Amstelveen blijft VVD-gemeente

Patrick Adriaans (SP)

Het ging over vooral hun belang dienende citymarketing, personeel, voorkeur die de gemeente moet hebben voor lokale aanbesteding, meer betrokkenheid van hen bij gemeentelijk beleid en compensatie bij de werkzaamheden rond de A9 wegens inkomstenderving. Centraal stonden de belangen van ondernemers op de eerste grote politieke debatavond, dinsdag gehouden in de Bibliotheek. De bijeenkomst, geleid door Meindert Schut van BNR,  was dan ook georganiseerd door Ondernemersvereniging Amstelveen (OA).

“Deze avond is bedoeld voor ondernemers”, zei OA-voorzitter Alphons Böggemann aan het begin, waarop de lijsttrekkers zich aan de hand van stellingen uitspraken over wat hún partijen voor het bedrijfsleven doen of denken te gaan doen. De vijf stellingen werden niet met elkaar in verband gebracht en daardoor ontbrak in de reacties antwoord op de vraag wat bevoordelen van ondernemingen betekent voor bijvoorbeeld woningtoewijzing aan en sociaal beleid voor inwoners.

Die worden door ondernemers vooral als kopers gezien, zodat de inhoud van hun portemonnee belangrijk is, bleek. Pier Rienks, ondernemer van het jaar en directeur van boekhandel Venstra, probeerde nog een beetje het verschil te maken tussen de harde en de zachte kant van ondernemen. Maar intussen pleit ook die partij voor het bouwen van middeldure woningen en komt de op een sociale huurwoning aangewezen burger er niet aan te pas. Daarop wezen SP, GroenLinks en ChistenUnie, die bijvoorbeeld weinig hadden met het tot miljoenen uitbreiden van het nu € 250.000 bedragende budget voor citymarketing, dat volgens het CDA alleen zin heeft als er een visie achter steekt. De stelling was alleen dat er méér geld heen moet. Maar er moeten keuzes worden gemaakt waarmee Amstelveen zich dan wel wil profileren, zei GroenLinks-lijsttrekker Martin Kortekaas.  “Wat wil je bereiken?”, vroeg lijsttrekker en wethouder Peter Bot zich af. Moet men Amstelveen zien als de plek waar het Wagner stadion en in de toekomst het tenniscentrum staat?

Alphons Boggemann

Lange adem

“Wat is citymarketing eigenlijk?” vroeg Jeroen Brandes van de PvdA (ook wethouder) zich af. Is die gericht op de toerist of exclusief op het voordeel voor de ondernemer, vulde hij aan.

Volgens D66, samen met de VVD een echte ondernemerspartij, is – zoals lijsttrekker en wethouder van zowel cultuur als economische zaken Maaike Veeningen (D66) het zei – het een zaak van lange adem. Naar haar mening is de eerste stap daarvoor gezet “samen met de ondernemers”, die vooral de ligging van Amstelveen willen uitdragen. Merkwaardigerwijs was het lijsttrekker Herbert Raat van de VVD die op de in de stad aanwezige musea wees. “Wij maken deze gemeente tot een plek waar iedereen heen wil”, zei hij.

Herbert Raat

Bedrijven

Het moet, is doorgaans in liberale kring te horen, een aantrekkelijke gemeente voor de vestiging van (inter) nationale bedrijven zijn. Dat die voor steeds meer druk op de woningmarkt zorgen, bleef ook deze avond – net als de problemen en voordelen van Schiphol en de toenemende parkeerproblematiek – onbesproken. Het ging om wat de partijen plaatselijk voor de ondernemers doen. Bij Actief voor Amstelveen (AVA) zijn vooral het MKB en de ZZP’s hartelijk welkom, bleek uit wat lijsttrekker Tim Lechner zei. De partij wil een loket voor die groepen op het raadhuis en hulp voor ondernemers met wie het tijdelijk niet goed gaat, zodat zij niet meteen naar de bijstand als enige uitweg worden gestuurd.

Zondag

Bert de Pijper van de ChristenUnie herhaalde tegen de 24 uurs economie te zijn, constateerde met leedwezen dat in Amstelveen

Bert de Pijper

volle koopzondagen (van zes uur ’s morgens af) zijn ingevoerd, maar pleitte anderzijds wel voor een tot vooral in de wijken reikend sociaal domein en aansluiting van het onderwijs op wat in de ondernemingen wordt gevraagd.

