Documentaire over prestatiedruk jongeren bij bieb

Veel jongeren schijnen nu last te hebben van zogenoemde ‘prestatiedruk’ en daarover gaat zondag 28 januari (11.30 0 12.30 uur) het Kenniscafé van de bibliotheek aan het Stadsplein.

Prestatiedruk is de druk die mensen voelen om te presteren. Die komt tegenwoordig veel voor onder jongeren, weet de bieb. In het kenniscafé wordt de documentaire ‘Stress to impress’ vertoond. Aansluitend kan men in gesprek gaan met documentairemaakster Sanne Kooiman. Centraal staat de vraag: wanneer wordt prestatiedruk ongezond?

Een deadline halen op het werk, de beste cijfers halen op school, vaak naar de sportschool en nog even een perfecte post op sociale media zetten. Worden als belagers genoemd. En het lijkt die jongeren maar niet te lukken de goeddeels door henzelf veroorzaakte druk te doen verminderen. “In het streven naar het perfecte plaatje stellen veel jongeren hoge eisen aan zichzelf”, meldt Kooiman. Acht van de tien jongeren in Nederland zeggen prestatiedruk te ervaren, die kan leiden tot psychische klachten, zoals stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en burn-out.

Stress to impress

In de documentaire Stress to impress onderzoeken millenials Sanne (23), Tom (22) en Alain (25) prestatiedruk in hun generatie. Het probleem ‘prestatiedruk’ wordt onder de loep genomen en de kijker aan het denken gezet, óók over zijn eigen gedrag.

Stress to impress is het tweede grote project van de jonge documentairemaakster Sanne Kooiman. Haar eerste documentaire To My Loved Ones ging over depressie. Door Sanne’s eigenzinnige documentaire stijl is haar werk populair bij jongeren en is ze veel te zien in de media om over haar projecten te praten.

Toegangsprijs voor bibliotheekleden is €4,50. Niet-leden betalen €9. Lid worden kan sinds 2018 per maand en kost €3,90.

 

Lees ook:Stress en de rol van psychische klachten
Lees ook:Lezing over vaak zweverige zelfhulpboeken
Lees ook:SP start verkiezingscampagne met documentaire
Lees ook:‘Stress-workshop’ in bibliotheek
Lees ook:Van Zijderveld verliest ook laatste wedstrijd seizoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.