Categorie: "Groen"

Lezing over en tocht naar paddenstoelen

Paddo's_MG_0164_1180x664Een lezing over paddenstoelen met een rondleiding is er op zondagmiddag 15 oktober om 14.00 uur. Eerst de lezing met beeld en daarna een tocht door het Amsterdamse Bos om te proberen zoveel mogelijk paddenstoelensoorten te vinden en te benoemen.

Weer heksen in het bos

NatuuriseenFeest.web3Met de Bosheks het Amsterdamse Bos in. Dat kan op zondagmiddag 15 oktober om 12.00, 13.30 of 15.00 uur. Kinderen van 4 tot en met 9 jaar kunnen dan met een tovernaarshoed op, samen een toverbrouwsel maken en racen op een echte heksenbezem door het Bos.

De organisatie Natuur is een Feest heeft de leiding.

Groen Zaltbommel in heemparken

36246_fullimage_0_Zaltbommel_270x150Een ‘groene’ delegatie van de gemeente Zaltbommel bracht woensdag 6 september  een bezoek aan de Amstelveense heemparken. Die parken zijn rijksmonumenten.

Het gaat dus om het dr. Jac. P. Thijssepark en De Braak. Zaltbommel staat aan de vooravond van een grote restauratie van een rijks monumentaal park waarbij het jaarlijks onderhoud een belangrijk aandachtspunt is. Wethouder Buwalda en medewerkers kregen een toelichting op het beheer en onderhoud van de Amstelveense heemparken.

Tocht met ‘bosmobiel’

bosbus2Met de boswachter kan men op zondagmiddag 24 september om 14.00 uur een tocht door het Amsterdamse Bos maken in het zogenoemde bosmobiel.

De boswachter vertelt ‘bosverhalen’ en met kan genieten van het mooie en gevarieerde uitzicht.

De rijdende wandeling is geschikt voor iedereen. Kosten: € 5 per persoon, graag gepast en contant betalen. Start van de rit is bij de grote Parkeerplaats van de Geitenboerderij aan de Nieuwe Meerlaan.

Subsidie van Rijk voor heemparken

IMG_9513Voor de heemparken Dr. Jac. P. Thijssepark en De Braak krijgt de gemeente van het Rijk de komende zes jaar in totaal € 475.000 subsidie. Beide parken zijn Rijksmonumenten en het geld is bestemd voor onderhoud en beheer ervan.

Subsidie groen dak nu veel soepeler

Wie een groen dak wil aanleggen, kan nu gebruik maken van een soepeler subsidieregeling, waartoe de gemeente besloot. Men kan nu samen met andere woningeigenaren subsidie aanvragen, om zo aan de in de regeling vereiste minimumoppervlakte van 15 vierkante meter per dak te komen. En die daken hoeven niet aaneengesloten te zijn. De regeling geldt ook voor bedrijfspanden.

Wethouder Peter Bot

Wethouder Peter Bot

Afhankelijk van het formaat van het dak en de gekozen beplanting draagt de gemeente tussen de 10 en 50 euro per vierkante meter bij, tot maximaal 15.000 euro per gebouw.

Al jaren wordt in de gemeenteraad gezegd dat de gemeente groene daken moet stimuleren, maar ze zijn toch nogal schaars in Amstelveen. Volgens wethouder Peter Bot van groen en duurzaamheid (BBA) dragen zij bij aan de biodiversiteit in de stad en haar groene imago.

Goud

“Na het winnen van goud tijdens de groenste stad van Europa-verkiezing in 2014 kwam een aantal ideeën, waaronder het stimuleren van groene daken, naar voren. Onze subsidieregeling is vorig jaar gestart en er is nog ruimte in de subsidiepot”, zegt hij. ‘Ik doe graag een oproep aan Amstelveners hun daken te vergroenen. Bijvoorbeeld bij het maken van een uitbouw. Of regel met buren samen dat daken van schuurtjes of garages een groene uitstraling krijgen. Door de regeling te versoepelen, hoop ik meer Amstelveners over de groene streep te trekken”.

Voordelen

Een dak met beplanting heeft tal van voordelen, zegt de gemeente. Het blijft onder meer koeler, waardoor de levensduur zou verdubbelen. ‘Ook werken groene daken als een spons en kunnen ze 60 tot 80 procent meer water vast houden dan een onbegroeid dak. Op die manier kan eventuele wateroverlast op straat worden verminderd. Daarnaast zorgt beplanting op daken voor geluiddemping en is het nuttig voor diverse diersoorten, zoals vogels en bijen.’

Subsidie kan men aanvragen via www.amstelveen.nl/groenedaken. Voor vragen: (020) 540 49 11 of mailen naar [email protected]

 

Provincie zoekt ‘Bedrijvig Groen’

nhDe provincie Noord-Holland zoekt uitvoerbare ideeën om meer groen op bedrijventerreinen te krijgen. Het beste idee wordt op kosten van de provincie uitgevoerd. 

Onder de naam Bedrijvig Groen heeft zij een prijsvraag uitgeschreven om bedrijventerreinen groener en daarmee aantrekkelijker te maken voor mens en dier. De drie beste ideeën worden beloond met een geldprijs van respectievelijk € 1.500, € 1.000 en € 500. Ook is er subsidie beschikbaar om die ideeën uit te voeren. Op deze manier zegt de provincie bij te dragen aan de biodiversiteit in Noord-Holland.

Open Dag op schooltuinen

32893_fullimage_vrijwilligers_schooltuinenZaterdag (9 september) van 13.00 tot 16.00 uur is er Open Dag op de schooltuincomplexen. Leerlingen van deelnemende basisscholen en kinderen die na schooltijd in de tuinen werken, laten die dag zien wat ze allemaal met hun ‘groene vingers’ bereiken.

Op elke tuin zijn er verschillende spelletjes en activiteiten en overal kan wel iets geproefd worden van het resultaat. Op schooltuinen leren kinderen spelenderwijs hoe worteltjes en bonen groeien, dat lieveheersbeestjes nuttig zijn en dat hazen, houtduiven en vooral ook slakken graag van de oogst mee-eten. Jaarlijks tuinieren er zo’n 600 kinderen op onze schooltuinen. Maar ook groepen van Ons tweede Thuis bezoeken de schooltuinen.

Peuters in het wild

peutersinhetwild25Peuters die een echte boswachter van de toekomst zijn, moeten er zeker heen. Maar eigenlijk is het voor alle peuters leuk er met hun ouders heen te komen. ‘Peuters in het Wild’ heet het feest op elke woensdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur. Het start woensdag 13 september duurt tot en met woensdag 1 november.

Op 10 en 24 september weer ‘bosvaren’

rondvaart07Fluistervink_1180x664Er zijn Septemberrondvaarten door het Amsterdamse Bos. Aan boord van rondvaartboot ‘De Fluistervink’ fungeert daarbij een boswachter als gids en Schipper. Men kan door het Amsterdamse Bos varen op zondagmiddag 10 september om 14.00 uur en zondagmiddag 24 september om 14.00 uur.

Hoe ziet het bos eruit vanaf het water? Het lijkt de Amazone wel. De Fluistervink is een open boot. Wel reserveren want er is plaats voor maximaal 30 mensen.