Categorie: "Verkeer"

Maatregelen KKP-plein wegens ongelukken

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Wegens de ernstige ongelukken die dit jaar op het Keizer Karelplein gebeurden, onderzoekt verkeerswethouder Jeroen Brandes (PvdA) of de reconstructie van het plein niet naar voren kan worden gehaald. De aanleg van een rotonde stond voor 2023 gepland en hield verband met de aanleg van de A9.

Maar er is een piek gedurende de laatste 1,5 maand in het aantal ernstige ongelukken geconstateerd. “Zo was het in oktober en november drie keer raak op deze T-splitsing” schrijft Brandes aan de gemeenteraad. De teller staat nu voor dit jaar op 51 ongelukken. Over aard en oorzaken van de ongelukken heeft de gemeente navraag gedaan bij de politie.

Voor de tot nu toe in 2023 gedachte reconstructie is overigens nog geen budget beschikbaar. Hierover zal nog overleg met de raad plaatsvinden. Naar voren halen van de reconstructie is overigens wel ingewikkeld, meldt Brandes aan de raad. Die complexiteit houdt verband met de enorme hoeveelheid werkzaakheden die de stad te wachten staan ter verbreding van de A9. “Wellicht is een verschuiving van projecten mogelijk en biedt dit enige ruimte. De voorgenomen reconstructie is doorgerekend voor een situatie waarbij de Burgemeester Rijnderslaan niet meer aangesloten is op de Keizer Karelweg, maar tegenover de Meander”, schrijft de wethouder aan de raad.

Parkeerapp EasyPark in Amstelveen

parkeerappDe grootste mobiele parkeerapp van Europa, die van EasyPark, komt ook in Amstelveen beschikbaar. Voor de introductie in Nederland in september was EasyPark al te gebruiken in bijna zeshonderd steden in tien andere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje. Daarmee heeft de app de grootste dekking in Europa. De EasyPark-app is in Nederland verkrijgbaar voor iOS- en Android-toestellen.

Afsluiting N201 door onderhoud tunnels

n201-aquaduct-4734_1491917765De provincie Noord-Holland voert van 2 tot en met 4 november onderhoud uit aan het Amstel-aquaduct (tussen Uithoorn en De Ronde Venen) en de Waterwolftunnel onder de Ringvaart (tussen Aalsmeer en Haarlemmermeer). Het verkeer op de N201 wordt daardoor omgeleid en moet rekening houden met enige vertraging.

De N201 wordt ter hoogte van het aquaduct over de Amsteldijk in Uithoorn afgesloten van donderdagavond 2 november 20.00 uur tot vrijdagochtend 3 november 05.00 uur. Het verkeer tussen de Middenweg Bovenkerkerpolder in Uithoorn en de aansluiting met de N196 in De Ronde Venen wordt omgeleid via de Amsterdamseweg en de N196.

Gratis opknapbeurt fietsen

Brandes

Brandes

De fietsen van vijf leerlingen van kindercampus King kregen donderdag 12 oktober een uitgebreide opknapbeurt. Wethouder Verkeer Jeroen Brandes (PvdA) bracht samen met adviseur Verkeerseducatie Cor Maas en fietsenmaker Bink een bezoek aan de school. Bink laadde de fietsen inlaadde in zijn bus en nam ze mee nam naar zijn werkplaats. Na een grondige inspectie bleken diverse lichtjes en remmen nodig aan vervanging toe. Toen de klus geklaard was leverde hij de fietsen weer netjes voor het einde van de schooldag bij de leerlingen af en gaf alle klasgenoten een verlichting set zodat ook zij veilig de weg op kunnen.

Lichtcampagne fiets gestart

75635Zaterdag 7 oktober vond in Zaandam het startsein van de Vervoerregio voor de Fietsverlichtingcampagne 2017. De komende weken worden mensen opgeroepen hun fietsverlichting in orde te maken, zodat op 28 oktober – de landelijke dag voor de fietsverlichting – gevierd kan worden dat alle fietsers opvallend op weg kunnen.

Addy Verschuren nam namens de Vervoerregio en gemeente Zaanstad samen met de zesjarige Michiel uit Purmerend plaats op een fiets om zo al trappend de Dam te verlichten.

