Categorie: "Sociale aangelegenheden en welzijn"

Cursus over ‘Omgaan met Geld’

Participe_Amstelland_RGB_WEBEr is een kennismakingsbijeenkomst voor de cursus Omgaan met Geld op donderdag 29 maart van 10.00-12.00 uur bij welzijnsorganisatie Participe Amstelland. De cursus bestaat uit zeven wekelijkse bijeenkomsten van twee uur. Na de kennismaking worden die gegeven op donderdag 5, 12, 19 en 26 april en op 3,17 en 24 mei (telkens van 10.00 tot 12.00 uur).

Het is de bedoeling meer inzicht in hun uitgaven te bieden aan inwoners van Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Aalsmeer die er moeite mee hebben financieel rond te komen met hun inkomen.

Dat is voor velen namelijk een hele opgave. Vooral voor mensen met een laag salaris of een uitkering, mensen die gescheiden zijn, als er sprake is van verlies van werk of wanneer er plotseling een inkomensdaling plaatsvindt. Tijdens de cursus is er ruimte om met andere deelnemers ervaringen uit te wissen en staat het delen van tips centraal.

Eerste betalingen gedupeerde huishoudhulpen

leia-hulp-in-de-huishouding-den-haag[1]Door de aanbesteding aan verschillende partijen, na de breuk met Amstelring, gingen diverse hulpen in de huishouding er fors in salaris op achteruit. Om dat te compenseren beloofde wethouder Herbert Raat in september ieder van de gedupeerden € 1000. Dat bedrag wordt nu aan de eerste 36 thuishulpen uitgereikt.

“Die zijn allemaal op enige wijze benadeeld door de cao”, zegt Raat. “Werk moet wel lonen. Met deze regeling laten we zien dat het werk van de hulpen belangrijk voor ons is. Zij zien het als eerste wanneer inwoners thuis tegen problemen aanlopen.”

Terwijl sommige hulpen er begin 2016 op achteruit zijn gegaan, behielden anderen hun oude, hogere salaris. Uit onderzoek bleek dat het mogelijk was de hulpen als gemeente zelf tegemoet te komen.

Onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers hebben inmiddels tot gevolg dat de cao verplicht voorziet in een hogere loonschaal voor alle hulpen. De cao treedt vermoedelijk in werking vanaf april 2018.

Weggeef Kelder voor mensen die het nodig hebben

DSCF0032De donderdag geopende Weggeef Kelder van de Amstelring, waarin men tweedehands goederen weggeeft, is bedoeld voor en door mensen die het echt nodig hebben. De Weggeef Kelder bevindt zich in de zusterflat van Verpleeghuis Vreugdehof. De Klencke 111, 1083 HH Amsterdam (Buitenveldert) en is ook bestemd voor Amstelveners.

Er worden tweedehands spullen die in een huishouden nodig zijn verzameld. Zoals en keukentafel, pannenset, kinderspullen, kledingkast, gordijnen, koelkast en een fiets. De Weggeef Kelder van Amstelring biedt mensen die in moeilijke situaties zitten ook de kans om werkervaring op te doen en nuttig bezig te zijn. Bijvoorbeeld spullen controleren, ophalen en wegbrengen, kleine reparaties doen, de boekhouding bijhouden en de Facebookpagina beheren.

Armoedebestrijding

De Weggeef Kelder is een initiatief van thuisbegeleiders in Amstelveen. Zij willen hun thuiswonende cliënten snel en makkelijk voorzien van goede tweedehandsspullen én hen een werkervaringsplek bieden. Bevordering van participatie, social return en armoedebestrijding zijn de kerngedachten achter De Weggeef Kelder.

Alzheimer Café over vroege signalering dementie

-Alzheimer-NederlandIn het Alzheimer Café Amstelveen van donderdag 25 januari (19.30 uur) zal gespreksleider Job van Amerongen spreken met Jentie Kraamer (specialist ouderen¬geneeskunde bij de Zonnehuisgroep) over de zin van vroeg¬signa-lering. Het café wordt gehouden in wooncentrum ‘De Luwte’ van Zonnehuisgroep Amstelland, Wimbledonpark 361.

De zaal is open vanaf 19.00 uur. Men hoeft zich niet aan te melden, maar kan gewoon binnenlopen.

Nieuwjaarsreceptie Wapenbroeders

nieuwjaarsreceptie 1Talloze nieuwjaarsrecepties in deze dagen. Ook de Amstellandse veteranen van de regionale afdeling van de Bond van Wapenbroeders kon onder de jaarlijkse traditie dus niet heen. Die hield de receptie dinsdag (9 januari) in wijkcentrum De Bolder. De bezoekers spraken, ondanks de vrolijke wensen, serieus met elkaar over veiligheid, inclusief de digitale.

