 JOPVanaf 1 maart kunnen jongeren bij de Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) aan de Zetterij luisteren naar hun favoriete muziek. Via een bluetooth verbinding kunnen zij hun mobiele telefoon of tablet aansluiten op speakers. Sensoren in de omgeving meten het volume. Als de muziek te hard staat, gaan de speakers automatisch uit.

De JOP is in overleg met jeugd, gemeentelijk jongerenwerk en omgeving gerealiseerd, zegt wethouder Jeugd Jeroen Brandes (PvdA, links op de foto). Het is de eerste JOP in Amstelveen waar muziek gestreamd kan worden. Brandes: “Het is een pilot. We gaan uit van de volwassenheid van de jeugd in Amstelveen. We gunnen hen een plezierige plek zolang deze anderen niet onnodig of langdurig hindert. De komende periode gaan we samen met de Lions en jongerenwerk bekijken hoe we de Jongeren Ontmoetings Plekken nog aantrekkelijker kunnen maken”.

Wetenschappelijke workshops voor kinderen

Picture of children on computer set on white backgroundBij diverse vestigingen van Bibliotheek Amstelland worden voor kinderen van 4 tot en met 14 jaar in de voorjaarsvakantie workshops Mad Science gehouden, uitdagende en educatieve evenementen over (digitale( techniek en wetenschap. Het gaat om leren, maken, ontdekken en uitvinden.

De bibliotheek start de week op maandag 26 februari van 11.15 tot 12.00 uur in Bibliotheek Stadsplein met Mad Science: IJzige avonturen (leeftijd 4 t/m 6 jaar). Op dinsdag 27 februari van 10.00 tot 11.00 uur wordt in Bibliotheek Uithoorn de Mad Science met Leven in de ruimte (leeftijd 6 t/m 12 jaar) gehouden. Woensdag 28 februari is er van 11.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Westwijk Mad Science: Chemische reacties (leeftijd 6 t/m 12 jaar). En de week wordt afgesloten op donderdag 1 maart. Van 10.00 tot 12.00 uur of van 13.00 tot 15.00 kunnen kinderen van 6 t/m 14 jaar dan terecht in bibliotheek Stadsplein om hun eigen sticker te ontwerpen en uit te snijden met de vinylsnijder in het MaakLAB. Deze workshop is in samenwerking met Waag Society opgezet.

Kinderworkshop Walasse Ting in museum J.v.d.Togt

Kinderworkshop Walasse Ting in Museum Jan van der Togt - Foto Jeroen KuysIn Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat 50 wordt zondag 18 februari (11.00 uur) een workshop voor kinderen van 6 – 12 jaar gehouden, wegens de expositie van werken van Walasse Ting. Thema: Kunst in Kleur.

De tentoonstelling Chinees-Amerikaanse kunstenaar Walasse Ting (1928-2010) duurt tot en met 15 april en betreft de werken die hij maakte in de periode dat hij in Amsterdam woonde en werkte. Zij kenmerken zich door kleurrijke, vaak symbolische beelden van onder andere vrouwen, bloemen en dieren (pagegaaien).

Huis voor jongerenwerkers geopend

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Wethouder Jeugd Jeroen Brandes (PvdA) overhandigde vorige week officieel de sleutel van Parlevinker 15 aan gemeentelijke jongerenwerkers.  Van daaruit verrichten zij nu hun werk. Jongeren kunnen er niet terecht voor grootschalige activiteiten. Wel voor een persoonlijk gesprek of individuele begeleiding.

Het is dus geen jongerencentrum. Brandes wijst er op dat de jongerenwerkers het pand helemaal zelf hebben opgeknapt. “Vanuit het pand trekken de jongerenwerkers dagelijks de stad in om met jongeren in contact te komen en hun werk te doen”, zegt hij. “Ook organiseren ze op tal van plekken in Amstelveen activiteiten”.

Het jongerenwerk van de gemeente richt zich vooral op jongeren tussen de 10 en 23 jaar. Het  biedt individuele begeleiding aan jongeren met onder meer problemen thuis, opleiding, geld, dagbesteding, justitie, huisvesting, verslaving of vrienden.

