Categorie: "Groen"

Verhaal achter de heemparken bij de bieb

25  maart 2018 Kenniscafé HeemparkenIn de Bibliotheek Stadsplein wordt zondag 25 maart (11.30 tot 12.30 uur) een | Kenniscafé met Walter Busse gehouden. Hij vertelt over het verrassende verhaal achter het succes van de Heemparken.

Elk jaar kan iedereen daarin in het voorjaar genieten van een massa aan bollen en knollen. Ze kleuren de bosbodem plaatselijk helemaal wit, roze of geel. Maar die bloemenpracht niet vanzelfsprekend.

De meeste bollen en knollen, de zogenaamde ‘Stinze-flora’, houden namelijk helemaal niet van een zure veenbodem. Maar die heeft men juist in de Heemparken. Hoe kan dat?

GroenLinks fracties in regio willen het groen houden

Martin Kortekaas

Martin Kortekaas

GroenLinks fracties in de Metropoolregio Amsterdam trekken samen op om groen te beschermen. Maandag lanceerden de fracties in de diverse raden van de MRA-gemeenten een regionaal natuurpact om naar hun zeggen het groen te beschermen tegen de bouwplannen van het kabinet.

Aanleiding voor het door de Amstelveense GroenLinks lijsttrekker Martin Kortekaas ondertekende pact is de oproep van minister Ollongren (D66) aan gemeentes lef te tonen door ook te bouwen in het groen. GroenLinks noemt dat eeuwig zonde, onnodig en ondoordacht.

“Bouwen in het groen is kiezen voor de makkelijke weg. Er zijn veel betere alternatieven voorhanden. Met dit regionale natuurpact beschermen we ons kostbare groen en bieden we gezamenlijk weerstand tegen gemakzuchtig bouwen in natuur”, zegt Kortekaas.

Hij wijst er op dat ook GroenLinks Amstelveen vindt dat bouwen nodig is. “Tot 2040 zijn er ongeveer 250.000 woningen nodig in de Metropoolregio Amsterdam. Een forse opgave. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van natuur en landschap. Er zijn in de regio mogelijkheden genoeg om binnenstedelijk te bouwen. Alleen vergt dat meer lef, visie en creativiteit dan het volplempen van natuur.”

Pasen in Amsterdamse Bos

5 lopen in het BosPasen kan men ook in het Amsterdamse Bos vieren. Kinderen van 2 tot 7 jaar kunnen bijvoorbeeld op zondag 1 april de Paashaas helpen om 12.00, 13.30 of 15.00 uur. De Paashaas is al zijn eieren kwijt en kinderen kunnen hem helpen zoeken. Misschien mogen zij zelf ook wel een eitje snoepen. O.l.v. Natuur is een Feest. Kosten € 5,- per kind en € 2,50 voor volwassenen. Start en aanmelden Boswinkel: 020-5456100.

Daar kan men ook paaskuikens bekijken. Zijn ze allemaal al uit het ei? En op de bovenverdieping kan men de tentoonstelling “Momo de Mol” bezoeken. De Boswinkel is op beide paasdagen open van 10.00 tot 17.00 uur.

Op maandag 2 april (tweede Paasdag) is er om 14.00 uur een paaswandeling met de boswachter door de Schinkelpolder, waar de tekenen van lente zijn te zien. De boswachter vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden. De wandeling is geschikt voor iedereen. Kosten € 5,00 per persoon, graag gepast en contant betalen. Start van de paaswandeling is de Parkeerplaats Bosrandweg, in het zuiden van het Bos. Vooraf aanmelden: 020-5456100.

Piraten en fietstocht in Amsterdamse Bos

Jongen1180x664Zondagmiddag 25 maart kunnen kinderen van 2 tot en met 7 jaar om 12.00, 13.30 of 15.00 uur zich in het Amsterdamse Bos piraten wanen. Zij gaan naar het Bos om de piratenschat te zoeken. Zeerover Fabiaan zoekt jonge piraten.

Die over een stam lopen, in een grot kunnen kruipen en vechten met het worm-monster. Onder leiding van ‘natuur is een Feest’ wordt een schatkaart en dan gaan de piratenschat gezocht. (Groot)ouders / begeleiders geleiders mogen natuurlijk meekomen.. Kosten € 5,00 per kind en € 2,50 per volwassene. Duur: 1 uur buiten.

GroenLinks wandeling door de Braak

Groen Links rond logoOok de rijksmonumenten die Amstelveen rijk is, worden door politieke partijen blijkbaar ingezet voor de verkiezingen. Nou ja, eerlijk is eerlijk, de wandeling die GroenLinks organiseert door heempark De Braak, is de derde door het groen en kreeg dus ook zijn beslag buiten de verkiezingstijd. Op zaterdag 10 maart (10.00 tot 12.00 uur) is er weer een.

