Ongedwongen tot tanden beveiligd

Het knapste in de organisatie van een Koningsdag is het schijnbaar ongedwongen tussen het publiek bewegen van de leden der Koninklijke familie, terwijl in werkelijkheid een cordon van beveiliging heerst. De verslaggever was – ondanks badge, polsband en accreditatie – al driemaal op het parcours aangehouden door de politie, voordat de Koning en diens gevolg waren gearriveerd. Waarna heftig mobilofoon met blijkbaar andere leden van de sterke arm plaatsvond. Goed, de prinsen en prinsessen bemoeiden zich zo nu en dan uitbundig met het publiek achter de hekken. Maar altijd met op een meter afstand van een bewaker.

Een de verslaggever die een paar meter te ver van de meewandelende persmeute komt, wordt onmiddellijk terug gefloten. Terwijl het zaterdag in Amstelveen een gemoedelijke bedoening leek, met vooral veel sport en cultuur, vormde de stad in feite een bunker vol veiligheidsvoorzieningen. De parkeergarages in het Stadshart waren volledig leek, overal bevonden zich camera’s voor toezicht en er was een menigte van politie en beveiligers in burger op de been. Nog afgezien van de RVD die de pers in toom hield. Vooral waren alle apparaten van de audiovisuele media en tassen der verslaggevers besnuffeld door een politionele ‘bomhond’ en het luchtruim boven Amstelveen was tijdelijk gesloten.

Het zal wel niet anders kunnen. Wie langs de route stond, al dan niet gedreven door de gemeentelijke slogan ‘daar wil je heen’ op koningsdag, zag in feite veel minder dan wie thuis naar de tv keek. Omdat de NOS nu eenmaal voor een registratie van zo ongeveer elke voetstap van de familie pleegt te zorgen. Maar publiek langs de route is nu eenmaal nodig voor de figuratie.

Wat allemaal niet wegneemt dan de eerste Koningsdag voor Willem-Alexander en diens familie vlekkeloos lijkt te zijn verlopen. “Onvergetelijk”, noemde hij het zelfs in zijn dankwoord op het podium voor de bibliotheek, waar de onthulling van een kunstwerk op het gewenste moment mislukte, maar vlak voor het vertrek van het gezelschap naar de beslotenheid van het Cobra Museum, toch nog tot stand kwam. De koning memoreerde dat Amstelveen eigenlijk vorig jaar de toenmalige koningin Beatrix zou ontvangen, maar dat ging wegens de troonswisseling niet door. Het extra jaar voorbereiding dat de Oranje organisatie daardoor ten deel viel, was volgens Willem-Alexander nu goed te zien. “Het is veel mooier geworden dan het ooit zou kunnen worden”, zei hij.

En de burgemeester kon blij zijn al alles probleemloos was verlopen. Hij dankte aan het einde van de toch allen die zich er voor hebben ingezet. Zingend, dansend, sportend, musicerend, groene kwaliteiten van de stad presenterend (zoals Elsenhove, schooltuinen en J.P. Thijssepark).

 

Veelzijdig was de presentatie langs de route wel. Vond het publiek. Zelfs een al drie decennia hier wonende vrouw, kwam er nu achter dat Amstelveen eigenlijk veel meer in zich heeft dan zij wist. “Ik word nu pas trots op deze stad”, zei ze. Ook al was er dan geen route van de Koninklijke familie door de beroemde Amstelveense heemparken of langs de Amstelveenseweg. Dat Amstelveen een stad in het groen wil zijn, viel langs de route noch op het Stadsplein nauwelijks op. Goed er stonden hier en daar wat bloembakken, maar die had elke gemeente er natuurlijk bij kunnen slepen.

Muzikaal zette de stad wel het beste beentje voor, al zal de zin in een speciaal over Amstelveen geschreven lied dat in het Oude Dorp de ijssalon aan de Lindenlaan is te vinden een echte Amstelvener voor raadsels plaatsen. Nou ja, Willem-Alexander en Maxima konden het toch niet controleren.

Langs de route waren prinsen en prinsessen niet te beroerd ‘selfies’ te maken met burgers dezer stad. Een burger kreeg daarbij op de Rembrandtweg niet precies de dame uit het gezelschap op de foto die hij had gewenst. “Maar ja, je kunt natuurlijk niet tegen zo’n prins zeggen dat je iemand anders wilt hebben”, zei hij. “Ik vind dit ook eigenlijk wel bijzonder.”

Er waren er die vertelden eigenblijk voor Beatrix te zijn gekomen, omdat die het decennia lang in hun ogten als koningin zo goed heeft gedaan. “Bea, bedankt”, werd dan ook telkenmale langs de route aangeheven. Weer iets anders dan de flatbewoners die van een balkon langs de Rembrandtweg ‘Daar moet op gedronken worden’ begonnen te zingen.

Met zingen heeft trouwens een groot deel van de familie niet zoveel. Toen tot slot van de happening op het plein het Wilhelmus klonk, was het vooral het gezin van Willem-Alexander  (de drie dochters maakten een deel van de wandeling in Amstelveen mee), dat meezong. Pieter van Vollenhoven lachte alleen, sommige prinses bewogen een klein beetje hun mond, anderen hielden de kaken stijf op elkaar. Nou ja, misschien kennen zij de tekst van het volkslied niet. Zoals blijkbaar de meeste spelers van het Nederlands voetbalelftal. En daar heeft de koning wel weer wat mee…

 

 

 

Lees ook:Burgemeester las sprookje over prinses voor
Lees ook:Toen koninklijk nog mocht in Oude Dorp
Lees ook:Fred de Graaf waarnemend burgemeester
Lees ook:Houten portretten voor wie met koningspaar op foto wil
Lees ook:Koningstocht: Rembrandtweg en Stadsplein

3 reacties op “Ongedwongen tot tanden beveiligd

 1. Wakkerman

  Helaas is de burgemeester deze dag niet goed beveiligd tegen
  smaad! Schandelijk om zo een filmpje in elkaar te draaien alsof de burgemeester handtastelijk is. Eerst is het inderdaad de begeleidende linkerhand van de burgemeester zonder ring, daarna wordt het de aaiende linkerhand van de koning met ring. En iedereen trapt er in. Zelfs de NOS!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Welk filmpje dan? Zijn het niet uw persoonlijke aanvechtbare gedachten die een rol speelden bij het zien van volgens mij live beelden?

     /   Beantwoorden  / 
 2. gjzn

  Johan, je was even vol in beeld. Je keek wat zuur. Maar dat kwam van het tegenlicht, vermoed ik.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.