Categorie: "Lokale Omroep"

Lokale talkshow uit Oude Dorp

Frans Huissen

Frans Huissen

Onder de titel ‘BV Amstelveen’ start in Grand Café ’t Oude Dorp aan de Dorpsstraat 104 maandag 23 januari (17.00 tot 19.00 uur) een lokale maandelijkse talkshow. Die gaat voornamelijk over ‘sociale’ bedrijven, meldt de redactie. Onduidelijk is of het programma alleen op YouTube komt (https://www.youtube.com/watch?v=Oi0zKFtXK8A&t=2s) of ook via RTVAmstelveen op televisie wordt uitgezonden.

De presentatie komt in handen van de onvermijdelijke Stadsdichter Matthijs den Hollander, die zich voornamelijk als plaatselijk performer beweegt, Joop Siemers (hoofdredacteur) en / of directeur (sinds 2013) Frans Huissen van de Vrijwilligers Centrale Amstelland, die er als spreker over onder meer ‘zelfredzaamheid’ ook bij klust bij de Speakers Academy.

Het thema van de talkshow, waarvan de redactie buiten de twee presentatoren bestaat uit columniste Geertje Visser en Joop Siemers (hoofdredacteur), is ‘Mensen maken Amstelveen’.

RTVA-hoofdredacteur moet zelf sponsors zoeken

Jan van Galen

Jan van Galen

De nieuwe hoofdredacteur van de lokale omroep RTVAmstelveen, Jan van Galen (63), krijgt geen salaris, maar zijn inkomsten bestaan uit provisie van (nieuwe) gesponsorde programma’s. Hoewel voorzitter Pieter Monkelbaan consistent niet reageert op vragen van amstelveen.blog.nl, blijkt dat nu uit andere bronnen.

Monkelbaan, die samen met Dirk Landsaat (voormalig directeur van het Sportbedrijf) het bestuur van de omroep vormt, stuurde wel een persbericht over de aanstelling van de nieuwe hoofdredacteur, maar bleef onbereikbaar voor vragen over de salariëring. Die lagen voor de hand, omdat RTVA een jaar geleden nog meldde zonder extra gemeentelijke subsidie van € 170.000 vrijwel failliet te zijn. De omroep had ook een huurschuld van € 22.000 bij de gemeente, maar mocht die in de vorm van films in nature voldoen. De gemeente kwam met een motie over lokale journalistiek, maar doelde daarmee vrijwel uitsluitend op de plaatselijke televisie.

Jan van Galen hoofdredacteur ‘Arme’ lokale omroep

downloadRTVAmstelveen heeft een nieuwe hoofdredacteur. Jan van Galen volgt per 1 november Ernst Jan Wilhelmis op, die de functie ad interim heeft bekleed. Hij is de eindredacteur van de lokale omroep. Onduidelijk is of en hoeveel Van Galen, die een langdurige journalistieke ervaring heeft, voor zijn werk betaald krijgt. De vorige hoofdredacteur Bert Kruizenga, die maar één dag per week werkte, moest worden ontslagen wegens geldgebrek.

RTVA vroeg naast de bestaande subsidie van de gemeente € 170.000 extra, die zij niet kreeg. Daarnaast had de omroep een huurschuld van € 22.000 bij de gemeente, die in natura (met filmpjes) wordt betaald. RTVA liet geen kans onbenut om te melden dat het water tot de lippen stond en haar voortbestaan werd bedreigd als er geen geld op tafel zou komen.

Geen gefuseerde streekomroep

logo rtvaEen fusie van de lokale omroepen in Amstelveen, Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel – waardoor een streekomroep zou ontstaan – zit er voorlopig niet in. Wel willen de vijf intensief samenwerken, maar dat deden zij al, meldt het bestuur van RTV Amstelveen.

De omroepen willen zich evenwel alle vooral op hun eigen dorp of stad blijven richten. En zij vrezen dat veel vrijwilligers en luisteraars / kijkers af zouden haken als er een grotere streekomroep zou komen. Maar volgens RTVA, waarvan het bestuur onlangs met de andere omroepen in de omgeving sprak, wordt de samenwerking nu beter. Samengaan nee, samenwerken ja, zou de conclusie zijn geweest.

