Categorie: "Lokale Omroep"

GroenLinks wil RTVA helpen

Stieneke Kruijer (links) en Ilika Polderman

Stieneke Kruijer (links) en Ilika Polderman

GroenLinks wil de lokale zender RTV Amstelveen helpen. Dat kan volgens die omroep alleen met meer geld van de gemeente. Omdat het niet kwam, is hoofdredacteur Jan van Galen opgestapt. Daarover maakt GroenLinks zich zorgen. Zij wil van B&W weten of dat vertrek invloed heeft op de bestaande programmering.

Door geldgebrek verkeert RTVA al langere tijd in een onzekere positie, zeggen Ilika Polderman en Stieneke Kruijer van GroenLinks. In de gemeenteraad komt een discussie over lokale journalistiek na de verkiezingen, maar aanleiding daarvoor was alleen de klacht van RTVA over geldgebrek. Het ziet er dus naar uit dat de gemeente onder lokale journalistiek voornamelijk de lokale (tv- en iets minder radio) zender verstaat.

Hoofdredacteur RTVA stapt alweer op

vlcsnap-2017-09-21-15h21m14s280Er moet meer geld komen van de gemeente. Nadat het al jarenlang heeft geklonken uit de studio van de lokale zender RTV Amstelveen, stapt nu hoofdredacteur Jan van Galen (64) binnen een jaar na zijn aantreden op uit onvrede omdat het niet komt.

B&W lieten onlangs in een brief aan het station weten dat er eerst een brede enquête over kijk-, luister- en leesgedrag van de inwoners moet komen. Overigens werd Van Galen hoofdredacteur onder het nu gevoerde gemeentelijke subsidiebeleid. Volgens toenmalig voorzitter Pieter Monkelbaan zou die, wetend hoe de vlag er financieel voorstond, zelf via provisie van gesponsorde programma’s voor zijn inkomen zorgen. Dat is kennelijk niet goed gelukt.

Henk Bleekemolen nieuwe voorzitter RTVA

Henk BleekemolenPieter Monkelbaan is voorzitter af bij de lokale omroep. Vier jaar lang vormde hij met alleen voormalig directeur van het Sportbedrijf Dirk Landsaat het bestuur van de stichting. Enige tijd geleden werd dat uitgebreid.

De functie van voorzitter wordt nu overgenomen door Henk Bleekemolen, die sinds maart 2017 bestuurslid is. Volgens de stichting besloot het bestuur daar unaniem toe en trekt Pieter Monkelbaan zich om persoonlijke redenen daaruit op 22 mei terug.

Het bestuur meldt de heer Monkelbaan veel dank te zijn verschuldigd voor de wijze waarop hij ‘gedurende een viertal jaren in voor de omroep bepaald niet eenvoudige omstandigheden’ het voorzitterschap heeft vervuld.

Bleekemolen woont sinds zeven jaar in Amstelveen en maakt hier deel uit van het ombudsteam van de PvdA. Hij was naar eigen zeggen lang slapend lidvan die partij, maar werd actief naar aanleiding van de opkomst van Geert Wilders’ PVV. “Met een grote partij links van het midden kun je daar tegenwicht aan bieden en ook op andere terreinen wat bereiken”, zei hij eerder, kennelijk de verkiezingsuitslag van zijn partij niet voorziende.

Weer € 25.000 naar RTV Amstelveen

Robert Zuidbroek

Robert Zuidbroek

Opnieuw krijgt de lokale omroep RTV Amstelveen van de gemeente geld. Unaniem besloot de gemeenteraad woensdagavond € 25.000 uit de algemene reserve te halen om stageplekken veilig te stellen. Dat gebeurde via een motie van D66-raadslid Robert Zuidbroek.

De motie was mede ingediend door VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Ouderencombinatie (OCA). De 25 mille komt bovenop de subsidie van € 82.000 aan RTVA en de gemeenteraad is blijkbaar bereid verder te gaan met steun aan de zender. Aan het college van B&W is gevraagd te regie te nemen om inzichtelijk te krijgen “hoe de organisatie redelijkerwijs” financieel rond kan komen. Daarover moeten B&W in het najaar rapporteren en intussen aan RTVA vragen met een bedrijfsplan te komen, ‘inclusief financiële raming’.