De wandeling door het groen wordt geleid door Paul Tensen. Nadat vorige keer de bomen in de wijken Kostverloren en Westwijk zijn bewonderd, gaat de partij nu dus met deelnemers door de (vroegbloeiende) stinsenplanten in De Braak. Ook niet GroenLinksleden zijn van harte uitgenodigd mee te wandelen.

De wandeling start bij de banpaal aan de Amsterdamseweg naast nummer 204. Om 12.00 uur terug bij het beginpunt. Deelname is gratis.

 

 

Peuters in het Wild en opruimen in het Bos

Voor peuters en kinderen van 4 tot en met 9 jaar zijn er activiteiten in het Amsterdamse Bos. Elke woensdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur kunnen peuters van 12, 3 of 4 jaar er tot woensdag 30 mei terecht met hun ouders voor het evenement ‘Peuters in het Wild’.

Men eindigt met een verhaal of een spel bij De Boshalte. Allemaal onder leiding van de organisatie Natuur is een Feest. Kosten: € 7,00 per peuter. Men start alleen als minimaal drie peuters meedoen. De start is bij de Boswinkel. Die vindt men aan de Bosbaanweg 5, (020) 54 56 100. Geopend van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.

Geen door raad gewenst park bij nieuwe wijk

foto 2 krantenkop 11parkentochtHet door de gemeenteraad gewenste park bij de nieuwe wijk De Scheg in de Noorder Legmeerpolder komt er wat B&W betreft niet. De raad sprak het verlangen naar een park uit in een motie, maar het college raadt dat na onderzoek sterk af, onder meer omdat het te duur wordt. Bij de berekeningen houden B&W overigens wel een royale marge aan. De aanleg zou tussen de € 4 en € 10 miljoen euro kosten.

Overigens wordt in de wijk zelf volgens B&W wel veel groen aangelegd. Maar ondanks een positief standpunt over de groenontwikkeling in Amstelveen, zien zij niets in een park, dat ten zuiden van de Westwijk en de nieuwe wijk zou komen. In die wijken zelf is voldoende groen (gepland) vinden B&W. Meer is volgens hen niet noodzakelijk om een balans aan te brengen tussen het groen in Amstelveen Noord en Zuid.

Tegemoet komen aan de wensen van de gemeenteraad zou ook betekenen dat geen stedelijk park werd ontwikkeld, maar een recreatiepark als in de Middelpolder, vindt het college. Het merkt verder op dat een bomenrijk domein in de Legmeerpolders roofvogels aantrekt, die een bedreiging vormen voor de weidevogels in de Bovenkerkerpolder.

Mol helpen huis te bouwen in Bos

Meisjes1180x664Woensdagmiddag 28 februari om 12.00, 13.30 of 15.00 uur kunnen kinderen van 4 tot en met 9 jaar de mol helpen een huisje te bouwen in het Amsterdamse Bos.

Mol, mier, muis en egel woonden op een bouwplaats. Ze werden helemaal gek van de bulldozers. Nu willen ze in het Bos gaan wonen. Maar de vraag is of ze daar aan eten kunnen komen. Het evenement wordt geleid door de organisatie  Natuur is een Feest. (Groot)ouders / begeleiders mogen natuurlijk mee komen. Kosten € 5,00 per kind en € 2,50 per volwassene. Duur: 1 uur buiten. Aanmelden 020-5456100. www.amsterdamsebos.nl.

Vroege voorjaarswandeling in het Bos

Sneeuwklokjes opkomend_1180x664Een vroege voorjaarswandeling met de boswachter is zondagmiddag 25 februari (14.00 uur) in het Amsterdamse Bos te maken. Zoeken naar de eerste tekenen van de lente.

Onderweg vertelt de boswachter allerlei wetenswaardigheden. Start van de wandeling is bij De Boswinkel. De kosten zijn € 5,00 p.p. De wandeling is geschikt voor goede wandelaars vanaf 12 jaar.

Aanmelden: 020-5456100. www.amsterdamsebos.nl. De Boswinkel, Bosbaanweg 5, is open van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.

 

Op berenjacht in het Bos

NatuuriseenFeest.web18Zondagmiddag 18 februari kunnen kinderen van 2 tot en met 7 jaar om 12.00, 13.30 of 15.00 uur in het Amsterdamse Bos een bosbeer zoeken.

Tijdens de tocht komen ze heel veel tegen, zoals kreupelhout, een modderpoel of een rivier. Onderweg gaan de kinderen survivallen. Allemaal onder leiding van de organisatie Natuur is een Feest. (Groot) ouders / begeleiders mogen natuurlijk meekomen. Kosten € 5,00 per kind en € 2,50 per volwassene. Duur: 1 uur buiten. Aanmelden 020-5456100. www.amsterdamsebos.nl.

De Boswinkel, Bosbaanweg 5, is open dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.