Groot aquarium in Nifterlake onthuld

Er waren donderdag heel wat genodigden naar Nifterlake aan Hoeksewaard gekomen, want (betaald) parkeren kon men nog minder dan anders in Randwijck. In de hal van het gebouw voor dagbesteding door kinderen met een ontwikkelingsachterstand onthulde oud-directeur van Artis Maarten Franjehuis met enkele van de kinderen, Jens en Mark Bressers, een tropisch aquarium van liefst drie meter lengte. Wethouder Herbert Raat was er wel bij, werd ook publiekelijk verwelkomd, maar moest tijdens de ceremonie weg voor die in de Johanneskapel, waar hij historische boeken presenteerde.

De Rotary Amstelveen Amstel (RANA) bracht samen met ouders en een veiling ruim € 20.000 op. Aquarialease,com in Uithoorn leverde dat en zorgt ook voor het onderhoud.

Volgens directeur Jules J. Vos hebben vissen een rustgevend effect op kinderen, door de beweging van de vissen en het water. Een

Rotary bij aquarium

heel ander aquarium, waarin 50 kleurrijke vissen uit het Malawimeer zwemmen, dat de ronde kom met één goudvis, die ooit de tafel van Willem Duys in diens tv-programma sierde (wat in feite dierenmishandeling was). Daarnaar verwees de voorzitter van de het project steunende Rotaryclub. Die hield onder meer een benefiet diner in het kader van de actie.

Ontspannen

“Kinderen houden van vissen”, wist Vos. De kinderen in Nifterlake kunnen nu elke dag naar de zwemmende dieren kijken. De bak voor het aquarium is op maat gemaakt in Duitsland en vervolgens gevuld met 1500 liter water, waarin dus de meer dan 50 kleurrijke vissen uit het Malawimeer kunnen leven. Juist in een centrum voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand heeft een aquarium betekenis, zeggen deskundigen. Hun aandacht wordt, zoals bij alle leeftijdgenoten, getrokken door de bewegende kleine en grote vissen in diverse felle kleuren. Wetenschappelijk onderzoek en ervaringen wijzen uit dat een aquarium een positieve invloed heeft op het gemoed van kinderen. “Na de onthulling van het zag je direct dat de kinderen graag kijken naar de prachtige vissen”, Victor Frequin. “Ze ontspannen door het rustige tempo waarin de vissen rondzwemmen en je ziet ze genieten van de magische onderwaterwereld.”

Ons Tweede Thuis

Nifterlake is onderdeel van Stichting Ons Tweede Thuis. Dat bestaat dit jaar een halve eeuw en verleent op meer dan 70 locaties in de regio zorg aan kinderen en volwassenen van 2 tot 100+ jaar. Er is een onderhoudscontract voor vijf jaar gesloten met de leverancier, waardoor medewerkers van Nilfterlake aan het (vrij lastige) onderhoud geen extra werk hebben.

 

 

 

 

Lees ook:Nifterlake houdt open huis
Lees ook:Kliederkerk met 5 broden en 2 vissen
Lees ook:Eten met de buren in Nifterlake
Lees ook:‘Vis op het droge’ in poppentheater
Lees ook:B&W: sloop De Laagte moet doorgaan

Eén reactie op “Groot aquarium in Nifterlake onthuld

  1. Rotary-vriendje

    Als gezelligheidsclubje weten wij heel veel te betekenen voor kansarmen in de samenleving. Op het moment dat we in functie het verschil kunnen maken laten we het na.

    Iemand met een beperking in dienst nemen kost een hoop geld. Een liefdadigheidsactie met veel publiciteit levert meer op en is veel goedkoper. En de kers op de taart: Zie je, ze zijn eigenlijk heel sociaal.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.