Hoofdredacteur RTVA stapt alweer op

Er moet meer geld komen van de gemeente. Nadat het al jarenlang heeft geklonken uit de studio van de lokale zender RTV Amstelveen, stapt nu hoofdredacteur Jan van Galen (64) binnen een jaar na zijn aantreden op uit onvrede omdat het niet komt.

B&W lieten onlangs in een brief aan het station weten dat er eerst een brede enquête over kijk-, luister- en leesgedrag van de inwoners moet komen. Overigens werd Van Galen hoofdredacteur onder het nu gevoerde gemeentelijke subsidiebeleid. Volgens toenmalig voorzitter Pieter Monkelbaan zou die, wetend hoe de vlag er financieel voorstond, zelf via provisie van gesponsorde programma’s voor zijn inkomen zorgen. Dat is kennelijk niet goed gelukt.

Het subsidiebeleid van de gemeente is sinds zijn aantreden niet veranderd en daar was toen ook geen zicht op. Eerder vroeg RTVA, dat nu ongeveer 80 mille per jaar krijgt en daarmee als publieke omroep het enige gesubsidieerde lokale medium is, vroeg eerder € 170.000 extra. Los daarvan was er een huurschuld aan de gemeente van 22 mille, die werd afgelost via promotiefilmpjes, dus in natura.

Discussie

Op basis van de het onderzoek zal een discussie in de gemeenteraad plaatsvinden. Die had in een motie om een breed onderzoek omtrent de lokale journalistiek gevraagd, waaronder overigens vrijwel uitsluitend televisie via RTVA wordt verstaan. Van Galen wil op die discussie niet wachten en stapt op. Hij vindt de al jarenlang bestaande gebrekkige situatie van de omroep, die hij naar men mag aannemen bij zijn aantreden kende, onhoudbaar.

“De gemeente laat zien geen oog te hebben voor de taken die een publieke omroep minimaal moet vervullen”, constateert hij. Volgens hem is RTVA ook een leer- werkbedrijf. “Dat kan pas naar behoren functioneren als er geld beschikbaar is voor een paar professionals die de leerprocessen begeleiden. Daar is nu te weinig sprake van”.

Nieuwe plannen

Het bestuur van RTVA zegt het vertrek van de hoofdredacteur te betreuren en nieuwe plannen te ontwikkelen om de omroep overeind te houden. Van Galen zet zijn journalistieke activiteiten voort in zijn productiebedrijf Morton Hill Media.

In de door de gemeenteraad aangenomen motie werd gevraagd de resultaten van het onderzoek in het najaar te rapporteren. Cultuurwethouder Maaike Veeningen heeft in mei met het nieuwe bestuur gesproken, waarvan Henk Bleekemolen voorzitter is (die dat ook is van de PvdA). Het zei toen volgens de brief van B&W binnen de bestaande begroting het nu geboden programmabeleid voort te zetten. In de toekomst zouden nieuwe initiatieven worden ontwikkeld dankzij geworven sponsors. De gemeente bekijkt de mogelijkheden voor een stimuleringsfonds voor lokale media en ook een bedrijfsplan van RTVA. Maar discussie daarover wordt pas na de verkiezingen in maart gevoerd, zo heeft het presidium (fractievoorzitters, griffie en burgemeester) besloten.

Externe adviseur

“Momenteel worden de kaders waarbinnen het onderzoek moet plaatsvinden uitgewerkt”, staat er in de brief aan het bestuur. Voor het onderzoek komt een externe adviseur opdraven en wordt overleg gevoerd met RTVA.

De lokale omroep kan óf zich bij de nu bestaande programmering houden óf meer doen, maar daarvoor is volgens het station een ton extra nodig, wat minder is dan de € 170.000 waar eerder om werd gevraagd.

In deze ‘tussenfase’ moet het station maar even doorgaan zoals het nu bezig is, vinden B&W. Daar is Van Galen het niet mee eens. Maar de gemeente zegt dat RTVA moet wachten met nieuwe dingen tot na de afronding van het onderzoek en de politieke discussie over het medialandschap en geeft dus nu geen extra geld. “Wij wijzen u erop dat mocht u aanvullende activiteiten ontwikkelen dat deze geheel voor uw rekening en risico zijn”, zeggen B&W in de brief. “Gezien alle ontwikkelingen zal wethouder cultuur, Maaike Veeningen, op korte termijn een bestuurlijk overleg met u plannen.”

