Door diefstal dossier van klant sociale dienst op straat

Door diefstal van een tas van een vrouwelijke ambtenaar van de gemeente, blijkt een compleet dossier over iemand in het – wat het – ‘sociale domein’ (vermoedelijk een uitkeringsgerechtigde) ook enkele dagen de mist in te zijn geweest. Dat melden B&W aan de gemeenteraad.

In de brief wordt de zaak een ‘veiligheidsincident’ genoemd, waarvan zich er trouwens meer voordeden sinds professionalisering van het veiligheidsbeleid in 2016. Alle incidenten, ook het onderhavige, werden gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook in de gestolen tas ging het natuurlijk om persoonsgegevens van de betreffende cliënt, die van de diefstal in kennis is gesteld en excuses van de gemeente kreeg De tas is op 22 februari ’s avonds gestolen en de volgende ochtend al weer terig gebracht door een vinder, die verklaarde de stukken niet te hebben ingezien. De documenten leken inderdaad onaangeroerd, schrijft het college aan de gemeenteraad. Maar helemaal uitsluiten doen B&W niet dat de dief of iemand anders het dossier heeft doorgespit.

Geschokt

De ambtenaar in kwestie is geschokt door de gebeurtenis en heeft de ontvreemding intern gemeld. Haar manager nam contact op met de cliënt en sprak die persoonlijk. Ook de medewerkster is trouwens aangesproken. De gemeente heeft sinds 2016 een uitgebreid veiligheidsbeleid onder regie van een ervaren CISO (Chief Information Security Officer) melden B&W. Volgens hen is daarover in de organisatie vaak gecommuniceerd en werden medewerkers die met persoonsgevoelige dossiers werken speciaal getraind. Maar het is nooit mogelijk menselijke fouten te voorkomen, zeggen B&W.

 

Lees ook:Stadshart koploper in diefstal
Lees ook:Straatroof, winkeldiefstal en zedenmisdrijf stijgt
Lees ook:Jonge Amstelvener verdacht van diefstallen uit auto’s
Lees ook:Twee verdachten van diefstal aangehouden
Lees ook:Van inbraak verdachte Roemenen aangehouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.