Ouderen namen huiskamer raadhuis in gebruik

“We zijn een beetje met improvisatie bezig”, zei de zanger, tevens gitarist, van het duo dat voor levende muziek zorgde vrijdagmiddag. Plaats van handeling: Eerste verdieping van het raadhuis, waar de organisatie ‘Gouden Dagen’ voor een feestje voor ouderen zorgde.

Normaal is ‘Muziekmenu’ van de muzikanten een trio, maar de zangeres was ziek. Vandaar. Met z’n tweeën speelden zij ‘gouwe ouden’. Veel Frans en Engels, maar ook wel Nederlandstalig. Ook de uitgenodigde ouderen improviseerden eigenlijk met hun verhalen, hoewel sommigen daarmee de indruk wekten in herhalingen te vallen. De meesten hadden Wereldoorlog 2 meegemaakt en vertelden daarover in geuren en kleuren of wilden er juist geen woord over kwijt. Maar zij wisten wel van de op de ellende en de hongerwinter volgende opbouw van het land.

Jongeren van nu weten eigenlijk niks, vonden sommige vertellers. Een klacht waarin alom werd berust. “Er is een generatie ontstaan die meer op systemen dan op eigen kunnen vertrouwt”, verzuchtte iemand. “Zelf hoofdrekenen kunnen ze niet meer. Als de elektriciteit uitvalt, zitten ze.”

“Zo’n middag voor ouderen organiseren is wel goed”, wist een in politiek en sport vergrijsde aanwezige. “Wat ze als kinderen

Brandes

hebben geleerd en gedaan, interesseert ze het meest.”

 Rolstoelen

Het was in feite de eerste keer dat de vorig jaar na een ingrijpende verbouwing en herinrichting tot ‘huiskamer van de gemeente’ omgedoopte ruimte op de eerste verdieping van het raadhuis ook als huiskamer werd gebruikt. Normaal is die er hooguit voor bestuurders en ambtenaren, maar verder de minst gastvrije huiskamer van Amstelveen, omdat men – anders dan vroeger – een kordon van beveiligers moet passeren om naar boven te komen. En dat lukt alleen als men een afspraak iemand heeft, waarna de wachtende burger door (of namens) hem of haar wordt afgehaald.

Wethouder Jeroen Brandes van Welzijn (PvdA) leek het er wat die gastvrijheid betreft eigenlijk wel mee eens. “We noemen dit een huiskamer van Amstelveen, maar die wordt eigenlijk nu voor het eerst ook zo gebruikt”, zei hij tegen de op de gezellig gerangschikte banken en stoelen zittende ouderen uit (en uit de buurt van) zorginstellingen in de stad. Zelden zijn er trouwens zoveel rolstoelen en rollators in het raadhuis geweest.

Markt

Brandes gaf het startschot voor de lokale activiteit onder de koepel van de landelijke organisatie ‘Gouden Dagen’. Directeur Jan Romme daarvan, voorheen vijftien jaar lang in die functie bij het Nationaal Ouderenfonds, vertelde dat twee vermogende fondsen achter zijn nieuwe (in 2016 opgerichte) organisatie staan. Toenemende vergrijzing biedt steeds meer ondernemers wel een nieuwe markt.

Enny van Arkel, die goeddeels voor de organisatie van de middag zorgde, werkt als zelfstandige op ouderenorganisaties gerichte adviseur en trainer bijvoorbeeld in opdracht van gemeente Amstelveen en lokale zorginstellingen. Daarnaast runt zij de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Brandes heeft haar hoog zitten en kwam in het Zonnehuis met haar in contact.

De middag was het startschot van wat in en om de lokale zorginstellingen staat te gebeuren. Die presenteren gratis om en om dagelijks ´gouden koffie´ zei Jan Romme, wiens organisatie overigens zegt meer ´leuke dingen´ aan te willen bieden. Zoals bezoek van musea, het Amsterdamse Bos en andere natuur. Met hulp van 420.000 vrijwilligers die aan het werk zijn in 2400 instellingen. Gouden Dagen gaat uit van vraag-gestuurd aanbod, vertelde hij. `Gouden Dagen is een prachtig platform. Zonder te willen concurreren met andere organisaties, zoals de Zonnebloem.” Intussen wilde hij wel kwijt dat zijn koepel enorm groeit.

Langer thuis

Brandes: “Wij willen als gemeente dat de mensen langer thuis blijven wonen. Dan moet dat wel mogelijk zijn. Daarom juich ik allerlei activiteiten, die trouwens met hulp van veel vrijwilligers tot stand komen, van harte toe. Dat het allemaal kan in Amstelveen maakt mij erg gelukkig.”

Een fantastische middag, vond directeur Nelleke Vogel van de Zonnehuisgroep Amstelland. “Koffie, gebak en oude muziek.” Zij vertelde dat er een lokaal Gouden Dagen comité is gevormd, waarin de plaatselijke zorginstellingen participeren. “Wij willen veel van deze soort middagen organiseren en daarbij samenwerken als organisaties op het gebied van de ouderenzorg. Bel gewoon naar de locatie waar u heen wilt.” Vervoer kan worden geregeld door de tehuizen, die hebben allemaal busjes, zei ze. Het is overigens de bedoeling dat er lokaal sponsors komen voor het comité en mensen dien actief worden, zodat ‘gouden wijken’ ontstaan, zei Vogel, die als voorbeeld de 45-jarige vrouw noemde, die haar 75-jaruge buurvrouw rijdt.

Ouderen kunnen de eerste dinsdag van de maand in Groenelaan, de tweede in Klaasje Zevenster, de tweede woensdag van de maand in Nieuw Vredeveld, de derde dinsdag in het Zonnehuis en de vierde woensdag van de maand in De Luwte terecht voor koffie, telkens van 10.30 tot 11.30 uur.

 

Lees ook:Organisatie voor eenzame ouderen
Lees ook:Vertraging bouw aanleunwoningen door geld
Lees ook:Open dag De Mozaïek
Lees ook:Alleenstaande ouderen in zorggaten
Lees ook:Ziekenhuis heeft gouden milieu medaille

2 reacties op “Ouderen namen huiskamer raadhuis in gebruik

  1. Frank

    De gemeente juicht vrijwilligers toe en als die er niet zijn, dan heeft het oudje gewoon pech gehad, want hier laat de gemeente het in vele gevallen bij

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.