Veeningen houdt vast aan onderzoek media in mei

Maaike Veeningen

SP-raadslid Marina Casadei noemde het financieel aan het infuus bungelen van de lokale zender RTV Amstelveen. De bestuursleden gebruikten andere woorden als insprekers, maar die kwamen woensdag bij de raadscommissie Burgers & Samenleving (BS) eigenlijk op hetzelfde neer.

De lokale omroep wordt gevormd door televisie, internet en sociale media bleek opnieuw. Radio, toch altijd nog een heel snel medium, is een ondergeschoven kind. Nieuw is dat niet. Een paar jaar geleden meldde de door RTV Amstelveen ingeschakelde onderzoeker Erik van Zwam al het volgende: “Radio is het stiefkind in bereikcijfers. Luisteraars zijn er weinig tot zeer weinig. De radiomedewerkers geven ruiterlijk toe dat dit slecht is en dat zij daar hun hobby uitoefenen. Samenhang is er tussen televisienieuws en -programma’s, de internetsite en sociale media, maar niet met de radio. Dit euvel is ook terug te zien in de organisatie. Radio doet niet of nauwelijks aan nieuws. Het is vooral plaatjes draaien. Radiomakers hebben hun eigen eilandjes los van de rest van RTVA. De lokale omroep Amstelveen is eigenlijk niet meer dan een faciliteerder voor radio hobby’s.”

Lokale journalistiek is, zo niet alleen dan toch voornamelijk de lokale tv-omroep in de ogen van de plaatselijke politici. Dat bleek woensdag tijdens de door GroenLinks aangezwengelde discussie.

Noodklok

RTVA heeft volgens die fractie de (financiële) noodklok geluid, zoals zij trouwens al vele malen eerder deed, en GroenLinks wilde met de andere fracties en B&W praten over het gezond voortbestaan van het station. De partij wil onderzoeken of het mogelijk is het dat perspectief te bieden. Er staat voor volgend jaar, na de verkiezingen, een onderzoek naar het medialandschap in Amstelveen op het programma.

Overigens heeft ook daarvoor, meldde cultuurwethouder Maaike Veeningen. RTVA een onderzoeker aangeboden, maar die wilde zich alleen richten op een streekomroep, Een beperkte visie dus, waarmee de gemeente niet in ze kon gaan. De lokale wil ook wel uitgroeien tot een streekomroep, maar heeft ook een businessplan en bijbehorende begroting om door te gaan met wat zij nu doet. Volgens bestuurslid Joop Siemers zijn ondernemers, politiek, cultuur en sport zo ongeveer de speerpunten waarop het station zich in de programmaring wil richten en is de zender een ‘professioneel leer- en werkbedrijf’.

Volgens hem heeft RTVA aan slecht imago, door het steeds opnieuw aankloppen bij de gemeente om geld voor het wegwerken van financiële schuld.

 Verdeeld

In de commissie waren de meningen toch wel wat verdeeld over de haast die naar het zich laat aanzien GroenLinks geboden acht. Terwijl de VVD het bij monde van commissielid Snoek nog een beetje te vroeg vond voor een overhaast onderzoek, wil het lid Seiffers van de Lijst Spinhoven dat juist snel starten, want RTVA is voor haar alles en die omroep doet het ook volgens De Robles van de Ouderencombinatie ‘heel goed’. Onder geen beding mag de lokale tv op zwart gaat, betoogde ook raadslid Van Engelen (CDA).

Cultuurwethouder Maaike Veeningen zei dat de gemeente een breed onderzoek in mei wil naar de lokale journalistiek. Zij gaf wel toe dat de plannen van RTVA heel ambitieus zijn. Maar de financiering blijft daarbij achter.

 

Lees ook:RTVA redt het nu zonder 170 mille subsidie
Lees ook:Advies RTVA kost 11 mille
Lees ook:Bedelbrief RTVA aan raad niet naar B&W
Lees ook:GroenLinks wil RTVA helpen
Lees ook:Raad ziet als lokale journalistiek vooral RTVA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.