Categorie: "Gezondheid"

Alzheimer café over muziek bij dementie

hersenen - brainIn woonzorgcentrum De Luwte van Zonnehuisgroep Amstelland aan Wimbledonpark 361 wordt donderdag 28 september (19.30 uur) weer een Alzheimer Café gehouden. Daarin spreekt Machgiel Bakker van Radio Remember over het belang van muziek bij belang dementie.

Meeting over jonge demente mensen

alzheimer OADe projectgroep ‘jonge mensen met dementie’ organiseert op 19 september (19.30 uur) in ontmoetingscentrum ‘De Meent’ een bijeenkomst voor naasten van jonge mensen met dementie. Het thema van de bijeenkomst is: juridische aspecten bij jong dementie. Gastspreker: notaris Kienhuis van notariskantoor Demenint Kienhuis.

Vaker en eerder dan bij oudere mensen met dementie is het bij jongere mensen na de diagnose van belang dat de familie zich buigt over de juridische en fiscale gevolgen van de ziekte. Wanneer de naaste met dementie niet goed meer in staat is om zijn / haar belangen te behartigen zal de familie de zorg en het financiële beheer moeten overnemen. Die kan worden geconfronteerd met vragen als: Wat gebeurt er als mij iets overkomt? Kan ik mijn huis later verkopen? Moet de langstlevende alles erven? Is mijn partner met dementie verzekerd als hij een ongeluk krijgt?

‘Stress-workshop’ in bibliotheek

D workshop stressSamen met Mantelzorg & Meer en de Ruimtewinner houdt de Bibliotheek Amstelland een tweedaagse workshop over stress. Die vindt plaats op de vrijdagen 15 en 29 september van 10.30 uur tot 12.30 uur in bibliotheek Stadsplein.

De workshop is bedoeld voor volwassenen ‘die op zoek zijn naar meer rust in hun hoofd’, zegt de bieb. Jolanda Meijer, auteur van het boek ‘Een opgeruimd hoofd in 7 stappen’, komt deelnemers leren hun grenzen eerder aan te geven en stress beter te hanteren, zeggen de organisatoren. De workshop kost €32,50 en voor bibliotheekleden €25. Kaartjes online reserveren via www.debibliotheekamstelland.nl of in een van de Amstelland Bibliotheken.

Mama Café over zindelijkheid

Mama CaféAnke Edema, consulente bij Kaartje Katoen, komt vrijdag 1 september (10.00 uur) in het Mama Café antwoord geven over vragen over zindelijkheid bij kinderen. Het bedrijf Kaatje Katoen werkt met consulenten in heel Nederland. Edema is werkzaam in de regio Amsterdam. De onderneming zegt alles te weten over wasbare luiers en zindelijkheid.

Anke Edema zit overigens zelf op het ogenblik midden in het zindelijkheidsproces met haar zoon. Het ene kind is eerder zindelijk dan het andere. Gemiddeld worden zij tegenwoordig tussen het derde en vierde jaar zindelijk. Maar dat kan ook eerder. Daarover komt Edema praten. Onder meer door een tien stappen plan aan te reiken.

‘Omgaan met iemand die te veel alcohol drinkt’

logo-Brijder[1]

Brijder verslavingszorg verzorgt op de dinsdagavonden 2 en 9 mei in Haarlem gratis informatieavonden. Die zijn bestemd voor partners, kinderen, familieleden en vrienden van mensen met een alcoholprobleem. 

Tijdens deze avonden komt vragen aan bod als: Welke gevolgen kan het overmatig alcoholgebruik hebben voor het lichaam, het denken en het gedrag? Wat zijn de gevolgen voor de omgeving van de drinker? Hoe kunt u met een drinker omgaan? Welke grenzen kunt u stellen? Hoe voorkomt u dat uzelf of andere gezinsleden te veel in het gedrang komen? Welke hulpverlening is er voor probleemdrinkers/verslaafden en mensen in hun directe omgeving? Kunt u iemand met een alcoholverslaving helpen?

Meeting in ziekenhuis over fit ouder worden

i285697114347129802._szw270h3500_Over fit ouder worden gaat de door de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Amstelland georganiseerde voorlichtingsbijeenkomst op woensdag 12 april (19.30 uur). De fysiotherapeuten Kees de Zeeuw en Henk van der Weijden vertellen erover.

Preventie in de gezondheidszorg was een belangrijk onderwerp in de verkiezingen van 2017. Wat daar echt van gaat komen blijft de vraag.

De vraag is intussen of mensen – vooral ouderen – moeten wachten tot een regering besluit wat goed voor hen is, redeneert de stichting.

‘Waarom zouden we niet zelf het heft in handen nemen?’ vraagt zij zich af. Vandaar de bijeenkomst rond het gegeven dat het in het belang van de mens is fit ouder te worden, dus minder snel ziek te zijn, en de vraag hoe doe men dat doet. Daarnaast kan men een kijkje nemen in de oefenzalen van Amstelland Fysiotherapie.