Jongeren kunnen ook bij Jongerenwerk terecht, als ze leuke ideeën hebben voor een activiteit en hulp nodig hebben om ze uit te voeren. Contactleggen met het jongerenwerk kan via [email protected] of (020) 540 49 11. Zie voor meer informatie www.amstelveen.nl/jongerenwerk of check Jongerenwerk Amstelveen op facebook of instagram jongerenwerk_amstelveen.

 

 

 

 

Mama Café over speelgoed

Mama CaféGerard Krijger komt vrijdag 2 februari (10.00 uur) in het zogenoemde Mama Café vertellen over speelgoed voor peuters. Hij is de stuwende kracht achter het bedrijf Qukel, dat speelgoed zegt te hebben ontwikkeld op basis van de ontwikkeling van het kind én dat speciaal is voor vaders om te spelen met hun kroost.

Vaders spelen volgens Krijger anders met hun kroost dan moeders en willen dollen met hun kinderen, knuffelen en samen gek doen. Van een slaapdoekje voor de allerjongsten tot een kleurenvanger voor de iets oudere kindjes.

De speeltjes sluiten bovendien aan bij de ontwikkelfasen van een kind. Geen vastomlijnde strakke regels die voor alle kinderen hetzelfde zijn. Het zijn slechts indicatoren en volgens Krijger gebaseerd op wetenschappelijk werk van onder andere ontwikkelpsycholoog Ewald Vervaet.

Documentaire over prestatiedruk jongeren bij bieb

Campagnebeeld incl tekst-kleinerVeel jongeren schijnen nu last te hebben van zogenoemde ‘prestatiedruk’ en daarover gaat zondag 28 januari (11.30 0 12.30 uur) het Kenniscafé van de bibliotheek aan het Stadsplein.

Prestatiedruk is de druk die mensen voelen om te presteren. Die komt tegenwoordig veel voor onder jongeren, weet de bieb. In het kenniscafé wordt de documentaire ‘Stress to impress’ vertoond. Aansluitend kan men in gesprek gaan met documentairemaakster Sanne Kooiman. Centraal staat de vraag: wanneer wordt prestatiedruk ongezond?

Een deadline halen op het werk, de beste cijfers halen op school, vaak naar de sportschool en nog even een perfecte post op sociale media zetten. Worden als belagers genoemd. En het lijkt die jongeren maar niet te lukken de goeddeels door henzelf veroorzaakte druk te doen verminderen. “In het streven naar het perfecte plaatje stellen veel jongeren hoge eisen aan zichzelf”, meldt Kooiman. Acht van de tien jongeren in Nederland zeggen prestatiedruk te ervaren, die kan leiden tot psychische klachten, zoals stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en burn-out.

Kinderen leren schilderen in ‘talentenklas’

kinderen aan schilderenDe Volksuniversiteit aan het Stadsplein start voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar een zogenoemde ‘ talentenklas’.  Docente is Annefie van Itterzon, bekend geworden door haar internationale collectie kindertekeningen en het coachen van jong schildertalent. De cursus start op dinsdag 16 januari (16.00 tot 18.00 uur) en bestaat uit tien lessen van twee uur. De kosten bedragen € 145.

Het gaat volgens Van Itterzon om kinderen die echt van tekenen houden. “Tegen hen zeg ik: Stroop je mouwen op en neem plaats achter een echte schildersezel in het ruime lichte atelier van de Volksuniversiteit.” Het wordt volgens haar een inspirerende ontdekkingsreis naar het tekenen en schilderen van allerlei soorten dieren, weelderige bloemen en dito bomen.  Zo ontdekken kinderen hoe kennis over de natuur helpt bij het maken van levendige kunstwerken.

Weer ‘Speelstuif’ in De Meent

speelstuifEr komt weer een zogenoemde Speelstuif in De Meent (Orion 3). Dat gebeurt op zaterdag 10 en zondag 11 februari (van 10:00 tot 16:00 uur). De ‘super speelstuif’ is bestemd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

De kaarten kosten € 6,50 per dag in de voorverkoop, die op dinsdag 9 januari begint. Men kan kaartjes kopen aan de balie in de Meent. Op de dag zelf kosten de kaarten € 7,00 per dag, zolang de voorraad strekt.

Kinderen met een Amstelveenpas kunnen gratis een kaartje krijgen voor een van beide dagen. Zij moeten daarom niet vergeten hun kaartje bijtijds op te halen in de voorverkoop.