Categorie: "Lokale Omroep"

Veeningen houdt vast aan onderzoek media in mei

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

SP-raadslid Marina Casadei noemde het financieel aan het infuus bungelen van de lokale zender RTV Amstelveen. De bestuursleden gebruikten andere woorden als insprekers, maar die kwamen woensdag bij de raadscommissie Burgers & Samenleving (BS) eigenlijk op hetzelfde neer.

De lokale omroep wordt gevormd door televisie, internet en sociale media bleek opnieuw. Radio, toch altijd nog een heel snel medium, is een ondergeschoven kind. Nieuw is dat niet. Een paar jaar geleden meldde de door RTV Amstelveen ingeschakelde onderzoeker Erik van Zwam al het volgende: “Radio is het stiefkind in bereikcijfers. Luisteraars zijn er weinig tot zeer weinig. De radiomedewerkers geven ruiterlijk toe dat dit slecht is en dat zij daar hun hobby uitoefenen. Samenhang is er tussen televisienieuws en -programma’s, de internetsite en sociale media, maar niet met de radio. Dit euvel is ook terug te zien in de organisatie. Radio doet niet of nauwelijks aan nieuws. Het is vooral plaatjes draaien. Radiomakers hebben hun eigen eilandjes los van de rest van RTVA. De lokale omroep Amstelveen is eigenlijk niet meer dan een faciliteerder voor radio hobby’s.”

Geen Serious Kerst, actie voor boodschappenbus bij RTVA

logo rtvaNiet een voorportaal van Serious Request, onder de naam Serious Kerst, is dit jaar de actie van RTV Amstelveen. Na twee edities daarvan houdt de lokale omroep dat voor gezien. De omroep zond de laatste keer uit via een glazen huis in het Stadshart, maar kreeg daar vrijwel geen publiek op de been, dat zich enigermate zou kunnen meten met de glazen kooi van de 3FM disc jockeys. Naar die landelijke actie ging het in Amstelveen via bijdragen voor gedraaide plaatjes opgehaalde geld.

Maar nu kiest RTVA voor een actie in de Annekerk, sinds kort omgedoopt tot cultureel en maatschappelijk ontmoetingscentrum ‘Anna’, op initiatief van o.m. de lokale brouwerij De Naekte Brouwers. Vandaar wordt uitgezonden en de opbrengst gaat naar de BoodschappenPlusBus, meldde de omroep gisteravond. ‘s Morgens zou het lokale doel nog niet bekend zijn.  Het geld is bestemd voor een nieuwe bus, want de nu gebruikte bussen zijn zeven jaar oud en dragen de sporen van intensief gebruik en diverse (vrijwillige) chauffeurs. De bussen brengen slecht ter been zijnde ouderen en gehandicapten naar winkelcentra waar zij boodschappen kunnen doen.

“Omdat we nu ná kerst gaan zitten, was Serious Kerst niet meer van toepassing”, zegt waarnemend hoofdredacteur Ernst Jan Wilhemis. “Daarbij zou de toevoeging Serious teveel associatie oproepen met Serious Request van 3FM.”

Talkshow BV A’veen verhuist naar P60

Presentatoren: Huissen (Links) en Hollander.. Foto: amstelveenweb.com

Presentatoren: Huissen (Links) en Hollander.. Foto: amstelveenweb.com

Niet langer wordt de talkshow BV Amstelveen (tegenwoordig kennelijk BV Amstlvn) gehouden in Grand Café ’t Oude Dorp, maar het nieuwe seizoen start in P60 aan het Stadsplein op maandag 30 oktober (17.30 uur).

Het is de zevende editie. Onder het motto ‘the sky is not the limit’ komt onder meer waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn aan het woord. Verder zijn ondernemer van het jaar in Noord-Holland Ger Loogman, beginnend ondernemer Falco Loogman en Steven Bouman van Elzo Prenger te gast. En ook komen pianist Martin Oei en kinderburgemeester Varvara Denisova langs.

Twitter @BVAmstelveen. Facebook BV Amstelveen

 

GroenLinks wil RTVA helpen

Stieneke Kruijer (links) en Ilika Polderman

Stieneke Kruijer (links) en Ilika Polderman

GroenLinks wil de lokale zender RTV Amstelveen helpen. Dat kan volgens die omroep alleen met meer geld van de gemeente. Omdat het niet kwam, is hoofdredacteur Jan van Galen opgestapt. Daarover maakt GroenLinks zich zorgen. Zij wil van B&W weten of dat vertrek invloed heeft op de bestaande programmering.

