Categorie: "Groen"

Bospesto maken in Amsterdamse Bos

NatuuriseenFeest.web5Bijvoorbeeld ‘Bospeto. Een onbekend gerecht dat kinderen van 4 tot en met 12 jaar zondagmiddag 22 april om 12.00, 13.30 of 15.00 uur leren maken in het Amsterdamse Bos.

De kinderen mogen zelf wat eetbare plantjes zoeken en plukken, voor deze ene keer. Daarna maken ze er dus gerechten van. Zoals bospesto. Ouders / begeleiders mogen mee komen natuurlijk. Start is bij de Boswinkel en de duur een uur. Kosten € 5,00 per kind en € 2,50 per ouder. Aanmelden en informatie: 020-5456100. www.amsterdamsebos.nl.

De Boswinkel, Bosbaanweg 5, is open van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.

 

Ochtendfietstocht met de boswachter

Zondagochtend 15 april om 9.00 uur kan iedereen die ouder is dan twaalf jaar met de boswachter mee fietsen in het Amsterdamse Bos.

Fietsend door het Bos, komt men veel mooie plekken tegen. En met een boswachter op fietstocht ziet men zoveel meer. Onderweg vertelt de boswachter allerlei wetenswaardigheden.

De fietstocht is geschikt voor iedereen ouder dan 12 jaar met eigen fiets.

De start is bij De Boswinkel. De kosten zijn € 5 per persoon. Graag gepast en contant te betalen. Aanmelden 020-456100.

www.amsterdamsebos.nl.

De Boswinkel, Bosbaanweg 5, is open van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.

 

Cherry Blossom festival vrij toegankelijk

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

Zaterdag 7 april vindt het jaarlijkse Kersenbloesemfestival plaats. Daarmee vieren Japanners de komst van de lente. Van 13.15 uur af kan men het festival mee vieren. Er zijn diverse optredens. Van drummers tot zang en demonstraties. En natuurlijk zijn er traditionele Japanse hapjes en drankjes te koop. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Het festival geeft een kijkje in het Japanse leven. Een leuke én gezellige manier om kennis te maken met Japan.

In Japan is het traditie met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Bloemen – en de natuur in het algemeen – hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem staat voor een nieuw begin maar verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven. Amsterdam inbusiness organiseert jaarlijks het Kersenbloesemfestival voor de Japanse gemeenschap als dank voor de schenking van de kersenbomen. Deze bomen werden in 2000 door de Japanese Women’s Club geschonken aan de gemeente.

Tien bomen bij Bos dankzij Boomfeestdag

boomfeestdag 2018Met hulp van demissionair wethouder Peter Bot van Natuur- en Milieueducatie (bbA) plantten ongeveer honderd kinderen woensdag (28 maart) tien bomen extra in het Amsterdamse Bos. Het was namelijk de jaarlijkse Boomfeestdag en de planters waren leerlingen van de Roelof Venemaschool en de Amsterdamse Olympiaschool. Evert Middelbeek van het Amsterdamse Bos hielp ook mee.

Na de hartelijke ontvangst door Evert Middelbeek en Peter Bot bij de Boswinkel, zongen de kinderen een speciaal voor de aanplant gecomponeerd lied.

Verhaal achter de heemparken bij de bieb

25  maart 2018 Kenniscafé HeemparkenIn de Bibliotheek Stadsplein wordt zondag 25 maart (11.30 tot 12.30 uur) een | Kenniscafé met Walter Busse gehouden. Hij vertelt over het verrassende verhaal achter het succes van de Heemparken.

Elk jaar kan iedereen daarin in het voorjaar genieten van een massa aan bollen en knollen. Ze kleuren de bosbodem plaatselijk helemaal wit, roze of geel. Maar die bloemenpracht niet vanzelfsprekend.

De meeste bollen en knollen, de zogenaamde ‘Stinze-flora’, houden namelijk helemaal niet van een zure veenbodem. Maar die heeft men juist in de Heemparken. Hoe kan dat?

GroenLinks fracties in regio willen het groen houden

Martin Kortekaas

Martin Kortekaas

GroenLinks fracties in de Metropoolregio Amsterdam trekken samen op om groen te beschermen. Maandag lanceerden de fracties in de diverse raden van de MRA-gemeenten een regionaal natuurpact om naar hun zeggen het groen te beschermen tegen de bouwplannen van het kabinet.

Aanleiding voor het door de Amstelveense GroenLinks lijsttrekker Martin Kortekaas ondertekende pact is de oproep van minister Ollongren (D66) aan gemeentes lef te tonen door ook te bouwen in het groen. GroenLinks noemt dat eeuwig zonde, onnodig en ondoordacht.

