Categorie: "Algemeen"

1700 lopers eerste marathon Amstelveen

KPMG-logo[2]Rond 1.700 lopers verschijnen zondagochtend 2 april aan de start van de eerste AmstelveenZ Lentemarathon. De organiserende atletiekvereniging Startbaan is ingenomen met dit grote deelnemersveld: ‘Het is de eerste marathon in de geschiedenis van Amstelveen en mede door inzet en deelname van KPMG, maken we een vliegende start,’ zegt André Kramer van AV Startbaan. Inzet is om met de mooie en afwisselende route langs de flanken van Amstelveen een nieuwe voorjaarstraditie in gang te zetten.

De plannen voor de marathon startten begin 2016 tijdens de training van de lange afstandsgroep van AV Startbaan. Sindsdien is er intensief overleg geweest met alle betrokken partijen, vertelt Kramer, één van de initiatiefnemers.  Behalve de gemeente, zijn die partijen volgens hem lokale ondernemers, politie en leden van de vereniging. “We ontdekten al snel dat de voorbereiding meer voeten in aarde had dan we dachten. KPMG kwam toen al snel in beeld. Die is nu niet alleen sponsor maar zorgt ook voor contacten, promotie en logistieke organisatie. Wij maken dankbaar gebruik van deze samenwerking.”

Dochter Desmond Tutu in talkshow BV Amstelveen

Part-PAR-Par7866532-1-1-0Nadat de twee eerste edities wegens ziekte aan haar voorbij gingen, is burgemeester Mirjam van ’t Veld op maandag 27 maart (17.00 uur) wel van de partij in de lokale talkshow BV Amstelveen. Zij lanceert daar een website om het historisch besef van Amstelveners over hun stad op te vijzelen. Burgers kunnen op de site hun verhalen kwijt.

De burgemeester gaat in de talkshow, die wordt gehouden in Grand Café ’t Oude Dorp aan de Dorpsstraat 104, over haar inspanningen voor #mensenmakenamstelveen. Ook de in Amstelveen wonende dochter van bisschop Demond Tutu, Mpho Andrea Tutu, is in de talkshow present. Zij schreef samen met haar vader het boek ‘Made fot Goodness’. Daarin staat dat in principe alle mensen goed zijn, een opvatting die overigens niet helemaal in lijn is met de Bijbelse uitspraak in Romeinen 3:23 dat ‘allen hebben gezondigd’.

Zesde Indië-Lezing ging over vrouwen

Indie Lezing 2017 Malle Babbe KoorOnder de titel ‘En toen stond ik er alleen voor’ is zaterdag de zesde zogenoemde Indië-Lezing gehouden in Theater van het Woord van de Amsterdamse bibliotheek. De jaarlijkse lezing is een initiatief van de Stichting 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost en wordt georganiseerd in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum, Stichting gastdocenten WO II werkgroep Zuid-Oost Azië en gefaciliteerd door de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Er waren ongeveer 200 bezoekers. Centraal stonden weer de Japanse concentratiekampen en het ging deze keer vooral om de vrouwen die buiten en binnen de kampen voor zichzelf en hun kinderen zorgden. Ervaringskennis met verhalen, wetenschappelijke kennis en culturele ontmoetingen gingen hand in hand. Singersongwriter Robin Block droeg als 3e generatie eigen gedichten voor. Verder werkte onder meer vrouwenkoor Malle Babbe o.l.v. dirigent Leny van Schaik mee.

Zwijntje eindelijk weer thuis

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

Waar een kleine stad al niet groot in kan zijn. Goed, amstelveen.blog.nl was er niet bij uitgenodigd, maar cultuurwethouder Maaike Veeningen was er wel persoonlijk bij. Samen met Stadshart-manager Ben Verheijen van Unibail Rodamco plaatste zij het beeld ‘Zwijntje’ na veel omzwervingen weer terug op zijn vertrouwde plek bij de Hema.

Het na een rondreis langs verschillende plekken weer ‘thuisgekomen’ beeld kreeg zijn eigen sokkel, staat weer prominent in het zicht en is beschikbaar als kinderknuffel.

Door ontwikkelingen in het winkelcentrum is het Zwijntje een aantal keren verplaatst. Nu de werkzaamheden zijn afgerond kan het Zwijntje weer in het Binnenhof worden geplaatst.

Open dag bij Montesorrischolen

Ook op de Amstelveense Montessorischolen wordt op 8 maart (ook Vrouwendag trouwens) de landelijke Montessoridag gehouden. Dat zijn De Linde aan de Lindenlaan 334 en het Montessori Kind Centrum Mio Mondo aan de Burgemeester Haspelslaan 137.

De Linde

De Linde

Op een montessorischool werken kinderen en leerkrachten in een omgeving die is aangepast bij op de ontwikkelingsfase van het kind, zeggen de scholen. ‘Kinderen gaan hier graag zelf aan de slag,’ is het thema. De bedoeling is dat de omgeving hen uitdaagt.

Tijdens de Landelijke Montessoridag op 8 maart kan men tussen 9 en 10 uur kennismaking met het montessorionderwijs. Belangstellenden kunnen een kijkje komen nemen, waarbij leerlingen van de school vertellen waarom zij het montessori onderwijs zo prettig vinden, wat er van hen wordt verwacht en hoe de leerkrachten hen helpen zo veel mogelijk zelf te doen.

