SP en GroenLinks tegen minder standplaatsen

Martin Kortekaas (GroenLinks). Foto: Groen
Links.

Uit vrees voor verrommeling van de openbare ruimte, wildgroei op allerlei locaties in de stad en concurrentie voor de winkelcentra verminderen B&W het aantal standplaatsen voor ambulante ondernemers, zoals degenen die bloemenkramen runnen. De gemeenteraad ging naar woensdag mee akkoord. Alleen SP en GroenLinks stemden tegen.

Die laatste fractie kwam nog met een amendement om de in elk geval ruimte te houden voor vier standplaatsen in het Stadshart en één bij winkelcentrum Groenhof. Ook de SP zag niets in vermindering van het aantal standplaatsen van 21 naar 15, maar de rest van de gemeenteraad kennelijk wel. Dat uitgerekend de VVD ambulante ondernemers het leven zuur wil maken, begreep men in de kring van de tegenstemmers niet. Hoewel Inza Gast van de VVD een uitzondering maakte voor Tof Bloemen aan de Rembrandtweg, die daar nu een bloeiende toko heeft, maar ja, die staat niet op wielen. En dat lijkt een eis van de gemeente. De ondernemer wil trouwens uitbreiden in de vorm van een kiosk, maar daarvoor bestaat geen regeling. Het is eigenlijk een winkel, zo’n kiosk kon men uit de mond van sommige voorstanders van het nieuwe beleid horen. En dan moet men maar een winkel huren, die duurder is dan een standplaats.

Gast wil dat wethouder Maaike Veeningen van Economische Zaken (D66) met de eigenaar van Tof Bloemen in gesprek gaat om tot een oplossing te komen. Het amendement van GroenLinks kreeg alleen steun van mede-indieners SP en ChristenUnie.

“Standplaatsen”, vinden B&W, “zijn bedoeld als locatie voor ambulante handel, oftewel voor mobiele verkoopwagens.” En als een ondernemer een aard- en nagelvast bouwwerk wil plaatsen, kan dat niet op een standplaatslocatie, zeggen ze. De ondernemer is zo’n situatie moet maar een winkel huren. Het Stadshart, dat volgens de gemeenteraad moet gaan bruisen, kan het naar zijn mening wel stellen zonder standplaatsen…

 

Lees ook:Bloemenman ziet gemeentelijk uitsterfbeleid
Lees ook:Betwiste hoge huur standplaatsen nu iets lager
Lees ook:Geen precario voor terrassen
Lees ook:Raadscommissie wil standplaatsenbeleid van de agenda
Lees ook:AVA: ‘Coalitie geeft bloemenman Stadshart nekslag’

8 reacties op “SP en GroenLinks tegen minder standplaatsen

 1. Frank Bikker

  Ik vind het juist leuk als er wat standplaatsen zijn voor ambulante handel in het Stadshart. Zo wordt het geheel wat levendiger en niet alleen maar strak en duur.
  Wat wil men trouwens gaan doen met de viskraampjes in Waardhuizen Middenhoven, Bankrashof, de diverse oliebollententen en diverse bloemenkraampjes verspreid over de gehele gemeente.
  Dit is weer een uiting van zeer elitair beleid waar enkel het grootwinkelbedrijf en de eigenaren van winkelcentra profijt van hebben en niet de kleine middenstand en de bevolking die graag een redelijk geprijsd bosje bloemen wil hebben en niet een verlept bosje uit de supermarkt of die een harinkje wil meepakken.
  Kortom dit is weer de zoveelste tegenwerking van het midden-en kleinbedrijf in onze gemeente, terwijl ze in hun verkiezingsprogramma’s om het hardst brullen dat ze deze tak van de economie zeer toegewijd zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  Als ik het allemaal goed begrijp is dit een voortzetting van bestaand beleid, dat met name gericht is om de ambulante handel ook werkelijk ambulante handel te laten zijn. Met andere woorden: verplaatsbaar. In de loop der jaren is daar behoorlijk de klad in gekomen en zijn veel mobiele verkooppunten veranderd in kiosks. En dat is met de beste wil van de wereld geen ambulante handel meer te noemen. Zo is echter wel de situatie ontstaan dat de betreffende ondernemers eigenlijk een winkel drijven, maar dan wel tegen gunstiger en vooral goedkopere voorwaarden dan een ‘normale’ winkel. Je kunt het de gemeente aanrekenen dat ze dat zo hebben laten ontstaan, maar feit blijft dat het zo is. Dat zal ook de reden zijn gok ik dat ze bestaande situaties handhaven totdat de ondernemer er mee stopt of totdat de kiosk vervangen of verbouwd moet worden.

  De nota lezende zet ik wel mijn vraagtekens bij de argumentatie om naar minder standplaatsen te streven. (even afgezien van uitbreidingsplannen van een winkelcentrum). Een gemeente die stuurt omdat zij meent dat de opkomst van bijvoorbeeld internet opeens alles verandert, gaat naar mijn idee tekort door de bocht. Nog los van het feit of het aan de gemeente is om daar uitspraken over te doen, laat staan dergelijke conclusie aan te verbinden.

  Overigens lijkt het nieuwe beleid dat nu door de raad is ernstig veel op het beleid van vele andere gemeenten. Dus ik vermoed dat de VNG al een template had klaar liggen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias.

   Misschien zijn die ondernemers, kennelijk uit op een goedkopere locatie dan een winkel, wel handige VVD-ers….

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Wie niet? Moet je daar een VVD-er voor zijn?

      /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Demming

  De besprekingen met een viswinkel in Uithoorn m.b.t. het vestigen van een nieuwe zaak in Middenhoven waren volgens berichten in een ver stadium, toen de gemeente plotseling het contract met de huidige viskraam buiten het centrum verlengde. Logisch natuurlijk dat de geinteresseerde viswinkel toen geen enkele behoefte meer had om zich daar te vestigen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Gerben

  Voor behoud van de ambulante handel!
  Eenhoorn doe wat!

    /   Beantwoorden  / 
 5. App

  Ook ambulante handel heeft een vaste plek nodig om vindbaar te zijn voor de vaste klanten die de bodem vormen voor vrijwel iedere vorm van commercie. Het is aan de politiek om voor die tegenstrijdigheid een verdedigbare oplossing te vinden. Tegenover de lagere kosten staan ook veel ontberingen.

  Jarenlang golden kiosken als dé manier om het Stadsplein te verlevendigen (voorzover nodig en mogelijk).

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Daar heb je volkomen gelijk in. Op de vrijdagen is het altijd een stuk “bruisender” in het Stadshart. Maar dat schijnt de gemeente nog altijd niet door te hebben. Zie hun gesol met de markt.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.