Jan van Galen hoofdredacteur ‘Arme’ lokale omroep

RTVAmstelveen heeft een nieuwe hoofdredacteur. Jan van Galen volgt per 1 november Ernst Jan Wilhelmis op, die de functie ad interim heeft bekleed. Hij is de eindredacteur van de lokale omroep. Onduidelijk is of en hoeveel Van Galen, die een langdurige journalistieke ervaring heeft, voor zijn werk betaald krijgt. De vorige hoofdredacteur Bert Kruizenga, die maar één dag per week werkte, moest worden ontslagen wegens geldgebrek.

RTVA vroeg naast de bestaande subsidie van de gemeente € 170.000 extra, die zij niet kreeg. Daarnaast had de omroep een huurschuld van € 22.000 bij de gemeente, die in natura (met filmpjes) wordt betaald. RTVA liet geen kans onbenut om te melden dat het water tot de lippen stond en haar voortbestaan werd bedreigd als er geen geld op tafel zou komen.

Toen dat niet gebeurde, bleef zij gewoon voortbestaan. Er werden zelfs twee betaalde krachten aangetrokken, voor journalistiek en commercie, die zichzelf volgens het uit twee personen bestaande bestuur zelf terug zouden verdienen. Of zij inmiddels zoveel hebben binnen gebracht dat met gemak een nieuwe hoofdredacteur kan worden aangesteld is onduidelijk.

Het bestuur heeft nog niet op vragen daarover gereageerd. De kans bestaat overigens dat Van Galen (63) als onbetaalde hobby de klus gaat klaren, maar aannemelijk is dat niet. Bij de selectie van Jan van Galen waren vertegenwoordigers van het PBO (Programmabeleid Bepalend Orgaan), de redactieraad en het bestuur is genomen. Het bestuur zegt in Jan van Galen ‘de gedreven en ervaren professional’ te zien die RTVA verder kan laten groeien als een semiprofessionele (streek)omroep.

Uitdaging

Van Galen zegt het als een uitdaging te zien de omroep te laten doorgroeien als nieuwsmedium van betekenis. “Actieve ondernemers, werknemers in het onderwijs, de welzijnssector, de cultuursector, de sportvrijwilligers, ga zo maar door, krijgen ruim baan voor hun meningen.”

Volgens hem wil de omroep laten zien wat Amstelveners met het leven doen. “De rol van de politiek daarin wordt nauwlettend gevolgd. De focus komt ook te liggen op talentontwikkeling, want daar gaan wij aan slagkracht winnen,” zegt hij.

Jan van Galen is als verslaggever twaalf jaar verbonden geweest aan Trouw en De Volkskrant. Hij schreef onder meer over het betaald voetbal, de Molukse treinkaping, de Heineken- ontvoering, Amsterdamse krakersrellen, omroeppolitiek en film- en tv-sterren.

KRO

Vijftien jaar werkte hij bij de KRO, eerst als radioverslaggever. Hij coverde onder meer de val van de Berlijnse Muur en de revolutie in Roemenië. Daarna werd hij eindredacteur van informatieve tv-programma’s zoals het dagelijkse nieuwsprogramma Ontbijt TV, de talkshows Catharsis en Congres TV en het dagelijkse regionale nieuwsprogramma NL Ook maakte hij de documentaireserie Het Gevoel van De Poel.

Als zelfstandig producent maakte hij vanaf 2001 tv-programma’s, als de KRO-series De liefde, Het Gevoel van De Poel, Vasten, Beachsoccer (SBS6), Welvaart 2025 (Teleac), Economie van de Hoop (TROS), een documentaireserie over Willy Alberti, Rudi Carell en Willem Duys (MAX) en een portretserie voor KRO’s Profiel over Richard Krajicek, Linda de Mol, Robert Noortman, Theo Koomen, Dries van Agt, Gerrie Knetemann, Sylvia Millecam en Pim Fortuyn.

 

Lees ook:RTVA-hoofdredacteur moet zelf sponsors zoeken
Lees ook:Hoofdredacteur RTVA stapt alweer op
Lees ook:GroenLinks wil RTVA helpen
Lees ook:Tim Lechner hoofdredacteur a.i. af bij RTVA
Lees ook:Lokale omroep nog in financiële storm

39 reacties op “Jan van Galen hoofdredacteur ‘Arme’ lokale omroep

 1. PeterPC

  ‘de gedreven en ervaren professional’ te zien die RTVA verder kan laten groeien als een semiprofessionele (streek)omroep.’

  Volkomen mee eens. En dat mag best gehonoreerd worden met een fors salaris.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Als ik langs RTVA fiets staat er 9 van 10 keer een groepje voor de deur sjekkies te paffen. Vind dat niet bepaald professioneel overkomen. Dergelijke soort taferelen verwacht je eerder bij een kroeg.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Manon

   Tegenwoordig moet je nou eenmaal buiten roken.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  “Actieve ondernemers, werknemers in het onderwijs, de welzijnssector, de cultuursector, de sportvrijwilligers, ga zo maar door, krijgen ruim baan voor hun meningen,” belooft Van Galen.