Een werkgroep wil helpen RTVA weer ‘op koers’ te krijgen, maar de omroep heeft nu geld nodig om enkele stagiairs te houden bij het ‘leer-/werkbedrijf’. Het station kan volgens de motie alleen functioneren als de politieke wil er is om te hulp te komen.

BV Amstelveen en de nieuwe apartheid Zuid-Afrika

Huissen (Links) en Hollander.. Foto: amstelveenweb.com

Huissen (Links) en Hollander.. Foto: amstelveenweb.com

‘Mensen maken Amstelveen’ mag dan het motto van zowel burgemeester Mirjam van ’t Veld als lokale talkshow BV Amstelveen zijn, het moet beslist geen instituut worden, zoals Frank Huissen het in de derde editie van die show maandag noemde. Het moet juist niet weer een aan allerlei regels gebonden apparaat  worden, maar een beweging van alle burgers in alle lagen van de bevolking, zei Van ’t Veld. Intussen bleef het publiek bij de talkshow in Grand Café ‘Oude Dorp’ weer – net als bij de vorige edities – weer bestaan uit het vaste kringetje (ex) raadsleden, ambtenaren, bestuurders van een paar organisaties etc.

Van ’t Veld wil kennelijk ook buiten die vaste kring van min of meer bekende Amstelveners kijken. Zij repte over een vrouw met wie zij in een van de heemparken in gesprek raakte en die pas na tien minuten besefte dat de burgemeester tegenover haar stond. “Maar dat doet er niet toe”, vindt Van ’t Veld, die haar functie zegt te gebruiken om met talloze mensen in contact te komen. “Ik heb nooit foto’s op mijn kamer gehad van grote mensen die ik bewonderde”, zei ze. Haar helden zijn gewone mensen die de samenleving kleur geven. Er wordt aan een soort sociaal manifest gewerkt, om daarvan te getuigen. Tijdens de talkshow werd ook een elektronische website gelanceerd waarop mensen hun verhalen kwijt kunnen. Onder meer om de historie van de stad levend te houden. mensenmakenamstelveen.nl

RTVA-bestuur van 2 naar 5 Bekende AV-ers

logo rtvaEen week geleden blijkt het bestuur van de lokale omroep RTV Amstelveen (RTVA) te zijn uitgebreid met drie nieuwe bestuursleden, overigens tot het kringentje van bekende Amstelveners behoren. Tot nu toe bestond het bestuur uit twee leden, Pieter E. Monkelbaan en Dirk Landsaat, voormalig directeur van het Sportbedrijf. Daar komen nu voorzitter Hans Steenvoorden van Stadsdorp Elsrijk en het Openluchttheater, de onvermijdelijke Joop Siemers (actief in tal van lokale evenementen, zoals Jazz in het Dorp en talkshow BV Amstelveen, voormalig VVD-raadslid) en Henk Bleekemolen bij.

Steenvoorden neemt als penningmeester de rol over van Dirk Landsaat, die het beheer van de financiën van RTVA ruim een jaar ad interim waarnam. Hij is volgens RTVA ‘ondernemend socioloog’. Siemers gaat zich bezig houden met verkoop van reclame, commercie en promotie. Hij is ook bestuurslid van tal van andere verschillende organisaties, zoals voorzitter van de Vrijwilligerscentrale Amstelland en secretaris van Vereniging van Oud-raadsleden (VORA). Bij BV Amstelveen fungeert hij als hoofdredacteur.

Lokale talkshow uit Oude Dorp

Frans Huissen

Frans Huissen

Onder de titel ‘BV Amstelveen’ start in Grand Café ’t Oude Dorp aan de Dorpsstraat 104 maandag 23 januari (17.00 tot 19.00 uur) een lokale maandelijkse talkshow. Die gaat voornamelijk over ‘sociale’ bedrijven, meldt de redactie. Onduidelijk is of het programma alleen op YouTube komt (https://www.youtube.com/watch?v=Oi0zKFtXK8A&t=2s) of ook via RTVAmstelveen op televisie wordt uitgezonden.

