Gehandicapten kunnen nu op app toegankelijkheid zien

Corrie van Hugten doet het parcours voor, Foto: amstelveenweb.com

Te midden van onder meer enkele ervaringsdeskundigen nam wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) maandag in het raadhuis officieel  de Ongehinderd app in gebruik. Daarmee kan men zowel mobiel (per smartphone of tablet) als via een website op de computer zie welke locaties in de gemeente toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en visueel gehandicapten. Hoewel die laatsten natuurlijk weer niet op een smartphone kunnen kijken.

Corrie van Hugten, Amstelveense grondlegster van het zogenoemde rolstoeldansen, was aanwezig om de wethouder en andere niet-gehandicapten in rolstoelen voor te gaan op een parcours vol drempels.

De Ongehinderd app is een landelijk initiatief van het gelijknamige bedrijf, waarbij vijftien mensen werken op het hoofdkantoor en een tiental ZZP-ers in het land om situaties te bekijken.

De app is bij een groeiend aantal gemeenten in Nederland in gebruik en er komt voor Amstelveen ook een gemeentelijke pagina. Het gaat om publieke locaties van instellingen, horecabedrijven enzovoort. “Je kunt op die app bijvoorbeeld zien of je Silversant binnen kan komen met een rolstoel en er als gehandicapte ook gebruik kunt maken van een toilet”, vertelde een van de aanwezige ambtenaren.

 Sociale onderneming

Volgens Lianne Nijmeijer van de Omgehinderd app is het bedrijf een sociale onderneming, die zich inzet voor een toegankelijker

Herbert Raat in rolstoel, wat hem later trouwens op omvallen kwam te staan. Foto: amstelveenweb.com

Nederland. Die heeft overigens wel een markt gezien in de anderhalf miljoen gehandicapten in het land en is ook de uitvoerende partij voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. Via een unaniem door de gemeenteraad aangenomen motie sloot de gemeente zich bij Ongehinderd app aan.

Van die gemeenteraad was overigens alleen Ferry van Groeningen van het CDA aanwezig, maar indienster van de motie, PvdA-fractieleidster Esther Veenboer, liet volgens de gemeente op afstand weten blij te zijn  met het naar Amstelveen halen van de app.

 Aanmelden

“Zo kunnen inwoners met een beperking snel zien welke gebouwen toegankelijk zijn”, zei ze. Overigens moeten bedrijven zich wel zelf op de app aanmelden, waar gebruikers hun eigen ervaringen aan toe kunnen voegen over de diverse locaties. Zij kunnen bij de aangemelde locaties een beoordeling geven over de toegankelijkheid voor lichamelijk gehandicapten ervan.

Corrie van Hugten herinnerde aan de uitzending van Kassa, waar Hardenberg de best toegankelijke gemeente van Nederland bleek. “Dat moet volgend jaar Amstelveen worden. Mijn ervaring is dat men wel wil, maar vaak net alles ziet.”

Volgens wethouder Raat, die onlangs een tocht in een rolstoel door het Stadshart maakte en nu opnieuw het parcours in het raadhuis reed, is het de bedoeling dat al bij aanbestedingen voor wijk- en bouwplannen de toegankelijkheid voor gehandicapten een belangrijk aspect wordt. ”Wij gaan nog meer ons best doen om ervoor te zorgen dat gebouwen en publieke ruimte toegankelijk zijn. Het moet echt tussen de oren landen. Mevrouw Van Hugten heeft een belangrijke rol gespeeld. Zij nam mij en mijn collega Peter Bot en Jeroen Brandes mee op rolstoelen door het Stadshart om daar aan den lijve de belemmeringen te ontdekken. Wat mij betreft wordt het steeds beter op dat punt in Amstelveense wijken.”

 Historie

De geschiedenis van de Ongehinderd App begon toen de student Gerard de Nooij door een verkeersongeluk gehandicapt raakte en daarna een systeem voor het bevorderen van toegankelijkheid ging ontwikkelen. Via de app kan men niet alleen zien of er een invalidentoilet op een locatie aanwezig is, maar ook de hoogte van toiletpot en de kraan et cetera. Net als parkeerplaatsen voor gehandicapte automobilisten etc. Via een quiz werden aanwezigen in het raadhuis omtrent hun kennis over de toegankelijkheid getoetst. Die bleek tegen te vallen…

De informatie is in de gratis app en op de website www.ongehinderd.nl te vinden.

Lees ook:Schouw met rolstoelers en wethouders
Lees ook:Drie wethouders op rolstoel door Stadshart
Lees ook:OLGA test stembureaus op toegankelijkheid voor gehandicapten
Lees ook:Overleg lichamelijk gehandicapten bestaat 20 jaar
Lees ook:SP doet mee met testteam toegankelijkheid trams 5 en 51

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.