GroenLinks boos over niet meedoen in B&W

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali fotografie.

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali fotografie.

GroenLinks Amstelveen is er ontstemd over dat de partij, ondanks zetelwinst, opnieuw buiten het college van B&W is gehouden. Het steunt op een coalitie van VVD, D66 en Burgerbelangen (bbA). In de vorige speelde ook de PvdA een rol.

GroenLinks is de derde partij in de gemeenteraad en klom door de verkiezingen van vier naar vijf zetels, overigens de helft van het aantal dat de VVD (grootste fractie) nu heeft, die ook een zetel won. Volgens de lokale afdeling van de partij is de zetelwinst het gevolg van de tijdens de verkiezingen geventileerde boodschap dat er verandering moest komen in de gemeente. Overigens liftte zij lokaal mee op de landelijke partijwinst.

De partij, die van tevoren al aankondigde dat er een complete cultuuromslag op het raadhuis zou plaatsvinden als zij meedeed, zegt graat te hebben meegedaan in het nieuwe college. “Bijvoorbeeld om samen met VVD en D66 invulling te geven aan de klimaatdoelstellingen en de energietransitie”, zegt fractievoorzitter Martin Kortekaas. Doordat de twee liberale partijen alleen voor BBA kiezen, maken zijn duidelijk vast te willen houden aan de macht en behoud van de lijn van de afgelopen vier jaar, constateert GroenLinks.

De belangrijkste reden voor die keuze is volgens de partij een programmatisch verschil. GroenLinks heeft vier jaar lang stevig oppositie gevoerd. De ‘groene’ verandering die de partij voorstaat is volgens haar niet waar de coalitiepartijen in mee willen. Dat is jammer, vindt Kortekaas. “In andere steden wordt nu juist gezocht naar een brede samenwerking en vinden partijen als VVD en GroenLinks elkaar in het besef dat we elkaar en de inwoners nodig hebben om de circulaire economie en de inclusieve samenleving inhoud te geven,” zegt hij.

Hoofdlijnen

De collegepartijen gaan een akkoord op hoofdlijnen sluiten. Daarbij zou er veel ruimte zou zijn om alle andere partijen te betrekken bij de uitwerking en invulling, meent GroenLinks. De partij zegt nu van die ruimte en is voornemens weer vier jaar lang met hart en ziel oppositie voeren ‘voor een groene en sociale politiek in Amstelveen’. Kortekaas: “Wij willen met de collegepartijen samenwerken waar dat mogelijk is en zoeken ook naar samenwerking met de andere oppositiepartijen. We blijven kiezen voor verandering in Amstelveen en betrekken daarbij alle inwoners die dat ook willen.”

 

Lees ook:GroenLinks wil contact met kiezers in P60
Lees ook:Ontmoetingssessie met GroenLinks
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen enmeer vrijheid minima
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen in Amstelveen
Lees ook:Kamerlid helpt in strijd GroenLinks tegen Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.