Categorie: "Algemeen"

Hulp bij aangifte belastingen

bld_logo_belastingdienstGedurende de belastingaangifteperiode organiseert de Bibliotheek Amstelveen Stadsplein samen met Loket 20, Humanitas Thuisadministratie en Participe Amstelland spreekuren over de Aangifte Inkomstenbelasting 2017. Een deskundige vrijwilliger van Loket 20 is in de bibliotheek en beantwoordt vragen over de aangifte.

Voor het spreekuur hoeven bezoekers geen afspraak te maken. Zij kunnen zich melden bij de balie van de bibliotheek. Het spreekuur vindt plaats in een aparte ruimte, en er wordt gebruik gemaakt van een veilige laptop met een beveiligde internetverbinding. De spreekuren worden gehouden op donderdagavonden van 17.00 uur tot 19.00 uur, op 1, 8, 15, 22 en 29 maart en op 5, 12, 19 en 26 april. De vrijwilliger van Loket 20 vult de aangifte niet voor de deelnemers in. Die blijven zelf verantwoordelijk voor de juiste invulling van de belastingaangifte.

Hoger vermogen in AV dan landelijke doorsnee

Euro papiergeldZesduizend euro hoger dan in 2015 was het gemiddelde vermogen van Amstelveense huishoudens in 2016.

Toen steeg het namelijk naar € 27.800, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vastgesteld. Dat was vooral het gevolg van de stijging van huizenprijzen.

Die speelde in heel Nederland een rol. Het vermogen steeg landelijk met bijna 10 procent tot ruim 22 mille, maar bleek dus onder het Amstelveense gemiddelde. Als de huizen niet in waarde waren gestegen, bleef het vermogen in Nederland gemiddeld gelijk in 2016 aan dat in 2015.

Intussen wonen in Noord-Holland de rijkste mensen. In die provincie is volgens het CBS het gemiddelde vermogen bijna 281 duizend euro.

In Rotterdam, waar het gemiddelde vermogen € 1900 bedraagt, leven de armste mensen van Nederland, althans volgens het CBS.

 

 

Directeur Van der Togt bij buurttafel Paaskerk

buurttafel 2(web)Directeur Heleen Van Ketwich Verschuur van het Van der Togt museum aan de Dorpsstraat is deze keer de gast bij de zogenoemde buurttafel in de Paaskerk ( Augustinuspark 1). Dat etentje voor de buurt wordt gehouden op donderdag 15 februari (17.45 uur).

De gaste komt vertellen over de tentoonstellingen die daar dit jaar te zien zijn. In februari en maart werk van Walasse Ting tijdens ‘The Amsterdam Years’, in april en mei kunst van Aad Donker en in juni een overzichtstentoonstelling van Jan Sierhuis. Voor meer informatie op www.paaskerk-amstelveen.nl.

De maaltijd begint rond 18.00 uur. Kosten € 7 voor een (vegetarische) maaltijd met een dessert en iets te drinken. Men kan zich opgeven vòòr 12 februari bij Jacqueline Meij 06-48 75 00 78, [email protected]

 

 

 

 

Digitale nieuwsbrief voor ondernemers

Ondernemers krijgen nu een op hen gerichte digitale nieuwsbrief van de gemeente. Deze week wordt de eerste verstuurd, Volgens B&W is het een van de eerste actiepunten uit de in 2016 al door de gemeenteraad vastgestelde Amstelveense economische agenda.

Kort voor de verkiezingen komt die nieuwsbrief er dus. Volgens B&W is het een goed moment, omdat onlangs ook de nieuwe website van de gemeente werd gelanceerd. In de eerste editie staan onder meer berichten over de vestiging van nieuwe internationale bedrijven in Amstelveen, het innovatiefonds versterking ondernemerschap en de samenwerking met Amsterdam Marketing in het kader van citymarketing.

Ook staan er artikelen in over de uitreiking van de eerste citymap ‘Experience Amstelveen’ en de start van de scan circulaire economie. Verder is er een hoofdstuk evenementen, waarin het Voorelkaarfestival over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en het verkiezingsdebat Ondernemend Amstelveen wordt vermeld. Volgens wethouder Economische Zaken Maaike Veeningen(D66) is de nieuwsbrief een extra service aan de Amstelveense ondernemers. Wie zich aanmeldt krijgt de digitale uitgave elke twee maanden:

www.amstelveen.nl/nieuwsbriefondernemen

 

Jaarlijks diner Wapenbroeders

DSCN8657 - kleinDe Amstellandse wapenbroeders en -zusters hebben weer hun jaarlijkse etentje gehad. Onder het motto ‘Vrede en Vrijheid’ waren zij dinsdag (12 december) daartoe bijeen in chinees restaurant Ho-Fa aan het Hueseplein, samen met bestuursleden van de lokale organisatie die de 4 en 5 mei herdenking regelt en die van de herdenking in augustus nij Indië-herdenking.

