Talkshow en boek over kunst kopen

Over kunst kopen gaat het. Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx komen daarover een stoomcursus geven op zondag 15 april (11.00 uur) bij Boekhandel Venstra op het Stadsplein. Het gebeurt in de vorm van een talkshow met directeur Marcel Jansen van Platform C, Martita Slewe (van galerie Slewe) en verzamelaar Hans Kemna.

Manuela Klerkx werkte na haar studie filosofie twintig jaar in toonaangevende galeries in België, Nederland en Italië, en had zes jaar lang er zelf een in Milaan, waar zij werk toonde van o.a. Marijn van Kreij, Navid Nuur en Jennifer Tee. Momenteel werkt ze als kunstagent in Amsterdam. Haar grote passie is het scouten, begeleiden én verkopen van kunst(enaars).

Oscar van Gelderen is kunstverzamelaar en uitgever van onder meer Dave Eggers, John Williams (Stoner) en Judas van Astrid Holleeder. 

Gids

Hun boek ‘Ontroerend Goed; is een inspirerende en praktische gids over kunst kopen. Het geeft antwoord op vragen als: Hoe werkt het en hoe doe je het? Er staat van alles in over wat men moet weten over in galeries, op beurzen, veilingen en online kopen.

Er is onroerend goed – vastgoed, buitenkant, status – en er is ontroerend goed – kunst, binnenkant, passie. Bij velen heerst het idee dat kunst een (linkse) hobby van de elite is en niet toegankelijk voor ‘gewone mensen’. Galeries worden als hoogdrempelig ervaren, de prijzen zijn niet transparant en de teksten over de kunstwerken zorgen eerder voor verwarring dan opheldering.

Goed nieuws

Maar er is ook goed nieuws: Het bezitten van kunst is niet voorbehouden aan de rijken der aarde. Er is al prachtige kunst te koop voor een paar honderd euro (als je maar goed zoekt en ‘vroeg’ durft te kopen). De stap van kijken naar kopen, is voor velen echter een obstakel: de kunstwereld kenmerkt zich door geheel eigen codes, die Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, zelf kunstkenners en -verzamelaars, in Ontroerend Goed proberen te kraken. Hoe worden prijzen bepaald? Kun je onderhandelen met galeries? Hoe werkt een kunstbeurs? Er is zo veel keus: hoe weet ik welke kunst bij mij past en hoe en waar koop ik die? Toegang € 5 inclusief koffie of thee, taart, croissant of scone.

Aanmelden: in de winkel of via [email protected]

Lees ook:‘Kunst in de Parktoren’ (Rabobank)
Lees ook:Antiek- kunst- en boekenbeurs op Stadsplein
Lees ook:Evert van Gelderen overleden
Lees ook:Upload Cinema start in Amstelveen
Lees ook:Kunstaankoop advies in bibliotheek

3 reacties op “Talkshow en boek over kunst kopen

 1. Frank Wijlens

  Ik zit er over te denken om ergens een winkeltje te openen. Die noem ik dan BUNDESWAFFENHANDEL. Daar zal ik dan door mij persoonlijk met ral9010 beschilderde canvassen gaan verkopen.

  Wat dacht u? Zal het gaan lopen? Tjonge, dat is echt een gouwen handel die kunst!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kees

  Ik kan me vaak niet aan het idee onttrekken dat kunsthandel meesttijds windhandel is. Zo vond ik de kunstenaars wel leuk die buiten de galeries hun werk verkochten voor een fractie van de prijs en er toch goed van konden leven. Ook vind ik kunst vaak veel praatjes met wat plaatjes. Neem nu dat halfzusje van Maxima die had een paar boerenmetworsten aan een draadje opgehangen en een stel foto’s van vrouwen die een blow job gaven. Ik kan daar niet ernstig naar kijken, maar Trix liep toen met de directeur van het Cobra diepernstig en vol aandacht naar te kijken. Dit soort onzin zijn toch meer de kleren van de keizer!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tinus Trekveer

  ” Neem nu dat halfzusje van Maxima die had een paar boerenmetworsten aan een draadje opgehangen en een stel foto’s van vrouwen die een blow job gaven.”

  Een linkje graag. Ik wil wel op de hoogte blijven.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.