Categorie: "Groen"

‘Oervolk Stoervolk’

HutNIEF1180x664Zich wentelen in het stoere leven van wat we nu maar ‘oervolk’ noemen. Dat staat kinderen van 6 tot en met 12 jaar te wachten op zondagmiddag 9 april tussen 12.00 en 16.00 uur in het Amsterdamse Bos. Ouders, grootouders of andere begeleiders mogen natuurlijk meekomen.

In het Oerdorp waar Igor de Wolf woont, gaan deelnemers aan het spektakel oerpesto maken, een hut bouwen en oerspelletjes spelen.

Start is bij de Boswinkel en de kosten zijn € 5,00 per kind en € 2,50 per ouder. Aanmelden en informatie: 020-5456100. www.amsterdamsebos.nl.

De Boswinkel, Bosbaanweg 5, is open van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.

 

Presentatie over heemparken in bibliotheek

06.04.2017 heemparken 2Over ‘Lente in de Heemparken’ komt Walter Busse, medewerker heemgroen van de gemeente, op donderdag 6 april (19.30-21.30 uur) vertellen in de bibliotheek aan het Stadsplein.

De Heemparken in Amstelveen, het ‘Rijksmuseum voor Planten’, zijn drie sfeervolle parken die garant staan voor een authentieke natuurervaring. Nu het voorjaar aanbreekt worden de Heemparken weer een indrukwekkende bloemenpracht. De natuur komt langzaam uit haar winterslaap, bolletjes en knolletjes komen weer op met allerlei subtiele kleurencombinaties. Het gonst er van het insectenleven en ieder vogeltje zingt weer zijn lied. Door de stijl, het ontwerp en het gebruik van uitsluitend inheemse planten hebben de parken faam gekregen tot ver buiten onze grenzen.

Start Boomfeestdag bij school De Zwaluw

Melle Vos (links) en weth. Bot (rechts)

Melle Vos (links) en weth. Bot (rechts)

Samen met wethouder Peter Bot van Groenbeheer (BBA) en kinderburgemeester Melle Vos plantten kinderen van basisschool De Zwaluw in Nes aan de Amstel woensdag een rode haagbeuk en verschillende soorten struiken langs de Ringvaart. Daarmee startte de lokale versie van de Nationale Boomfeestdag, die dit jaar voor de zestigste keer wordt gehouden.

Jaarlijks planten kinderen die dag gemiddeld 200.000 bomen. Amstelveen doet elk jaar mee. “Stichting Boomfeestdag heeft B en W gevraagd de intentie uit te spreken zoveel mogelijk kinderen tijdens hun basisschooltijd een eigen boom te laten planten”, zegt Bot. Volgens hem is het de intentie van het college dat kinderen vóór hun 12e jaar gezamenlijk zoveel mogelijk natuur- en plantervaringen opdoen.

Boomplantdag start in Nes a.d. Amstel

Peter Bot

Peter Bot

Wethouder Peter Bot (BBA) van Wijkbeheer en Natuur- en Milieu Educatie en kinderburgemeester Melle Vos geven 22 maart om 9.00 uur het startsein voor de activiteiten de lokale versie van de nationale boomplantdag.

Na het zingen van het zelfgemaakte lied de kinderen van openbare basisschool De Zwaluw in Nes aan de Amstel samen met hem en haar bomen en de stuiken planten.

Het de 60ste editie van deze speciale dag. Dit jaar is het thema ‘bomen verbinden’. De gemeentelijke plantlocatie is dit jaar in Nes a/d Amstel aan de Pastoor van Zantenlaan bij de Ringvaart. Hier wordt een rode Haagbeuk geplant met daarnaast Liguster en bosplantsoen.

OBS de Zwaluw gaat met de kinderen van de groepen 5,6 en 7 de boom en de struiken planten. Op school zijn de kinderen al aan het werk met een leskist met het thema bomen maar ook maken de kinderen onder professionele begeleiding een poplied dat speciaal over het belang van bomen gaat. Dit lied wordt gezongen tijdens de feestelijke start van de Amstelveense Boomfeestdag.

 

 

 

Pretpark voor kabouters in het Bos

peutersinhetwild25Er is veel te beleven voor kinderen, begin april, in het Amsterdamse Bos. Zondagmiddag 2 april kunnen om 12.00, 13.30 of 15.00 uur voor kinderen van 2 tot 8 jaar en hun (groot) ouders / begeleiders een pretpark voor kabouters.

Kabouters Wipneus en Pim vervelen zich te pletter. Ze willen naar een pretpark. Aan de kinderen wordt gevraagd met touw en elastiek een pretpark voor de kabouters in het Bos te maken. Allemaal onder leiding van Natuur is een Feest. Kosten € 5,00 per kind en € 2,50 per volwassene. Duur: 1 uur. Aanmelden 020-5456100.