Wie fietsend smartphoont is een zombie

2017-09-04-PHOTO-00000068Vlnr.: Voorzitter Nico van Hasselt van Veilig Verkeer Nederland (afdeling Amstelveen), verkeerswethouder Jeroen Brandes, rector Elisabeth Pels Rijcken van het Keizer Karel College en gemeentelijk adviseur Verkeerseducatie Cor Maas, bij de onthulling van het Smombie bord.

Smombie is een samenvoeging van de woorden smartphone en zombie, Het bord waarschuwt leerlingen hoe gevaarlijk het is de smartphone te gebruiken als zij fietsen. Ook bij het Hermann Wesselink College en het Amstelveen College zijn smombie-borden neergezet.

Cursus scootmobiel rijden in de Meent

Samen met de gemeente geeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) dinsdag 19 september een scootmobiel-cursus in De Meent aan Orion 3, van 15.00 tot 17.00 uur. Men kan zich aanmelden via [email protected]

De cursus is bedoeld om gebruscootmobiel-king-cobraikers van een scootmobiel met meer vertrouwen aan het verkeer te laten deelnemen en bestaat uit twee gedeelten: theorie en praktijk. In het eerste legt een rijinstructeur de verkeersregels uit, waarna enkele praktijkoefeningen volgen. De deelnemers moeten rijden op een parcours met drempels, stoepranden en andere obstakels. Vrijwilligers helpen, maar de deelnemers moeten wel hun eigen scootmobiel meenemen. Er is geen examen verbonden aan de cursus, die een informatief karakter heeft. De cursisten krijgen een theorieboek mee. Dankzij medewerking van de gemeente is de cursus gratis.

 

Coop en VVN helpen schoolkinderen veilig fietsen

coop winnaars 1Supermarkt Coop Amstelveen en Veilig Verkeer Nederland zetten samen de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen!’ extra kracht bij met de spaaractie ‘Bike to School’. Klanten kunnen sparen voor fietsaccessoires. Volgens Coop wordt daarmee de verkeersveiligheid bevordert.

Eén op de vier jonge verkeersslachtoffers valt in de eerste twee weken van ieder schooljaar. Veilig Verkeer Nederland richt zich met de slogan ‘De scholen zijn weer begonnen’ net als voorgaande jaren op het extra oplettend maken van de automobilist.

Tips Vervoerregio veilig naar school fietsen

fiets-12[1]De vijftien samenwerkende gemeenten in Vervoerregio Amsterdam willen proberen de ongevalspiek na de zomervakantie, als veel kinderen naar een nieuwe school (vervolgonderwijs) gaan, voorkomen. Zij gaan er van uit dat ouders dat ook willen en velen van hen daarom de nieuwe schoolroute met hun kind oefenen. Ouders van kinderen die na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs gaan, krijgen voor de vakantie via school een brief met tips waarmee ouders hun kind veilig van en naar school kunnen laten fietsen.

De nieuwe route leidt vaak langs ingewikkelder verkeerssituaties dan de kinderen op de basisschool gewend waren. Voor een enkeling is het zelfs de eerste keer dat zij alleen naar school zullen fietsen.

Groen licht beter verkeersknooppunt O’laan

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Er is groen licht gekomen van Vervoerregio Amsterdam en Rijkswaterstaat voor de aanleg van een nieuw verkeersknooppunt bij de Ouderkerkerlaan. Een maand geleden blijken die twee er al overeenstemming met de gemeente over te hebben bereikt. Het project, dat onder meer verbreding van het viaduct over de Beneluxbaan bij de Ouderkerkerlaan inhoudt, kost tien miljoen euro, waarvan de gemeente een half miljoen betaalt.

Behalve verbreding van het viaduct, komen er meer opstelvakken voor afslaand verkeer, een betere verkeersregelinstallatie en busstroken. Verder is een fietstunnel onder de toe- en afrit van de Beneluxbaan aan de zuidoostzijde gepland en worden de overstapvoorzieningen voor bus en tram volgens de gemeente verbeterd. “Deze oplossing draagt bij aan de doorstroming van het verkeer van en naar Amstelveen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden aan de A9”, zegt zij.

De werkzaamheden staan gepland na maart 2019, als tramlijn 51 buiten dienst wordt gesteld. Medio 2020 moet het knooppunt klaar zijn, zodat het in de periode 2020-2024 extra verkeer kan verwerken.