Subsidie van gemeente voor aanschaf AED

Andreas van der Smaal, Nico Peper en, Hans Lussing (VvE Le Jardin), wethouder Herbert Raat, Margreet Nugteren (gemeente A’veen), raadslid Rob Ellermeijer (VVD)

De gemeente voert een subsidieregeling in om initiatieven op het gebied van reanimatie te steunen. Inwoners en organisaties kunnen een subsidie vragen voor een AED (Automatische Externe Defibrillator) en / of een daarbij behorende buitenkast. Daarvoor is maximaal 20 mille beschikbaar.

De subsidie bedraagt dan 40% van de aanschafkosten van de AED en driekwart van die van de buitenkast, tot een totaal van maximaal € 1000. Bedrijven kunnen alleen voor een buitenkast subsidie krijgen.

De AED en de kast moet overigens na 1 januari van dit jaar zijn gekocht. Zie voor de overige voorwaarden de nadere regels: Nadere regels subsidie AED’s & buitenkasten (tbv AED’s).

Samen met de Ambulancedienst, het lokale Rode Kruis en de EHBO vereniging organiseert de gemeente later dit jaar twee voorlichtingsbijeenkomsten. Wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) zet dat het idee komt van een bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren in het gebouw Le Jardin, die de gemeente benaderde over het belang van een AED en buitenkast om inwoners in de directe omgeving snel te kunnen helpen. “Maar ook in de gemeenteraad zijn vragen gesteld over de beperkte beschikbaarheid van AED’s na sluitingstijd”, zegt hij. Met de proef onderstrepen B&W naar zijn mening het belang van reanimatie. Hij en hoopt op een stijging in het aantal Amstelveense AED’s in de openbare ruimte.

Belangrijk

Een AED is een draagbaar apparaat dat door middel van een elektrische schok het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. De Hartstichting stimuleert dat AED’s buiten hangen zodat ze altijd bereikbaar zijn. Hiervoor is een speciale buitenkast nodig, die het apparaat beschermt tegen stof, vocht, regen en kou. Meer informatie is te vinden op www.hartstichting.nl. In Nederland worden burgerhulpverleners in sommige gebieden opgeroepen door de Ambulancedienst wanneer er iemand een hartstilstand heeft in de buurt. Amstelveen start daar nu ook mee. Burgerhulpverleners kunnen zich inschrijven bij HartslagNu. Hier kunnen ook AED’s worden geregistreerd.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten geeft de Ambulancedienst uitleg over de nieuwste ontwikkelingen en veel voorkomende vragen op het gebied van reanimatie. Aanwezigen kunnen zich bij de lokale Rode Kruis en EHBO-verenigingen aanmelden voor een reanimatiecursus.

De voorlichtingsbijeenkomsten vinden plaats in het voorjaar van 2018 en zijn voor iedereen toegankelijk. Meer informatie over de data, locatie en aanmeldingen volgt later.

Lees ook:Publiekscampagne: brandweer komt ook voor reanimatie
Lees ook:Rode Kruis start nieuwe cursussen reanimatie
Lees ook:Najaarsverkoop van het Rode kruis
Lees ook:Rode Kruis start weer EHBO Cursus voor beginners
Lees ook:Nieuw bestuur Rode Kruis

20 reacties op “Subsidie van gemeente voor aanschaf AED

 1. Frank Bikker

  Moet er niet bij de subsidieaanvraag ook een overeenkomst zitten dat de aanvrager een contractje dient af te sluiten met iemand /instantie die de technische toestand van deze apparaten controleert, net zoals de brandweer bijvoorbeeld brandblussers controleert bij bedrijven .

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Ha, een fotootje van onze Herbert. Altijd leuk en zinnig, vooral in verkiezingstijd. Man, ga eens wethouderen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. 😂

   Ja, onze Herbert Glitter weet van elke scheet een schoon Eurosongfestivallied te maken ter verhoging van zijn glorie. Nog even dan heeft hij een aureooltje om zijn hoofd.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    We lachen erom, maar die man is een wandelende narcis.