De samenwerking betreft dan onder meer opleiden van medewerkers en het delen van ook voor andere collega-omroepen interessante programma’s, zoals over Schiphol. Volgens voorzitter Pieter Monkelbaan van RTVA zit er veel kwaliteit in de lokale omroepen in Amstelland en de Meerlanden.

RTVA: nog twee betaalde krachten

logo rtvaHoewel de lokale omroep RTV Amstelveen vorig jaar nog klaagde over te weinig subsidie en er financieel slecht voorstond, heeft het station nu twee nieuwe betaalde krachten aangetrokken. Maar die gaan geld opleveren, denkt het bestuur. Edwin van Reijsen en Meindert Schut storten zich op respectievelijk reclame en journalistiek (door RTVA met ‘content’ aangeduid).

Volgens voorzitter Pieter Monkelbaan krijgen de twee niet een vast salaris, maar is de bedoeling dat het duo geld binnen brengt. Er is sprake van een ‘no cure no pay’ basis. Er zijn ‘serviceovereenkomsten’ gesloten, zegt het bestuur. Het denkt dat de twee de omroep verder gaat ontwikkelen. Er is een zogenoemd ‘servicecontract’ met hen gesloten, meldt RTVA.

Edwin van Reijsen is aangetrokken als Commercieel Manager, om RTVA een stevige commerciële basis te geven. Daarbij valt te denken aan adverteerders en sponsors. Het is de bedoeling dat zijn inspanningen ‘een positieve impuls’ geven ‘aan de kwaliteit van het programma-aanbod en de financiële continuïteit van de organisatie ‘, zegt RTVA.

Volgens Van Reijsen heeft lokale informatie toekomst, omdat steeds meer mensen willen weten wat zich dichtbij hun huis en in hub buurt afspeelt. “RTVA heeft alle aspecten en faciliteiten om de reeds ingezette groei verder uit te bouwen”, zegt hij. “Wij zullen met deze samenwerking onze maatschappelijke verantwoordelijkheid combineren met interessante nieuwe ontwikkelingen als een app, een nieuwe website, technische vooruitgang en een kabelkrant.”

Koningsdag Amstelveen live op TV

logo rtvaDe lokale omroep RTVA gaat Koningsdag in Amstelveen (woensdag 27 april) live verslaan. Van 9.00 uur tot 14.00 uur zijn de festiviteiten te volgen op televisie, Ziggo kanaal 42, KPN kanaal 625 en via de livestream op de website rtva.nl.

Zo volgt een cameraploeg de route die burgemeester, wethouders en raadsleden per bus afleggen langs diverse wijken. Ook het feestvierende Nes aan de Amstel wordt met een bezoek vereerd.

De centrale verslaggeving verzorgt RTVA vanaf een podium voor haar eigen studio aan Orion. Daar zorgen verslaggevers voor entertainment met het publiek. Kinderen kunnen er hun talenten tonen bij een wedstrijd tv-presentatie, onder toeziend oog van een van de presentatoren van het 19.00 uur journaal. Daarnaast zorgt een verslaggever ook voor livereportages van Koningsdag in het Oude Dorp en de Amsterdamseweg.

Raad ziet als lokale journalistiek vooral RTVA

logo rtvaDe plaatselijke politiek heeft in de raadscommissie Burgers & Samenleving gepraat over de lokale journalistiek. Die bestaat trouwens vrijwel uitsluitend uit de lokale omroep, volgens de gemeente. De titel van de notitie die B&W hadden geproduceerd mocht dan heten ‘Koester lokale journalistiek’, maar dat heeft kennelijk alleen te maken met de gesubsidieerde tak, dat wil zeggen RTV Amstelveen. Wethouder Maaike Veeningen liet nog even weten dat de gemeente jegens de lokale omroep nu eenmaal een wettelijke verplichting heeft, in afwijking van andere media.

De journalistiek moet onafhankelijk blijven, constateerde de commissie wel, wat GroenLinks er niet van weerhield de mogelijkheid te opperen een verslaggever op kosten van de gemeente bij – is ie weer – RTVA te laten werken. Dat ging andere fracties wel een beetje ver. RTVA heeft een huurschuld bij de gemeente van 22 mille, maar mag die in natura betalen, door filmproducties voor haar te leveren tegen een ‘zakelijk’ tarief, wat natuurlijk de concurrentie met andere producenten een tikkeltje moeilijk maakt. Want ja, het beschikbare budget moet wel de totale huursom ophoesten.