  Waarom zegt hij niet gewoon dat iedereen zijn/haar mening mag uiten via de lokale omroep? Dat is toch normaal in een democratische rechtsstaat waarin vrije meningsuiting door de Grondwet en internationale verdragen wordt geborgd?

    /   Beantwoorden  / 
  1. expat

   “ga zo maar door” Dat is volgens mij iedereen.

   Of zocht je weer een reden om te zeuren over de in jouw ogen afwezige rvw democratie?

     /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Van Galen zet actieve ondernemers op de eerste plaats ipv betrokken burgers. Hij wordt dus de zoveelste lokale advertentieverkoper die gebruik mag maken van journalistieke vrijheden en voorrechten.

  Expat, ik reageer op iets wat in het artikel staat. Jij zeurt steeds over mij. Off-topic.

    /   Beantwoorden  / 
  1. expat

   Ik reageerde op een quote uit het artikel dat door jou weer eens misbruikt werd. Dus hoe zo off topic.

   Ik merk dat nu opeens de volgorde van woorden een rol gaat spelen om toch te kunnen blijven doordrammen?

   Gekker moet het niet worden.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Rotary-vriendje

  Hoe lang moet er aan dit dode paard nog getrokken worden. Maar ja, geld genoeg in Amstelveen.

  Zijn er eigenlijk kijkcijfers bekend van deze zendamateur ?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Jazeker wel, maar ik denk dat die zo slecht zijn, dat niemand bij de gemeente de verantwoording durft te nemen om die naar buiten te brengen, want anders staan zij ook voor paal met al hun onterechte subsidies.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    OK ,ok , fout van mij.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

   Uit dat rapport:

   “7 van 10 bewoners kennen RTVA. Jonger dan 30 jaar kent 45% de zender. 50 jaar en ouder kent 80% de zender. De helft kijkt “wel eens” naar RTVA. 16% kijkt minimaal 1x per week.

   “15% kent de website. 2% kijkt er wekelijks op. De radiozender van RTVA is bij 19% van de bewoners bekend. 5% luistert er ook naar.”

   “Een kwart van de kijkers (24%) vindt het nieuws goed. De overige drie programma’s vindt ongeveer 33% van de kijkers goed.

   “30% mist ‘iets’ in de programmering en 15% vindt de programmering compleet. Sport wordt gemist.”

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Graag gedaan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Nu is het zeker een superzender geworden. De helft kijkt wel eens. Wat doet de andere helft? Wel kennen en nooit kijken soms ? Voor mij blijven het een stelletje amateurs die propaganda van de gemeente verspreiden van onze belastingcenten, maar PC vindt het nu eenmaal uitermate professioneel. Trouwens door wie is dat rapport bekostigd?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Rotary-vriendje

      Rapportjes kun je naar eigen believen bestellen. Deed de PVV ook toen ze een rapport over uittreding uit de EU wilde hebben.

      Voor dit onderzoek: 88.609 inw is ouder dan 12 jaar. 591 mensen hebben meegedaan. Laten we stellen dat zijn ouder dan 12jr waren. Dat is een populatie van
      0,7%

      Lijkt mij geen representatief onderzoek. Ja voor de prullenbak.

        /  
     2. PeterPC

      Tja, dan is geen enkel rapport valide. Behalve die van de SP?

        /  
     3. Rotary-vriendje

      Geen inhoudelijke reactie van PC. Jammer, ik had meer input/kritiek verwacht.

        /  
     4. Frank

      Het onderzoek was gedaan onder 2 groepen, namelijk het digipanel Amstelveen en voorbijgangers. Er staat dus enkel voor de mensen die mee wilden doen.

        /  
 6. Zoostje

  Jullie mogen met dit selectieve groepje dealen.Er zal in dat elitegedoe in Amstelveen niks veranderen.Hyperdure woningen,wegpesten van middenstanders,elimineren van minderbedeelden en nu weer een nieuwe [email protected], laat die Expat zijn ongefundeerde zegje doen.Is slechts een aan PC gerelateerd persoon zonder empathie,zonder visie, maar hoopt zijn weg te vinden middels schelden en offtopics,die vervolgens door JB niet worden verwijderd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ah, ik krijg weer de schuld. IK verwijder u toch ook niet? Mits u enigszins bij het onderwerp blijft.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Zoostje