De zaal is open vanaf 19.00 uur. De meeting wordt gehouden in de sportzaal Fysiotherapie van Ziekenhuis Amstelland. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor deze bijeenkomst op de website van Ziekenhuis Amstelland.

 

Spotje KNFG-speurneuzen tegen darmkanker

Speurneuzen centraal in nieuwste tv-commercial van KNGF GeleidehondenKNGF Geleidehonden, gevestigd aan de Amsteldijk-Noord, lanceert vandaag een tv-commercial over honden die worden opgeleid om darmkanker op te speuren.

Deze medische detectiehonden kunnen in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de vroege diagnose van darmkanker. “Want we zijn er niet alleen voor mensen die niet kunnen zien, maar ook voor mensen aan wie nog niets te zien is”, zegt de organisatie.

Die is vooral bekend van de blindengeleidehonden voor visueel beperkte mensen. Maar de laatste jaren bleek in diverse campagnes dat de stichting ook honden opleidt voor mensen met een andere beperking of stoornis, zoals de buddyhond voor veteranen met een posttraumatische stressstoornis. In de nieuwste commercial staat een heel ander type hond in de schijnwerpers: de medische detectiehond.

Workshop over gezonde voeding

masala-1649416_640masala-1649416_640Bij Volksuniversiteit Amstelland aan het Stadsplein 97 wordt op zaterdag 11 februari (15.00 uur) de workshop ‘Kennismaking met de Ayurvedische keuken’ gehouden. Deelname eraan kost overigens wel € 70. 

Ayurveda is de wetenschap voor een lang en gezond leven. Ayurveda is gericht op zelfkennis en bewustwording om zo lang en gezond mogelijk te leven. Het leert ons wat het lichaam nodig heeft qua voeding en wat het belang is van een goede spijsvertering. In deze workshop maakt men kennis met de zes smaken van voedsel, verse kruiden, specerijen en wat voor effect die hebben op ons lichaam. Er worden gerechten gemaakt uit de westerse keuken, gebruikmakend van de Ayurvedische basisprincipes.

Beweegtuin voor ouderen bij Marne

Raat en Laetitia Dekkers (links van hem)

Raat (derde van rechts) en Laetitia Dekkers (links van hem)

Eindelijk is er een openbare voorziening met toestellen waarop ouderen kunnen bewegen, omwille van hun gezondheid. Wethouder Herbert Raat opende maandag de zogenoemde beweegtuin bij gezondheidscentrum Marne, waar ook onder meer de praktijk van Fysiotherapeute Laetitia Dekker is gevestigd. Zij had een belangrijke stimulerende rol in de komst van de tuin, die er ook kwam door de inzet van manager Myra de Jong van het centrum.

Terwijl men door Amstelveen fietsend talloze speelplaatsen voor kinderen ziet, ontbrak tot nog toe elke openbare gelegenheid waar ouderen kunnen bewegen, betoogde emeritus huisarts Eddy Reynders, wiens praktijk in het centrum doorgaat. De wijk Groenelaan heeft dus nu ook voor ouderen de nodige attributen gekregen om gezond te bewegen. Zij hebben met elkaar een halve ton gekost, waarvan de gemeente ruim 18 mille betaalde en de grond beschikbaar stelde. Bij zijn afscheid, toen hij met pensioen ging, vroeg Reynders af te zien van allerlei cadeautjes, maar een bijdrage te leveren aan de financiering van de tuin. Tegen een geringe prijs kunnen ouderen er ook cursussen volgen, meldde Dekker.

‘Beweegtuin’ bij Gezondheidscentrum Marne

176187_nl_ugoimage1uploadNaast gezondheidscentrum Marne (Marne 130, 1186PJ) staan nu toestellen om gezond te bewegen. Officieel worden zij met wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) op maandag 19 september (16.30 uur) in gebruik genomen.

Naast de verschillende toestellen is er ook een oefencircuit dat gebruikt kan worden voor looptraining met of zonder hulpmiddelen.

Het Gezondheidscentrum Marne is in 2014 begonnen met het maken van de plannen voor de Beweegtuin, een sportieve plek die de hele week voor iedereen vrij toegankelijk is. “Door iedereen de mogelijkheid te bieden op eigen tijd en wijze te oefenen, willen we een bijdrage leveren aan vitaliteit, gezondheid en zelfredzaamheid” , zegt mede-initiatiefnemer Eddy Reynders. “Vooral senioren in en rondom de Marne zijn van harte uitgenodigd gebruik te maken van deze prachtige buiten-oefenplaats. Naast vrij oefenen biedt Fysiotherapie Dekker binnenkort 2x per week een uur begeleid-bewegen aan.”