Dat werk de beste garantie voor mensen is om te integreren en tegelijk goed voor de lokale economie vond ook SP-lijsttrekker Patrick Adriaans wel, in debat met VVD-er Herbert Raat. Maar de vraag is of dat werk aansluit bij de opleiding die statushouders achter de rug hebben, zei Adriaans. En hij vond dat er op dat gebied door de gemeente lang niet altijd maatwerk wordt geleverd. Waar Raat tegenover stelde dat men in bedrijven nu eenmaal in de laagste functie moet beginnen om hogerop te komen, zoals ook zijn eigen ervaring in een ondernemersfamilie was. “De SP heeft een goed hart, maar de neiging alleen slachtoffers te zien”, zei hij. Overigens bleek de zaal het met de stelling dat werk goed is voor integratie voor ruim 90% eens. Maar Kortekaas had ook in het recent gepresenteerde zwartboek over minima en statushouders “hemeltergende verhalen” gezien. “Wij vragen heel veel van statushouders. De gemeente moet de regie nemen en hen niet laten verzuipen”, zei hij.

Pier Rienks (CDA)

Telefoontje

Volgens Raat brengt de schaalgrootte van Amstelveen met zich mee dat men elkaar eigenlijk kent en een telefoontje naar de gemeente of een wethouder voldoende is om zijn probleem uit te leggen. Maar, zei Sandra van Engelen van het CDA, beleid moet een telefoontje overbodig maken als het om het sociale domein gaat. Aan de andere kant ergerde Raat zich kennelijk aan de Syrische inwoner die meldde in zijn vaderland beter uit te zijn dan in Amstelveen. “Niemand verplicht hem hier te wonen. Als hij Aleppo beter vindt, laat hij daar dan naar terug gaan”, zei Raat.

Het komt er op neer, zei Rienks van het CDA, dat de gemeente naar iedereen luistert en niet alleen de ondernemer verdedigt. Dat heeft volgens hem ook helaas tot gevolg dat iedereen als er iets mis gaat naar de gemeente wijst.

Betaalbaar

Maaike Veeningen van D66 zei ‘ruimte voor ondernemers’ te willen bieden, ‘betaalbare’ huizen te willen bouwen, voor een

Maaike Veeningen

duurzame toekomst te gaan en – zoals landelijk – de onderwijspartij te willen vertegenwoordigen.

En volgens Lechner worden ondernemers vaak te laat geïnformeerd over wat hen aan ellende door de grote projecten te wachten staat. Bot was het er mee eens dat de communicatie dikwijls een probleem is, maar sprak tegen dat er niets aan wordt gedaan.

Intussen is Amstelveen wel een VVD-gemeente, gaf Raat tenslotte toe. Maar hij geeft zichzelf naar zijn zeggen met hart en ziel voor deze stad. Het is de vraag of door de avond ook maar iemand van politieke voorkeur is veranderd…

 

 

Lees ook:Sluiten Dorpsstraat niet uitgesloten
Lees ook:VVD en d66 pogen weer onzinnige regels te schrappen
Lees ook:Website trekt winkeliers naar Aalsmeer-centrum
Lees ook:Niet meer dan vier wethouders in college
Lees ook:Raat heropent The Pub

8 reacties op “Amstelveen blijft VVD-gemeente

 1. R.Fagel

  Wellicht een mooie coalitie van VVd, AVA en OVA

    /   Beantwoorden  / 
 2. Xx

  De coalitie tussen de VVD en D’66 is allang beklonken . De rest is show. Eigenlijk is zelfs D’66 show met zo’n bestuurlijk onbekwame minkukel als mevr. Veeningen.
  Ze conformeert zich volledig aan het beleid van Raat.

    /   Beantwoorden  / 
 3. 😀

  Zoals gewoonlijk pakt Raat het weer slim aan. Het boefje committeert zich niet openlijk aan Citymarkteting maar aan de aanwezige musea, want iedereen weet dat die hele citymarkteting van het begin af aan een farce is geweest. In zijn hele bestaan heeft het nooit het aantal bezoekers opgeleverd dat de eigenaren de gemeente hebben voorgespiegeld .

    /   Beantwoorden  / 
 4. App

  Vroeg niemand zich af wat Amstelveen eigenlijk terugkrijgt voor de 40 miljoen die de verbreding van de Rijksweg A9 ons zal gaan kosten? Wat onzakelijk van die ondernemers.

  De bereikbaarheid van hun kantoren en bedrijfsterreinen verslechtert immers niet alleen tijdens de jarenlange werkzaamheden maar ook daarna. Kijk nog maar eens goed naar de tekeningen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. p.g. van faassen

   Nee, Van Waning. Dat heb je al te vaak gezegd. We weten het nu wel.

     /   Beantwoorden  / 
   1. 😂

    Zou dit nou RvW nou zijn? Goh zeg?😂🤣😂🤣

      /   Beantwoorden  / 
  2. App

   Als de stommiteit en de omvang van de A9-ramp duidelijk worden aan de inwoners en ondernemers, kan niemand zeggen dat zij niet zijn gewaarschuwd.

   Laat mij dus maar roepen in de woestijn. Ik doe er niemand kwaad mee.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.