Categorie: "Sociale aangelegenheden en welzijn"

Sociaal ondernemer in het Bos

Maatschappelijke ondernemers komen op 22 juni in het Amsterdamse Bos uitleggen hoe ‘social enterprise’ werkt. De happening heet Fun Forest en koplopers in sociaal ondernemen gaan vertellen hoe jongeren direct aan een baan kunnen komen.

De Boss Kitchen, waar de manifestatie wordt gehouden is een eetcafé, onderdeel van de Fun Forest Foundation en wordt mede ondersteund door Stichtingen DOEN en Dichterbij Huis. De BOSS Kitchen wordt grotendeels gerund door medewerkers die een extra zetje nodig hebben om de arbeidsmarkt te kunnen betreden. Ook wel mensen met een afstand tot arbeidsmarkt geheten.

“Door de BOSS Kitchens kunnen nog meer mensen bij Fun Forest leren en werken”, vertelt directeur Ernst-Jan Swarte.

Vluchtelingenplatform houdt iftar

donor_1Het Bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg, ooit de koepel van vrijwilligers voor de nooit volledig benutte en snel overbodig geworden noodopvang in een kantoorgebouw aan de Laan van Kronenburg, Pakt weer uit voor moslims. Donderdag 22 jhuni, in de laatste week van de Ramadan, houdt zij samen met IMFSA (internationale organisatie voor geneeskunde studenten) van het VU medisch centrum een Syrische iftar. Dat is dus een maaltijd die moslims mogen gebruiken na een dag te hebben gevast.

De bijeenkomst vindt plaats in het Huis van de Wijk Buitenveldert, A.J. Ernststraat 112 in Buitenveldert. ‘Het verbreken van het vasten begint bij zonsondergang om 22:10 uur’, meldt VWK. ‘Syrische vluchtelingen die vorig jaar nog in de Amstelveense noodopvang woonden, zorgen dan met assistentie van vrijwilligers voor een heerlijke iftar maaltijd’.

‘Eigenkracht’ en Amstelveenvoorelkaar samen

VrijwilligerscentraleVanaf maandag 19 juni kunnen bewoners van het Keizer Karelpark met al hun vragen over hulp van een vrijwilliger en vrijwilligerswerk terecht bij het spreekuur van het Eigen Kracht Team. Dat wordt gehouden van maandag t/m vrijdag van 10.00 – 11.00 uur in de Buurtkamer in het MOC gebouw aan de Lindelaan 75.

Op de wijkmarkt aan de Kastanjelaan 21 kan men vandaag – zaterdag 17 juni –  kennis maken met leden van het Eigen Kracht Team. Deze markt duurt van 10.00 – 15.00 uur.

Eigen Kracht Team

Dorien Mijksenaar van het team:  “Met het Eigen Kracht Team willen wij mensen helpen met het vinden van antwoorden op vragen en problemen. Het is een samenwerkingsverband van AanZ-Amstelland, de wijkcoach en de Buurtkamer. Het doel van Amstelveenvoorelkaar, het bij elkaar brengen van vraag in aanbod van vrijwillige hulp in de buurt, vinden wij een mooie aanvulling hierop.”

SP-avond over vrijwilligheid of verdringing

SP logoIs werk van vrijwilligers nou aanvullend of gewoon een vorm van bezuiniging, doordat betaalde krachten uit posities worden verdrongen? Dat is de centrale vraag op de thema-avond van de SP, op donderdag 22 juni (20.00 uur) in ontmoetingscentrum De Meent aan Orion 3. Speciale gast is daar Dejo Overdijk van de FNV.

Steeds meer mensen geloven dat er sprake is van verdringing, hoewel er natuurlijk ook vrijwilligheid stimulerende (en daarin op zich weer een gat in de betaalde markt ziende) tegenstanders van die opvatting zijn.

Veel organisaties hebben vrijwilligers nodig om te kunnen functioneren, beseft de SP. ‘Vooral in de maatschappelijke dienstverlening komen we steeds meer vrijwilligers tegen. Maar is hun werk nu aanvullend op de professionele dienstverlening of worden ze ingezet in plaats van de professionals? Wanneer vindt er verdringing op de arbeidsmarkt plaats door vrijwilligers?’.

Zaterdag SBS-programma voor KNGF

Speurneuzen centraal in nieuwste tv-commercial van KNGF GeleidehondenZaterdag 17 juni om 20.30 uur zendt SBS6 een nieuwe editie uit van het tv-spektakel ‘Mud Masters VIPS: helden over de hindernis’. Viktor Brand en Kim-Lian van der Meij zijn de presentatoren van de modderrace die BN´ers aangaan ten behoeve van KNGF Geleidehonden.

In de tweede editie trotseren acteur en zanger Tim Douwsma, presentator Jaap Jongbloed, actrice Yvonne Coldeweijer, mode-icoon Roy Donders, presentatrice Evelien de Bruijn en YouTube-ster Dylan Haegens het heftige hindernissen parcours. Ze doen dat samen met iemand die hen dierbaar is, om de symbolische band tussen baas en geleidehond te benadrukken. Met hun inzet vragen de teams aandacht voor de opleiding en het belangrijke werk van geleidehonden. De race staat symbool voor de hindernissen die mensen met een visuele, lichamelijke of psychische beperking elke dag met hulp van hun geleidehond overwinnen.

