Categorie: "Sociale aangelegenheden en welzijn"

Miniconferentie over (v) echtscheidingen

vechtscheiding-7976 (2)Meer dan 60 medewerkers uit het onderwijs en de kinderopvang uit Aalsmeer en Amstelveen blijken donderdag (9 maart) een miniconferentie in de Oude Veiling in Aalsmeer te hebben bijgewoond over (v)echtscheidingen. Die was georganiseerd door de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen.

Het doel van de conferentie was leerkrachten inzicht te geven in de verschillende programma’s die de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen aanbieden, zoals de online workshops van Villa Pinedo, de Begeleide Omgangsregeling van Humanitas en Kinderen uit de knel van het Familiecentrum.

Weer vrijwillige helpers ouderen gezocht

VrijwilligerscentraleDe daarvoor onder de noemer ‘Amstelveenvoorelkaar’ opererende Vrijwilligers Centrale Amstelland is weer op zoek naar verleent vrijwilligers die in diverse wijken ouderen of mensen met een beperking willen helpen.

Voor een dementerende vrouw van 96 in Bankras /Kostverloren wordt er een gezocht die wekelijks – in de middag, behalve op dinsdag en donderdag – langs komt om gezelschap te houden of samen een blokje te gaan wandelen. Liefst iemand die Frans of Portugees spreekt, want zij is van oorsprong Française en woonde jarenlang in Brazilië. De Nederlandse spraak is door kort geheugenverlies achteruit gegaan. Zij houdt zich bezig met legpuzzels, wil ook wel spelletje Rummicup spelen voor de afleiding. (1179)

SP: veel hulpvragers boos op gemeente

Marina Casadei

Marina Casadei

Terwijl B&W beweren, overeenkomstig hun collegebeleid, maatwerk te leveren aan hulpbehoevenden, constateert de SP dat veel inwoners binnen die doelgroep daar weinig van merken en boos zijn. Volgens de SP-fractie in de gemeenteraad, die schriftelijke vragen aan B&W stelt, voelt menige ( sociale) hulpvrager zich niet serieus genomen bij het zogenoemde ‘Amstelveen loket’, waar men zowel fysiek als digitaal terecht. De klagers klopten daar wel aan, maar hun verzoek werd, zonder enig onderzoek, meteen door de ambtenaren afgewezen, zegt raadslid Marina Casadei. Zij heeft gesproken met degenen die in actie willen komen.

“Vorig jaar al heeft een ernstig zieke man al bij ons aan de bel getrokken”, zegt zij. “Hij stelde ons in kennis van zijn ingezonden brief aan NRC, waarin hij vertelt hij over zijn bezoek aan het Amstelveenloket waar hij aanklopte voor ondersteuning. Maar deze werd hem keihard geweigerd. En dat terwijl hij verwachtte dat er een oplossing op maat zou komen voor hem en zijn gezin. Dat is immers wat het college keer op keer verkondigt: “Wie hulp nodig heeft, krijgt een voorziening op maat. Niemand wordt in de steek gelaten”. Maar de praktijk is helaas anders.”

Grote behoefte aan taalcoaches

wereldbuurOmdat de stroom vreemdelingen blijft groeien, zijn er ook in Amstelveen zogenoemde taalcoaches nodig. Dat zijn vrijwilligers die, naast door professionals gegeven taallessen aan de anderstaligen, wekelijks met de mensen praat. Dat wordt geregeld door de Stichting Wereldbuur, die dus nijverig op zoek is naar die taalcoaches. De coördinatie is in handen van Vrijwilligerscentrale Amstelland. 

In principe gaat het om 1,5 uur per week, gedurende 12 maanden (minimaal 6 maanden), thuis of op een openbare plek zoals de bibliotheek of een wijkcentrum.

Wie zich wil aanmelden kan dat doen via [email protected] of langskomen bij Het Taalhuis in de Bibliotheek aan het Stadsplein 102. Inloopspreekuren: dinsdag en donderdag van 13.00-16.00 uur en vrijdag van 11.00-14.00 uur.

Weer koffieactie DE-punten Lions voor Voedselbank

Logo draaiboek 2017-3De Lions Club start weer een actie met Douwe Egberts (DE) punten voor de Voedselbank. De koffiefabriek werkt e aan mee. Er komen op meer dan vijftien plaatsen in de stad herkenbare inzamelzuilen met bijbehorende bussen te staan, waar de punten in kunnen worden gedeponeerd.

Die waardebonnen staan op koffieverpakkingen en kunnen daaruit worden geknipt. Douwe Egberts verzilvert de totale verzameling. De actie van de plaatselijke Lions Club is onderdeel van wat die organisatie al vijf jaar landelijk doet.

Vrijwilligers gezocht voor hulp aan wijkbewoonsters

VrijwilligerscentraleAmstelveenvoorelkaar, de kreet die de Vrijwilligerscentrale zich tegenwoordig aanmeet, heeft weer een aantal vrijwilligers nodig om ouderen of mensen met een beperking in wijken te helpen.