    Geef ik u de schuld? Nee u hebt mij nu niet verwijderd. Heb ik ongelijk dan met mijn reactie? Is het niet zo, dat iedereen die een item heeft over de non-democratie in de gemeente Amstelveen bij voorbaat ongelijk heeft volgens uw blog?En door reaguurders aan de schandnagel worden gehangen? En volgens uw RTVA, die slechts propaganda gaat maken voor haar eigen ideologie? Burgers zijn blijkbaar slechts een verwaarloosbare categorie.DAT zou eens aan de kaak gesteld moeten worden.Waarom worden burgers zoooo neergezet?En waarom reageert u altijd zo boos op mensen die een andere mening zijn toegedaan?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Kennelijk hebt u weinig van mijn blog gelezen. Of het niet laten doordringen. Door uw onwrikbare mening, zal ik maar zeggen. Daar kan ik niet tegenop, dus laat maar. Hoezo ‘mijn’ RTVA? Andere mening? U kent de mijne blijkbaar. Nee boos ben ik in het geheel niet. Ik probeer alleen discussies als deze, waaraan ik mij nu toch weer bezondig, te mijden. Maar ja, als de aangesproken wordt, al is het dan volstrekt onzinnig )m,aar dat kan zijn om te provoceren), is de verleiding kennelijk te groot…

       /   Beantwoorden  / 
     1. Zoostje

      Ik zou zeggen heer Bos, doet u nu maar eens waarvoor u bent ingehuurd, nl het verwijderen van pesterijen. En lees niet zo subjectief.

        /  
     2. Johan Bos

      Waarvoor ben ik dan ingehuurd? Kent u het contract ook al? U weet alles eigenlijk beter dat iedereen. In elk geval dan dat zooitje in Amstelveen….

        /  
  2. expat

   Zou jij hier niet wegblijven?

   Ik heb het al eerder gezegd, de ruggengraat van een naaktslak.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    Expat, jij bent alleen maar bezig met het wegwensen en -pesten van anderen. Leef en laat leven.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Ruggengraat van een mossel, respectievelijk een naaktslak. Het is weer overduidelijk, maar wel leuke vergelijkingen”

       /   Beantwoorden  / 
   2. Zoostje

    Offtopic heer Bos, verwijderen dus en niet laten staan. Dat wegpesten hier wordt een vervelende bezigheid van inhoudsloze lui. Ik denk, dat ik maar eens een klacht ga indienen bij Blog.nl.

      /   Beantwoorden  / 
    1. expat

     Wegpesten? Aan je belofte houden dat je hier niet meer zou komen, heet tegenwoordig wegpesten?

     En hoe zit dat nu met je SP lidmaatschap? Nog steeds opgezegd?

       /   Beantwoorden  / 
  3. Frank Bikker

   Nou Zoostje, ik vind de manier waarop jij jouw “mening” en ” visie” uit, ook niet direct getuigen van een subtiele geest met je gebrul en gekrijs tegen iedereen die het niet met jou eens is.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Hear, hear.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Zoostje

    Ik vind jou @ Frank Bikker sowieso geen Sp mannetje. Vanuit die vreselijke PvdA overgelopen naar een sociale partij, waar je je blijkbaar ook niet op je gemak voelt. Ga gewoon terug naar die PvdA of zelfs naar de VVD, waar je zoveel genoegens mee deelt.Jij, JB en PC, Expat, Gerrit en Matthijs hebben de zelfde standpunten.Je kwam een keer bij de bijeenkomst, slechts om je huurdersbijdrage veilig te stellen.Terwijl je scheefhuurder bent.Neem aan, dat je te veel verdient om huurtoeslag te ontvangen. Een onderwijzertje verdient echt wel 2000 netto hoor per maand als het niet meer is. Niet klagen dus.En jouw vriend PC maar in zijn meningen steunen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

     Laat maar.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Zoostje

      Idd, ik laat het maar.Nietklagen dus meer.Je zit in een huurhuis,waar menigeen, vooral jongeren een loterij voor moeten winnen. Geen kinderen zeker?

        /  
     2. Frank

      ???????????????????

        /  
     3. PeterPC

      Kijk Frank, als je een beetje genuanceerd denkt kost je dat punten bij de linkse zwart-wit denkers.

      Hoop dat je je lesje geleerd hebt.

        /  
     4. Frank

      PC bij elke partij vind je zwart/wit denkers. Gelukkig zijn er bijde SP genoeg mensen die genuanceerd kunnen denken en dat ook doen. Ik zit net te kijken naar de een programma over de thuiszorg. Daar wordt met name Amstelveen in genoemd waar de wijkverpleging het werk niet meer aan kan, ondanks de juichende verhalen van jouw VVD idool Raat.

        /  
    2. Johan Bos

     ‘Jij, JB en PC, Expat, Gerrit en Matthijs.’ Hoe weet u dat nu weer? Wilt u mij er buiten laten.

       /   Beantwoorden  / 
    3. PeterPC

     Wat heeft mijn opmerking te maken met de thuiszorg?

     Het ging over jouw Sp ‘mannetje’ status, weet je nog wel?

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.