Categorie: "Gezondheid"

‘Omgaan met iemand die te veel alcohol drinkt’

logo-Brijder[1]

Brijder verslavingszorg verzorgt op de dinsdagavonden 2 en 9 mei in Haarlem gratis informatieavonden. Die zijn bestemd voor partners, kinderen, familieleden en vrienden van mensen met een alcoholprobleem. 

Tijdens deze avonden komt vragen aan bod als: Welke gevolgen kan het overmatig alcoholgebruik hebben voor het lichaam, het denken en het gedrag? Wat zijn de gevolgen voor de omgeving van de drinker? Hoe kunt u met een drinker omgaan? Welke grenzen kunt u stellen? Hoe voorkomt u dat uzelf of andere gezinsleden te veel in het gedrang komen? Welke hulpverlening is er voor probleemdrinkers/verslaafden en mensen in hun directe omgeving? Kunt u iemand met een alcoholverslaving helpen?

Meeting in ziekenhuis over fit ouder worden

i285697114347129802._szw270h3500_Over fit ouder worden gaat de door de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Amstelland georganiseerde voorlichtingsbijeenkomst op woensdag 12 april (19.30 uur). De fysiotherapeuten Kees de Zeeuw en Henk van der Weijden vertellen erover.

Preventie in de gezondheidszorg was een belangrijk onderwerp in de verkiezingen van 2017. Wat daar echt van gaat komen blijft de vraag.

De vraag is intussen of mensen – vooral ouderen – moeten wachten tot een regering besluit wat goed voor hen is, redeneert de stichting.

‘Waarom zouden we niet zelf het heft in handen nemen?’ vraagt zij zich af. Vandaar de bijeenkomst rond het gegeven dat het in het belang van de mens is fit ouder te worden, dus minder snel ziek te zijn, en de vraag hoe doe men dat doet. Daarnaast kan men een kijkje nemen in de oefenzalen van Amstelland Fysiotherapie.

De zaal is open vanaf 19.00 uur. De meeting wordt gehouden in de sportzaal Fysiotherapie van Ziekenhuis Amstelland. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor deze bijeenkomst op de website van Ziekenhuis Amstelland.

 

Spotje KNFG-speurneuzen tegen darmkanker

Speurneuzen centraal in nieuwste tv-commercial van KNGF GeleidehondenKNGF Geleidehonden, gevestigd aan de Amsteldijk-Noord, lanceert vandaag een tv-commercial over honden die worden opgeleid om darmkanker op te speuren.

Deze medische detectiehonden kunnen in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de vroege diagnose van darmkanker. “Want we zijn er niet alleen voor mensen die niet kunnen zien, maar ook voor mensen aan wie nog niets te zien is”, zegt de organisatie.

Die is vooral bekend van de blindengeleidehonden voor visueel beperkte mensen. Maar de laatste jaren bleek in diverse campagnes dat de stichting ook honden opleidt voor mensen met een andere beperking of stoornis, zoals de buddyhond voor veteranen met een posttraumatische stressstoornis. In de nieuwste commercial staat een heel ander type hond in de schijnwerpers: de medische detectiehond.

Workshop over gezonde voeding

masala-1649416_640masala-1649416_640Bij Volksuniversiteit Amstelland aan het Stadsplein 97 wordt op zaterdag 11 februari (15.00 uur) de workshop ‘Kennismaking met de Ayurvedische keuken’ gehouden. Deelname eraan kost overigens wel € 70. 

Ayurveda is de wetenschap voor een lang en gezond leven. Ayurveda is gericht op zelfkennis en bewustwording om zo lang en gezond mogelijk te leven. Het leert ons wat het lichaam nodig heeft qua voeding en wat het belang is van een goede spijsvertering. In deze workshop maakt men kennis met de zes smaken van voedsel, verse kruiden, specerijen en wat voor effect die hebben op ons lichaam. Er worden gerechten gemaakt uit de westerse keuken, gebruikmakend van de Ayurvedische basisprincipes.

Beweegtuin voor ouderen bij Marne

Raat en Laetitia Dekkers (links van hem)

Raat (derde van rechts) en Laetitia Dekkers (links van hem)

Eindelijk is er een openbare voorziening met toestellen waarop ouderen kunnen bewegen, omwille van hun gezondheid. Wethouder Herbert Raat opende maandag de zogenoemde beweegtuin bij gezondheidscentrum Marne, waar ook onder meer de praktijk van Fysiotherapeute Laetitia Dekker is gevestigd. Zij had een belangrijke stimulerende rol in de komst van de tuin, die er ook kwam door de inzet van manager Myra de Jong van het centrum.

Terwijl men door Amstelveen fietsend talloze speelplaatsen voor kinderen ziet, ontbrak tot nog toe elke openbare gelegenheid waar ouderen kunnen bewegen, betoogde emeritus huisarts Eddy Reynders, wiens praktijk in het centrum doorgaat. De wijk Groenelaan heeft dus nu ook voor ouderen de nodige attributen gekregen om gezond te bewegen. Zij hebben met elkaar een halve ton gekost, waarvan de gemeente ruim 18 mille betaalde en de grond beschikbaar stelde. Bij zijn afscheid, toen hij met pensioen ging, vroeg Reynders af te zien van allerlei cadeautjes, maar een bijdrage te leveren aan de financiering van de tuin. Tegen een geringe prijs kunnen ouderen er ook cursussen volgen, meldde Dekker.

‘Beweegtuin’ bij Gezondheidscentrum Marne

176187_nl_ugoimage1uploadNaast gezondheidscentrum Marne (Marne 130, 1186PJ) staan nu toestellen om gezond te bewegen. Officieel worden zij met wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) op maandag 19 september (16.30 uur) in gebruik genomen.