Voor een dementerende vrouw van 96 in de wijk Bankras / Kostverloren wordt een vrijwilligster gezocht die wekelijks langs komt om haar gezelschap te houden of samen een blokje te gaan wandelen. Graag met iemand die de Frans of Portugees spreekt. Ze is van oorsprong Française, heeft jaren in Brazilië gewoond en spreekt daardoor zeer goed Portugees. Door achteruitgang van met name haar korte termijn geheugen ging ook Nederlands achteruit. Mevrouw houdt zich bezig met legpuzzels, wil ook wel spelletje Rummicup spelen voor de afleiding. (1179)

Vrouwendag in P 60

instaTer gelegenheid van de Internationale Vrouwendag wordt op 8 maart (18.00 uur) P60 omgetoverd tot war de organisatoren ‘een groot vrouwenbolwerk’ noemen. De vrouwendag heeft socialistische Russische wortels, hoewel voor de oorsprong ook door sommigen ook naar het een staking van textielarbeiders in de VS, aan het begin van de twintigste eeuw, wordt verwezen.

In Amstelveen hebben PvdA-vrouwen altijd het voortouw genomen bij de viering. Advocate Gabi van Driem, uitgenodigd door de Soroptimistclub Amstelveen, geeft een lezing in P60 over seksuele intimidatie en huiselijk geweld. Zij heeft een advocatenbureau dat zich richt op slachtoffers daarvan en van discriminatie. Regelmatig kwam zij in de publiciteit wegens proefprocessen met ondersteuning van Rechtenvrouw.

Van Driem hield zich onder meer bezig met de jurisprudentie op het straatverbod en met de gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Sociaal werkers Bankras genomineerden jaarprijs

sociaal werksterAksana van Maanen van Vita Amstelland) en Sanne Joosen van AanZ Amstelveen zijn genomineerd voor de titel sociaal werker van het jaar. Beiden zijn actief in Bankras / Kostverloren. Zowel Vita als AanZ behoren sinds vorig jaar tot de Participe Holding in Alphen aan de Rijn. Participe zegt trots te zijn op de dubbel-nominatie.

De Sociaal Werker van het jaar is iemand die innovatief, creatief en vooruitstrevend is en een ambassadeur van het sociaal werk. Ook moet hij of zij er een slimme aanpak op nahouden, een echte trekker van het wijkteam en inspirerend zijn. “De Sociaal Werker van het Jaar is iemand die vol energie en passie zijn of haar vak uitoefent”, staat op de website. “Die altijd vernieuwende ideeën heeft en voor wie geen brug te ver is. En die daar ook nog eens bevlogen over kan vertellen. De winnaar van de verkiezing is een jaar lang ambassadeur van het mooie vak van sociaal werker.”

De jury heeft een drietal sociaal werkers genomineerd voor de titel Sociaal Werker van het Jaar: Lennert Bont (Versa Welzijn). Mariska Overgaag (Kwaadraad) en voor het eerst is er een duo: Aksana en Sanne.

Nieuwe AV-pas niet altijd goedkoper dan oude

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

De nieuwe digitale versie van de zogenoemde Amstelveenpas – die huishoudens met een minimaal inkomen recht op kortingen geeft – mag dan volgens wethouder Maaike Veeningen een succes zijn, de voormalige door de gemeente opgeheven Participatieraad Minima Amstelveen (PMA), maakt daar kritische kanttekeningen bij. De PMA ging, hoewel niet meer als adviesorgaan van B&W erkend, door als vrijwilligersorganisatie (VMA) om onder anderen bijstand gerechtigden bij te staan.

Hoewel de PMA toen nog bestond werd die bij de voorbereidingen voor de nieuwe pas vorig jaar niet betrokken, terwijl hij van het begin 2015 af informatie over de plannen vroeg. “Dit had wethouder Veeningen de kans gegeven ook de belangen, wensen en mening van de vertegenwoordiging van de gebruikers van de Amstelveenpas mee te nemen”, meldt de inmiddels door de gemeente geloosde instantie. “Door dit niet te doen, miste de wethouder volgens ons een goede kans om gebruik te maken van de ervaringsdeskundigheid van de in de PMA/ Clientenraad aanwezige minima zelf.”

Volgens de wethouder is er in december wel een bijeenkomst van pashouders geweest, die verbeterpunten voor de toen al kant en klare pas konden aangeven. Maar de VMA vraag zich af welke pashouders dan zijn gevraagd, of die deelnemers representatief waren voor de gebruikers, wat die dan wel hebben gezegd ter verbetering, want dat valt uit de brief van de wethouder aan de gemeenteraad niet op te maken.

VVD-taart bij De Schakel

schakelHet was zaterdag weer zover. Nadrukkelijk buiten aanwezigheid van de media kwam het in Amstelveen wonende VVD-Statenlid Petra Kirch in deze stad taarten uitdelen. Samen met wethouder Herbert Raat en burgerraadslid Bas Zwart van haar partij bezocht zij de Schakel, om daar vrijwilligers en deelnemers aan de activiteiten in het zonnetje te zetten.

De Schakel is een vereniging die zich tot doel stelt vrijetijdsbesteding van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen en te verbeteren.

Elk jaar rondom Valentijnsdag worden in de gemeenten van Noord-Holland mensen en organisaties door de VVD in het zonnetje gezet voor hun bijdrage aan de gemeenschap in hun buurt, wijk, dorp, stad, of regio. De VVD Taartenactie vond dit jaar voor het elfde keer plaats. In totaal werd er aan meer dan 30 genomineerden een taart uitgereikt, verdeeld over de hele provincie Noord-Holland.