Tim Lechner hoofdredacteur a.i. af bij RTVA

logo rtvaAls hoofdredacteur ad interim van RTVA is Tim Lechner, voormalig VVD-raadslid, opgestapt. Zijn functie wordt – eveneens ad interim dus – voorlopig overgenomen door eindredacteur Ernst Jan Wilhelmis, de enige betaalde kracht bij het station.

Lechner had bij zijn aantreden al aangekondigd dat hij tijdelijk hoofdredacteur zou zijn. Hij vindt dat die functie eigenlijk door een professionele journalist moet worden bekleed. Aan die voorwaarde voldoet Wilhelmis trouwens, die voorheen werkte voor het Amstelveens Nieuwsblad. Het bestuur zegt op zoek te zijn naar een nieuwe hoofdredacteur. Wilhelmis zat trouwens al bij die zender toen Lechner dat werd.

Die trad in zijn nu neergelegde functie aan, nadat hoofdredacteur Bert Kuizenga eind 2013 was vertrokken. De omroep kon hem niet langer betalen. Kruizenga had landelijke TV-ervaring en leverde eerder al één van de twee dagen bij RTVA in om de aanstelling van Wilhelmus mogelijk te maken.

RTVA redt het nu zonder 170 mille subsidie

rtva_logo2b

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

Hoewel de lokale omroep RTV Amstelveen (RTVA) eerder aankondigde zonder de gevraagde € 170.000 extra gemeentelijke subsidie ten onder te zullen gaan, blijkt zij zich nu te kunnen vinden in de € 82.000 die zij al krijgt. Op de huurschuld van € 22.000 aan de gemeente en € 13.000 aan overige schuldeisers loopt zij in door commerciële producties voor gemeente en andere klanten te maken. De huurschuld blijft overigens voorlopig nog bestaan.

RTVA wilde zelf die complete huurschuld inlossen door voor de gemeente voorlichtingsfilms te maken, maar aan die constructie kleven volgens wethouder Maaike Veeningen van Cultuur (D66) nadelen. Bruto zou er volgens haar 33 mille moeten worden besteed aan producties om een huurschuld van 22 mille weg te werken. Maar de gemeente heeft geen 33 mille aan producties nodig, om binnen een half jaar de huurschuld weg te werken. Zodat de aflossing langer zal duren.

Maar ondanks de nadelen gaat de gemeente toch productioneel in zee met RTVA. Er worden films gemaakt over onder meer A9, Amstelveenlijn en zorg. De netto opbrengsten daaruit worden ingezet om de huurschuld te doen verminderen. De overige inkomsten, bijvoorbeeld door opdrachten voor derden uit te voeren, gaan naar de aflossing van de 13 mille aan overige schulden. Als dat laatste is geregeld, wordt de helft van de opbrengsten gebruikt voor versnelde aflossing van huurschuld en de andere helft voor onderhoud en vernieuwing van apparatuur, schrijft Veeningen aan de gemeenteraad.

Gemeenteraad: lokale journalistiek is omroep

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Lokale journalistiek is voornamelijk RTV Amstelveen, vindt kennelijk de gemeeneraad. Omdat er bij die omroep, waar berichtgeving vrijwel uiitsluitend via tv – met uitsluiting van tot muziek- en hobbyzender verworden radio – plaatsvindt, een financieel probleem is ontstaan, moet er een toekomstscenario voor het station komen. Dat sprak de raad woensdagavond uit door unaniem aannemen van een door GroenLinks ingediende motie.

De omroep had zo ongeveer drie keer zoveel geld van de gemeente gevraagd als de nu toegekende subsidie van 82 mille en niet gekregen. Daarom ziet het er niet goed uit voor de omroep, constateerde GroenLinks.

Een harde klap voor de enige betaalde medewerker, vrijwilligers en stagiairs van RTV Amstelveen die zich heel hard inzetten voor de omroep, vindt GL-fractievoorzitter Axel Boomgaars. Hij zei lokaal nieuws belangrijk te vinden om mensen te laten weten wat er in Amstelveen speelt en politieke besluiten te controleren. “Daarom moet dit conflict zeker niet het einde van lokale journalistiek in Amstelveen betekenen. Wat ons betreft gaan we zo snel mogelijk aan de slag voor hoe het dan wél moet.”