Naast de verschillende toestellen is er ook een oefencircuit dat gebruikt kan worden voor looptraining met of zonder hulpmiddelen.

Het Gezondheidscentrum Marne is in 2014 begonnen met het maken van de plannen voor de Beweegtuin, een sportieve plek die de hele week voor iedereen vrij toegankelijk is. “Door iedereen de mogelijkheid te bieden op eigen tijd en wijze te oefenen, willen we een bijdrage leveren aan vitaliteit, gezondheid en zelfredzaamheid” , zegt mede-initiatiefnemer Eddy Reynders. “Vooral senioren in en rondom de Marne zijn van harte uitgenodigd gebruik te maken van deze prachtige buiten-oefenplaats. Naast vrij oefenen biedt Fysiotherapie Dekker binnenkort 2x per week een uur begeleid-bewegen aan.”

Ondernemersmeeting over Alzheimer

persafbeelding OAOok de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) gaat zich met Alzheimer bemoeien. Dinsdag 13 september (16.30 uur) houdt zij het seminar ‘Niet vergeten: omgaan met Alzheimer’ voor ondernemers en winkeliers bij Meijburg & Co, Laan van Langerhuize 1. Om 18.40 uur wordt het afgesloten met een borrel. Deelname is kosteloos.

Aanmelden voor dit seminar kan via [email protected] of www.oa-amstelveen.nl/agenda. Er komen wetenschappelijke inzichten aan bod en ook ervaringsdeskundigen spreken. Ondernemers krijgen antwoorden op vragen als: Hoe herkent men de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer? Hoe om te gaan met de gevolgen van de ziekte en hoe de eigen brein zo lang mogelijk fit houden.

Sprekers

De Ondernemersvereniging Amstelveen organiseert de avond in samenwerking met Stichting Happy Motion, de gemeente, KPMG, Meijburg & Co en ervaringsdeskundigen. Sprekers zijn onder anderen prof. dr. Dick Swaab (hersenonderzoeker), prof. dr. Philip Scheltens (VUmc) en Nico Spierenburg (filiaalmanager Albert Heijn Leersum). Het volledige programma is te vinden op de website van de Ondernemersvereniging Amstelveen. 

B&W: ‘Gevaar ultrafijnstof nog niet bewezen’

SchipholZoals bij de overheid gebruikelijk, vindt eigenlijk ook de gemeente dat eerst tientallen jaren onderzoek nodig is om een gevaarlijke stof gevaarlijk te noemen. Zo staat het er niet letterlijk, maar de antwoorden van B&W op schriftelijke vragen van GroenLinks over de gevolgen van ultrafijnstof voor de volksgezondheid komen er eigenlijk wel op neer.

Het tv-programma Zembla, dat vaker gaten schoot in de controlerende functie van de (landelijke) politiek en waardoor destijds bijvoorbeeld de parlementaire enquête over de bouwfraude begon, gaf aan dat door vliegtuigen veroorzaakte ultrafijnstof niet bewezen ongevaarlijk is. Hetgeen GroenLinks-raadslid Kortekaas tot de vraag bracht of B&W daar plaatselijk iets aan denken te doen en zo ja wat.

Bot wil ambtenaren en inwoners laten bewegen

U414580_green_challenge_buttonCity Challenge Amstelveen is gestart, om werknemers minder achter hun bureau te laten zitten en meer in beweging te krijgen. Natuurlijk doen alle ambtenaren in het raadhuis mee, want die kunnen nu eenmaal gemakkelijk werktijd besteden aan fitness, maar ook daarbuiten kan men er voor inschrijven. Wethouder Peter Bot en gemeentesecretaris / algemeen directeur Alexander Meijer staan achter de gedachte dat Amstelveen een fitte gemeente moet worden.

Het programma bestaat, zegt City Challenge Amstelveen, uit kleine stapjes. Die bestaan uit bijvoorbeeld regelmatig, liefst elk half uur, wat (extra) stappen zetten door verder weg in het kantoor (samen) koffie te halen, de trap vaker te gebruiken of in plaats van mailen – terwijl de gemeente overigens digitaal verkeer voorstaat – even naar een collega toe lopen.

De (extra) stappen worden gemeten met stappentellers en de resultaten zichtbaar op een persoonlijk internetplatform. Maar er kan ook gezamenlijk worden gelopen worden naar een virtuele bestemming als Rome of Madrid. Daar speelt dan onderlinge competitie.

Info over darmkanker

Maarten Tushuizen

Maarten Tushuizen

Stichting Vrienden van Ziekenhuis Amstelland houdt woensdag 18 mei (19.30 uur) een voorlichtingsavond in samenwerking met de Maag- darm en leverartsen Maarten Tushuizen en Leslie Noach van het ziekenhuis.

Maag- darm- en leverziekten staan vooral in de belangstelling sinds in 2014 het landelijk onderzoek ter opsporing van darmkanker is gestart.

Specialisten in dit vakgebied houden zich naast darmkanker ook bezig met de preventie van andere ziekten zoals slokdarmkanker en met de diagnostiek en behandeling van veel voorkomende aandoeningen zoals maagziekten, prikkelbaar darmsyndroom, chronische ontstekingsziekten van de darm, glutenallergie en ziekten van de lever, gal en alvleesklier.

Tushuizen en Noach zullen ingaan op het bevolkingsonderzoek naar darmkanker en uitleg geven over onderzoeken die worden verricht om een aantal veel voorkomende ziekten en klachten op hun vakgebied te behandelen.

Inloop is om 19.00 uur met koffie. Locatie: Ziekenhuis Amstelland, Ontmoetingsruimtes.