De presentatie komt in handen van de onvermijdelijke Stadsdichter Matthijs den Hollander, die zich voornamelijk als plaatselijk performer beweegt, Joop Siemers (hoofdredacteur) en / of directeur (sinds 2013) Frans Huissen van de Vrijwilligers Centrale Amstelland, die er als spreker over onder meer ‘zelfredzaamheid’ ook bij klust bij de Speakers Academy.

Het thema van de talkshow, waarvan de redactie buiten de twee presentatoren bestaat uit columniste Geertje Visser en Joop Siemers (hoofdredacteur), is ‘Mensen maken Amstelveen’.

RTVA-hoofdredacteur moet zelf sponsors zoeken

Jan van Galen

Jan van Galen

De nieuwe hoofdredacteur van de lokale omroep RTVAmstelveen, Jan van Galen (63), krijgt geen salaris, maar zijn inkomsten bestaan uit provisie van (nieuwe) gesponsorde programma’s. Hoewel voorzitter Pieter Monkelbaan consistent niet reageert op vragen van amstelveen.blog.nl, blijkt dat nu uit andere bronnen.

Monkelbaan, die samen met Dirk Landsaat (voormalig directeur van het Sportbedrijf) het bestuur van de omroep vormt, stuurde wel een persbericht over de aanstelling van de nieuwe hoofdredacteur, maar bleef onbereikbaar voor vragen over de salariëring. Die lagen voor de hand, omdat RTVA een jaar geleden nog meldde zonder extra gemeentelijke subsidie van € 170.000 vrijwel failliet te zijn. De omroep had ook een huurschuld van € 22.000 bij de gemeente, maar mocht die in de vorm van films in nature voldoen. De gemeente kwam met een motie over lokale journalistiek, maar doelde daarmee vrijwel uitsluitend op de plaatselijke televisie.

Jan van Galen hoofdredacteur ‘Arme’ lokale omroep

downloadRTVAmstelveen heeft een nieuwe hoofdredacteur. Jan van Galen volgt per 1 november Ernst Jan Wilhelmis op, die de functie ad interim heeft bekleed. Hij is de eindredacteur van de lokale omroep. Onduidelijk is of en hoeveel Van Galen, die een langdurige journalistieke ervaring heeft, voor zijn werk betaald krijgt. De vorige hoofdredacteur Bert Kruizenga, die maar één dag per week werkte, moest worden ontslagen wegens geldgebrek.

RTVA vroeg naast de bestaande subsidie van de gemeente € 170.000 extra, die zij niet kreeg. Daarnaast had de omroep een huurschuld van € 22.000 bij de gemeente, die in natura (met filmpjes) wordt betaald. RTVA liet geen kans onbenut om te melden dat het water tot de lippen stond en haar voortbestaan werd bedreigd als er geen geld op tafel zou komen.

Geen gefuseerde streekomroep

logo rtvaEen fusie van de lokale omroepen in Amstelveen, Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel – waardoor een streekomroep zou ontstaan – zit er voorlopig niet in. Wel willen de vijf intensief samenwerken, maar dat deden zij al, meldt het bestuur van RTV Amstelveen.

De omroepen willen zich evenwel alle vooral op hun eigen dorp of stad blijven richten. En zij vrezen dat veel vrijwilligers en luisteraars / kijkers af zouden haken als er een grotere streekomroep zou komen. Maar volgens RTVA, waarvan het bestuur onlangs met de andere omroepen in de omgeving sprak, wordt de samenwerking nu beter. Samengaan nee, samenwerken ja, zou de conclusie zijn geweest.

De samenwerking betreft dan onder meer opleiden van medewerkers en het delen van ook voor andere collega-omroepen interessante programma’s, zoals over Schiphol. Volgens voorzitter Pieter Monkelbaan van RTVA zit er veel kwaliteit in de lokale omroepen in Amstelland en de Meerlanden.