A’veen laagste doorsnee inkomen AM-gemeenten

Het gemiddelde inkomen van ingezetenen is in Amstelveen lager dan dat van burgers in alle buurtgemeenten binnen de regio Amstelland en de Meerlanden. Alleen Amsterdam, met relatief veel statushouders en uitkeringsgerechtigden, ligt het lager. Maar in Ouder-Amstel, Aalsmeer, Haarlemmermeer en Uithoorn hoger. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een gegevens uit 2015, met berekend naar het prijspeil anno 2017.

Volgens het CBS ligt in randgemeenten rond de grote steden het gemiddelde inkomen hoger dan in die steden zelf. Terwijl Amsterdam op 21,6 duizend euro uitkomt, is het in Amstelveen 27 duizend. Maar in Ouder-Amstel 29,9 duizend, in Aalsmeer 28,3, in Haarlemmermeer 28,2 en in Uithoorn 27,2 duizend.

In de grote steden ligt het doorsnee gestandaardiseerd besteedbaar inkomen van huishoudens doorgaans op een lager niveau. Dit geldt met name voor Groningen en Nijmegen, twee grote steden met relatief veel studenten, meldt het CBS. In Amstelveen speelt de studentenwijk Uilenstede wat dat betreft logischerwijs ook een rol.

Dat er sprake is van een gemiddeld lager inkomen dan in randgemeenten geldt vooral voor Utrecht, Eindhoven, Nijmegen en Tilburg en in mindere mate voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Breda en Groningen. In Almere wijkt het doorsnee inkomen minder af van het doorsnee inkomen van de randgemeenten. In acht van de tien grootste steden (behalve Breda en Almere) staat een groter deel van de huishoudens onderaan de inkomensladder dan landelijk.

 Rozendaal topper

Het gestandaardiseerd besteedbaar inkomen van een huishouden bedroeg in 2015 in doorsnee 24,7 duizend euro. De gemeenten met het hoogste gestandaardiseerd besteedbaar inkomen bevinden zich veelal in het westen van het land. Met een doorsnee inkomen van 36,7 duizend euro was Rozendaal (provincie Gelderland) in 2015 de koploper van Nederland. Op nummer twee stond Bloemendaal met een mediaan inkomen van 34,7 duizend euro, gevolgd door Laren en Oegstgeest (beide 32,3 duizendeuro), op plaats vijf stond Heemstede (32,2 duizend euro).

De vijf gemeenten met het laagste doorsnee inkomen waren Groningen (18,4 duizend euro), Wageningen (20,1 duizend euro), Nijmegen (20,3 duizend euro), Delft en Rotterdam (beide 20,5 duizend euro). In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Limburg liggen naar verhouding de meeste gemeenten met een laag doorsnee inkomen. Uitkeringen pieken qua aantallen vooral in de vier grote steden. Rotterdam herbergt naar verhouding de grootste aantallen huishoudens met een inkomen tussen de 14 en 16 duizend euro.

 

Lees ook:Amstelveen weer in top ‘aantrekkelijke steden’
Lees ook:Amstelveense fietser doet 4,3 kilometer per rit
Lees ook:Hoger vermogen in AV dan landelijke doorsnee
Lees ook:Adviesbureau in laatste lege pand Keesomlaan
Lees ook:Gunstige gemeentelijke tophypotheek voor starters

3 reacties op “A’veen laagste doorsnee inkomen AM-gemeenten

 1. Frank Bikker

  Een gemiddelde zegt toch niet zo veel. Een stel flinke uitschieters naar boven kan al een behoorlijk vertekend beeld geven.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Wat zal dit een klap in het gezicht zijn van de Westwijk-elite.

  Eigenlijk raar dat men dit soort feiten zo graag wilt weten ? Bovendien stigmatiseert het. Gaat het in dit VVD-bolwerkje nou echt alleen maar maar economie en status ? Brrrrr….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Cor de Bree

   Nou ja, het zegt iets over de bewering dat Amstelveen alleen voor rijke VVD-ers is. In alle andere AM-gemeenten ligt het gemiddelde inkomen dus hoger.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.