Door geldgebrek verkeert RTVA al langere tijd in een onzekere positie, zeggen Ilika Polderman en Stieneke Kruijer van GroenLinks. In de gemeenteraad komt een discussie over lokale journalistiek na de verkiezingen, maar aanleiding daarvoor was alleen de klacht van RTVA over geldgebrek. Het ziet er dus naar uit dat de gemeente onder lokale journalistiek voornamelijk de lokale (tv- en iets minder radio) zender verstaat.

Hoofdredacteur RTVA stapt alweer op

vlcsnap-2017-09-21-15h21m14s280Er moet meer geld komen van de gemeente. Nadat het al jarenlang heeft geklonken uit de studio van de lokale zender RTV Amstelveen, stapt nu hoofdredacteur Jan van Galen (64) binnen een jaar na zijn aantreden op uit onvrede omdat het niet komt.

B&W lieten onlangs in een brief aan het station weten dat er eerst een brede enquête over kijk-, luister- en leesgedrag van de inwoners moet komen. Overigens werd Van Galen hoofdredacteur onder het nu gevoerde gemeentelijke subsidiebeleid. Volgens toenmalig voorzitter Pieter Monkelbaan zou die, wetend hoe de vlag er financieel voorstond, zelf via provisie van gesponsorde programma’s voor zijn inkomen zorgen. Dat is kennelijk niet goed gelukt.

Henk Bleekemolen nieuwe voorzitter RTVA

Henk BleekemolenPieter Monkelbaan is voorzitter af bij de lokale omroep. Vier jaar lang vormde hij met alleen voormalig directeur van het Sportbedrijf Dirk Landsaat het bestuur van de stichting. Enige tijd geleden werd dat uitgebreid.

De functie van voorzitter wordt nu overgenomen door Henk Bleekemolen, die sinds maart 2017 bestuurslid is. Volgens de stichting besloot het bestuur daar unaniem toe en trekt Pieter Monkelbaan zich om persoonlijke redenen daaruit op 22 mei terug.

Het bestuur meldt de heer Monkelbaan veel dank te zijn verschuldigd voor de wijze waarop hij ‘gedurende een viertal jaren in voor de omroep bepaald niet eenvoudige omstandigheden’ het voorzitterschap heeft vervuld.

Bleekemolen woont sinds zeven jaar in Amstelveen en maakt hier deel uit van het ombudsteam van de PvdA. Hij was naar eigen zeggen lang slapend lidvan die partij, maar werd actief naar aanleiding van de opkomst van Geert Wilders’ PVV. “Met een grote partij links van het midden kun je daar tegenwicht aan bieden en ook op andere terreinen wat bereiken”, zei hij eerder, kennelijk de verkiezingsuitslag van zijn partij niet voorziende.

Weer € 25.000 naar RTV Amstelveen

Robert Zuidbroek

Robert Zuidbroek

Opnieuw krijgt de lokale omroep RTV Amstelveen van de gemeente geld. Unaniem besloot de gemeenteraad woensdagavond € 25.000 uit de algemene reserve te halen om stageplekken veilig te stellen. Dat gebeurde via een motie van D66-raadslid Robert Zuidbroek.

De motie was mede ingediend door VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Ouderencombinatie (OCA). De 25 mille komt bovenop de subsidie van € 82.000 aan RTVA en de gemeenteraad is blijkbaar bereid verder te gaan met steun aan de zender. Aan het college van B&W is gevraagd te regie te nemen om inzichtelijk te krijgen “hoe de organisatie redelijkerwijs” financieel rond kan komen. Daarover moeten B&W in het najaar rapporteren en intussen aan RTVA vragen met een bedrijfsplan te komen, ‘inclusief financiële raming’.

Een werkgroep wil helpen RTVA weer ‘op koers’ te krijgen, maar de omroep heeft nu geld nodig om enkele stagiairs te houden bij het ‘leer-/werkbedrijf’. Het station kan volgens de motie alleen functioneren als de politieke wil er is om te hulp te komen.