“Bouwen in het groen is kiezen voor de makkelijke weg. Er zijn veel betere alternatieven voorhanden. Met dit regionale natuurpact beschermen we ons kostbare groen en bieden we gezamenlijk weerstand tegen gemakzuchtig bouwen in natuur”, zegt Kortekaas.

Hij wijst er op dat ook GroenLinks Amstelveen vindt dat bouwen nodig is. “Tot 2040 zijn er ongeveer 250.000 woningen nodig in de Metropoolregio Amsterdam. Een forse opgave. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van natuur en landschap. Er zijn in de regio mogelijkheden genoeg om binnenstedelijk te bouwen. Alleen vergt dat meer lef, visie en creativiteit dan het volplempen van natuur.”

Pasen in Amsterdamse Bos

5 lopen in het BosPasen kan men ook in het Amsterdamse Bos vieren. Kinderen van 2 tot 7 jaar kunnen bijvoorbeeld op zondag 1 april de Paashaas helpen om 12.00, 13.30 of 15.00 uur. De Paashaas is al zijn eieren kwijt en kinderen kunnen hem helpen zoeken. Misschien mogen zij zelf ook wel een eitje snoepen. O.l.v. Natuur is een Feest. Kosten € 5,- per kind en € 2,50 voor volwassenen. Start en aanmelden Boswinkel: 020-5456100.

Daar kan men ook paaskuikens bekijken. Zijn ze allemaal al uit het ei? En op de bovenverdieping kan men de tentoonstelling “Momo de Mol” bezoeken. De Boswinkel is op beide paasdagen open van 10.00 tot 17.00 uur.

Op maandag 2 april (tweede Paasdag) is er om 14.00 uur een paaswandeling met de boswachter door de Schinkelpolder, waar de tekenen van lente zijn te zien. De boswachter vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden. De wandeling is geschikt voor iedereen. Kosten € 5,00 per persoon, graag gepast en contant betalen. Start van de paaswandeling is de Parkeerplaats Bosrandweg, in het zuiden van het Bos. Vooraf aanmelden: 020-5456100.

Piraten en fietstocht in Amsterdamse Bos

Jongen1180x664Zondagmiddag 25 maart kunnen kinderen van 2 tot en met 7 jaar om 12.00, 13.30 of 15.00 uur zich in het Amsterdamse Bos piraten wanen. Zij gaan naar het Bos om de piratenschat te zoeken. Zeerover Fabiaan zoekt jonge piraten.

Die over een stam lopen, in een grot kunnen kruipen en vechten met het worm-monster. Onder leiding van ‘natuur is een Feest’ wordt een schatkaart en dan gaan de piratenschat gezocht. (Groot)ouders / begeleiders geleiders mogen natuurlijk meekomen.. Kosten € 5,00 per kind en € 2,50 per volwassene. Duur: 1 uur buiten.

GroenLinks wandeling door de Braak

Groen Links rond logoOok de rijksmonumenten die Amstelveen rijk is, worden door politieke partijen blijkbaar ingezet voor de verkiezingen. Nou ja, eerlijk is eerlijk, de wandeling die GroenLinks organiseert door heempark De Braak, is de derde door het groen en kreeg dus ook zijn beslag buiten de verkiezingstijd. Op zaterdag 10 maart (10.00 tot 12.00 uur) is er weer een.

De wandeling door het groen wordt geleid door Paul Tensen. Nadat vorige keer de bomen in de wijken Kostverloren en Westwijk zijn bewonderd, gaat de partij nu dus met deelnemers door de (vroegbloeiende) stinsenplanten in De Braak. Ook niet GroenLinksleden zijn van harte uitgenodigd mee te wandelen.

De wandeling start bij de banpaal aan de Amsterdamseweg naast nummer 204. Om 12.00 uur terug bij het beginpunt. Deelname is gratis.

 

 

Peuters in het Wild en opruimen in het Bos

Voor peuters en kinderen van 4 tot en met 9 jaar zijn er activiteiten in het Amsterdamse Bos. Elke woensdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur kunnen peuters van 12, 3 of 4 jaar er tot woensdag 30 mei terecht met hun ouders voor het evenement ‘Peuters in het Wild’.

Men eindigt met een verhaal of een spel bij De Boshalte. Allemaal onder leiding van de organisatie Natuur is een Feest. Kosten: € 7,00 per peuter. Men start alleen als minimaal drie peuters meedoen. De start is bij de Boswinkel. Die vindt men aan de Bosbaanweg 5, (020) 54 56 100. Geopend van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.