Vragen VVD over relatie Avatar en Kieftschool

Bas Zwart

Hoewel inmiddels door de particuliere Guus Kieftschool fel tegengesproken, wil de VVD-fractie in de gemeenteraad weten of het waar is dat die wordt beïnvloed door de sekte genoemde organisatie Avatar, gesticht door – en dezelfde methode volgende – een voormalige voorman van de Scientology Kerk. Raadslid Bas Zwart heeft er vragen over gesteld aan de wethouder van Onderwijs.

Aanleiding daarvoor was berichtgeving in landelijke en lokale media, gebaseerd op een tv-uitzending van het programma Monitor. Zwart zegt geschrokken te zijn van de publicaties. De school aan de Amsterdamseweg 380 zelf, die zich rekent tot het ‘democratisch’ onderwijs, geeft wel toe dat een onderwijzer een Avater cursus volgde. Welke cursus dat was blijft onduidelijk. De hoogste,die tot zogenoemde ‘wizards’ opleidt, kost € 13.000. Maar dan heeft mem er voor lagere bedragen al de nodige achter de rug. Het is een geldverslindende structuur, die veel weg heeft van de zich kerk noemende commerciële Scientologie organisatie.

Sekte

Van Avatar wordt gezegd dat zij haar ‘sekte-achtige’ gedachtegoed wil verspreiden op scholen en er zijn overeenkomsten tussen Avatar en de Scientology Kerk, meldt de VVD.

De partij wil van demissionair wethouder Maaike Veeningen weten wat zij tot nu toe gedaan heeft om de situatie op deze school te onderzoeken, wat haar bevindingen zijn en hoeveel Amstelveense kinderen het betreft. Een particuliere school valt wel onder de onderwijsinspectie, maar heeft geen directe lijn naar de gemeente.

Ambtenaren

“De VVD is van mening dat iedereen mag geloven wat hij/zij wil. Daar heeft de overheid niets mee te maken. Wij zijn als gemeente wel verantwoordelijk voor een goede en veilige leeromgeving voor de kinderen. Vandaar de vragen aan de Wethouder”, zegt Zwart.

Hij wil ook weten of ambtenaren van de gemeente cursussen bij Avater hebben gevolgd en of die door de gemeente zijn betaald. In NRC gemeld dat verschillende gemeentesecretarissen het gedachtegoed van Avatar verspreiden. Een andere vraag van de VVD is hoe de gemeente met dergelijke verzoeken omgaat, nu en in de toekomst.

 

 

Lees ook:Guus Kieftschool ‘Avatar (sekte) verdachte’ ?
Lees ook:Kleine particuliere school voldoet aan eisen
Lees ook:Particuliere basisschool Florencius kost jaarlijks 20 mille per leerling
Lees ook:GroenLinks tegen lagere erfpacht internationale school
Lees ook:Burgerbelangen: ‘Amstelveen College verliest openbaar karakter’

2 reacties op “Vragen VVD over relatie Avatar en Kieftschool

  1. Rotary-vriendje

    Goede zaak van de heer Zwart (VVD) dat hij hier vragen over stelt. Chapeau. Ik hoop dat er een verhelderend antwoord komt, maar deze D66-wethouder kennende vrees ik dat er zoals altijd veel woorden, maar weinig wol komt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kees

    Maaike van Veeningen , kennende, zeker op het gebied van onderwijs een lichtgewicht alsmede transparantie wordt dit weer meehuilen met de wolven in het bos van de VVD.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.