Informatie bestemmingsplan Wester-Amstel

Peter Bot

Peter Bot

Op de buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord 55 wordt dinsdagavond 14 maart (19.00 tot 21.00 uur) een zogenoemde ‘inloopavond’ gehouden om mensen te informeren over het voorontwerp van het gelijknamige bestemmingsplan (Wester-Amstel). De buitenplaats is de expositieruimte van Groengebied Amstelland. Belangstellenden kunnen tijdens deze avond kennisnemen van het plan en vragen stellen.

“Het geldende bestemmingsplan moet uiterlijk in 2018 worden herzien. Dat moet namelijk eenmaal in de tien jaar gebeuren. Het voorontwerp is een eerste fase in de procedure naar de vaststelling van het nieuwe plan. meldt wethouder Peter Bot  van Ruimtelijke Ordening (Burgerbelangen). “Het gaat om het gebied tussen de Kalfjeslaan, de Amstel, de A9 en de oostelijke stadsgrens van Amstelveen”, legt hij uit.

Niet meer welkom…

jodenster-religie_1559_875x1000Kort na de oprichting ervan bezocht en versloeg amstelveen.blog.nl trouw de bijeenkomsten van het Joods Islamitisch Platform. Kennelijk heeft die organisatie zich inmiddels tegen dat medium gekeerd, want de uitnodigingen die blijkbaar wel naar andere media gaan, bereiken deze redactie niet meer.

Daardoor bleef ook de discussie van raadsleden en burgemeester in P60 verborgen. Daar spraken ook M&Moos en Bendigamos, een organisatie voor Joodse young professionals.

Workshop over ‘krachtiger uitstraling’

VolksuniversiteitZaterdag 11 maart geeft om 09:30 uur docente Anita Hoying een workshop over het ontwikkelen van een krachtige en zelfverzekerde uitstraling. Dat gebeurt bij Volksuniversiteit Amstelland aan het Stadsplein 97. Volgens die instelling is de workshop, die € 50 kost (duur: 4 uur), gericht op wie ‘zich krachtig wil voelen en zelfverzekerd overkomen’.

Volgens Hoying kan men een ander beeld van zichzelf hebben dan de buitenwereld. Tijdens de workshop wordt stilgestaan bij de vraag welk beeld men zelf naar buiten wil laten komen en wordt bekeken hoe men zijn uitstraling kan beïnvloeden. Door kleine wijzigingen aan houding, mindset, gedrag of kleding kan men zich zelfverzekerder voelen zegt Hoying.

Indië-Lezing in Amsterdam

piano-buitenkampersIn de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade 143 in Amsterdam wordt zaterdag 11 maart (14.00 uur) de zesde Indië-Lezing gehouden,  die dit jaar het thema  ‘En toen stond ik er alleen voor’ heeft. Daar is ook weer een contingent Amstelveners aanwezig.

De middag staat in het teken van de vrouwen die binnen en buiten de kampen verbleven tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Remco Raben, bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, houdt er een lezing over.  Presentator Youetta de Jager praat met de gasten.

Singer / songwriter Robin Block  heeft een lied over het thema geschreven en draagt een gedicht voor. Verder zingt het koor Malle Babbe een aantal liederen, waaronder de ‘Song of Survival’, naar het stemmenorkest van de vrouwen in een interneringskamp op Sumatra.

100ste KNGF-pup in Amstelveens gezin

nieuws-100e-pup-275-414De pups van KNGF Geleidehonden worden geboren bij fokgastgezinnen thuis waar de moederhond woont. Een van die gezinnen is de Amstelveense familie Bulk. Janneke en Johan hebben al dertien nestjes in huis gehad en op 5 december is ‘hun’ 100ste KNGF-pup geboren. Afgelopen woensdag namen zij afscheid van deze pup en haar nestgenootjes. Die wonen nu bij de puppypleeggezinnen die de jonge honden voorbereiden op hun opleiding tot geleidehond.

‘KNGF Geleidehonden loopt als een rode draad door ons leven’, vertelt Janneke Bulk. ‘De eerste KNGF-moederhond is in 1989 bij ons geplaatst. Sindsdien hebben we al zes moederhonden met hun nestjes in huis gehad.’ Op 5 december is moederhond Inny bevallen van zes zwarte labrador retriever pups, waaronder 100ste pup Jiske. ‘Een ondernemend hondje met lef’, volgens Janneke.

Een goede start

De pups worden onder begeleiding van KNGF Geleidehonden. eveneens gevestigd in Amstelveen,  bij fokgastgezinnen thuis geboren. Deze aanpak zorgt voor een stabiele, huiselijke omgeving voor de moederhond en de pups. De jonge viervoeters hebben daardoor meteen een voorsprong op soortgenoten die in een kennel opgroeien.

Als de pups ruim zeven weken zijn gaan ze naar vrijwillige puppypleeggezinnen die de jonge hond in het eerste levensjaar verzorgen, opvoeden en socialiseren. Ze laten hem bijvoorbeeld kennismaken met andere dieren, kinderen en het openbaar vervoer. Zodat hij later nergens meer van opkijkt als hij geleidehond is.