RTVA-hoofdredacteur moet zelf sponsors zoeken

Jan van Galen

De nieuwe hoofdredacteur van de lokale omroep RTVAmstelveen, Jan van Galen (63), krijgt geen salaris, maar zijn inkomsten bestaan uit provisie van (nieuwe) gesponsorde programma’s. Hoewel voorzitter Pieter Monkelbaan consistent niet reageert op vragen van amstelveen.blog.nl, blijkt dat nu uit andere bronnen.

Monkelbaan, die samen met Dirk Landsaat (voormalig directeur van het Sportbedrijf) het bestuur van de omroep vormt, stuurde wel een persbericht over de aanstelling van de nieuwe hoofdredacteur, maar bleef onbereikbaar voor vragen over de salariëring. Die lagen voor de hand, omdat RTVA een jaar geleden nog meldde zonder extra gemeentelijke subsidie van € 170.000 vrijwel failliet te zijn. De omroep had ook een huurschuld van € 22.000 bij de gemeente, maar mocht die in de vorm van films in nature voldoen. De gemeente kwam met een motie over lokale journalistiek, maar doelde daarmee vrijwel uitsluitend op de plaatselijke televisie.

Van Galen gaat, net als de eerder dit jaar aangenomen Edwin van Reijsen en Meindert Schut, op basis van ´no cure no pay´ werken. Van Reisen stortte zich op reclame en Schut zou, evenals de nieuwe hoofdredacteur, zich met betaalde journalistiek – de zender zelf spreekt over ´content – bezig gaan houden. Het betekent dat twee nieuwe krachten nu hun inkomsten uit door derden gesponsorde  programma’s moeten halen.

Eindredacteur

Van Galen volgt interim hoofdredacteur Ernst-Jan Wilhelmis op, die wel als full-time eindredacteur aanblijft. Hij lijkt als enige, op de loonlijst van de omroep, er voor te moeten zorgen dat journalistieke onafhankelijkheid in de nieuwsvoorziening overeind blijft. Wilhelmis komt voort uit de lokale journalistiek en werkte eerder bij het Amstelveens Nieuwsblad.

Door de nu gevonden constructie lijkt RTVA programmamakers te hebben aangetrokken die pas worden betaald als zij sponsors voor hun producties binnen slepen. De vorige hoofdredacteur, Bert Kruizenga, die op den duur nog maar één dag per week werkte, moest worden ontslagen wegens geldgebrek. De gemeente weigerde de gevraagde extra subsidie te geven.

Ondergang

Montelbaan meldde destijds dat de omroep ten onder zou gaan als de lokale overheid niet met extra geld over de brug kwam, maar RTVA bleef zonder die financiële bijdrage gewoon bestaan.

Van Galen (63) heeft al gezegd dat onder meer ‘actieve ondernemers’ bij de omroep de kans krijgen hun mening te communiceren. Overigens wil hij ook de politiek volgen en aan talentontwikkeling doen.

Jan van Galen is als verslaggever twaalf jaar verbonden geweest aan Trouw en De Volkskrant. Vijftien jaar werkte hij bij de KRO, eerst als radioverslaggever en daarna als eindredacteur van informatieve tv-programma’s als Ontbijt TV, de talkshows Catharsis en Congres TV en het dagelijkse regionale nieuwsprogramma NL Als zelfstandig producent maakte hij sinds 2001 talrijke tv-programma’s voor zowel publieke als commerciële omroepen.

 

 

 

Lees ook:Jan van Galen hoofdredacteur ‘Arme’ lokale omroep
Lees ook:GroenLinks wil RTVA helpen
Lees ook:Tim Lechner hoofdredacteur a.i. af bij RTVA
Lees ook:Hoofdredacteur RTVA stapt alweer op
Lees ook:Raad ziet als lokale journalistiek vooral RTVA

Eén reactie op “RTVA-hoofdredacteur moet zelf sponsors zoeken

  1. frank bikker

    Misschien kan de Winekitchen en tevens Amstelveenz dit omroepje steunen? Dan ziet men elkaar nog eens of was dat niet al eerder het geval bij de VVD.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.