Categorie: "Sociale aangelegenheden en welzijn"

Kledinginzameling voor Mensen in Nood

Sam Kledingactie - webIn Amstelveen en Buitenveldert wordt zaterdag 6 mei (9.30 – 12.00 uur) Sam’s Kledinginzameling voor Mensen in Nood gehouden. Men kan dan (oude) kleding, schoenen en huishoudtextiel afgeven in gesloten zakken of dozen. Ook brillen zijn welkom.

Inleverpunten: Paaskerk -Augustinuspark 1, Dagcentrum Ons Tweede Thuis – Augusta de Witlaan 2, Urbanuskerk -Noordammerlaan 126 (Bovenkerk), Titus Brandsmaparochie – Westelijk Halfrond 1-A, Kruiskerk – Van der Veerelaan 30a, Pelgrimskerk – van Boshuizenstraat 560 (Buitenveldert), Augustinuskerk – Amstelveenseweg 965. Meer informatie op de websites van de meewerkende kerken en op de landelijke website www.samskledingactie.nl.

Bijna 20 mille voor AV-fonds door textiel

ChequeOmdat een kwart van de omzet naar een lokaal goed doel gaat reikte directeur Maarten Renssen van de in Amstelveen textiel inzamelende organisatie Sympany donderdag (13 april) een cheque ter waarde van € 19.349 uit aan het bestuur van stichting Amstelveenfonds.

Er is in de daarvoor bestemde containers in de wijken vorig jaar 270.000 kg ingezameld. Het nu tien jaar bestaande Amstelveenfonds steunt diverse plaatselijke goede doelen.

Voorheen werd de textiel in de gemeente door Humana ingezameld, maar die organisatie fuseerde inmiddels met een andere, waarna de naam Sympany werd gekozen. “We gaan ook kijken waar de containers staan, of wij daar iets aan kunnen verbeteren. Ons contract met Sympany is verlengd tot en met volgend jaar”, zei wethouder Peter Bos van Duurzaamheid en Afvalbeheer (bbA). “Volgens afspraak met de gemeenteraad kan ik weer een deel van de opbrengst van het door Sympany ingezamelde textiel aan een lokaal initiatief laten doneren. Het Amstelveenfonds kan dit geld besteden aan initiatieven die Amstelveners ten goede komen.”

 Nieuwe stoffen

Volgens Maarten Renssen van Sympany mag er meer dan alleen nog te dragen kleding in de containers. “Ook schoenen,

Vlnr: weth. Peter Bot, Clarie de Groot en Paul van der Meer (Amstelveenfonds) en Maarten Renssen van Sympany. Foto gemeente Amstelveen

Vlnr: weth. Peter Bot, Clarie de Groot en Paul van der Meer (Amstelveenfonds) en Maarten Renssen van Sympany. Foto gemeente Amstelveen

gordijnen, petten, knuffels en oude lakens en dekens kunnen in de containers, evenals totaal versleten kleren. Textiel wordt of opnieuw gedragen, of verwerkt tot nieuwe stoffen of bijvoorbeeld isolatie- en geluiddempend materiaal.” Om de dichtstbijzijnde textielcontainer van Sympany op te zoeken, kan men naar www.sympany.nl/vind-een-container.

Zowel wethouder Bot als Van Renssen wijst er op dat niet bij het restvuil aanbieden van textiel een belangrijke bijdrage levert aan de verwerking van afval en dat die vorm van scheiden de belangrijk is om de totale hoeveelheid restafval omlaag te brengen.

 Doneren

Bestuurslid Paul van der Meer, bestuurslid Amstelveenfonds, zegt dat zijn organisatie werkt met vrijwilligers en fondsen voor talloze projecten in de gemeente werkt. Hij toonde zich ingenomen met de bijdrage uit de textiel-inzameling. “Projecten die wij in 2016 ondersteunden zijn o.a. activiteiten voor kinderen en hun ouders van de ‘Taalvijver’, de Amstel Korendag en de bewegingstuin ‘Marne’. Het zijn allemaal projecten die een bijdrage leveren aan het woon- en leefklimaat van Amstelveners.” Wie voor het fonds wil doneren, kan naar www.amstelveenfonds.nl.

 

GL: gemeente moet dierenarts minima betalen

Stieneke  Kruijer

Stieneke Kruijer

Mensen met een minimaal inkomen die over een Amstelveenpas beschikking, een door de gemeente verstrekte kortingskaart voor veel bedrijven en instellingen, moeten ook een goedkope regeling voor de kosten van een dierenarts krijgen. Dat vindt GroenLinks in de gemeenteraad.

Volgens raadslid GL-Stieneke Kruijer moet Amstelveen daarmee het goede voorbeeld van Amsterdam volgen. Daar bestaat voor bewoners die recht hebben op de stadspas een Dierenhulp aan Minima-regeling. Ze mogen met een huisdier één keer per jaar gratis naar de dierenarts voor een consult. Als blijkt dat een medische behandeling noodzakelijk is, vergoedt de gemeente ook daarvan de helft van de kosten tot een maximum van 300 euro. Zoiets moet er ook in Amstelveen op kosten van de gemeente komen, vindt Kruijer.

Tweede Sociaal Afhaalpunt in AV

downloadBij Zonnehuis Westwijk is dinsdag (4 april) een tweede Sociaal Afhaalpunt in Amstelveen geopend. In september gebeurde dat in de Luwte. Het is een landelijk streven in elke stad zo’n punt te hebben. Zie: www.sociaalafhaalpunt.nl

Op een Sociaal Afhaalpunt kunnen omwonenden een postpakketje laten bezorgen en bij het afhalen daarvan praten met bewoners. Dat wordt beschouwd als een wapen tegen eenzaamheid, een probleem van ouderen (van 75- tot 85-jarigen gaf ruim de helft aan zich eenzaam te voelen). Door een Sociaal Afhaalpunt komt men in contact men mensen van buiten, is de filosofie.