Gemeente website ouderen 900 keer bezocht

Raat (derde links echter) met Seniorenraad

Raat (derde links echter) met Seniorenraad

De gemeentelijke website www.amstelveen.nl/ouderen is sinds september bijna 900 keer bekeken. De site maakt deel uit van de campagne ‘Ouder worden in Amstelveen’, in het kader waarvan ook in december een ouderenkrant in een oplage van 40.000 exemplaren verscheen. Naar aanleiding van een artikel daarin kreeg de Boodschappenplusbus ongeveer vijf nieuwe aanmeldingen.

De gemeente vindt dat de campagne, tot stand gekomen in overleg met de inmiddels opgeheven Seniorenraad, een succes is. Een woordvoerster wijst er op dat het zogenoemde Amstelveenloket (voor alle mogelijk hulp op het gebied van het sociale domein, zoals zorg) in dezelfde sinds september ongeveer 4200 keer werd bezocht. “Maar die heeft een eigen button op de website van de gemeente, terwijl over dat loket het gehele jaar door wordt gecommuniceerd”, zegt woordvoerster Cherilyn Mets. Terwijl 21% ervan rechtstreeks via de ouderenpagina op de site kwam. Op de gemeentelijke site wordt trouwens het meest gekeken naar algemene informatie over parkeren (sinds september 12.624 keer).

Weer vrijwlligers in wijken gevraagd

VrijwilligerscentraleEr zijn weer vrijwilligers nodig voor de zich onder de naam ‘Amstelveenvoorelkaar’ presenterende buurthulp in de wijken van de Vrijwilligerscentrale. De verleent vrijwillige hulp aan ouderen of mensen met een beperking. Op één heer na, zijn het opnieuw vrouwen die hulp vragen. Zoals twee dames in Patrimonium, van wie er een (77) gezelschap zoekt voor een praatje en wandelingetje op maandag, donderdag of vrijdag (1674) en een andere (82) eenmaal per week boodschappen met iemand met een auto wil doen (1251). Er is in Patrimonium ook een man die iemand zoekt om gezellig een kopje koffie mee te drinken en een praatje te maken. Wegens beperkte sociale contacten komt hij nog maar weinig buiten en voelt hij zich geregeld eenzaam. (1733)

In Randwijck zoekt een vrouw van 91 een vrijwilliger voor praatcontact. Wensen: samen iets gezelligs doen, ergens koffie gaan drinken, zonodig ‘regelzaken’ samen doen, omdat zij beperkt mobiel is en de Ziekte van Alzheimer heeft (1445). Ook in Randwijck zoekt een dame van 75 een vrijwilliger die 1x per week met haar een halfuurtje wil wandelen in de buurt. Zij heeft fysiek een zware periode gehad en is nu weer op de been (1573).

Haringparty voor De Schakel van Rotary

Haring_04Een haringparty waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de vereniging De Schakel, die zich in zet voor mensen met een verstandelijke beperking. Die wordt georganiseerd door Rotaryclub RANA (Rotary Amstelveen Nieuwer Amstel) en gehouden op donderdag 22 juni 2017, van 16.00 tot 19.00 uur.

Het gebeurt allemaal op het terras van visrestaurant The Wine Kitchen At Sea aan de Ouderkerkerlaan (voormalige Bajes). Iedereen kan er aan deel nemen, mits hij / zij € 50 betaalt. Deelnemers kunnen behalve haringen ook andere hapjes eten en van drankjes genieten. En tegelijk natuurlijk het goede doel steunen.

BN’ers strijden voor KNGF

KNGFZes teams van BN’ers gaan in het tv-programma Mud Masters VIPS op SBS6 strijden om geld bijeen te brengen voor de opleiding van hulphonden van KNGF.

De bekende Nederlanders gaan met een sportief maatje eenmalig de uitdaging aan om een parcours vol obstakels af te leggen. Teamwerk is daarbij essentieel. De race staat symbool voor de hindernissen die mensen met een visuele, lichamelijke of psychische beperking iedere dag met hulp van de hond overwinnen. De BN’ers moeten met hun teamgenoot alles geven om het fysiek en mentaal uitdagende parcours te overwinnen. Met hun inzet doen zij hun best zoveel mogelijk geld op te halen voor de opleiding van onze hondenhelden.

Eerste Zonnebloem-lot voor wethouder Raat

Tim van Motman (rechts) overhandigt het eerste lot aan Herbert Raat

Tim van Motman (rechts) overhandigt het eerste lot aan Herbert Raat

Dinsdag (9 mei) nam wethouder Herbert Raat het eerste lot in ontvangst van Tim van Motman, voorzitter van de Zonnebloem afdeling Amstelveen. Daarmee ging de Zonnebloemloterij 2017 officieel van start.

De Zonnebloem is op 19 mei met haar stand aanwezig zijn op de weekmarkt op het Stadsplein en daar kan men de loten kopen.

Vrijwilligers van de Zonnebloem komen tot eind september ook met de loten langs de deur.

Met de opbrengst organiseert de Zonnebloem activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking.

De vereniging streeft ernaar dat ook zij zonder extra zorgen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarnaast worden dit jaar voor het eerst Amstelveense bedrijven benaderd om loten te kopen of een bedrijfsuitje met gasten van de Zonnebloem te organiseren.