Magen vullen is OK, vinden de wapenbroeders, maar “harten met vreugde vullen door elkaar beter te leren kennen is prima”, filosoferen zij verder.

De diner werd georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders afdeling Amstelland. Die houdt een Nieuwjaarsreceptie op dinsdag 9 januari (19.00 uur) in wijkcentrum De Bolder bij Groenhof. Meer informatie: http://www.bondvanwapenbroeders.nl/afdeling-amstelland.html

 

 

Nieuw entreegebouw bij begraafplaats op Beth Haim

Beth HaimVan het in totaal € 285.000 kostende nieuwe entreegebouw bij de Portugees Israëlische begraafplaats Beth Haim (Huis des levens) in Ouderkerk moet nog 90 mille binnenkomen. Het gebouw verrijst naast het bestaande Vegahuis, zeg maar de aula van het complex.

De bouw is onderdeel van het jubileumplan ‘Op grond van traditie’ van de begraafplaats, die uit het begin van de zeventiende eeuw dateert. Het plan behelst dat door herinrichting van het landschap en de ontwikkeling van een app de begraafplaats beter toegankelijk en bereikbaar wordt gemaakt voor een breder publiek.

Burgemeester bij oudste inwoonster

Oudste inwonerBurgemeester Bas Eenhoorn bracht maandag 20 november een bezoek aan Tine van Houten, de oudste inwoonster van Amstelveen. Zij werd die dag 107 jaar. Media mochten er deze keer niet bij zijn, wegens haar broze gezondheid.

Vorig jaar kwamen zowel de twee vorige burgemeesters bij haar. De ‘echte’ burgemeester Mirjam van ’t Veld en kinderburgemeester Melle Vos. Ook toen al werd de pers dringend verzocht weg te blijven uit haar flat aan de Flevolaan.

Mevrouw Van Houten woont nog steeds zelfstandig maar heeft wel veel hulp. Zij zegt heel blij te zijn dat ze in Amstelveen woont. Mede dankzij de goede voorzieningen kan zij nog zelfstandig wonen.

Japans lakwerk in Museum Jan van der Togt

Kawaguchi MitsuruVan 28 november tot en met 28 januari presenteert Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat 50 de tentoonstelling ‘Modern Japans lakwerk’. De expositie toont werken van Japanse kunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaags werk. Japans lakwerk geldt als één van de moeilijkste ambachten ter wereld. 

Urushi, zoals het in het Japans het,  heeft een eeuwenoude traditie en is een langdurig en arbeidsintensief proces. Urushi is een natuurlijke hars die uit bomen wordt getapt door de barst in te kerven. De hars ondergaat daarna verschillende bewerkingen en wordt zo een van de sterkste natuurlijke polymeren ter wereld. Laktraditie is eeuwenoud. Er zijn bodemvondsten gevonden die stammen uit de steentijd. Aan de basistechnieken van urushi is weinig veranderd. Men gebruikt nog altijd dezelfde gereedschappen ven technieken als eeuwen geleden.

Erewacht bij klaprozendag

Klaprozenherdenking 17-11-2017Zoals elk jaar werd het Britse equivalent van de Nederlandse 4 mei herdenking zaterdag weer gehouden op de Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam, waar de ook bij de traditionele ceremonie bij het Indië Monument in het Broersepark optredende Bond van Wapenbroeders een erewacht vormden.

Op de Nieuwe Ooster – waar 325 militairen zijn begraven uit Engeland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada – wordt die zogenoemde Remembrance Day (of Klaprozendag) jaarlijks georganiseerd door de Amsterdamse afdeling van de Royal Air Forces Association, om de buitenlanders te gedenken die tijdens de tweede wereldoorlog op Nederlands grondgebied sneuvelden. Onlangs werden daar twee Poolse vliegers bijgezet op het ereveld. Het symbool van Remembrance Day is de klaproos, in het Engels: poppy.

Spullen maken voor Sint Maarten

Op 11 november is het Sint Maarten. De bisschop met die naam gaf zijn spullen weg aan de armen. Daarom kunnen kinderen op zaterdag 4 november van 16.00 – 17.15 uur in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a, iets komen knutselen, iets voor henzelf én iets voor een ander.

Ook wordt er speelgoed ingezameld voor de speelgoedbank in Amsterdam. Na het knutselen wordt het verhaal van Sint Maarten verteld. Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag 2 november bij dominee Mirjam Buitenwerf, 06 2033 9808 of [email protected] Of kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.