De Bond houdt trouwens een soosavond op elke tweede dinsdag (19.00 uur) van de maand in wijkcentrum De Bolder, Groenhof 140. Contactadres: [email protected]

Link naar website van de afdeling: http://www.bondvanwapenbroeders.nl/afdeling-amstelland.html

 

Weggeefavond Café Welkom in De Meent

CAFE WELKOMOp dinsdagavond 16 januari (20.00 uur) wordt een zogenoemde weggeefavond gehouden in De Meent aan Orion 3 door bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg. Iedereen kan dan goede, gebruikte kleding (voorzien van maatlabels) of speelgoed ter beschikking stellen aan in Amstelveen wonende statushouders, vluchtelingen, hun kinderen en mogelijk ook andere mensen met een krappe beurs.

Tijdens de ontmoetingsbijeenkomst Café Welkom – met zoals gebruikelijk koffie, thee, limonade, wat lekkers en informatie over volgende activiteiten – is er ook gelegenheid goede, gebruikte kleding en speelgoed in te brengen. Wie wat wil geven, wordt verzocht dit vooraf te laten weten en zo mogelijk wat vroeger (19:00 uur) langs te komen zodat er voldoende tijd is om het op tafels uit te stallen.

Kerstlunch van de Zonnebloem

zonnebloemEerder deze week waren 230 gasten uit de regio, onder wie dus Amstelveners, bijeen voor een door de Zonnebloem aangeboden kerstlunch, bij Steigenberger Airport Hotel op Schiphol-Oost. Zij werden hartelijk ontvangen en naar feestelijk gedekte tafels gebracht door medewerkers van het hotel.

Per tafel konden 10 gasten plaatsnemen. De gasten werden officieel verwelkomd door Erwin M. Bruyn, General Manager van het hotel en Maggy Wijffels, voorzitter van de regio Amstel & Meer van de Zonnebloem.

De chef had een speciaal menu samengesteld. Het ging van start met een Hollandse garnalencocktail, gevolgd door gestoofde kalfssucade met stoofpeertjes, witlof, spruitjes en aardappelpuree. Tot slot werd er een grand dessert geserveerd bestaande uit aardbeien kwarkgebak, truffeltje van mokkaschuim, Bossche bol met advocaatsaus, slagroom en vanille roomijs.

Kerstconcert voor Ouderen in Concertgebouw

 

ConcertgebouwRuim duizend ouderen, mensen met een handicap of chronische ziekte en mantelzorgers uit Amstelveen en wijde omgeving wonen vrijdag (22 december) het achttiende Kerstconcert voor Ouderen in Het Concertgebouw bij. De feestelijke muziek en optredens worden verzorgd door 350 zangers van het Grootkoor Holland. Dit jaar opent Prof. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie en bekend van zijn televisiecolleges, het kerstconcert. Scherder’s onderzoek toont het positieve effect van muziek op het brein aan, ook bij ouderen. Met hulp van vele gulle sponsors en ruim honderd vrijwilligers is het Kerstconcert voor Ouderen gegarandeerd een fantastische belevenis.

Amstelring

De kerstperiode kan voor ouderen een eenzame periode zijn, met emotionele herinneringen aan vroeger. Amstelring wil een kerstsfeer creëren in een fantastische omgeving, zodat ouderen een heerlijke tijd hebben.  Uit Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Hoofddorp, Zwanenburg en alle delen van Amsterdam komen ouderen uit verpleeghuizen en verzorgingshuizen naar het Concertgebouw.

Woontoren Brentano geopend

2017-brentano-klaasje-eenhoorn-speech-15-december

(FOTO’S: amstelveenweb.com)

Door samen met directeur Lies Zuidema de toegang naar het restaurant ‘Bij Klaasje’ te, openen, via de onthulling van een boord waarop die naam stond, opende burgemeester Bas Eenhoorn vrijdag een woontoren van Brentano’s vestiging Klaasje Zevenster.

In feite was het bord toen al drie keer onthuld voordat hij de kans kreeg het dunnetjes over te doen, want het stuntelig opgehangen doek ervoor gleed er telkens af. Wat Eenhoorn de opmerking ontlokte: “Je hoeft eigenlijk niks te doen als burgemeester, want het gaat allemaal vanzelf.”

Vrijwilligers gezocht voor KNGF Geleidehonden

 Oproep Help onze pups aan een frisse start - december 2017KNGF Geleidehonden, grootste leverancier van geleidehonden in Nederland, zoekt vrijwilligers die spullen willen schoonmaken om puppy’s geboren te laten worden.

Het overgrote deel van de bijzondere honden fokt de organisatie namelijk zelf. De pups worden geboren bij fokgastgezinnen, waar de moederhond woont. Zij krijgen allerlei materialen om de kleine wollige pups de beste start te geven. Er is een werpkist, hekwerk en allerlei leuk speelgoed. Na ruim zeven weken worden de pups uitgedeeld aan de puppypleeggezinnen en gaan alle materialen en spullen terug naar het opleidingsterrein.

Als vrijwilligers de spullen hebben schoon gemaakt, kan het volgende nest er profijt en plezier van hebben. Per reinigingsklus zoekt men twee ‘puppenhulpen’, die af en toe twee uurtjes helpen.