PvdA wil jaarlijks ‘zorgbezoek’ aan 75-jarigen

De verkiezingen voor de gemeenteraad komen er aan, dus de politieke partijen strooien opeens met suggesties over wat zij willen gaan doen en kennelijk in de laatste vier jaar, tijdens hun aanwezigheid in diezelfde raad, niet deden. Overigens vindt men die suggesties bij alle partijen, dus het maakt in de praktijk niet uit waar men op stemt. Iedere van de tien nu om raadszetels bedelende groeperingen wil een groen, sociaal, duurzaam en veilig Amstelveen met ‘betaalbare’ woningen, zonder goed uit te leggen wat ‘betaalbaar’ is (overigens met uitzondering van D66, stond in Amstelveenz).

En ja, de zorg moet ook beter. Vooral voor ouderen, roept bijvoorbeeld de Ouderencombinatie, die in bejaarden een doelgroep ziet. Ook de PvdA wil die nu verbeteren door elk jaar een gemeentelijke delegatie langs te sturen bij mensen die ouder zijn dan 75 jaar. Past ook wel bij deelname van die partij in de bestaande coalitie, want PvdA-wethouder Jeroen Brandes heeft Welzijn in zijn portefeuille. Volgens Arnout van den Bosch (nummer 3 op de lijst van de PvdA) is ouderenzorg een speerpunt van het verkiezingsprogramma en kan de gemeente meer voor ouderen betekenen. “Niet alleen door af te wachten totdat iemand om zorg vraagt, maar ook door de mensen op te zoeken. Ik vind het belangrijk dat we in de gaten houden of mensen die dat nodig hebben alle hulp krijgen waar ze recht op hebben.”

Omdat de overheid wil dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en de verzorgingshuizen zijn opgedoekt, komt steeds meer terecht bij mantelzorg. Veel ouderen willen graag zelfstandig blijven wonen, maar hebben daar soms wel hulp bij nodig, beseft Van den Bosch kennelijk. Die moeten volgens hem dus worden gesteund door de lokale overheid “Mantelzorgers zijn ontzettend belangrijk. Met veel liefde en warmte wordt zorg verleend, zonder dat er wat voor terug gevraagd wordt. Het minste wat wij kunnen doen is hen alle ondersteuning bieden die ze nodig hebben bij hun fantastische werk.”

Mantelzorg

Maar jam soms is mantelzorg niet (meer) voldoende en moeten professionele zorginstellingen in actie komen, beseft hij. Naar zijn mening is dat vaak pas aan de orde als men 75 wordt. Zijn partij wil daarom dat in opdracht van de gemeente iedereen die ouder is dan die leeftijd bezoek van een zorginstelling krijgt. Om te zien hoe het met die mensen gaat en wordt vastgesteld of iemand verpleeghuiszorg nodig heeft. In de verpleeghuizen ontstaan dan geen wachtlijsten meer, denkt Van den Bosch. Samen met onderwijsinstellingen denkt hij die structuur op te zetten door te zorgen voor voldoende opleidings- en stageplaatsen. Maar met die half afgestudeerden krijgt men de zaal natuurlijk niet rond, beseft Arnout van den Bosch. “De snelste manier om de druk op de zorg te verminderen is door te zorgen dat verpleegkundigen de ruimte krijgen om zich bezig te kunnen houden met de mensen waar het om gaat.”

De PvdA zegt verpleegkundigen te willen ondersteunen door in alle zorgcentra conciërges aan te stellen die er 24 uur per dag, 7 dagen per week zijn. Daarvoor en voor extra activiteiten in de zorgcentra moet de gemeente maar extra geld vrijmaken, denkt Van den Bosch. Hij hangt er geen prijskaartje aan.

 

Lees ook:PvdA houdt brainstorm met Marriëtte Hamer over mantelzorg
Lees ook:Mantelzorg nadelig voor werkgevers?
Lees ook:PvdA wil miljoen per jaar voor sport kinderen
Lees ook:Duizenden mantelzorgers in Amstelveen
Lees ook:Honderden mantelzorgers meldden zich bij gemeente

3 reacties op “PvdA wil jaarlijks ‘zorgbezoek’ aan 75-jarigen

 1. PvdArmoede

  Wow. Die PvdA heeft werkelijk geen idee welke schade die partij met Martin van Rijn als nr 1 heeft aangericht in zorg-land.

  De gemeente Amstelveen, gesteund of liever door diezelfde PvdA in het College van B&W heeft de eigen bijdrage WMO op maximale hoogte gezet (teruggefloten per 1-1-2019 door de regering!), daarnaast neemt Amstelveen, wederom dankzij die PvdA het niet zo nauw met privacy, en verder moet je je hele hebben en houden op tafel gooien, gesteund door die PvdA.

  Dit voorstelt ademt alsof de gemeente nog meer achter die voordeur wil weten; gezien het gemeentelijke stelsel is mijn ervaring: houd ze buiten de deur. En als je dit zal weigeren is het vast verdacht. Wat een naief beleid is dit!

  En kritiek op het gemeentelijk beleid zoals SP-Zwartboeken worden weggehoond.

  Snapt de PvdA niet waarom ze zoveel zetels verliezen keer op keer? Hoop dat ze in Amstelveen ook minder zetels halen en worden afgestraft.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Els

   Natuurlijk is dat zwartboek weggehoond en zelfs de “onbevooroordeelde” burgemeester was “geïrriteerd”, anders had men het eigen beleid becritiseerd. Dan ga je af als een gieter. Dit is enkel een bewijs van gelijk op dit punt van de SP.
   De hr. Jan van Zanen zou dit indertijd slimmer hebben aangepakt.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Bij huis aan denPoel zijn alle officiële receptionistes wegbezuinigd. Er zit hoogstens gedurende een paar uur per dag een vrijwilliger, die van niets weet en daarbij wat weet nu een conciërge?
  Daarbij komt nog dat het huidige personeel nu al overbelast is. Hoe kunnen zij in vredesnaam de tijd vinden om op deze vragen in te gaan en ook nog eens extra stagiairs begeleiden.
  De PvdA had dit de afgelopen vier jaar moeten bedenken en niet nu als het kalf al verdronken is. Dat krijg je als je je eigen principes laat schieten, terwille van een stom wethouderszeteltje. Je kan dan beter met andere partijen die er ongeveer net zo over denken een krachtige oppositie vormen op dit vlak, dan krijg je meer voor elkaar voor deze groep, als je ingebed bent in partijen die wel ja zeggen en nee doen. Op dit vlak zou de PvdA heel wat gehad hebben aan CU, OCA , GL , SP en misschien CDA. Al deze clubjes tezamen is nog een minderheid, maar men zou niet tegen elkaar uitgespeeld zijn, zoals nu is gebeurd.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.