GroenLinks wil RTVA helpen

Stieneke Kruijer (links) en Ilika Polderman

GroenLinks wil de lokale zender RTV Amstelveen helpen. Dat kan volgens die omroep alleen met meer geld van de gemeente. Omdat het niet kwam, is hoofdredacteur Jan van Galen opgestapt. Daarover maakt GroenLinks zich zorgen. Zij wil van B&W weten of dat vertrek invloed heeft op de bestaande programmering.

Door geldgebrek verkeert RTVA al langere tijd in een onzekere positie, zeggen Ilika Polderman en Stieneke Kruijer van GroenLinks. In de gemeenteraad komt een discussie over lokale journalistiek na de verkiezingen, maar aanleiding daarvoor was alleen de klacht van RTVA over geldgebrek. Het ziet er dus naar uit dat de gemeente onder lokale journalistiek voornamelijk de lokale (tv- en iets minder radio) zender verstaat.

Van Galen wilde daar niet op wachten, maar over dat afscheid zegt GroenLinks zich zorgen te maken. Overigens was de situatie bij het station gelijk aan de huidige, toen hij aantrad. Maar volgens hem en het bestuur zou hij zelf voor bestrijding van zijn kosten zorgen via (vooral aan ondernemers gewijde) programma’s. Kennelijk is dat niet goed gelukt.

‘Onafhankelijke pers’

GroenLinks zegt veel waarde te hechten aan een ‘onafhankelijke pers in Amstelveen’, die volgens de fractie voor de lokale democratie noodzakelijk is. Overigens komt zij met vragen nu er een hoofdredacteur bij ATVA vertrekt en reageerde zij geenszins toen onlangs de lokale krant werd overgenomen door een bedrijf in Barneveld.

Van Galen heeft gezegd dat de gemeente volgens hem geen oog heeft voor de taken van de publieke omroep. Dat was de directe aanleiding voor GroenLinks om nu vragen te stellen. “Wij willen weten of het college met RTVA in gesprek gaat en of het vertrek van de hoofdredacteur invloed heeft op de planning van de discussie,” zegt GL-raadslid Stieneke Kruijer.

Begroting

RTVA meldde eerder voorlopig door te gaan met voortzetten van de bestaande programmering binnen de nu aanwezige begroting. Pas als er in de toekomst meer geld op tafel komt, zouden nieuwe initiatieven op dat punt worden ontwikkeld.

“RTVA is een belangrijk onderdeel van de lokale Amstelveense pers”, schrijft de fractie aan B&W. Volgens de fractie zorgt het vertrek van de hoofdredacteur voor een zorgelijke situatie. “De moeilijke situatie was de aanleiding voor het uit te voeren media onderzoek. Niet voor niets is er in mei een discussie gepland over de lokale media, op basis van dit onderzoek. Het is duidelijk dat er verandering nodig is voor het voortbestaan van RTVA”, schrijft de fractie aan B&W.

Leerbedrijf

“Het voortzetten van het huidige aanbod met dezelfde financiële middelen was al lastig voor RTVA en nu de hoofdredacteur is opgestapt maken wij ons zorgen over het voortbestaan van RTVA.”

Als werk – leerbedrijf zijn er te weinig professionals om leerprocessen te begeleiden, vindt Van Galen.

GroenLinks wil van cultuurwethouder Maaike Veeningen weten of die na een gesprek in mei signalen had dat de hoofdredacteur zou vertrekken als pas na de verkiezingen besluiten zouden vallen. En of de gemeente nu in allerijl gaat praten met RTVA over de door zijn vertrek ontstane situatie. Betekent die dat eerder dan na de verkiezingen de discussie over de lokale journalistiek wordt gevoegd, wil de fractie verder weten.

 

 

Lees ook:Hoofdredacteur RTVA stapt alweer op
Lees ook:RTVA-hoofdredacteur moet zelf sponsors zoeken
Lees ook:Raad ziet als lokale journalistiek vooral RTVA
Lees ook:Jan van Galen hoofdredacteur ‘Arme’ lokale omroep
Lees ook:RTVA: nog twee betaalde krachten

6 reacties op “GroenLinks wil RTVA helpen

 1. Heikneuter

  RTVA is al jaren een farce, wanneer is genoeg genoeg. Als een statushouder of een bijstandsgerechtigde zich zo slecht aan de ” afspraken” zou houden was hij al jaren geleden de hongerdood gestorven omdat de gemeente zijn uitkering inhield, maar RTVA ligt nog steeds aan het subsidie infuus.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Geld in een bodemloze put van amateurisme. Niet doen. Maar ja, talloze gesjeesde politici vinden er nog een leuk bestuurlijk baantje. Dus dan liggen de politieke keuzes iets anders. Heeft niets met eigenbelang te maken hoor. Nee joh.

    /   Beantwoorden  / 
 3. politiekeomroeper

  Ff weer checken. Waar bestaat het bestuur uit?
  Voorzitter Henk Bleekemolen. Bestuursvoorzitter PvdA
  Hans Steenvoorden prominent PvdA lid Amstelveen
  Joop Siemers oud-VVD raadslid, (oud)OCA bestuurslid
  office manager:
  Tim Lechner oud-VVD raadslid, oud-OCA, nieuwe politieke partij
  en het Programmabeleidsbepalend orgaan (PBO)dan
  Rien Alink (D66 oud wethouder cultuur/media), Frans Hellendall (VVD, oud wethouder cultuur/media), Frits Suer (bestuursecretaris BBA)

  Hoe onafhankeljk wil je RTV Amstelveen hebben met zoveel (oud)politici in hun geledingen. GroenLinks nog niet aangetroffen hier! (wedden dat in de toekomst een van de huidige wethouders en raadsleden ook een rol zal spelen bij RTVA?!)

    /   Beantwoorden  / 
  1. 🤡

   Niemand van de oppositie . Zo kun je toch niets anders verwachten dan een diarree van gemeente- prop.. Niemand neemt je dan meer serieus , ook al heb je sympathie voor deze partijen.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Taartaartje

  Klopt dus wat RV zegt.

    /   Beantwoorden  / 
 5. F. Wijlens

  Het lijkt mij dat bij journalistiek inhoudelijke en kritische vragen horen. Ik constateer dat RTVA’veen dat niet doet en dus feitelijk niet levert waar de gemeente voor betaalt.

  Nu wil GroenLinks meer belastinggeld naar plaatselijke journalistiek, als je de onderliggende problematiek niet aanpakt, dan is dat een garantie voor meer van hetzelfde.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.