Ruim 800 pakken koffie door DE-actie Lions

de-waardepuntenDe Lions Club Amstelveen verzamelde 489.054 punten van Douwe Egberts verpakkingen voor de Voedselbank. De fabriek levert daarvoor meer dan 800 pakken koffie. Op meer dan 15 verzamelpunten konden de punten worden ingeleverd.

Overigens niet alleen de Amstelveense Lions Club doet aan de DE-actie mee, maar het is voor de vijfde keer een landelijk initiatief van de Lions Club voor de Voedselbanken. In totaal werden er ruim 55 miljoen waardepunten opgehaald. Die worden door DE omgezet in 107.500 pakken koffie. Volgens Maarten van Zanten, die de actie lokaal coördineerde, was het allemaal geen sinecure, onder meer doordat in de verzameldozen soms punten werden gevonden die al jarenlang waren gebundeld.

 

Miniconferentie over (v) echtscheidingen

vechtscheiding-7976 (2)Meer dan 60 medewerkers uit het onderwijs en de kinderopvang uit Aalsmeer en Amstelveen blijken donderdag (9 maart) een miniconferentie in de Oude Veiling in Aalsmeer te hebben bijgewoond over (v)echtscheidingen. Die was georganiseerd door de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen.

Het doel van de conferentie was leerkrachten inzicht te geven in de verschillende programma’s die de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen aanbieden, zoals de online workshops van Villa Pinedo, de Begeleide Omgangsregeling van Humanitas en Kinderen uit de knel van het Familiecentrum.

Weer vrijwillige helpers ouderen gezocht

VrijwilligerscentraleDe daarvoor onder de noemer ‘Amstelveenvoorelkaar’ opererende Vrijwilligers Centrale Amstelland is weer op zoek naar verleent vrijwilligers die in diverse wijken ouderen of mensen met een beperking willen helpen.

Voor een dementerende vrouw van 96 in Bankras /Kostverloren wordt er een gezocht die wekelijks – in de middag, behalve op dinsdag en donderdag – langs komt om gezelschap te houden of samen een blokje te gaan wandelen. Liefst iemand die Frans of Portugees spreekt, want zij is van oorsprong Française en woonde jarenlang in Brazilië. De Nederlandse spraak is door kort geheugenverlies achteruit gegaan. Zij houdt zich bezig met legpuzzels, wil ook wel spelletje Rummicup spelen voor de afleiding. (1179)

SP: veel hulpvragers boos op gemeente

Marina Casadei

Marina Casadei

Terwijl B&W beweren, overeenkomstig hun collegebeleid, maatwerk te leveren aan hulpbehoevenden, constateert de SP dat veel inwoners binnen die doelgroep daar weinig van merken en boos zijn. Volgens de SP-fractie in de gemeenteraad, die schriftelijke vragen aan B&W stelt, voelt menige ( sociale) hulpvrager zich niet serieus genomen bij het zogenoemde ‘Amstelveen loket’, waar men zowel fysiek als digitaal terecht. De klagers klopten daar wel aan, maar hun verzoek werd, zonder enig onderzoek, meteen door de ambtenaren afgewezen, zegt raadslid Marina Casadei. Zij heeft gesproken met degenen die in actie willen komen.

“Vorig jaar al heeft een ernstig zieke man al bij ons aan de bel getrokken”, zegt zij. “Hij stelde ons in kennis van zijn ingezonden brief aan NRC, waarin hij vertelt hij over zijn bezoek aan het Amstelveenloket waar hij aanklopte voor ondersteuning. Maar deze werd hem keihard geweigerd. En dat terwijl hij verwachtte dat er een oplossing op maat zou komen voor hem en zijn gezin. Dat is immers wat het college keer op keer verkondigt: “Wie hulp nodig heeft, krijgt een voorziening op maat. Niemand wordt in de steek gelaten”. Maar de praktijk is helaas anders.”

Grote behoefte aan taalcoaches

wereldbuurOmdat de stroom vreemdelingen blijft groeien, zijn er ook in Amstelveen zogenoemde taalcoaches nodig. Dat zijn vrijwilligers die, naast door professionals gegeven taallessen aan de anderstaligen, wekelijks met de mensen praat. Dat wordt geregeld door de Stichting Wereldbuur, die dus nijverig op zoek is naar die taalcoaches. De coördinatie is in handen van Vrijwilligerscentrale Amstelland. 

In principe gaat het om 1,5 uur per week, gedurende 12 maanden (minimaal 6 maanden), thuis of op een openbare plek zoals de bibliotheek of een wijkcentrum.

Wie zich wil aanmelden kan dat doen via [email protected] of langskomen bij Het Taalhuis in de Bibliotheek aan het Stadsplein 102. Inloopspreekuren: dinsdag en donderdag van 13.00-16.00 uur en vrijdag van 11.00-14.00 uur.

Weer koffieactie DE-punten Lions voor Voedselbank

Logo draaiboek 2017-3De Lions Club start weer een actie met Douwe Egberts (DE) punten voor de Voedselbank. De koffiefabriek werkt e aan mee. Er komen op meer dan vijftien plaatsen in de stad herkenbare inzamelzuilen met bijbehorende bussen te staan, waar de punten in kunnen worden gedeponeerd.

Die waardebonnen staan op koffieverpakkingen en kunnen daaruit worden geknipt. Douwe Egberts verzilvert de totale verzameling. De actie van de plaatselijke Lions Club is onderdeel van wat die organisatie al vijf jaar landelijk doet.