BV Amstelveen en de nieuwe apartheid Zuid-Afrika

Huissen (Links) en Hollander.. Foto: amstelveenweb.com

Huissen (Links) en Hollander.. Foto: amstelveenweb.com

‘Mensen maken Amstelveen’ mag dan het motto van zowel burgemeester Mirjam van ’t Veld als lokale talkshow BV Amstelveen zijn, het moet beslist geen instituut worden, zoals Frank Huissen het in de derde editie van die show maandag noemde. Het moet juist niet weer een aan allerlei regels gebonden apparaat  worden, maar een beweging van alle burgers in alle lagen van de bevolking, zei Van ’t Veld. Intussen bleef het publiek bij de talkshow in Grand Café ‘Oude Dorp’ weer – net als bij de vorige edities – weer bestaan uit het vaste kringetje (ex) raadsleden, ambtenaren, bestuurders van een paar organisaties etc.

Van ’t Veld wil kennelijk ook buiten die vaste kring van min of meer bekende Amstelveners kijken. Zij repte over een vrouw met wie zij in een van de heemparken in gesprek raakte en die pas na tien minuten besefte dat de burgemeester tegenover haar stond. “Maar dat doet er niet toe”, vindt Van ’t Veld, die haar functie zegt te gebruiken om met talloze mensen in contact te komen. “Ik heb nooit foto’s op mijn kamer gehad van grote mensen die ik bewonderde”, zei ze. Haar helden zijn gewone mensen die de samenleving kleur geven. Er wordt aan een soort sociaal manifest gewerkt, om daarvan te getuigen. Tijdens de talkshow werd ook een elektronische website gelanceerd waarop mensen hun verhalen kwijt kunnen. Onder meer om de historie van de stad levend te houden. mensenmakenamstelveen.nl

RTVA-bestuur van 2 naar 5 Bekende AV-ers

logo rtvaEen week geleden blijkt het bestuur van de lokale omroep RTV Amstelveen (RTVA) te zijn uitgebreid met drie nieuwe bestuursleden, overigens tot het kringentje van bekende Amstelveners behoren. Tot nu toe bestond het bestuur uit twee leden, Pieter E. Monkelbaan en Dirk Landsaat, voormalig directeur van het Sportbedrijf. Daar komen nu voorzitter Hans Steenvoorden van Stadsdorp Elsrijk en het Openluchttheater, de onvermijdelijke Joop Siemers (actief in tal van lokale evenementen, zoals Jazz in het Dorp en talkshow BV Amstelveen, voormalig VVD-raadslid) en Henk Bleekemolen bij.

Steenvoorden neemt als penningmeester de rol over van Dirk Landsaat, die het beheer van de financiën van RTVA ruim een jaar ad interim waarnam. Hij is volgens RTVA ‘ondernemend socioloog’. Siemers gaat zich bezig houden met verkoop van reclame, commercie en promotie. Hij is ook bestuurslid van tal van andere verschillende organisaties, zoals voorzitter van de Vrijwilligerscentrale Amstelland en secretaris van Vereniging van Oud-raadsleden (VORA). Bij BV Amstelveen fungeert hij als hoofdredacteur.

Lokale talkshow uit Oude Dorp

Frans Huissen

Frans Huissen

Onder de titel ‘BV Amstelveen’ start in Grand Café ’t Oude Dorp aan de Dorpsstraat 104 maandag 23 januari (17.00 tot 19.00 uur) een lokale maandelijkse talkshow. Die gaat voornamelijk over ‘sociale’ bedrijven, meldt de redactie. Onduidelijk is of het programma alleen op YouTube komt (https://www.youtube.com/watch?v=Oi0zKFtXK8A&t=2s) of ook via RTVAmstelveen op televisie wordt uitgezonden.

De presentatie komt in handen van de onvermijdelijke Stadsdichter Matthijs den Hollander, die zich voornamelijk als plaatselijk performer beweegt, Joop Siemers (hoofdredacteur) en / of directeur (sinds 2013) Frans Huissen van de Vrijwilligers Centrale Amstelland, die er als spreker over onder meer ‘zelfredzaamheid’ ook bij klust bij de Speakers Academy.

Het thema van de talkshow, waarvan de redactie buiten de twee presentatoren bestaat uit columniste Geertje Visser en Joop Siemers (hoofdredacteur), is ‘Mensen maken Amstelveen’.