Indiëlezing over Oorlog en Herinnering

Reggie Baay

In het OBA Theater van het Woord in Amsterdam is zaterdag de zevende Indiëlezing gehouden. Thema: Oorlog en Herinnering. De hoofdspreker Reggie Baay, onafhankelijk onderzoeker en schrijver en gespecialiseerd in de koloniale en postkoloniale geschiedenis en literatuur van het vroegere Nederlands-Indië het huidige Indonesië, vertelde te beseffen dat het een illusie is te denken dat een mens ongeschonden blijft als de generatie voor hem deelgenoot is geweest van een ellendige oorlog.

Aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis schetste Reggie Baay de effecten van oorlogen. De laatste wereldoorlog ligt al bijna zeventig jaar achter ons, maar heeft volgens haar nog steeds invloed voor velen. Zijn vader was KNIL militair en zat drieëneenhalf jaar in een Japans krijgsgevangenschap aan de beruchte Birma-Siamspoorweg. Zijn moeder kwam met haar moeder en zusjes in vrouwenkamp Kampili in Makassar terecht en na de bevrijding onderging zij de wreedheden van de bersiap en via familie van haar Indonesische moeder de wreedheden van de Dienst Speciale Troepen onder aanvoering van Raymond Westerling.

De Indiëlezing is een initiatief van Stichting 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost en wordt georganiseerd in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum. De lezing wordt gefaciliteerd door de OBA – Openbare Bibliotheek Amsterdam. In 2019 pakt OBA groots uit met het 100-jarige jubileum, want op 8 februari 2019 – OBA 100 jaar.

 

Lees ook:Vierde ‘Indiëlezing’ met dr. Stef Scagliola
Lees ook:Tweede Indië lezing op 8 maart
Lees ook:Herdenking bij Indie monument op 14 augustus
Lees ook:Naar herdenking bij Indiëmonument via A’damseweg
Lees ook:Zondag herdenking bij Indiemonument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.