Het kan ook zijn dat peuters toch eigenlijk boswachters in de dop zijn. Dan kunnen zij meedoen met ‘Peuters in het Wild’. Elke woensdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur, van 5 april tot en met 17 mei.

Schemerwandeling met boswachter

PICT3642Schemeren met de boswachter. Wie er zij in heeft, kan woensdagavond 5 april om 19.30 uur een wandeling met hem maken door het Amsterdamse Bos. Op de bovenverdieping van De Boswinkel is nu een tentoonstelling over nachtdieren. Maar de vraag lijkt hoe het buiten is in het Bos met de nachtdieren, als het langzaam donker wordt in het Bos.

Tijdens de wandeling door het bos vertelt boswachter vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden. Vanaf 12 jaar. Aanmelden 020-5456100. Kosten: € 5 per persoon, graag gepast en contant betalen. Start van de wandeling is bij de grote Parkeerplaats van de Geitenboerderij aan de Nieuwe Meerlaan. www.amsterdamsebos.nl

‘Kleuters in het Wild’ in het bos

NatuuriseenFeest.web32Van 1 april tot en met 13 mei kunnen kleuters van 4 tot 6 jaar elke zaterdagochtend van 10.00 tot 11.15 uur meedoen met ‘Kleuters in het Wild’ in het Amsterdamse Bos. Een feest om wilde dieren te vangen, het bis te ruiken. Over bomen te klimmen. Ouders 0 begeleiders mogen natuurlijk ook komen.

Het wordt allemaal geregeld door de organisatie Natuur is een Feest. Kosten € 5,00 per kleuter.

Start bij de Boswinkel. Aanmelden 020-5456100. www.amsterdamsebos.nl.

De Boswinkel, Bosbaanweg 5, is open van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.

 

 

 

Gratis compost voor inwoners

compostZaterdag 25 maart kunnen Amstelveners tijdens de landelijke compostdag weer van 8.30 uur af gratis vier zakken compost ophalen bij de gemeentewerf, Langs de Werf 10 op het industrieterrein Legmeer. De gemeente zegt haar inwoners op die manier te willen bedanken voor hun inspanning Groente, Fruit- en Tuinafval (GFT) te scheiden.

Daarbij horen volgens BBA-wethouder Peter Bot van Afvalbeheer) ook etensresten. GFT is grondstof voor groen gas en compost, zegt hij. “Soms vragen mensen zich af: ‘Waarom zou ik mijn GFT scheiden van het restafval, het wordt toch weer op één hoop gegooid en verbrand?’. Maar dat is niet zo. Wij halen GFT gescheiden op en brengen het gescheiden naar een gespecialiseerd bedrijf dat het verder verwerkt.”

Ministeries EZ en I&M bij Greenport Aalsmeer

bezoekEZ3_GPA 08-03-17Een delegatie van de Ministeries Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu blijkt een week geleden Greenport Aalsmeer te hebben bezocht, waartoe Aalsmeer en Amstelveen behoren. Volgens Greenport had zij veel interesse voor duurzame energie glastuinbouw (alsof men om de politiek correcte trend duurzaam heen kan).

Onder leiding van directeur Regio Esther Pijs bij DG Bedrijfsleven en Innovatie EZ bezocht de delegatie onder meer Green BalanZ van orchideeënkweker Lennard van der Weijden in Kudelstaart. Doel van het bezoek aan de Greenport was kennismaken en samen met stakeholders uit de tuinbouw beleid maken.  In de Kas zonder Gas van Green Balanz verlaat zo’n 10% van de planten het bedrijf als biologisch product, de rest als duurzaam geteeld, zegt Greenport.

Boekje over wandelen door Amstelveens Groen

Peter Bot

Peter Bot

Donderdag 8 maart kreeg wethouder Peter Bot (Groenbeheer) van Amstelvener en wandelfanaat Alex Buis het boekje ‘Amstelveens Groen, Wandelen door bos, park en polder’ uitgereikt. Het bevat zeven wandelingen van 9 tot 18 km door Amstelveen.

Volgens Buis laat het zien dat Amstelveen niet voor niets in 2014 werd uitgeroepen tot groene stad van Europa. “In de zeven wandelingen laat ik wandelaars kennismaken met de vele soorten groen: parken, groenstroken, weilanden en het Amsterdamse Bos. Een aantal routes gaat langs het Oude Dorp en een aantal prachtige kerken zoals de Kruiskerk en de Paaskerk.”

“In Amsterdam verkent men de oude grenzen van Amstelveen dat voorheen Nieuwer-Amstel heette. De wandeling ‘Het verdriet van Nieuwer-Amstel’ loopt langs het chique voormalige Amstelveense raadhuis aan de Amstel, waar de Amstelveense gemeenteraad kort vergaderde tot het grondgebied door Amsterdam in 1896 werd geannexeerd”.