 

 

Lees ook:GroenLinks wil RTVA helpen
Lees ook:RTVA-hoofdredacteur moet zelf sponsors zoeken
Lees ook:Weer € 25.000 naar RTV Amstelveen
Lees ook:Jan van Galen hoofdredacteur ‘Arme’ lokale omroep
Lees ook:Tim Lechner hoofdredacteur a.i. af bij RTVA

11 reacties op “Hoofdredacteur RTVA stapt alweer op

 1. Frank Bikker

  De hr. Henk Bleekemolen duikt wel op vele plaatsen op; wijkvoorzitter Groenelaan, waarbij hij alles wat een stel wijkbewoners beweerden van tafel veegde door een rondje door de wijk te fietsen, voorzitter van de lokale PvdA, bestuursvoorzitter van RTVA. De lijntjes met de zittende coalitie zijn wel erg kort. Ik vraag mij af of deze man wel onafhankelijk kan opereren binnen deze functies.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  OMG, wanneer trekt men de stekker eens uit deze bodemloze put van amateurs? Het gaat maar door. De éne stumper is nog niet eens begonnen of de volgende directeur staat al weer klaar om het over te nemen. Allemaal gemeenschapsgeld voor een droevige vertoning. Beschamend.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   Wanneer gaat men in dit college eens vragen stellen over de CO2 uitstoot van al die rondjesdraaiende autofanaten op RTVA? De stumpers die dit lachwekkende tv station runnen kunnen beter allemaal opstappen.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Ploftomaat

  Ja als geldwolven honger krijgen, moeten verder op zoek gaan naar smikkelwaar. RTVA ook een leer- werkbedrijf? Waarom moet een gemeente een stichting met duizenden euro’s financieren, dat van haar core-business afwijkt: namelijk lokale nieuws te verslaan.

    /   Beantwoorden  / 
 4. CeeBee

  Er is geen politicus in Amstelveen die zijn/haar vingers durft te branden aan RTVA en dus kunnen zij nog even doormodderen tot minimaal na de gemeenteraadsverkiezingen. Al dan niet door voor de zoveelste keer financieel uit de brand te zijn geholpen door de gemeente. (in mei jl. werd er nog even € 25.000,- bijgelapt weet u nog?)

  Het is te hopen dat er na de verkiezingen een wethouder opstaat die klip en klaar aangeeft wat het college wil met RTVA en onder welke randvoorwaarden. En voor dat laatste heb ik nog wel wat suggesties.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Frank

  Men zal RTVA nooit laten vallen. Dit is bij uitstek een podium voor gemeentelijke voorlichting ( lees propaganda !) onder het motto van nieuws. En leerbedrijf? Hoeveel werkeloze journalisten lopen er rond. Afgezien van het feit dat vele zich journalist noemende figuren nauwelijks nog weten hoe je hoor en wederhoor moet toepassen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Ik moet zeggen dat ik laatst een interview zag met Johan Th. Bos wat toch een redelijk niveau had. Veel beter wat ik doorgaans zie.

     /   Beantwoorden  / 
   1. F. Wijlens

    @Frank,

    Toen ik laatst aan het zappen was zag ik dat ook en het viel me al op die ene uitzending een grote vooruitgang was.

    Persoonlijk vind ik dit weblog veel informatiever dan dat RTVA’veen. Misschien is het handig om die Johan Bos te vragen als chef van de toko, hij schijnt dit weblog ook gratis en voor niks te doen.

    Dat RTVA’veen is zo gezapig, zo overgeproduceerd en zo niet kritisch dat ik het persoonlijk op de show van Humberto Tan vind lijken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     @ wijlens Johan is nog 1 van de laatst overgebleven lokale journalisten, die die naam waard zijn. De rest zijn allemaal voorliegers en incompetento’s , die slechts de naam van het vak journalisten besmeuren. Maar de hr. Bos is ook al boven de 75.

       /   Beantwoorden  / 
     1. F. Wijlens

      Frank,

      Zelf kijk ik wel eens het nieuws en talkshows op de ARD en de BBC. Als ik dat vergelijk met bv dat programma van Pauw dan vind ik de discrepantie werkelijk schokkend. Het cynisme en nihilisme straalt er van af.

        /  
     2. Frank

      @ wijlens Je opm kun je op op 2 manieren opvatten; cynisch van Pauw of BBC. Ik heb wel een vermoeden, maar bedenk dat BBC een staatsomroep is.

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.