      /   Beantwoorden  / 
    1. 😂

     Zijn postuur heeft hij dan wel mee.

       /   Beantwoorden  / 
  2. App

   Dit lofwaardige initiatief komt niet van de gemeente, de gemeente installeert de apparaten niet en Herbert Raat (VVD) betaalt die subsidie niet uit eigen zak. Toch staat hij weer midden vooraan op de foto. Leg dat eens uit, Cor.

     /   Beantwoorden  / 
 3. App

  “De AED en de kast moet overigens na 1 januari van dit jaar zijn gekocht.”

  Wie dus zelfstandig, tijdig en zonder subsidie af te wachten zo’n AED op eigen kosten liet installeren, krijgt niets vergoed. Dat is niet rechtvaardig.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Cor de Bree

   Kunt u – misschien na heeeeeeeel lang nadenken – iets zeggen over wat de gemeente (=Raat) wel goed doet?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    @Cor de Bree

    Ja, ik kan heel goed uitleggen wat Raat wél goed doet. Dat zijn de zaken waar je je geen buil aan kunt vallen, zoals je afschuw in een TV-programma Opgelicht laten horen hoe schandalig het is dat een malafide aannemer de Witte School heeft gesloopt.

    Heel terecht en goed gedaan van wethouder Raat. Treurige is alleen dat iedere wethouder met zulk soort nare dingen zich in de kijker kan spelen. Van dat soort ‘kadootjes’ moet Raat het hebben.

      /   Beantwoorden  / 
  2. App

   Dat gebeurt hier al genoeg, Cor, dankzij zelfgenoegzame bestuurders en hun kritiekloze aanhang en volgzame media.

   Daartegenover staat te weinig tegengeluid. Daarvoor hoef je niet lang na te denken maar je krijgt wel veel persoonsgerichte shit naar je hoofd.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Cor de Bree

    Ik constateer dat u dus niets goeds kan vinden. Jammer dat u zelf deze stad niet bestuurt, want dan zou alles veel beter gaan. Nu lijkt op op Wilders: kritiek hebben, maar nooit met oplossingen (ten raadhuize) komen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. App

   Het enige wat jij kunt constateren is dat ik niet meedoe aan wat hier al voldoende gebeurt. De rest is vooroordeel en obsessie.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Cor de Bree

    Over obsessie gesproken…..Ik constateer opnieuw dat u niets weet wat goed gaat.

      /   Beantwoorden  / 
   2. App

    Op grond waarvan constateer jij dat, Cor?

    Wat goed gaat, horen en lezen wij in de lokale media. Daar zorgen onze bestuurders wel voor. Wil je dat ik dat herkauw?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Cor de Bree

     Nog nooit gezien dat iets als ‘goed’ door lokale media werd geprezen. Wel weergave van besluiten die worden genomen en zo. Dat u niets goeds ziet, is een constatering op basis van het feit dat u, ondanks mijn aandringen, geen antwoord geeft.

       /   Beantwoorden  / 
     1. 😂

      Heeft u wel eens gezien dat op Amstelveenz, Amstelveens Nieuwsblad of RTVA echt kritiek wordt geuit op het bestuur. De enige die dat nog wel eens wil doen is Johan Bos.

        /  
   3. App

    Je dramt wel erg door, Cor. Hoe kom je er toch bij dat ik niets goeds zie? Ik heb hier ook nooit geschreven over de zonsopgang, terwijl ik die toch heus vaak zie.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Cor de Bree

     Ach, het zou u sieren als er iets goeds was. Zonsondergang wordt niet door de gemeente geregeld, door Raat zeg maar. En juist over Raat spuit u doorlopend op gal, vandaar. Laat maar zitten.

       /   Beantwoorden  / 
    2. App

     Wát?! Regelt Raat de zonsopgang niet? Schande!

       /   Beantwoorden  / 
 4. App

  Al die AED’s moeten periodiek worden geïnspecteerd en evt onderhouden. Ik stel voor dat de gemeente de kosten daarvan voor haar rekening neemt, ongeacht wanneer zij (al of niet met subsidie) zijn geïnstalleerd.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.